Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę i cedzak
W garnku podgrzewamy śmietanę oraz starte na tarce o drobnych oczkach ząbki czosnku na bardzo małym ogniu, aż do momentu zagotowania śmietany, a następnie odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu układamy plastry boczku. Smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony, przekładamy na talerz.
Umyte o osuszone piersi kurczaka przekrajamy na pół, następnie kroimy na mniejsze kawałki lekko na skos. Przekładamy kurczaka do naczynia, doprawiamy odrobiną oleju rzepakowego, pieprzem i solą. Dodajemy posiekane igły rozmarynu i posiekany tymianek. Całość mieszamy.
Na patelnię, na której smażyliśmy boczek, wlewamy odrobinę oleju rzepakowego oraz dodajemy kawałek masła, rozgrzewamy. Kawałki kurczaka smażymy ok. 2-3 minuty z każdej strony. Podsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia. Na patelni smażymy pokrojone w ćwiartki pieczarki z odrobiną soli, co jakiś czas mieszając.
Do podsmażonych pieczarek dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę pokrojoną w trójkąty oraz niewielką ilość oleju rzepakowego. Całość smażymy. Dodajemy 2 łyżki wody (lub, opcjonalnie, białego, wytrawnego wina) i smażymy przez 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy szpinak oraz nieco soli. Smażymy, mieszając, do momentu, kiedy szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Zalewamy śmietaną z czosnkiem. Mieszamy. Dodajemy podsmażonego kurczaka. Całość redukujemy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli i oleju rzepakowego. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu tak, by makaron był al dente. Przecedzamy i przekładamy do zredukowanego sosu. Całość mieszamy. Podsmażone paseczki boczku kroimy w poprzek.
Makaron przekładamy do naczynia, posypujemy paseczkami boczku oraz startym na tarce o drobnych oczkach serem grana padano.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak po marokańsku
Przekonaj się, że nawet bez tradycyjnego tadżinu można przygotować prawdziwego kurczaka po marokańsku.
Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
Mięso drobiowe w słodkiej marynacie, które doskonale komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw. Idealne połączenie!
Potrawka z kurczaka z fasolą
Fasola, smażony boczek i kurczak skąpane w aromatycznym sosie curry. Pyszna angielsko-indyjska kompozycja smaków.
Kurczak w kiszonej kapuście z curry
Szybka, bardzo aromatyczna potrawka o oryginalnym słodko-kwaśnym smaku podana z karmelizowanymi jabłkami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Kapusta z grochem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
- Sernik piernikowy
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (70)
68 dni temu
Mamy hit! Tak, tych ziół naprawdę tyle gram trzeba dać :D
odpowiedz
2718 dni temu
Czy zamiast śmietany można użyć mleczko kokosowe? :>
odpowiedz
2718 dni temu
Możesz dokonać takiej zamiany :)
3196 dni temu
Dziękuję za wspaniały przepis! http://www.sakadane.pl/kurczak-z-makaronem-farfalle-w-sosie-smietanowo-czosnkowym/
odpowiedz
3225 dni temu
Pyszne i bardzo szybkie danie, nie miałam boczku ani sera ale i tak wyszło przepyszne, zioła dałam suszone.
odpowiedz
3282 dni temu
mmm, pycha...:) szkoda, że nie ma już nowych przepisów Pascala, wszystkie, które wypróbowałam były przepyszne
odpowiedz
3281 dni temu
Zachęcamy do testowania przepisów Doroty, Karola i gości :)
3287 dni temu
pyyyychotka wyszło idealnie połączenie smaków rewelacja przepis zdecydowanie trafia do ulubionych
odpowiedz
3315 dni temu
Co to jest redukcja? Proszę o pomoc.
odpowiedz
3313 dni temu
Całość redukujemy, czyli podsmażamy na wolnym ogniu aż sos odparuje i stanie się gęsty i kremowy.
3451 dni temu
Pyszne danie Pascal. Dziękuję za przepis.
odpowiedz
3460 dni temu
Szpinak możesz pominąć lub zastąpić ulubionymi warzywami np. cukinią bądź bakłażanem.
odpowiedz
3463 dni temu
A czy można szpinak czymś innym zastąpić?
odpowiedz
3463 dni temu
Na zrobienie dania zeszło mi nie pół godziny lecz dwie ale naprawdę opłacało się poświęcić ten czas Danie jest Wyborne To co robi świeży tymianek i kompozycja reszty składników powoduje "niebo w gębie" Podsmażony boczek dodaje takiego aromatu że slinka cieknie a ser grana padano dopełnia całość smaków Ogromnie polecam Naprawdę warto spróbować tego wyśmienitego dania :-)
odpowiedz
3463 dni temu
Czy to tak powinno być?
odpowiedz
3514 dni temu
Roksano, doskonały pomysł!
