zobacz film Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
  • robot wielofunkcyjny

Strudel

Do miski miksera wlewamy ciepłą wodę (ok. 40°C), olej, dodajemy szczyptę soli i cukier. Całość mieszamy w mikserze do momentu rozpuszczenia się cukru.

Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i część mąki pszennej. Ciągle mieszając, powoli dodajemy resztę mąki, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, ciasto również smarujemy olejem i owijamy w folię. Pozostawiamy na mniej więcej godzinę (godzinę i 10 minut) w temperaturze pokojowej.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Dodajemy namoczone rodzynki i żurawinę. Biszkopty mielimy i stopniowo dodajemy do owoców, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję nadzienia. Doprawiamy cukrem trzcinowym, sokiem z cytryny i cynamonem. Całość mieszamy.

Na blacie rozkładamy obrus i oprószamy go mąką. Ciasto wstępnie rozwałkowujemy, następnie delikatnie rozciągamy na stole – maksymalnie jak się da. Kropimy obficie roztopionym masłem. Nakładamy uprzednio przygotowane nadzienie na jeden bok ciasta, a następnie zawijamy za pomocą obrusu. Gotowy strudel smarujemy obficie roztopionym masłem i dzielimy na pół (tak by powstały 2 strudle). Przekładamy na blaszkę i ponownie obficie smarujemy roztopionym masłem. Blaszkę smarujemy roztopionym masłem i oprószamy mąką. Pieczemy około 10 minut do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Sos

Mleko i śmietankę doprowadzamy do zagotowania. Żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy ucieramy na białą masę. Do miski stopniowo przelewamy gorące mleko i śmietankę. Sos wlewamy ponownie do garnka i podgrzewamy na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, obserwujemy, jak zmienia się konsystencja (sos powinien być aksamitny). Nie doprowadzamy do zagotowania. Sos przecedzamy przez sitko. Można podawać na ciepło i zimno.

Jak podawać

Strudel wyjmujemy z piekarnika. Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z sosem waniliowym i gałką lodów śmietankowych.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Gość Gość
    4086 dni temu
    Poniższy komentarz kierowany do ZDEGUSTOWANEJ..

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4086 dni temu
    Strudel zrobiony, był pyszny. Oczywiście pierwszego dnia był twardy lecz na drugi dzień juz super. A co do oburzonej Pani niżej: mąkę lepiej dodawać stopniowo, każda mąka ma inną wilgotność, ja użyłam mniej niz 500g. Jeżeli dałaś mniej lub wiecej i źle wyrabiałaś to nie dziw się, że nie było elastyczne. Ahhh. a tak wgl. ciasto na strudel lepiej wyrabiać ręką, wtedy można poczuć konsystencje ciasta.

    odpowiedz

    Avatar
  • xnamex xnamex
    4093 dni temu
    * oczywiście w poprzednim komentarzu chodziło mi o mąkę ziemniaczaną ;)

    odpowiedz

    Avatar
  • xnamex xnamex
    4094 dni temu
    Ostatnio robiłam tę struclę i miałam problem z rozciąganiem, ciasto było za mało elastyczne. Po upieczeniu było bardzo kruche, prawie nie dało się kroić, natomiast dopiero następnego dnia wszystko pięknie namiękło i znikło w przeciągu paru godzin. Jednak co zrobiłam nie tak? Za mało mąki kukurydzianej? Za mało wody?

    odpowiedz

    Avatar
  • deveniti deveniti
    4167 dni temu
    Mnie tez strudel nie wyszedł wg tego przepisu. Ciasto wyszło z wierzchu bardzo twarde, wręcz nie do przegryzienia, natomiast wewnątrz, pod kolejnymi warstwami - surowe. Zdegustowana. Bardzo.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4230 dni temu
    dlaczego nie ma filmiku, czyżby kucharz miał coś do ukrycia

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4262 dni temu
    Zdegustowana, zanim zaczniesz wylewać żale na forum, proponuję zapoznać się z podstawami ortografii. Bo w przeciwnym razie bardziej niż na tym, co chcesz przekazać, człowiek skupia się na tym, że katujesz jego oczy "nie" pisanym w cały świat...

    odpowiedz

    Avatar
  • Fanatyk strudli Fanatyk strudli
    4327 dni temu
    Do Zdegustowanej: najwidoczniej coś zrobiłaś nie tak, właśnie dzisiaj wykonałem strudel z tego przepisu i wyszedł piękny. Nie miałem żadnych problemów przy jego wykonaniu. Wszystko poszło tak jak w filmiku. Pozdrawiam!

    odpowiedz

    Avatar
  • Zdegustowana Zdegustowana
    4328 dni temu
    Nie mam pojęcia kto pisze te wszystkie pochlebne komentarze. Zrobiłam wiele dań i ciast z przepisów kuchni lidla i wszystkie mniej lub bardziej się udawały. Natomiast z tym przepisem od początku było coś niewporządku. Ciasto okleiło młynek i prawie spaliło mikser no i oczywiście później "rozlało się" na obrusie. Mimo iż wszystko wg przepisu i filmiku było dokładnie zrobione. Stracone 2h i obrus do wyrzucenia. NIEPOLECAM!

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4353 dni temu
    mistrzostwo świata! podziwiam umiejętność pracy z tym ciastem...

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4356 dni temu
    A te 500 - 700g mąki dodajemy do ciasta czy to jest przeznaczone również na posypanie blatu?

    odpowiedz

    Avatar
  • Ania Ania
    4368 dni temu
    Udało się. Było to moje drugie ciasto. Jest bardzo bardzo pyszne.Polecam

    odpowiedz

    Avatar
  • wiki1128 wiki1128
    4369 dni temu
    super przepisy

    odpowiedz

    Avatar
  • psiomik psiomik
    4371 dni temu
    OMG, ale pysznie to wygląda! Aż mi ślinka cieknie! :)

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4372 dni temu
    EGoIST, warstwa ciasta jest bardzo cieniutka dlatego proponujemy piec właśnie 1o minut tak, jak zaleca nasz Cukiernik. Można oczywiście wydłużyć czas pieczenia, jeśli uznasz, że ciasto potrzebuje jeszcze troszkę "posiedzieć" w piecu. Życzmy udanego wypieku i smacznego!

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4372 dni temu
    Michale, najlepszy będzie zwykły olej rzepakowy lub słonecznikowy. Życzymy udanego pieczenia i smacznego!

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4374 dni temu
    Fantastyczny prowadzący! Z pewnością wypróbuję przepis ;)

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4374 dni temu
    Uwielbiam jabłka w róznych daniach - na słodko, byle było dużo owoców. Przepis świetny, uwielbiam tego kto go pisał - po raz pierwszy od niepamiętnych czasów czytam że potzrebna jest porcja ~RODZYNKÓW~!!!!!!!!!!!!! Dzięki!

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4374 dni temu
    no właśnie inne przepisy mówią o 35- 40 min to spora różnica

    odpowiedz

    Avatar
  • EG0IST EG0IST
    4374 dni temu
    Piec około 10 minut? tylko 10 minut w piecu ?

    odpowiedz

    Avatar
  • Michał Michał
    4375 dni temu
    Jaki olej najlepiej użyć?

    odpowiedz

    Avatar
  • Ola Ola
    4375 dni temu
    Dawno nie robiłam strucli,chętnie wypróbuję ten przepis z żurawiną ,podejrzewam że będzie pyszna:)

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4375 dni temu
    Dlaczego nie ma już ulotek z przepisami Pana Pawła w markecie?

    odpowiedz

    Avatar

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!