Mięta

Mięta jest rośliną typową dla strefy umiarkowanej, lecz jej smak znany jest prawie na całym świecie. Nazwa mięty prawdopodobnie pochodzi od Mintho – greckiej nimfy, która według mitologii była kochanką Hadesa. Hades, chcąc uchronić Mintho przed zazdrością żony, zamienił ją w roślinę – miętę.

Różne źródła podają, iż starożytni Egipcjanie używali mięty do balsamowania ciał, a w starożytnych Chinach stanowiła popularną aromatyczną przyprawę. Jej lecznicze właściwości znane były już w starożytności, lecz w Europie sławę osiągnęła dopiero w XVII wieku.

Jak wygląda?

Mięta to wiecznie zielona, wieloletnia bylina, o orzeźwiającym zapachu, nie koniecznie „miętowym” – wśród odmian mięty można znaleźć okazy pachnące np. czekoladą lub cytryną. Mięta osiąga wysokość nawet do 90 cm. Jej listki są nieco wydłużone, o ząbkowanych brzegach i układają się przeciwlegle na ciemnozielonej łodydze.

Jakie ma właściwości?

Choć istnieje około 30 gatunków mięty, różnią się one głównie zawartymi w liściach olejkami eterycznymi. Wszystkie jednak działają leczniczo na te same dolegliwości. Miętę wykorzystuje się przede wszystkim do leczenia niestrawności żołądka, jako środek poprawiający apetyt, a także skuteczny lek na bezsenność czy migrenę. Dzięki swojemu orzeźwiającemu zapachowi oraz właściwościom odkażającym stosowana jest także do usuwania nieprzyjemnych zapachów z jamy ustnej.

Jak stosować?

Miętę można stosować na surowo jako dodatek do deserów lub napojów. Ze względu na intensywny smak zaleca się używanie jej w tej formie w niewielkich ilościach. Suszona mięta może również posłużyć jako przyprawa do gotowanych potraw. Równie popularną formą wykorzystania mięty są napary, a także lecznicze okłady.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram