Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- metalową foremkę o śr. 26-27 cm - bez zdejmowanego dna
- folię spożywczą
- wałek
- naczynie żaroodporne
- rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) lub 210 stopni C (góra-dół)
Przygotuj wcześniej
Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiekło.
Ciasto
Do miski miksera wsypujemy 200 g mąki pszennej, 20 g cukru, szczyptę soli, dodajemy 100 g masła w temperaturze pokojowej, wcześniej pokrojonego na małą kosteczkę i 1 żółtko. Ciasto ucieramy za pomocą miksera. W trakcie mieszania dodajemy do ciasta 2 łyżki wody. Miksujemy do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od brzegów miski miksera. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.
Po tym czasie posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto.
Jabłka
Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Delikatnie wycinamy gniazda nasienne, następnie każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół.
Do metalowej foremki wsypujemy 150 g cukru i 150 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki, podgrzewamy w celu uzyskania karmelu (cukier rozpuszczamy równomiernie, cały czas mieszamy, uważając, żeby karmel się nie przypalił). Zdejmujemy foremkę z ognia, czekamy chwilę aż zawartość stężeje. W foremce układamy pierwszą warstwę jabłek (w jednym kierunku, tworząc wachlarz z kawałków jabłek), którą następnie posypujemy częścią przygotowanego cynamonu. Układamy drugą warstwę jabłek, posypujemy całość resztą cynamonu. Nakładamy pokrywkę na foremkę.
Całość podgrzewamy, czekamy, aż karmel na dnie foremki zacznie się pienić i pokryje wszystkie jabłka. Podduszamy przez mniej więcej 5 minut.
Rozwałkowane ciasto nakładamy na foremkę z jabłkami. Zbyt długie brzegi zawijamy do środka. Na wierzchu ciasta, na środku, robimy niewielką dziurkę. Foremkę z ciastem wkładamy na mniej więcej 25 minut do piekarnika, na dolną kratkę.
Po upieczeniu czekamy chwilę, aż ciasto się ostudzi. Za pomocą noża odklejamy brzegi ciasta od foremki. Bierzemy duży talerz, foremkę obracamy i delikatnie wysuwamy z niej tartę.
Jak podawać
Kawałki tarty podajemy z lodami śmietankowymi, całość przystrajamy kilkoma listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.
Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.
Ciasto cynamonowe z jabłkami
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.
Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.
Tarta z jabłkami prosto z Francji – kilka słów o historii
Ta smakowita tarta z jabłkami powstała we Francji i to już w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Jej autorka to Stéphanie Tatin, kobieta prowadząca hotel oraz restaurację, które zresztą istnieją do dziś. Któregoś razu, zamiast przyrządzić klasyczną tartę, zmieniła kolejność ułożenia składników w formie. Zaczęła od wyłożenia na nią jabłek, a następnie przykryła je ciastem. Tak powstała pierwsza odwrócona tarta z jabłkami, która podana na gorąco zrobiła na gościach piorunujące wrażenie. Oczywiście w pozytywnym sensie! Tarta Tatin z jabłkami szybko stała się prawdziwym hitem w Hotelu Tatin. Z czasem przepis zyskał popularność na terenie całego regionu Sologne, a w końcu całego kraju, przy czym sławę zawdzięcza prawdopodobnie Louisowi Vaudabl. Paryski restaurator skosztował tarty podczas pobytu Lamotte-Beuvron, po czym dodaj ją do karty własnej restauracji. Obecnie tartę Tatin z powodzeniem przygotujesz nawet we własnym domu. Z naszym przepisem nie będziesz mieć z tym problemu! Poziom przepisu określamy jako średni, dlatego jeśli masz pewne doświadczenie w kuchni, z pewnością sobie poradzisz. Co ciekawe, pojawiają się głosy, że jest ona łatwiejsza w przygotowaniu od klasycznej tarty. Zatem nie czekaj i poznaj przepis oryginalny na tartę Tatin.
Jak zrobić tartę z jabłkami? Wybierz odpowiedni rodzaj jabłek!
