Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- sitko
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 140°C (termoobieg) lub 150°C (bez termoobiegu)
KROK 1: KROIMY JABŁKA
Jabłka dokładnie myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w plastry o grubości ok. 4 mm i skrapiamy sokiem z cytryny. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy na niej pokrojone jabłka. Za pomocą bardzo gęstego sitka posypujemy je cukrem pudrem.
KROK 2: PIECZEMY JABŁKA
Jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140°C (termoobieg) lub 150°C (bez termoobiegu) na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy blachę, obracamy plastry jabłek na drugą stronę i ponownie oprószamy cukrem pudrem, a następnie pieczemy przez ok. 40 minut (jeżeli po upływie tego czasu stwierdzimy, że jabłka nie wyschły wystarczająco, to pozostawiamy je jeszcze na kilka minut w piekarniku).
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS AGRESTOWO-TRUSKAWKOWY
Agrest i truskawki dokładnie myjemy, miksujemy razem z cukrem. Zmiksowane owoce przekładamy na patelnię, zagotowujemy. Z mąki ziemniaczanej i wody robimy zawiesinę, a następnie wlewamy do gotujących się owoców. Energicznie mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Sos przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzone i chrupiące chipsy jabłkowe podajemy z zimnym sosem agrestowo-truskawkowym.
Zobacz podobne
przepisy
Jabłka i gruszki z rodzynkami
Przygotuj jabłka z rodzynkami, które wykorzystasz później przy pieczeniu ciast. Warto posiadać w swojej spiżarni!
Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!
Jabłkowe chipsy z cynamonem
Okazuje się, że chipsy mogą być zdrowe. Wypróbuj nasz sposób na korzenne chipsy z jabłek.
Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
Aromatyczny strudel jabłkowy z lodami i sosem. Prosty przepis. Deser na każdą okazję!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Jabłkowe chipsy z cynamonem
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym
- Jajka po rosyjsku
- Quesadillas z awokado
- Sałatka z kabanosów
- Przekąski na imprezę
- Pikantne chipsy z buraka z musem z fasoli
- Grillowane tofu na bagietce z ziarnami
- Caponata – przepis
- Nadziewane daktyle w czekoladzie
- Chipsy z tortilli z sosem serowym
- Zapiekany boczek ze śliwką i serem gorgonzola na imprezę sylwestrową
- Pieczone frytki warzywne z dipem curry
- Klasyczne croquetas z szynką serrano
- Rogale półfrancuskie z makiem i bakaliami
- Tort orzechowy
- Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową
- Miska warzyw
- Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
- Knedle ze śliwkami
- Pizza rzymska
- Sylwestrowe „lane” chrusty
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
- Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
- Rigatoni z ricottą
- Letnia sałatka z arbuzem i dressingiem cytrynowym
- Dżem nektarynkowy z wanilią
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2099 dni temu
mogą być
odpowiedz
2250 dni temu
Nie róbcie tego to Wogóle nie wyjdzie
odpowiedz