Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Mięta jest rośliną typową dla strefy umiarkowanej, lecz jej smak znany jest prawie na całym świecie. Nazwa mięty prawdopodobnie pochodzi od Mintho – greckiej nimfy, która według mitologii była kochanką Hadesa. Hades, chcąc uchronić Mintho przed zazdrością żony, zamienił ją w roślinę – miętę.
Różne źródła podają, iż starożytni Egipcjanie używali mięty do balsamowania ciał, a w starożytnych Chinach stanowiła popularną aromatyczną przyprawę. Jej lecznicze właściwości znane były już w starożytności, lecz w Europie sławę osiągnęła dopiero w XVII wieku.
Jak wygląda?
Mięta to wiecznie zielona, wieloletnia bylina, o orzeźwiającym zapachu, nie koniecznie „miętowym” – wśród odmian mięty można znaleźć okazy pachnące np. czekoladą lub cytryną. Mięta osiąga wysokość nawet do 90 cm. Jej listki są nieco wydłużone, o ząbkowanych brzegach i układają się przeciwlegle na ciemnozielonej łodydze.
Jakie ma właściwości?
Choć istnieje około 30 gatunków mięty, różnią się one głównie zawartymi w liściach olejkami eterycznymi. Wszystkie jednak działają leczniczo na te same dolegliwości. Miętę wykorzystuje się przede wszystkim do leczenia niestrawności żołądka, jako środek poprawiający apetyt, a także skuteczny lek na bezsenność czy migrenę. Dzięki swojemu orzeźwiającemu zapachowi oraz właściwościom odkażającym stosowana jest także do usuwania nieprzyjemnych zapachów z jamy ustnej.
Jak stosować?
Miętę można stosować na surowo jako dodatek do deserów lub napojów. Ze względu na intensywny smak zaleca się używanie jej w tej formie w niewielkich ilościach. Suszona mięta może również posłużyć jako przyprawa do gotowanych potraw. Równie popularną formą wykorzystania mięty są napary, a także lecznicze okłady.
Trwa ładowanie komentarzy