
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę i cedzak
W garnku podgrzewamy śmietanę oraz starte ząbki czosnku na bardzo małym ogniu, aż do momentu zagotowania śmietany, a następnie odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu układamy plastry boczku. Smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony, przekładamy na talerz.
Piersi kurczaka przekrajamy na pół, następnie kroimy na mniejsze kawałki lekko na skos. Przekładamy kurczaka do naczynia, doprawiamy odrobiną oleju rzepakowego, pieprzem i solą. Dodajemy posiekane igły rozmarynu i posiekany tymianek. Całość mieszamy.
Na patelnię, na której smażyliśmy boczek, wlewamy odrobinę oleju rzepakowego oraz dodajemy kawałek masła, rozgrzewamy. Kawałki kurczaka smażymy ok. 2-3 minuty z każdej strony. Podsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia. Na patelni smażymy pieczarki z odrobiną soli, co jakiś czas mieszając.
Do podsmażonych pieczarek dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę oraz niewielką ilość oleju rzepakowego. Całość smażymy. Dodajemy 2 łyżki wody i smażymy przez 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy szpinak oraz nieco soli. Smażymy, mieszając, do momentu, kiedy szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Zalewamy śmietaną z czosnkiem. Mieszamy. Dodajemy podsmażonego kurczaka. Całość redukujemy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli i oleju rzepakowego. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu tak, by makaron był al dente. Przecedzamy i przekładamy do zredukowanego sosu. Całość mieszamy. Podsmażone paseczki boczku kroimy w poprzek.
Makaron przekładamy do naczynia, posypujemy paseczkami boczku oraz startym serem grana padano.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak po marokańsku
Przekonaj się, że nawet bez tradycyjnego tadżinu można przygotować prawdziwego kurczaka po marokańsku.

Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
Mięso drobiowe w słodkiej marynacie, które doskonale komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw. Idealne połączenie!

Potrawka z kurczaka z fasolą
Fasola, smażony boczek i kurczak skąpane w aromatycznym sosie curry. Pyszna angielsko-indyjska kompozycja smaków.

Kurczak w kiszonej kapuście z curry
Szybka, bardzo aromatyczna potrawka o oryginalnym słodko-kwaśnym smaku podana z karmelizowanymi jabłkami.

Komentarze (69)
1302 dni temu
Czy zamiast śmietany można użyć mleczko kokosowe? :>
odpowiedz
1301 dni temu
Możesz dokonać takiej zamiany :)
1779 dni temu
Dziękuję za wspaniały przepis! http://www.sakadane.pl/kurczak-z-makaronem-farfalle-w-sosie-smietanowo-czosnkowym/
odpowiedz
1808 dni temu
Pyszne i bardzo szybkie danie, nie miałam boczku ani sera ale i tak wyszło przepyszne, zioła dałam suszone.
odpowiedz
1865 dni temu
mmm, pycha...:) szkoda, że nie ma już nowych przepisów Pascala, wszystkie, które wypróbowałam były przepyszne
odpowiedz
1864 dni temu
Zachęcamy do testowania przepisów Doroty, Karola i gości :)
1870 dni temu
pyyyychotka wyszło idealnie połączenie smaków rewelacja przepis zdecydowanie trafia do ulubionych
odpowiedz
1899 dni temu
Co to jest redukcja? Proszę o pomoc.
odpowiedz
1896 dni temu
Całość redukujemy, czyli podsmażamy na wolnym ogniu aż sos odparuje i stanie się gęsty i kremowy.
2034 dni temu
Pyszne danie Pascal. Dziękuję za przepis.
odpowiedz
2043 dni temu
Szpinak możesz pominąć lub zastąpić ulubionymi warzywami np. cukinią bądź bakłażanem.
odpowiedz
2046 dni temu
A czy można szpinak czymś innym zastąpić?
odpowiedz
2046 dni temu
Na zrobienie dania zeszło mi nie pół godziny lecz dwie ale naprawdę opłacało się poświęcić ten czas Danie jest Wyborne To co robi świeży tymianek i kompozycja reszty składników powoduje "niebo w gębie" Podsmażony boczek dodaje takiego aromatu że slinka cieknie a ser grana padano dopełnia całość smaków Ogromnie polecam Naprawdę warto spróbować tego wyśmienitego dania :-)
odpowiedz
2047 dni temu
Czy to tak powinno być?
odpowiedz
2097 dni temu
Roksano, doskonały pomysł!
odpowiedz
2162 dni temu
Naprawdę pyszne!!! Myślę że żaden Włoch nie powstydził by się tego makaronowego dania tylko uważam ze ilość makaronu jest za mała... spokojnie można dać dwa razy tyle makaronu...a jeśli sos bedzie za rzadki wtedy zawsze można go rozcieńczyć wodą lub śmietanką
odpowiedz
2168 dni temu
Bo nie może to być śmietanka UHT tylko taka w plastikowym kubeczku
odpowiedz
2200 dni temu
Stąd też moje wątpliwości.