Do przygotowywania tej pysznej tarty z jabłkami najlepiej nadają się owoce zachowujące swój kształt i smak podczas pieczenia. Oto kilka rodzajów jabłek, które szczególnie polecamy:
- Gatunek Gala jest słodki, soczysty i ma delikatną skórkę. Może nadać tarcie Tatin przyjemną słodycz.
- Jabłka Szampion charakteryzują się słodkim smakiem i soczystym miąższem. To dość duże jabłka o zilonożółtej skórce pokrytej czerwonymi rumieńcami. Są niezwykle aromatyczne.
- Jabłka Grójeckie cechuje soczystość oraz lekko kwaśny smak. Mają rumianą skórkę i gęsty, twardy miąższ, co sprawia, że doskonale nadają się do wykorzystania w przepisie na tartę z jabłkami.
Najważniejsze to wybrać jabłka, które zachowają strukturę podczas pieczenia, ponieważ dzięki temu nasza pyszna francuska tarta z jabłkami zachowa atrakcyjny wygląd i nie rozmięknie. Ponadto nie obawiaj się eksperymentowania z różnymi odmianami owoców, gdyż to najlepsza droga do znalezienia tej, która w pełni sprosta Twoim preferencjom smakowym.
Skoro już jesteśmy przy temacie owoców, warto wspomnieć, że klasyczna francuska tarta Tatin musi zawierać jabłka. To jedyna słuszna odsłona oryginalnego wypieku. Ale jeśli lubisz innowacje oraz nie obawiasz się eksperymentów z dobrze znanymi przepisami, nie wahaj się i wprowadź dowolne zmiany w przepisie Tatin.
Fantastycznie smakuje choćby tarta z jabłkami i gruszkami. Przygotujesz ją w dokładnie ten sam sposób jak omawiany wypiek z samymi jabłkami. Pieczesz tartę w okresie jesienno-zimowym? Koniecznie dopraw owoce korzennymi przyprawami, które podkreślą rozgrzewający charakter wypieku. Cynamon, kardamon czy imbir to źródło fantastycznego smaku, jak i aromatu. Inny pomysł na sezonową odsłonę francuskiego przysmaku to tarta z rabarbarem – kwaskowy smak w zestawieniu ze słodkim karmelem wypada zachwycająco. Koniecznie wypróbuj ją latem i serwuj w towarzystwie domowego kompotu. Możesz też dodać do odwróconej tarty owoce leśne. Wystarczy, że ułożysz je na dnie tortownicy, przykryjesz ciastem, po czym przełożysz do piekarnika.
Co ciekawe, przepis na tartę francuską z jabłkami może Ci posłużyć jako wzór do przygotowania wytrawnej tarty. Postępuj według naszych wskazówek, lecz nie dodawaj do ciasta cukru, a spód deseru wyłóż samodzielnie skomponowaną mieszanką warzyw bądź mięsa w zależności od osobistych upodobań smakowych. Zawartość odwróconej tarty należy tylko od Ciebie!
Tarta z jabłkami – przepis Kuchni Lidla
Wiesz, jak zrobić tartę z jabłkami. Ponadto mamy też dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym jej przyrządzenie stanie się jeszcze prostsze, a Ty unikniesz przykrych niespodzianek. O czym mowa? Radzimy Ci wykorzystać formę do tarty z wyjmowanym dnem lub foremkę do tarty Tatin z jabłkami. Upewnij się, że jest ona dobrze natłuszczona lub wyłożona papierem do pieczenia, ponieważ zdecydowanie ułatwi Ci to wyjęcie gotowego wypieku. Co więcej, aby tarta na słodko z jabłkami dobrze smakowała, podczas karmelizowania owoców na dnie formy uważnie kontroluj cały proces, a unikniesz ich nadmiernego przypalenia. Staraj się uzyskać karmel o złocistym kolorze – nie powinien być za ciemny, gdyż wówczas będzie po prostu niesmaczny.
Szybka tarta z jabłkami? Postaw na idealnie dobrane dodatki
Ta wyśmienita tarta jabłkowa najlepiej smakuje serwowana w towarzystwie gałki lodów śmietankowych, ewentualnie waniliowych – zupełnie tak samo jak polska szarlotka! Co jeśli jednak nie masz akurat dostępu do tego produktu? W takim wypadku możesz zdecydować się na zastąpienie ich bitą śmietaną – gotową lub przygotowaną samodzielnie ze śmietanki o 36% zawartości tłuszczu.
