Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • sitko
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 140°C (termoobieg) lub 150°C (bez termoobiegu)

KROK 1: KROIMY JABŁKA

Jabłka dokładnie myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w plastry o grubości ok. 4 mm i skrapiamy sokiem z cytryny. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy na niej pokrojone jabłka. Za pomocą bardzo gęstego sitka posypujemy je cukrem pudrem.

KROK 2: PIECZEMY JABŁKA

Jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140°C (termoobieg) lub 150°C (bez termoobiegu) na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy blachę, obracamy plastry jabłek na drugą stronę i ponownie oprószamy cukrem pudrem, a następnie pieczemy przez ok. 40 minut (jeżeli po upływie tego czasu stwierdzimy, że jabłka nie wyschły wystarczająco, to pozostawiamy je jeszcze na kilka minut w piekarniku).

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS AGRESTOWO-TRUSKAWKOWY

Agrest i truskawki dokładnie myjemy, miksujemy razem z cukrem. Zmiksowane owoce przekładamy na patelnię, zagotowujemy. Z mąki ziemniaczanej i wody robimy zawiesinę, a następnie wlewamy do gotujących się owoców. Energicznie mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Sos przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.

Wystudzone i chrupiące chipsy jabłkowe podajemy z zimnym sosem agrestowo-truskawkowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    39 dni temu
    Nie róbcie tego to Wogóle nie wyjdzie

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram