Tarta Tatin
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser
  • metalową foremkę o śr. 26-27 cm - bez zdejmowanego dna
  • folię spożywczą
  • wałek
  • naczynie żaroodporne
  • rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) lub 210 stopni C (góra-dół)

Przygotuj wcześniej

Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiekło. 

Ciasto

Do miski miksera wsypujemy 200 g mąki pszennej, 20 g cukru, szczyptę soli, dodajemy 100 g masła w temperaturze pokojowej, wcześniej pokrojonego na małą kosteczkę i 1 żółtko. Ciasto ucieramy za pomocą miksera. W trakcie mieszania dodajemy do ciasta 2 łyżki wody. Miksujemy do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od brzegów miski miksera. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.
Po tym czasie posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto.

Jabłka

Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Delikatnie wycinamy gniazda nasienne, następnie każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół.

Do metalowej foremki wsypujemy 150 g cukru i 150 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki, podgrzewamy w celu uzyskania karmelu (cukier rozpuszczamy równomiernie, cały czas mieszamy, uważając, żeby karmel się nie przypalił). Zdejmujemy foremkę z ognia, czekamy chwilę aż zawartość stężeje. W foremce układamy pierwszą warstwę jabłek (w jednym kierunku, tworząc wachlarz z kawałków jabłek), którą następnie posypujemy częścią przygotowanego cynamonu. Układamy drugą warstwę jabłek, posypujemy całość resztą cynamonu. Nakładamy pokrywkę na foremkę.
Całość podgrzewamy, czekamy, aż karmel na dnie foremki zacznie się pienić i pokryje wszystkie jabłka. Podduszamy przez mniej więcej 5 minut.
Rozwałkowane ciasto nakładamy na foremkę z jabłkami. Zbyt długie brzegi zawijamy do środka. Na wierzchu ciasta, na środku, robimy niewielką dziurkę. Foremkę z ciastem wkładamy na mniej więcej 25 minut do piekarnika, na dolną kratkę.
Po upieczeniu czekamy chwilę, aż ciasto się ostudzi. Za pomocą noża odklejamy brzegi ciasta od foremki. Bierzemy duży talerz, foremkę obracamy i delikatnie wysuwamy z niej tartę.

Jak podawać

Kawałki tarty podajemy z lodami śmietankowymi, całość przystrajamy kilkoma listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (35)

Avatar
  • Danka Danka
    11 dni temu
    Super! Robię już trzeci raz. Nie trzeba się martwić nie do końca rozmieszanym karmelem. Z jabłkami rozpuści się w trakcie pieczenia i zrobi się pyszny sos po odwróceniu ciasta. Forma nie może być otwieralna, wtedy sos wypłynie. Mam tortownicę nieotwieraną i w niej robię. Ciasto jest pyszne, smakuje wszystkim w domu 🥰

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2251 dni temu
    Przepis trochę od czapki.. Od kiedy karmel robi się rozpuszczając cukier w maśle? Najpierw karmelizujemy sam cukier, po jego stopieniu, bez mieszania bo się zbryli - dodajemy masło. I na pewno nie w takich proporcjach! Nie dziwię się, że ludziom wszystko pływa... Sprawdzajcie co puszczacie w świat - ludzie głodują, a tu się produkty marnują :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2778 dni temu
    mi ciasto nie wyszło, generalnie wszytko plywa, piekarnik równiez cały w maśle, ale smak fajny z tym że całkiem nie udane... gości nie będzie czym częstować

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3299 dni temu
    Przegenialny przepis. Tarta zniknęła w ciągu... 2 godzin! :3 Robiłam w ciut większej formie (~30 cm) i wyszło idealnie. Cukier bez problemu rozpuścił się w maśle- trzeba tylko powoli podgrzewać i cały czas mieszać. Jedynie kilka kawałków jabłek nie chciało odejść od formy, ale to szczególik :) Polecam!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3546 dni temu
    Mój poprzednik ma rację, cukier nie rozpuści się w maśle. Robilam wg przepisu i cuiier zbrazowial ale się nie rozpuscil. Zaponnieki w przepisie o wodzie. Należy roztopic cukier na patelni dodając trochę wody a jak się skarmelizuje, dodac masło. Przeczekaćaz masło się wypieni i zdjąć z ognia. Reszta wg przepisu. Masła w przepisie jest o wiele za duzo, mój karmel w nim plywal. Inne przepisy podają 40 g masla na ta ilość cukru..

    odpowiedz

  • ydeated 3116151 ydeated 3116151
    3820 dni temu
    Przymierzam się do tej tarty ale boję się o karmel. Przecież cukier nie rozpuści się w maśle. Robiłam kiedyś ciasto z takim karmelem i cukier potem trzeszczał w zębach. Tutaj może sok z jabłek go rozpuści. Co zrobić, żeby karmel się nie rozwarstwił?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3878 dni temu
    A gdyby ktoś był na diecie bezmlecznej i bezjajecznej - zachęcam do spróbowania wg przepisu: http://mamakarmi.blogspot.com/2014/02/na-sodko-bezmleczna-i-bezjajeczna-tarta.html

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3892 dni temu
    niestety w smaku samo masło....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3957 dni temu
    dziś zrobiłam to ciasto,zachęcona przepisem - wyszła pyszna! Polecam. U nas już pozostało po niej tylko wspomnienie :) cała jest zjedzona

    odpowiedz

  • Żwirka Żwirka
    3998 dni temu
    Po miesięcznych poszukiwaniach znalazłam wreszcie foremkę w Intermarche. Tarta jest wspaniała. Marzyłam zawsze, żeby ją zrobić i w końcu udało się - wyszła lepiej niż się spodziewałam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4122 dni temu
    foremki mozna kupic np. w kauflandzie/tesco.

    odpowiedz

  • Justa Justa
    4181 dni temu
    Czy ktos moze podac link gdzie kupic taka foremke na tarte, bo wszedzie sa z wyjmowanym dnem.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    4183 dni temu
    Jak dodałam masło Kerrygold to karmel wyszedł taki jak powinien. Tartę robiłam już 5 razy!

    odpowiedz

  • Daniel Daniel
    4191 dni temu
    Zawsze chciałem zrobic ten klasyk.,Otóż .,jeśli ktoś z Was lubi baaaardzo maślany smak to polecam.W mój gust jakos to nie trafiło....

    odpowiedz

  • anie anie
    4368 dni temu
    Jeśli chodzi o wpis o długotrwałym mieszaniu i podgrzewaniu to należy z tym uważać gdyż nawet pod zdjęciu z ognia sybstancja długo utrzymuję temperaturę i karmel robi się zbyt ciemny i gorzki. Niestety tego doświadczyłam

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    4369 dni temu
    Tarta wychodzi po prostu obłędna. Wszyscy się zachwycali jej smakiem, ale na pewno następnym razem dam mniej cukru, bo jednak dla mnie było za słodkie :)

    odpowiedz

  • Magda Magda
    4371 dni temu
    Ja zawsze daje składniki na oko ;-) tak jak juz tu napisano nie jestesmy przyzwyczajone do dkg i gramów... Dałam mało cukru bo nie lubie słodkiego. ogólnie prostrze do zrobienia niż dania Okrasy :)

    odpowiedz

  • jaakiśktoś jaakiśktoś
    4371 dni temu
    Odkryłam, że w tym przpisie na karmel taka ilość masła jest zupełnie zbędna. a ja najpierw roztopiłam sam cukier, a potem pomalutku dodawałam kilka łyżek roztopionego i sklarowanego masła

    odpowiedz

  • marta marta
    4372 dni temu
    Do jakiej temperatuty karmel ma byc podgrzany?

    odpowiedz

  • jaakiśktoś jaakiśktoś
    4372 dni temu
    Nie udaje się karmel z masłem - myślę, że to dlatego, że w maśle jest za dużo czegoś, co nie jest masłem. To coś łączy się najpierw z cukrem i mętnieje, a tłuszcz się oddziela.

    odpowiedz

  • Tirinti Tirinti
    4372 dni temu
    Powtórzę co niektórzy napisali. Karmel z masłem mi się rozwarstwił a ogólnie ciasto słodkie i tłuste. Przy innej okazji przetestuję strudla. @Maria Stacharska Ja tam preferuję podawanie w gramach i litrach bo to można jednoznacznie określić. Wagi i menzurki są powszechnie dostępne w sklepach.

    odpowiedz

  • Kwiatek Kwiatek
    4374 dni temu
    Właśnie ukończyłem swoją pierwszą tartę w życiu wg przepisu. Wnioski: 1. Mi też tłuszcz oddzielił się od karmelu! Czyli to nie takie Łatwe skoro nie tylko mi. 2. Nie lubię przesadnie słodkich ciast, a od słodyczy tego aż się buzia marszczy... samo masło i cukier- zabija smak jabłek.

    odpowiedz

  • GośćDanka GośćDanka
    718 dni temu
    Drogi Kwiatku. Nie piszemy: "mi też tłuszcz oddzielił się" ale mnie też tłuszcz....." oraz "nie tylko mi" ale "nie tylko mnie"! Zęby bolą ale nie od słodkości!
  • Maria Stacharska Maria Stacharska
    4374 dni temu
    My Polki nie jesteśmy przyzwyczajone do podawania wielkości składników w g lub dkg , rób to za pomocą np ilości szklanek. Jutro spróbuję zrobić taką tartę, ale nie skorzystam z jabłek z lidla tylko z własnych, ale pozostałe produkty będa pochodzić z Lidla, bo tam robię zakupy

    odpowiedz

  • agata agata
    4375 dni temu
    normalnie zagotował mnie komentarz Gość-rak tak lubi. Chciała bym zobaczyć menu tej pani bo z tego co napisała je chyba tylko trawę! Przepisy rewelacyjne, Zróżnicowane i smaczne. Aż nie mogę się nigdy doczekać pon i co będzie nowego

    odpowiedz

  • sara sara
    4375 dni temu
    Po raz pierwszy robiłam przepis z Lidla. Odrazu spodobał mi się wygląd deseru. Zachęciła mnie mała liczba składników jak i prosty przepis. Pierwszy raz klarowałam masło, ale chyba wyszło. Bo ciasto jest pyszniutkie. Dziękuję! dobrze że nie piszecie ile ma to kalorii ;) Pomocny był też filmik instruktażowy ;) Czekam na kolejne przepisy, może tym razem spróbuje zrobić danie główne , bo pierwszy deser samodzielny w swoim życiu mam już za sobą :)

    odpowiedz

  • Krystianos Krystianos
    4375 dni temu
    No kolejne niesamowite danie Pascala:) Tak jak w życiu nie przepadałem za szarlotkami mamy, babci, teściowej itp. tak teraz jestem po prostu zachwycony smakiem;) Pomysł z karmelem bomba:) Z żoną zrobiliśmy tartę na moje urodziny;) Poproszę wiecej takich dań - już nie mogę się doczekać kolejnego tygodnia;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4375 dni temu
    Olu, żeby uzyskać dobry karmel trzeba rozgrzać jego składniki do odpowiedniej temperatury i bardzo dokładnie je ze sobą połączyć przez długotrwałe mieszanie i podgrzewanie, do dokładnego rozpuszczenia składników.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4376 dni temu
    Rozumiemy i popieramy ideę zdrowego odżywiania i dlatego już niedługo planujemy rozbudowanie Kuchni Lidla o dział zdrowego gotowania. Zapraszamy i mamy nadzieję, że przepisy spełnią oczekiwania.

    odpowiedz

  • ola ola
    4376 dni temu
    mam ten sam problem. na karmelu pływa warstwa tłuszczu. okropieństwo.

    odpowiedz

  • Kachna2305 Kachna2305
    4377 dni temu
    Miałam ten sam problem co Pan/Pani poniżej. Karmel niby się zrobił ale na powierzchni pływało masę tłuszczu w ogolę się to nie połączyło. Może ktoś wie od czego to zależy?? czy to masło było nie odpowiednie??

    odpowiedz

  • Jakie masło??? Jakie masło???
    4377 dni temu
    Szkoda, że Pascal nie powiedział jaki rodzaj masła trzeba dobrać, bo generalnie mi wyszedł karmel a na jego wierzchu pływa sobie gruba warstwa tłuszczu...

    odpowiedz

  • Rak tak lubi! Rak tak lubi!
    4378 dni temu
    Dzień dobry, przeglądam od czasu do czasu i niestety nic nie da się wybrać. Dlaczego? Wszędzie biała mąka, cukier, tłuszcze przetwarzane termicznie, konserwanty w proszkach - naprawdę nie widać, że to jedzenie dla przyszłych klientów klinik onkologicznych? Poproszę o przepisy dla ludzi chcących lub zmuszonych do jedzenia zdrowej żywności i przetwarzanej w sposób nie wytwarzający kancerogenów. Borykamy się z takim problemem i pomoc byłaby mile widziana. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • majk majk
    4378 dni temu
    ale nam cukier z żoną skoczył:) na handrę - cudo

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    4378 dni temu
    Czyżbym był pierwszy? ;-) Zapraszam do zapoznania się z moją niesponsorowaną opinią. Dziś krótko, bo i przepis prosty :-) http://szefkuchni.blox.pl/2012/10/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-12.html

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Tarta z jabłkami prosto z Francji – kilka słów o historii

Ta smakowita tarta z jabłkami powstała we Francji i to już w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Jej autorka to Stéphanie Tatin, kobieta prowadząca hotel oraz restaurację, które zresztą istnieją do dziś. Któregoś razu, zamiast przyrządzić klasyczną tartę, zmieniła kolejność ułożenia składników w formie. Zaczęła od wyłożenia na nią jabłek, a następnie przykryła je ciastem. Tak powstała pierwsza odwrócona tarta z jabłkami, która podana na gorąco zrobiła na gościach piorunujące wrażenie. Oczywiście w pozytywnym sensie! Tarta Tatin z jabłkami szybko stała się prawdziwym hitem w Hotelu Tatin. Z czasem przepis zyskał popularność na terenie całego regionu Sologne, a w końcu całego kraju, przy czym sławę zawdzięcza prawdopodobnie Louisowi Vaudabl. Paryski restaurator skosztował tarty podczas pobytu Lamotte-Beuvron, po czym dodaj ją do karty własnej restauracji. Obecnie tartę Tatin z powodzeniem przygotujesz nawet we własnym domu. Z naszym przepisem nie będziesz mieć z tym problemu! Poziom przepisu określamy jako średni, dlatego jeśli masz pewne doświadczenie w kuchni, z pewnością sobie poradzisz. Co ciekawe, pojawiają się głosy, że jest ona łatwiejsza w przygotowaniu od klasycznej tarty. Zatem nie czekaj i poznaj przepis oryginalny na tartę Tatin.

Jak zrobić tartę z jabłkami? Wybierz odpowiedni rodzaj jabłek!

Do przygotowywania tej pysznej tarty z jabłkami najlepiej nadają się owoce zachowujące swój kształt i smak podczas pieczenia. Oto kilka rodzajów jabłek, które szczególnie polecamy:

  • Gatunek Gala jest słodki, soczysty i ma delikatną skórkę. Może nadać tarcie Tatin przyjemną słodycz.
  • Jabłka Szampion charakteryzują się słodkim smakiem i soczystym miąższem. To dość duże jabłka o zilonożółtej skórce pokrytej czerwonymi rumieńcami. Są niezwykle aromatyczne.
  • Jabłka Grójeckie cechuje soczystość oraz lekko kwaśny smak. Mają rumianą skórkę i gęsty, twardy miąższ, co sprawia, że doskonale nadają się do wykorzystania w przepisie na tartę z jabłkami.

Najważniejsze to wybrać jabłka, które zachowają strukturę podczas pieczenia, ponieważ dzięki temu nasza pyszna francuska tarta z jabłkami zachowa atrakcyjny wygląd i nie rozmięknie. Ponadto nie obawiaj się eksperymentowania z różnymi odmianami owoców, gdyż to najlepsza droga do znalezienia tej, która w pełni sprosta Twoim preferencjom smakowym.

Skoro już jesteśmy przy temacie owoców, warto wspomnieć, że klasyczna francuska tarta Tatin musi zawierać jabłka. To jedyna słuszna odsłona oryginalnego wypieku. Ale jeśli lubisz innowacje oraz nie obawiasz się eksperymentów z dobrze znanymi przepisami, nie wahaj się i wprowadź dowolne zmiany w przepisie Tatin.

