zobacz film Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
  • robot wielofunkcyjny

Strudel

Do miski miksera wlewamy ciepłą wodę (ok. 40°C), olej, dodajemy szczyptę soli i cukier. Całość mieszamy w mikserze do momentu rozpuszczenia się cukru.

Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i część mąki pszennej. Ciągle mieszając, powoli dodajemy resztę mąki, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, ciasto również smarujemy olejem i owijamy w folię. Pozostawiamy na mniej więcej godzinę (godzinę i 10 minut) w temperaturze pokojowej.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Dodajemy namoczone rodzynki i żurawinę. Biszkopty mielimy i stopniowo dodajemy do owoców, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję nadzienia. Doprawiamy cukrem trzcinowym, sokiem z cytryny i cynamonem. Całość mieszamy.

Na blacie rozkładamy obrus i oprószamy go mąką. Ciasto wstępnie rozwałkowujemy, następnie delikatnie rozciągamy na stole – maksymalnie jak się da. Kropimy obficie roztopionym masłem. Nakładamy uprzednio przygotowane nadzienie na jeden bok ciasta, a następnie zawijamy za pomocą obrusu. Gotowy strudel smarujemy obficie roztopionym masłem i dzielimy na pół (tak by powstały 2 strudle). Przekładamy na blaszkę i ponownie obficie smarujemy roztopionym masłem. Blaszkę smarujemy roztopionym masłem i oprószamy mąką. Pieczemy około 10 minut do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Sos

Mleko i śmietankę doprowadzamy do zagotowania. Żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy ucieramy na białą masę. Do miski stopniowo przelewamy gorące mleko i śmietankę. Sos wlewamy ponownie do garnka i podgrzewamy na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, obserwujemy, jak zmienia się konsystencja (sos powinien być aksamitny). Nie doprowadzamy do zagotowania. Sos przecedzamy przez sitko. Można podawać na ciepło i zimno.

Jak podawać

Strudel wyjmujemy z piekarnika. Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z sosem waniliowym i gałką lodów śmietankowych.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Gość Gość
    3975 dni temu
    Poniższy komentarz kierowany do ZDEGUSTOWANEJ..

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3975 dni temu
    Strudel zrobiony, był pyszny. Oczywiście pierwszego dnia był twardy lecz na drugi dzień juz super. A co do oburzonej Pani niżej: mąkę lepiej dodawać stopniowo, każda mąka ma inną wilgotność, ja użyłam mniej niz 500g. Jeżeli dałaś mniej lub wiecej i źle wyrabiałaś to nie dziw się, że nie było elastyczne. Ahhh. a tak wgl. ciasto na strudel lepiej wyrabiać ręką, wtedy można poczuć konsystencje ciasta.

    odpowiedz

  • xnamex xnamex
    3982 dni temu
    * oczywiście w poprzednim komentarzu chodziło mi o mąkę ziemniaczaną ;)

    odpowiedz

  • xnamex xnamex
    3983 dni temu
    Ostatnio robiłam tę struclę i miałam problem z rozciąganiem, ciasto było za mało elastyczne. Po upieczeniu było bardzo kruche, prawie nie dało się kroić, natomiast dopiero następnego dnia wszystko pięknie namiękło i znikło w przeciągu paru godzin. Jednak co zrobiłam nie tak? Za mało mąki kukurydzianej? Za mało wody?

    odpowiedz

  • deveniti deveniti
    4056 dni temu
    Mnie tez strudel nie wyszedł wg tego przepisu. Ciasto wyszło z wierzchu bardzo twarde, wręcz nie do przegryzienia, natomiast wewnątrz, pod kolejnymi warstwami - surowe. Zdegustowana. Bardzo.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4119 dni temu
    dlaczego nie ma filmiku, czyżby kucharz miał coś do ukrycia

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4151 dni temu
    Zdegustowana, zanim zaczniesz wylewać żale na forum, proponuję zapoznać się z podstawami ortografii. Bo w przeciwnym razie bardziej niż na tym, co chcesz przekazać, człowiek skupia się na tym, że katujesz jego oczy "nie" pisanym w cały świat...

    odpowiedz

  • Fanatyk strudli Fanatyk strudli
    4216 dni temu
    Do Zdegustowanej: najwidoczniej coś zrobiłaś nie tak, właśnie dzisiaj wykonałem strudel z tego przepisu i wyszedł piękny. Nie miałem żadnych problemów przy jego wykonaniu. Wszystko poszło tak jak w filmiku. Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • Zdegustowana Zdegustowana
    4217 dni temu
    Nie mam pojęcia kto pisze te wszystkie pochlebne komentarze. Zrobiłam wiele dań i ciast z przepisów kuchni lidla i wszystkie mniej lub bardziej się udawały. Natomiast z tym przepisem od początku było coś niewporządku. Ciasto okleiło młynek i prawie spaliło mikser no i oczywiście później "rozlało się" na obrusie. Mimo iż wszystko wg przepisu i filmiku było dokładnie zrobione. Stracone 2h i obrus do wyrzucenia. NIEPOLECAM!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4243 dni temu
    mistrzostwo świata! podziwiam umiejętność pracy z tym ciastem...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4246 dni temu
    A te 500 - 700g mąki dodajemy do ciasta czy to jest przeznaczone również na posypanie blatu?

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4257 dni temu
    Udało się. Było to moje drugie ciasto. Jest bardzo bardzo pyszne.Polecam

    odpowiedz

  • wiki1128 wiki1128
    4258 dni temu
    super przepisy

    odpowiedz

  • psiomik psiomik
    4260 dni temu
    OMG, ale pysznie to wygląda! Aż mi ślinka cieknie! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4262 dni temu
    EGoIST, warstwa ciasta jest bardzo cieniutka dlatego proponujemy piec właśnie 1o minut tak, jak zaleca nasz Cukiernik. Można oczywiście wydłużyć czas pieczenia, jeśli uznasz, że ciasto potrzebuje jeszcze troszkę "posiedzieć" w piecu. Życzmy udanego wypieku i smacznego!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4262 dni temu
    Michale, najlepszy będzie zwykły olej rzepakowy lub słonecznikowy. Życzymy udanego pieczenia i smacznego!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4263 dni temu
    Fantastyczny prowadzący! Z pewnością wypróbuję przepis ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4263 dni temu
    Uwielbiam jabłka w róznych daniach - na słodko, byle było dużo owoców. Przepis świetny, uwielbiam tego kto go pisał - po raz pierwszy od niepamiętnych czasów czytam że potzrebna jest porcja ~RODZYNKÓW~!!!!!!!!!!!!! Dzięki!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4263 dni temu
    no właśnie inne przepisy mówią o 35- 40 min to spora różnica

    odpowiedz

  • EG0IST EG0IST
    4263 dni temu
    Piec około 10 minut? tylko 10 minut w piecu ?

    odpowiedz

  • Michał Michał
    4264 dni temu
    Jaki olej najlepiej użyć?

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4264 dni temu
    Dawno nie robiłam strucli,chętnie wypróbuję ten przepis z żurawiną ,podejrzewam że będzie pyszna:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4264 dni temu
    Dlaczego nie ma już ulotek z przepisami Pana Pawła w markecie?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!