Jak przygotować śmietanę do tarty z jabłek? Potrzebujesz jedynie śmietanki kremówki oraz cukru pudru. Aby wszystko poszło jak z płatka, przed rozpoczęciem ubijania umieść miskę, trzepaczki do miksera i śmietanę w lodówce. Ustaw mikser na niskich obrotach i zacznij ubijać śmietanę. Niska prędkość pozwoli Ci uniknąć rozchlapywania śmietany. Prędkość obrotów zwiększaj stopniowo, aby po pewnym czasie dojść do średniej lub najwyższej prędkości. Kontynuuj ubijanie, aż śmietana zacznie gęstnieć, po czym stopniowo dodawaj do niej cukier puder.
Choć nie jest to ekspresowa tarta z jabłkami, na pewno warto przygotować ją choć jeden raz. Dajemy słowo, że uwiedzie Cię smakiem oraz wyjątkowym wyglądem. I wcale nie jest tak trudna do przyrządzenia! Zresztą przepis na tartę jabłkową Tatin to punkt obowiązkowy na liście każdego miłośnika francuskiej kuchni. Zapoznaj się także z innymi przepisami z kolekcji Kuchni Lidla. Nie brakuje wśród nich pomysłów na rozmaite ciasta, zarówno klasyczne, jak i prawdziwie oryginalne.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wegańska ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Sernik piernikowy
- Uszka z grzybami
- Pierniki
- Kapusta z grochem
- Piernik staropolski
- Ryba po japońsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pistacjowy sernik baskijski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (35)
77 dni temu
Super! Robię już trzeci raz. Nie trzeba się martwić nie do końca rozmieszanym karmelem. Z jabłkami rozpuści się w trakcie pieczenia i zrobi się pyszny sos po odwróceniu ciasta. Forma nie może być otwieralna, wtedy sos wypłynie. Mam tortownicę nieotwieraną i w niej robię. Ciasto jest pyszne, smakuje wszystkim w domu 🥰
odpowiedz
2316 dni temu
Przepis trochę od czapki.. Od kiedy karmel robi się rozpuszczając cukier w maśle? Najpierw karmelizujemy sam cukier, po jego stopieniu, bez mieszania bo się zbryli - dodajemy masło. I na pewno nie w takich proporcjach! Nie dziwię się, że ludziom wszystko pływa... Sprawdzajcie co puszczacie w świat - ludzie głodują, a tu się produkty marnują :(
odpowiedz
2844 dni temu
mi ciasto nie wyszło, generalnie wszytko plywa, piekarnik równiez cały w maśle, ale smak fajny z tym że całkiem nie udane... gości nie będzie czym częstować
odpowiedz
3365 dni temu
Przegenialny przepis. Tarta zniknęła w ciągu... 2 godzin! :3 Robiłam w ciut większej formie (~30 cm) i wyszło idealnie. Cukier bez problemu rozpuścił się w maśle- trzeba tylko powoli podgrzewać i cały czas mieszać. Jedynie kilka kawałków jabłek nie chciało odejść od formy, ale to szczególik :) Polecam!!!
odpowiedz
3612 dni temu
Mój poprzednik ma rację, cukier nie rozpuści się w maśle. Robilam wg przepisu i cuiier zbrazowial ale się nie rozpuscil. Zaponnieki w przepisie o wodzie. Należy roztopic cukier na patelni dodając trochę wody a jak się skarmelizuje, dodac masło. Przeczekaćaz masło się wypieni i zdjąć z ognia. Reszta wg przepisu. Masła w przepisie jest o wiele za duzo, mój karmel w nim plywal. Inne przepisy podają 40 g masla na ta ilość cukru..
odpowiedz
3885 dni temu
Przymierzam się do tej tarty ale boję się o karmel. Przecież cukier nie rozpuści się w maśle. Robiłam kiedyś ciasto z takim karmelem i cukier potem trzeszczał w zębach. Tutaj może sok z jabłek go rozpuści. Co zrobić, żeby karmel się nie rozwarstwił?