Fantastycznie smakuje choćby tarta z jabłkami i gruszkami. Przygotujesz ją w dokładnie ten sam sposób jak omawiany wypiek z samymi jabłkami. Pieczesz tartę w okresie jesienno-zimowym? Koniecznie dopraw owoce korzennymi przyprawami, które podkreślą rozgrzewający charakter wypieku. Cynamon, kardamon czy imbir to źródło fantastycznego smaku, jak i aromatu. Inny pomysł na sezonową odsłonę francuskiego przysmaku to tarta z rabarbarem – kwaskowy smak w zestawieniu ze słodkim karmelem wypada zachwycająco. Koniecznie wypróbuj ją latem i serwuj w towarzystwie domowego kompotu. Możesz też dodać do odwróconej tarty owoce leśne. Wystarczy, że ułożysz je na dnie tortownicy, przykryjesz ciastem, po czym przełożysz do piekarnika.

Co ciekawe, przepis na tartę francuską z jabłkami może Ci posłużyć jako wzór do przygotowania wytrawnej tarty. Postępuj według naszych wskazówek, lecz nie dodawaj do ciasta cukru, a spód deseru wyłóż samodzielnie skomponowaną mieszanką warzyw bądź mięsa w zależności od osobistych upodobań smakowych. Zawartość odwróconej tarty należy tylko od Ciebie!

Tarta z jabłkami – przepis Kuchni Lidla  

Wiesz, jak zrobić tartę z jabłkami. Ponadto mamy też dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym jej przyrządzenie stanie się jeszcze prostsze, a Ty unikniesz przykrych niespodzianek. O czym mowa? Radzimy Ci wykorzystać formę do tarty z wyjmowanym dnem lub foremkę do tarty Tatin z jabłkami. Upewnij się, że jest ona dobrze natłuszczona lub wyłożona papierem do pieczenia, ponieważ zdecydowanie ułatwi Ci to wyjęcie gotowego wypieku. Co więcej, aby tarta na słodko z jabłkami dobrze smakowała, podczas karmelizowania owoców na dnie formy uważnie kontroluj cały proces, a unikniesz ich nadmiernego przypalenia. Staraj się uzyskać karmel o złocistym kolorze – nie powinien być za ciemny, gdyż wówczas będzie po prostu niesmaczny.

Szybka tarta z jabłkami? Postaw na idealnie dobrane dodatki

Ta wyśmienita tarta jabłkowa najlepiej smakuje serwowana w towarzystwie gałki lodów śmietankowych, ewentualnie waniliowych – zupełnie tak samo jak polska szarlotka! Co jeśli jednak nie masz akurat dostępu do tego produktu? W takim wypadku możesz zdecydować się na zastąpienie ich bitą śmietaną – gotową lub przygotowaną samodzielnie ze śmietanki o 36% zawartości tłuszczu.

Jak przygotować śmietanę do tarty z jabłek? Potrzebujesz jedynie śmietanki kremówki oraz cukru pudru. Aby wszystko poszło jak z płatka, przed rozpoczęciem ubijania umieść miskę, trzepaczki do miksera i śmietanę w lodówce. Ustaw mikser na niskich obrotach i zacznij ubijać śmietanę. Niska prędkość pozwoli Ci uniknąć rozchlapywania śmietany. Prędkość obrotów zwiększaj stopniowo, aby po pewnym czasie dojść do średniej lub najwyższej prędkości. Kontynuuj ubijanie, aż śmietana zacznie gęstnieć, po czym stopniowo dodawaj do niej cukier puder.

Choć nie jest to ekspresowa tarta z jabłkami, na pewno warto przygotować ją choć jeden raz. Dajemy słowo, że uwiedzie Cię smakiem oraz wyjątkowym wyglądem. I wcale nie jest tak trudna do przyrządzenia! Zresztą przepis na tartę jabłkową Tatin to punkt obowiązkowy na liście każdego miłośnika francuskiej kuchni. Zapoznaj się także z innymi przepisami z kolekcji Kuchni Lidla. Nie brakuje wśród nich pomysłów na rozmaite ciasta, zarówno klasyczne, jak i prawdziwie oryginalne.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!