odpowiedz
3578 dni temu
Naprawdę pyszne!!! Myślę że żaden Włoch nie powstydził by się tego makaronowego dania tylko uważam ze ilość makaronu jest za mała... spokojnie można dać dwa razy tyle makaronu...a jeśli sos bedzie za rzadki wtedy zawsze można go rozcieńczyć wodą lub śmietanką
odpowiedz
3585 dni temu
Bo nie może to być śmietanka UHT tylko taka w plastikowym kubeczku
odpowiedz
3617 dni temu
Stąd też moje wątpliwości.
odpowiedz
3617 dni temu
W sklepach jest produkt jego o nazwie śmietana 30%, a z tego.co mi wiadomo to śmietanka 30% łowicza np smakuje zupełnie inaczej :)
odpowiedz
3617 dni temu
Drogi Gościu, śmietana 30%, inaczej zwana śmietanką 30%. To jeden i ten sam produkt :)
odpowiedz
3617 dni temu
Śmietana czy śmietanka ? Proszę o odpowiedz:)
odpowiedz
3618 dni temu
Danie naprawdę dobre. Ja użyłam mrożonego szpinaku, przygotowanego osobno, ale myślę, że danie na tym za dużo nie straciło. Mam jednak uwagę, szczególnie do czasu przygotowania. Pół godziny to można między bajki włożyć. Pieczarki trzeba umyć i pokroić, paprykę, kurczaka też, obrać i zetrzeć czosnek. Mi nikt w misce gotowego nie przyniesie. Więc przed przystąpieniem do przygotowania tego dnia, weźcie poprawkę na czas - dodajcie sobie godzinkę na spokojnie. Makaron trafia do zeszytu z przepisami - dziękuję - będę robić nie jeden raz.
odpowiedz
3619 dni temu
Danie było przepyszne, wszystko udało się tak jak trzeba. :) Co więcej, jako, że jeden z domowników nie przepada za szpinakiem zastąpiliśmy go brokułem, który okazał się bardzo smaczną alternatywą. Polecam!
odpowiedz
3620 dni temu
Ja zamiast kurczaka dałam schab delikatnie duszony(akurat resztki z poprzedni ego obiadu) i szpinak mrożony, a do sosu czosnkowego zawsze dodaje odrobinę soku z cytryny, tak dla wyrazistości. Następnym razem dodam oliwki czarne i ser feta - które uwielbiam z zapiekanym szpinakiem w sosie śmietanowym. Smacznego.
odpowiedz
3648 dni temu
Danie przepyszne, palce lizać. Wszystko wyszło tak jak powinno :)
odpowiedz
3664 dni temu
Przepyszne danie, szybkie i proste w przygotowaniu:)
odpowiedz
3664 dni temu
Potrawa bardzo dobra. Sos śmietanowo-czosnkowy ma taki fajny, delikatny smak :) Niestety w sklepie nie było szpinaku baby, więc zrobiłem bez :(
odpowiedz
3670 dni temu
Bezo przykro nam, że tarta Ci nie wyszła. W tym przepisie jednak nie ma tej obawy, śmietanka z pewnością się odpowiednio zredukuje. Aldono, świeże zioła są delikatniejsze w smaku i nadają daniu świeżości. Jeśli jednak nie masz ich pod ręką, możesz zastąpić je suszonymi. Anett, jeśli nie lubisz pieczarek, możesz je pominąć. Nie rekomendujemy natomiast zastępowania szpinaku rukolą ani roszponką - te sałaty zachowują się pod wpływem ciepła nieco inaczej niż szpinak.
odpowiedz
3671 dni temu
Czy można pominąć grzybki, a zamiast szpinaku dodać np. roszponkę lub rukolę?? Proszę o odpowiedź.
odpowiedz
3672 dni temu
Czy danie bardzo straci jeżeli użyję suszonych ziół,bo nie dostałam akurat tych świeżych :/
odpowiedz
3673 dni temu
Zawsze mam problem z przepisami, w których jest sos ze śmietanką 30%. Tarta Pascala z łososiem była prawie spalona a wnętrze zalane sosem ze śmietanką nadal pływało. Teraz to samo. Wszystkie składniki rozgotowane mimo, że króciutko je smażyłam a śmietanka jakoś się nie chce zredukować :(
odpowiedz
3673 dni temu
Bardzo fajne danie. Ja zamiast szpinaku dałem rukolę i też wyszło bardzo smaczne :)
odpowiedz
3673 dni temu
Dziękuję :) bedzie pyszny obiad jutro :D
odpowiedz
3673 dni temu
KAsiek, śmietany 30% nie używa się tylko do deserów, ale również do dań wytrawnych, tak jak w tym przypadku :) Także każda śmietana 30% spełni tutaj swoje zadanie.
odpowiedz
3673 dni temu
Domyslam się, że... nie chodzi o taką, którą ubija się do deserów? Czy w Lidlu można dostać odpowiedni rodzaj śmietany. Jeżeli tak to podpowiedzcie mi prosze jakiej marki?
odpowiedz
3674 dni temu
KAsiek, jak w przepisie - 30% :)
odpowiedz
3674 dni temu
Gotuję nie od dzisiaj a mam problem z podstawową sprawą... aż wstyd pisać. Jakiej śmietany mam użyć?