odpowiedz
2200 dni temu
W sklepach jest produkt jego o nazwie śmietana 30%, a z tego.co mi wiadomo to śmietanka 30% łowicza np smakuje zupełnie inaczej :)
odpowiedz
2200 dni temu
Drogi Gościu, śmietana 30%, inaczej zwana śmietanką 30%. To jeden i ten sam produkt :)
odpowiedz
2200 dni temu
Śmietana czy śmietanka ? Proszę o odpowiedz:)
odpowiedz
2201 dni temu
Danie naprawdę dobre. Ja użyłam mrożonego szpinaku, przygotowanego osobno, ale myślę, że danie na tym za dużo nie straciło. Mam jednak uwagę, szczególnie do czasu przygotowania. Pół godziny to można między bajki włożyć. Pieczarki trzeba umyć i pokroić, paprykę, kurczaka też, obrać i zetrzeć czosnek. Mi nikt w misce gotowego nie przyniesie. Więc przed przystąpieniem do przygotowania tego dnia, weźcie poprawkę na czas - dodajcie sobie godzinkę na spokojnie. Makaron trafia do zeszytu z przepisami - dziękuję - będę robić nie jeden raz.
odpowiedz
2203 dni temu
Danie było przepyszne, wszystko udało się tak jak trzeba. :) Co więcej, jako, że jeden z domowników nie przepada za szpinakiem zastąpiliśmy go brokułem, który okazał się bardzo smaczną alternatywą. Polecam!
odpowiedz
2203 dni temu
Ja zamiast kurczaka dałam schab delikatnie duszony(akurat resztki z poprzedni ego obiadu) i szpinak mrożony, a do sosu czosnkowego zawsze dodaje odrobinę soku z cytryny, tak dla wyrazistości. Następnym razem dodam oliwki czarne i ser feta - które uwielbiam z zapiekanym szpinakiem w sosie śmietanowym. Smacznego.
odpowiedz
2231 dni temu
Danie przepyszne, palce lizać. Wszystko wyszło tak jak powinno :)
odpowiedz
2247 dni temu
Przepyszne danie, szybkie i proste w przygotowaniu:)
odpowiedz
2247 dni temu
Potrawa bardzo dobra. Sos śmietanowo-czosnkowy ma taki fajny, delikatny smak :) Niestety w sklepie nie było szpinaku baby, więc zrobiłem bez :(
odpowiedz
2253 dni temu
Bezo przykro nam, że tarta Ci nie wyszła. W tym przepisie jednak nie ma tej obawy, śmietanka z pewnością się odpowiednio zredukuje. Aldono, świeże zioła są delikatniejsze w smaku i nadają daniu świeżości. Jeśli jednak nie masz ich pod ręką, możesz zastąpić je suszonymi. Anett, jeśli nie lubisz pieczarek, możesz je pominąć. Nie rekomendujemy natomiast zastępowania szpinaku rukolą ani roszponką - te sałaty zachowują się pod wpływem ciepła nieco inaczej niż szpinak.
odpowiedz
2255 dni temu
Czy można pominąć grzybki, a zamiast szpinaku dodać np. roszponkę lub rukolę?? Proszę o odpowiedź.
odpowiedz
2255 dni temu
Czy danie bardzo straci jeżeli użyję suszonych ziół,bo nie dostałam akurat tych świeżych :/
odpowiedz
2256 dni temu
Zawsze mam problem z przepisami, w których jest sos ze śmietanką 30%. Tarta Pascala z łososiem była prawie spalona a wnętrze zalane sosem ze śmietanką nadal pływało. Teraz to samo. Wszystkie składniki rozgotowane mimo, że króciutko je smażyłam a śmietanka jakoś się nie chce zredukować :(
odpowiedz
2256 dni temu
Bardzo fajne danie. Ja zamiast szpinaku dałem rukolę i też wyszło bardzo smaczne :)
odpowiedz
2256 dni temu
Dziękuję :) bedzie pyszny obiad jutro :D
odpowiedz
2256 dni temu
KAsiek, śmietany 30% nie używa się tylko do deserów, ale również do dań wytrawnych, tak jak w tym przypadku :) Także każda śmietana 30% spełni tutaj swoje zadanie.
odpowiedz
2256 dni temu
Domyslam się, że... nie chodzi o taką, którą ubija się do deserów? Czy w Lidlu można dostać odpowiedni rodzaj śmietany. Jeżeli tak to podpowiedzcie mi prosze jakiej marki?
odpowiedz
2257 dni temu
KAsiek, jak w przepisie - 30% :)
odpowiedz
2257 dni temu
Gotuję nie od dzisiaj a mam problem z podstawową sprawą... aż wstyd pisać. Jakiej śmietany mam użyć?
