Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: ZALEWAMY MAKARON

Makaron zalewamy w garnku wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na czas wskazany na opakowaniu. Odcedzamy.

Krok 2: SMAŻYMY KURCZAKA

Umytą i osuszoną pierś kurczaka kroimy na podłużne kawałki i przekładamy do miski. Oprószamy przyprawami. Skrapiamy oliwą z oliwek. Mieszamy, wcierając przyprawy w mięso. Kurczaka smażymy na patelni (lub w woku) na rozgrzanej oliwie. Przekładamy na talerz.

Krok 3: SMAŻYMY WARZYWA I DODAJEMY KURCZAKA

Na tej samej patelni (lub w woku) smażymy mieszankę warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy krótko i intensywnie, aż warzywa lekko się zarumienią. Dodajemy kurczaka. Mieszamy i smażymy chwilę razem. Opcjonalnie: całość skrapiamy sosem sojowym.

Krok 4: PODAJEMY DANIE

Warzywa z kurczakiem podajemy z porcją makaronu. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i kiełkami fasoli mung.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1037 dni temu
    Ile waży jedna porcja?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1037 dni temu
    Niestety nie podajemy gramatury porcji.
  • GOSCHEHEH GOSCHEHEH
    1204 dni temu
    tak tak mój ulubiony makaron z chińska potrawka jest elegancki i szybki w robieniu obiadu dla 2 osób POLECAM

    odpowiedz


Przepis na kurczaka po chińsku

Kuchnia chińska jest znana z wyrazistych smaków i wykorzystania świeżych warzyw oraz przypraw. Jednym z dań, które cieszą się niesamowitą popularnością, jest kurczak po chińsku z warzywami stir fry. Pod pojęciem kurczaka po chińsku kryje się wiele różnorodnych potraw, które różnią głównie sosy — od słodko-kwaśnych, ostrych, na pięciu smakach kończąc. Wszystkie te dania mają wspólny mianownik w postaci soczystego mięsa i mieszanki warzywnej.

Gotowa mieszanka stir fry, którą możemy dostać w sklepie, została stworzona na potrzeby Europejczyków — w Chinach warzywa używanego do kurczaka po chińsku kroi się na bieżąco, a na woka trafiają akurat te warzywa, które są pod ręką. Używanie gotowej mieszanki warzywnej do przepisu na kurczaka po chińsku i inne przyprawy z tego kraju to istny game changer! Przy pomocy mieszanki w kilka chwil można przygotować pyszny obiad dla całej rodziny.

Nasz przepis na kurczaka po chińsku wyróżnia się delikatnie ostrym smakiem oraz niezwykłą prostotą przygotowania. Jak przygotować pyszny makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami stir fry?

Makaron chiński z kurczakiem – szybkie danie obiadowe

Żeby przygotować pyszny makaron chiński z kurczakiem oraz gotową mieszanką warzywną, nie potrzebujesz wiele czasu — z nami zrobisz go po mistrzowsku w niecałe 30 minut. Wystarczy, że zastosujesz się do naszych wskazówek i wykorzystasz triki stosowane przez zawodowych kucharzy. Jak zrobić makaron chiński z kurczakiem po mistrzowsku?

Zacznij od porządnego rozgrzania tłuszczu na patelni. Olej powinien być gorący, by warzywa i inne składniki od razu się smażyły. Zbyt niska temperatura oleju sprawi, że warzywa szybko wchłoną tłuszcz i stracą swoją chrupkość. Jest to szczególnie ważne, jeśli używasz do kurczaka gotowej, mrożonej mieszanki warzywnej.

Chcesz, aby Twój makaron z kurczakiem i warzywami na patelnię smakował, jak ten z restauracji? Zanim przejdziesz do smażenia mięsa, zadbaj o porządne jego zamarynowanie z użyciem tłuszczu i cytrusów. Marynata zabezpieczy mięso przed utratą wody w trakcie smażenia, czyniąc je miękkim i soczystym.

Aby osiągnąć idealny smażony makaron z kurczakiem i warzywami mrożonymi po chińsku, należy zadbać także o jego wykończenie w postaci sosu. Podczas smażenia warzywa oddadzą trochę wody — wykorzystaj to do stworzenia gęstej glazury z dodatkiem ulubionych przypraw. Dodaj sosu sojowego, imbiru, czosnku, miodu lub ostrej papryczki, by nadać potrawie jeszcze więcej smaku i aromatu.

Niezwykle ważnym elementem całej potrawy jest makaron. Jak poprawnie go ugotować i kiedy najlepiej dodać do reszty składników?

Jak ugotować makaron ryżowy?

Chciałbyś przyrządzić idealny makaron po chińsku, ale nie do końca wiesz, jak ugotować makaron ryżowy? Już spieszymy z przepisem na idealny, sprężysty makaron ryżowy, który z łatwością ugotujesz w domowych warunkach.

Makaron ryżowy można przyrządzić na dwa sposoby: poprzez zalanie go gorącą wodą (w przypadku cienkich nitek) albo ugotowanie go we wrzątku przez 7-8 minut. Podczas przygotowywania makaronu należy zadbać o to, aby zachował swoją sprężystość i nie sklejał się. Jeśli chcesz uniknąć sklejania się makaronu, możesz dodać do gotującej się wody kilka kropel oleju roślinnego, a po ugotowaniu delikatnie przepłukać go chłodną wodą. Tak przygotowany makaron będzie pozbawiony nadmiaru skrobi, dzięki czemu przestanie się sklejać.

Jeśli przygotowujesz dania z makaronem ryżowym, powinieneś pamiętać o tym, aby dodać makaron dopiero pod koniec przygotowywania całego dania, aby nie stracił swojej sprężystości. Makaron ryżowy jest delikatny i łatwo go przerwać, dlatego jeśli masz możliwość — nie używaj do mieszania ostrych narzędzi. Najlepszym sposobem na wymieszanie potrawy z makaronem ryżowym jest jej podrzucanie. Podrzucane składniki równomiernie rozłożą się na powierzchni patelni lub woka, co pozwoli Ci nie tylko lepiej rozprowadzić sos, ale również uniknąć ich przypalenia.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!