odpowiedz
3681 dni temu
Dziękujemy bardzo za pozytywne komentarze! :)
odpowiedz
3682 dni temu
Lekkie, smaczne danie. Składniki dobrane rewelacyjnie, uzupełniają się znakomicie. Delikatny posmak czosnku pasuje do szpinaku. Ogólnie bardzo dobrze dobrana kompozycja smakowa :-). Polecam.
odpowiedz
3699 dni temu
baaardzo dobre, na koniec dodalam jeszcze troche masla i śmietany, bo jak zredukowalam, to sie okazalo, ze chyba za mocno. efekt koncowy - rewelka :-)
odpowiedz
3711 dni temu
Danie ma wyjątkowy smak i można je szybko przygotować. Od siebie dodam, że pieczarki, a przede wszystkim paprykę trzeba podsmażyć na prawdę króciutko - ja nie ogarnąłem tempa, za długo je trzymałem na patelni i w efekcie papryka rozmoczyła się zupełnie w trakcie redukowania. Za drugim razem poszło lepiej, wyszła estetyczna i chrupiąca ;)
odpowiedz
3712 dni temu
Bardzo proste i naprawde pyszne! Dzisiaj maz chce powtorki tego dania :)
odpowiedz
3716 dni temu
Na początku myślałam ze bedzie wielka klapa boczek mi sie przykleił do patelni ale jak już było gotowe to poezja. Na pewno powtórzę.
odpowiedz
3716 dni temu
Może w kuchni nie jestem mistrzynią i dla mnie szpinak zawsze smakował jak trawa, ale to danie jest przepyszne, bardzo łatwo się robi i mogłabym je regularnie jadać. A szpinak... rewelacja!!!! Polecam
odpowiedz
3718 dni temu
Bardzo dziękujemy za pozytywne komentarze!
odpowiedz
3718 dni temu
Zrobilam wczoraj,pyszne jedzonko.wszyscy sie zajadali:) polecam!
odpowiedz
3718 dni temu
pyszne i latwe w przygotowaniu. Polecam!
odpowiedz
3722 dni temu
Pyszne było!!!! Polecam wszystkim.
odpowiedz
3723 dni temu
Bardzo dobre i proste to było :)
odpowiedz
3724 dni temu
falko20 bardzo intrygujący dodatek! Z pewnością wyszło pysznie! :)
odpowiedz
3724 dni temu
SUPER DAMIE POLECAM WSZYSTKIM SMAKOWAŁO DODAŁEM JESZCZE TROCHĘ DROBNO POSIEKANEGO IMBIRU I SUSZONYCH ŚLIWEK PYCHA
odpowiedz
3725 dni temu
Zaskakujący smak . Super przepis,pyszne danie .Polecam . Uwielbiam przepisy Paskala.
odpowiedz
3726 dni temu
Drogi Gościu, zapewniamy, że podczas redukcji sosu kurczak się nie wysuszy :) Polecamy wypróbować!
odpowiedz
3726 dni temu
'...dodajemy kurczaka, calosc redukujemy...' w ten sposob wysuszamy kurczaka by nastepnie podac go w calkiem nudnej zupie smitanowej...smacznego!
odpowiedz
3727 dni temu
Potrawa okazala sie idealna. Rewelacja
odpowiedz
3728 dni temu
NAPRAWDĘ SUPER
odpowiedz
3728 dni temu
Ja dodałam chrzan i żurawinę do sosu....jest suuuuper. Dziękuję za przepis, pozdrawiam :-)
odpowiedz
3729 dni temu
Rewelacja!!! Łatwe w przygotowaniu, w kuchni cudowny zapach, przygtowanie z krojeniem i posprzątaniem zajęło godzinkę...
odpowiedz
3730 dni temu
Było pyszne ale czemu przygotowanie całego dania zajęło mi aż 1,5 h :( ?
odpowiedz
3731 dni temu
Hmmmm......Ale Pyszne właśnie skończyłam i się zajadam:)
odpowiedz
3732 dni temu
Z pewnością będzie to jedno z moich ulubionych dań. Nie dość, że proste, to jeszcze szybkie (faktycznie nie spędza się przy tym więcej niż 30 minut). :-) Planuję powtórkę w weekend!
odpowiedz
3732 dni temu
Wyszło super. Bardzo smaczne danie i bardzo sycące.
odpowiedz
3733 dni temu
Wyszło pysznie. Rodzina się zajadała :-) Polecam także tę wersję!
odpowiedz
3733 dni temu
Z pewnoscą tylko 2... :D:D:D
odpowiedz
3733 dni temu
A ile to ma kalorii ???
odpowiedz
3733 dni temu
Matyldo, koniecznie daj znam znać, jak smakowało z chrzanem!
odpowiedz
3734 dni temu
pyha
odpowiedz
3734 dni temu
ciekawy pomysł z tym chrzanem, powinien dobrze współgrać ze śmietaną i nada trochę ostrości daniu
odpowiedz
3734 dni temu
Makaron mam razowy, a do śmietany zamiast czosnku planuję świeżo starty chrzan. Chyba też będzie pasowało?
odpowiedz
zobacz wszystkie