odpowiedz
2264 dni temu
Dziękujemy bardzo za pozytywne komentarze! :)
odpowiedz
2265 dni temu
Lekkie, smaczne danie. Składniki dobrane rewelacyjnie, uzupełniają się znakomicie. Delikatny posmak czosnku pasuje do szpinaku. Ogólnie bardzo dobrze dobrana kompozycja smakowa :-). Polecam.
odpowiedz
2282 dni temu
baaardzo dobre, na koniec dodalam jeszcze troche masla i śmietany, bo jak zredukowalam, to sie okazalo, ze chyba za mocno. efekt koncowy - rewelka :-)
odpowiedz
2294 dni temu
Danie ma wyjątkowy smak i można je szybko przygotować. Od siebie dodam, że pieczarki, a przede wszystkim paprykę trzeba podsmażyć na prawdę króciutko - ja nie ogarnąłem tempa, za długo je trzymałem na patelni i w efekcie papryka rozmoczyła się zupełnie w trakcie redukowania. Za drugim razem poszło lepiej, wyszła estetyczna i chrupiąca ;)
odpowiedz
2295 dni temu
Bardzo proste i naprawde pyszne! Dzisiaj maz chce powtorki tego dania :)
odpowiedz
2299 dni temu
Na początku myślałam ze bedzie wielka klapa boczek mi sie przykleił do patelni ale jak już było gotowe to poezja. Na pewno powtórzę.
odpowiedz
2299 dni temu
Może w kuchni nie jestem mistrzynią i dla mnie szpinak zawsze smakował jak trawa, ale to danie jest przepyszne, bardzo łatwo się robi i mogłabym je regularnie jadać. A szpinak... rewelacja!!!! Polecam
odpowiedz
2301 dni temu
Bardzo dziękujemy za pozytywne komentarze!
odpowiedz
2301 dni temu
Zrobilam wczoraj,pyszne jedzonko.wszyscy sie zajadali:) polecam!
odpowiedz
2302 dni temu
pyszne i latwe w przygotowaniu. Polecam!
odpowiedz
2305 dni temu
Pyszne było!!!! Polecam wszystkim.
odpowiedz
2307 dni temu
Bardzo dobre i proste to było :)
odpowiedz
2307 dni temu
falko20 bardzo intrygujący dodatek! Z pewnością wyszło pysznie! :)
odpowiedz
2307 dni temu
SUPER DAMIE POLECAM WSZYSTKIM SMAKOWAŁO DODAŁEM JESZCZE TROCHĘ DROBNO POSIEKANEGO IMBIRU I SUSZONYCH ŚLIWEK PYCHA
odpowiedz
2308 dni temu
Zaskakujący smak . Super przepis,pyszne danie .Polecam . Uwielbiam przepisy Paskala.
odpowiedz
2309 dni temu
Drogi Gościu, zapewniamy, że podczas redukcji sosu kurczak się nie wysuszy :) Polecamy wypróbować!
odpowiedz
2309 dni temu
'...dodajemy kurczaka, calosc redukujemy...' w ten sposob wysuszamy kurczaka by nastepnie podac go w calkiem nudnej zupie smitanowej...smacznego!
odpowiedz
2310 dni temu
Potrawa okazala sie idealna. Rewelacja
odpowiedz
2311 dni temu
NAPRAWDĘ SUPER
odpowiedz
2312 dni temu
Ja dodałam chrzan i żurawinę do sosu....jest suuuuper. Dziękuję za przepis, pozdrawiam :-)
odpowiedz
2312 dni temu
Rewelacja!!! Łatwe w przygotowaniu, w kuchni cudowny zapach, przygtowanie z krojeniem i posprzątaniem zajęło godzinkę...
odpowiedz
2313 dni temu
Było pyszne ale czemu przygotowanie całego dania zajęło mi aż 1,5 h :( ?
odpowiedz
2314 dni temu
Hmmmm......Ale Pyszne właśnie skończyłam i się zajadam:)
odpowiedz
2315 dni temu
Z pewnością będzie to jedno z moich ulubionych dań. Nie dość, że proste, to jeszcze szybkie (faktycznie nie spędza się przy tym więcej niż 30 minut). :-) Planuję powtórkę w weekend!
odpowiedz
2315 dni temu
Wyszło super. Bardzo smaczne danie i bardzo sycące.
odpowiedz
2316 dni temu
Wyszło pysznie. Rodzina się zajadała :-) Polecam także tę wersję!
odpowiedz
2316 dni temu
Z pewnoscą tylko 2... :D:D:D
odpowiedz
2316 dni temu
A ile to ma kalorii ???
odpowiedz
2316 dni temu
Matyldo, koniecznie daj znam znać, jak smakowało z chrzanem!
odpowiedz
2317 dni temu
pyha
odpowiedz
2317 dni temu
ciekawy pomysł z tym chrzanem, powinien dobrze współgrać ze śmietaną i nada trochę ostrości daniu
odpowiedz
2317 dni temu
Makaron mam razowy, a do śmietany zamiast czosnku planuję świeżo starty chrzan. Chyba też będzie pasowało?
odpowiedz
zobacz wszystkie