
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- sitko
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 140°C (termoobieg) lub 150°C (bez termoobiegu)
KROK 1: KROIMY JABŁKA
Jabłka dokładnie myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w plastry o grubości ok. 4 mm i skrapiamy sokiem z cytryny. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy na niej pokrojone jabłka. Za pomocą bardzo gęstego sitka posypujemy je cukrem pudrem.
KROK 2: PIECZEMY JABŁKA
Jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140°C (termoobieg) lub 150°C (bez termoobiegu) na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy blachę, obracamy plastry jabłek na drugą stronę i ponownie oprószamy cukrem pudrem, a następnie pieczemy przez ok. 40 minut (jeżeli po upływie tego czasu stwierdzimy, że jabłka nie wyschły wystarczająco, to pozostawiamy je jeszcze na kilka minut w piekarniku).
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS AGRESTOWO-TRUSKAWKOWY
Agrest i truskawki dokładnie myjemy, miksujemy razem z cukrem. Zmiksowane owoce przekładamy na patelnię, zagotowujemy. Z mąki ziemniaczanej i wody robimy zawiesinę, a następnie wlewamy do gotujących się owoców. Energicznie mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Sos przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzone i chrupiące chipsy jabłkowe podajemy z zimnym sosem agrestowo-truskawkowym.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Klasyczna sałatka grecka
- Domek z piernika
- Pierniki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Uszka z grzybami
- Łazanki
- Piernik świąteczny
- Ryba z piekarnika
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Boczek pieczony
- Mini burgery
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2503 dni temu
mogą być
Odpowiedz
2654 dni temu
Nie róbcie tego to Wogóle nie wyjdzie
Odpowiedz