odpowiedz
3944 dni temu
A gdyby ktoś był na diecie bezmlecznej i bezjajecznej - zachęcam do spróbowania wg przepisu: http://mamakarmi.blogspot.com/2014/02/na-sodko-bezmleczna-i-bezjajeczna-tarta.html
odpowiedz
3957 dni temu
niestety w smaku samo masło....
odpowiedz
4023 dni temu
dziś zrobiłam to ciasto,zachęcona przepisem - wyszła pyszna! Polecam. U nas już pozostało po niej tylko wspomnienie :) cała jest zjedzona
odpowiedz
4064 dni temu
Po miesięcznych poszukiwaniach znalazłam wreszcie foremkę w Intermarche. Tarta jest wspaniała. Marzyłam zawsze, żeby ją zrobić i w końcu udało się - wyszła lepiej niż się spodziewałam.
odpowiedz
4187 dni temu
foremki mozna kupic np. w kauflandzie/tesco.
odpowiedz
4247 dni temu
Czy ktos moze podac link gdzie kupic taka foremke na tarte, bo wszedzie sa z wyjmowanym dnem.
odpowiedz
4249 dni temu
Jak dodałam masło Kerrygold to karmel wyszedł taki jak powinien. Tartę robiłam już 5 razy!
odpowiedz
4256 dni temu
Zawsze chciałem zrobic ten klasyk.,Otóż .,jeśli ktoś z Was lubi baaaardzo maślany smak to polecam.W mój gust jakos to nie trafiło....
odpowiedz
4434 dni temu
Jeśli chodzi o wpis o długotrwałym mieszaniu i podgrzewaniu to należy z tym uważać gdyż nawet pod zdjęciu z ognia sybstancja długo utrzymuję temperaturę i karmel robi się zbyt ciemny i gorzki. Niestety tego doświadczyłam
odpowiedz
4434 dni temu
Tarta wychodzi po prostu obłędna. Wszyscy się zachwycali jej smakiem, ale na pewno następnym razem dam mniej cukru, bo jednak dla mnie było za słodkie :)
odpowiedz
4437 dni temu
Ja zawsze daje składniki na oko ;-) tak jak juz tu napisano nie jestesmy przyzwyczajone do dkg i gramów... Dałam mało cukru bo nie lubie słodkiego. ogólnie prostrze do zrobienia niż dania Okrasy :)
odpowiedz
4437 dni temu
Odkryłam, że w tym przpisie na karmel taka ilość masła jest zupełnie zbędna. a ja najpierw roztopiłam sam cukier, a potem pomalutku dodawałam kilka łyżek roztopionego i sklarowanego masła
odpowiedz
4437 dni temu
Do jakiej temperatuty karmel ma byc podgrzany?
odpowiedz
4438 dni temu
Nie udaje się karmel z masłem - myślę, że to dlatego, że w maśle jest za dużo czegoś, co nie jest masłem. To coś łączy się najpierw z cukrem i mętnieje, a tłuszcz się oddziela.
odpowiedz
4438 dni temu
Powtórzę co niektórzy napisali. Karmel z masłem mi się rozwarstwił a ogólnie ciasto słodkie i tłuste. Przy innej okazji przetestuję strudla. @Maria Stacharska Ja tam preferuję podawanie w gramach i litrach bo to można jednoznacznie określić. Wagi i menzurki są powszechnie dostępne w sklepach.
odpowiedz
4439 dni temu
Właśnie ukończyłem swoją pierwszą tartę w życiu wg przepisu. Wnioski: 1. Mi też tłuszcz oddzielił się od karmelu! Czyli to nie takie Łatwe skoro nie tylko mi. 2. Nie lubię przesadnie słodkich ciast, a od słodyczy tego aż się buzia marszczy... samo masło i cukier- zabija smak jabłek.
odpowiedz
784 dni temu
Drogi Kwiatku. Nie piszemy: "mi też tłuszcz oddzielił się" ale mnie też tłuszcz....." oraz "nie tylko mi" ale "nie tylko mnie"! Zęby bolą ale nie od słodkości!
4440 dni temu
My Polki nie jesteśmy przyzwyczajone do podawania wielkości składników w g lub dkg , rób to za pomocą np ilości szklanek. Jutro spróbuję zrobić taką tartę, ale nie skorzystam z jabłek z lidla tylko z własnych, ale pozostałe produkty będa pochodzić z Lidla, bo tam robię zakupy
odpowiedz
4441 dni temu
normalnie zagotował mnie komentarz Gość-rak tak lubi. Chciała bym zobaczyć menu tej pani bo z tego co napisała je chyba tylko trawę! Przepisy rewelacyjne, Zróżnicowane i smaczne. Aż nie mogę się nigdy doczekać pon i co będzie nowego
odpowiedz
4441 dni temu
Po raz pierwszy robiłam przepis z Lidla. Odrazu spodobał mi się wygląd deseru. Zachęciła mnie mała liczba składników jak i prosty przepis. Pierwszy raz klarowałam masło, ale chyba wyszło. Bo ciasto jest pyszniutkie. Dziękuję! dobrze że nie piszecie ile ma to kalorii ;) Pomocny był też filmik instruktażowy ;) Czekam na kolejne przepisy, może tym razem spróbuje zrobić danie główne , bo pierwszy deser samodzielny w swoim życiu mam już za sobą :)
odpowiedz
4441 dni temu
No kolejne niesamowite danie Pascala:) Tak jak w życiu nie przepadałem za szarlotkami mamy, babci, teściowej itp. tak teraz jestem po prostu zachwycony smakiem;) Pomysł z karmelem bomba:) Z żoną zrobiliśmy tartę na moje urodziny;) Poproszę wiecej takich dań - już nie mogę się doczekać kolejnego tygodnia;)
odpowiedz
4441 dni temu
Olu, żeby uzyskać dobry karmel trzeba rozgrzać jego składniki do odpowiedniej temperatury i bardzo dokładnie je ze sobą połączyć przez długotrwałe mieszanie i podgrzewanie, do dokładnego rozpuszczenia składników.
odpowiedz
4441 dni temu
Rozumiemy i popieramy ideę zdrowego odżywiania i dlatego już niedługo planujemy rozbudowanie Kuchni Lidla o dział zdrowego gotowania. Zapraszamy i mamy nadzieję, że przepisy spełnią oczekiwania.
odpowiedz
4441 dni temu
mam ten sam problem. na karmelu pływa warstwa tłuszczu. okropieństwo.
odpowiedz
4442 dni temu
Miałam ten sam problem co Pan/Pani poniżej. Karmel niby się zrobił ale na powierzchni pływało masę tłuszczu w ogolę się to nie połączyło. Może ktoś wie od czego to zależy?? czy to masło było nie odpowiednie??
odpowiedz
4443 dni temu
Szkoda, że Pascal nie powiedział jaki rodzaj masła trzeba dobrać, bo generalnie mi wyszedł karmel a na jego wierzchu pływa sobie gruba warstwa tłuszczu...
odpowiedz
4443 dni temu
Dzień dobry, przeglądam od czasu do czasu i niestety nic nie da się wybrać. Dlaczego? Wszędzie biała mąka, cukier, tłuszcze przetwarzane termicznie, konserwanty w proszkach - naprawdę nie widać, że to jedzenie dla przyszłych klientów klinik onkologicznych? Poproszę o przepisy dla ludzi chcących lub zmuszonych do jedzenia zdrowej żywności i przetwarzanej w sposób nie wytwarzający kancerogenów. Borykamy się z takim problemem i pomoc byłaby mile widziana. Pozdrawiam.
odpowiedz
4444 dni temu
ale nam cukier z żoną skoczył:) na handrę - cudo
odpowiedz
4444 dni temu
Czyżbym był pierwszy? ;-) Zapraszam do zapoznania się z moją niesponsorowaną opinią. Dziś krótko, bo i przepis prosty :-) http://szefkuchni.blox.pl/2012/10/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-12.html
odpowiedz
zobacz wszystkie