Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę i cedzak

W garnku podgrzewamy śmietanę oraz starte na tarce o drobnych oczkach ząbki czosnku na bardzo małym ogniu, aż do momentu zagotowania śmietany, a następnie odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu układamy plastry boczku. Smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony, przekładamy na talerz.

Umyte o osuszone piersi kurczaka przekrajamy na pół, następnie kroimy na mniejsze kawałki lekko na skos. Przekładamy kurczaka do naczynia, doprawiamy odrobiną oleju rzepakowego, pieprzem i solą. Dodajemy posiekane igły rozmarynu i posiekany tymianek. Całość mieszamy.

Na patelnię, na której smażyliśmy boczek, wlewamy odrobinę oleju rzepakowego oraz dodajemy kawałek masła, rozgrzewamy. Kawałki kurczaka smażymy ok. 2-3 minuty z każdej strony. Podsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia. Na patelni smażymy pokrojone w ćwiartki pieczarki z odrobiną soli, co jakiś czas mieszając.

Do podsmażonych pieczarek dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę pokrojoną w trójkąty oraz niewielką ilość oleju rzepakowego. Całość smażymy. Dodajemy 2 łyżki wody (lub, opcjonalnie, białego, wytrawnego wina) i smażymy przez 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy szpinak oraz nieco soli. Smażymy, mieszając, do momentu, kiedy szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Zalewamy śmietaną z czosnkiem. Mieszamy. Dodajemy podsmażonego kurczaka. Całość redukujemy.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli i oleju rzepakowego. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu tak, by makaron był al dente. Przecedzamy i przekładamy do zredukowanego sosu. Całość mieszamy. Podsmażone paseczki boczku kroimy w poprzek.

Makaron przekładamy do naczynia, posypujemy paseczkami boczku oraz startym na tarce o drobnych oczkach serem grana padano.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (70)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • myst myst
    393 dni temu
    Mamy hit! Tak, tych ziół naprawdę tyle gram trzeba dać :D

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3043 dni temu
    Czy zamiast śmietany można użyć mleczko kokosowe? :>

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3042 dni temu
    Możesz dokonać takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    3520 dni temu
    Dziękuję za wspaniały przepis! http://www.sakadane.pl/kurczak-z-makaronem-farfalle-w-sosie-smietanowo-czosnkowym/

    Odpowiedz

  • Barbara Barbara
    3549 dni temu
    Pyszne i bardzo szybkie danie, nie miałam boczku ani sera ale i tak wyszło przepyszne, zioła dałam suszone.

    Odpowiedz

  • Marta Cygler Marta Cygler
    3606 dni temu
    mmm, pycha...:) szkoda, że nie ma już nowych przepisów Pascala, wszystkie, które wypróbowałam były przepyszne

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3605 dni temu
    Zachęcamy do testowania przepisów Doroty, Karola i gości :)
  • Gość Gość
    3611 dni temu
    pyyyychotka wyszło idealnie połączenie smaków rewelacja przepis zdecydowanie trafia do ulubionych

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3640 dni temu
    Co to jest redukcja? Proszę o pomoc.

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3637 dni temu
    Całość redukujemy, czyli podsmażamy na wolnym ogniu aż sos odparuje i stanie się gęsty i kremowy.
  • Gość Gość
    3775 dni temu
    Pyszne danie Pascal. Dziękuję za przepis.

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3784 dni temu
    Szpinak możesz pominąć lub zastąpić ulubionymi warzywami np. cukinią bądź bakłażanem.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3787 dni temu
    A czy można szpinak czymś innym zastąpić?

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3788 dni temu
    Na zrobienie dania zeszło mi nie pół godziny lecz dwie ale naprawdę opłacało się poświęcić ten czas Danie jest Wyborne To co robi świeży tymianek i kompozycja reszty składników powoduje "niebo w gębie" Podsmażony boczek dodaje takiego aromatu że slinka cieknie a ser grana padano dopełnia całość smaków Ogromnie polecam Naprawdę warto spróbować tego wyśmienitego dania :-)

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3788 dni temu
    Czy to tak powinno być?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3838 dni temu
    Roksano, doskonały pomysł!

    Odpowiedz

  • Roksana Roksana
    3903 dni temu
    Naprawdę pyszne!!! Myślę że żaden Włoch nie powstydził by się tego makaronowego dania tylko uważam ze ilość makaronu jest za mała... spokojnie można dać dwa razy tyle makaronu...a jeśli sos bedzie za rzadki wtedy zawsze można go rozcieńczyć wodą lub śmietanką

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3909 dni temu
    Bo nie może to być śmietanka UHT tylko taka w plastikowym kubeczku

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3941 dni temu
    Stąd też moje wątpliwości.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3941 dni temu
    W sklepach jest produkt jego o nazwie śmietana 30%, a z tego.co mi wiadomo to śmietanka 30% łowicza np smakuje zupełnie inaczej :)

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3941 dni temu
    Drogi Gościu, śmietana 30%, inaczej zwana śmietanką 30%. To jeden i ten sam produkt :)

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3941 dni temu
    Śmietana czy śmietanka ? Proszę o odpowiedz:)

    Odpowiedz

  • April April
    3942 dni temu
    Danie naprawdę dobre. Ja użyłam mrożonego szpinaku, przygotowanego osobno, ale myślę, że danie na tym za dużo nie straciło. Mam jednak uwagę, szczególnie do czasu przygotowania. Pół godziny to można między bajki włożyć. Pieczarki trzeba umyć i pokroić, paprykę, kurczaka też, obrać i zetrzeć czosnek. Mi nikt w misce gotowego nie przyniesie. Więc przed przystąpieniem do przygotowania tego dnia, weźcie poprawkę na czas - dodajcie sobie godzinkę na spokojnie. Makaron trafia do zeszytu z przepisami - dziękuję - będę robić nie jeden raz.

    Odpowiedz

  • cudmalina cudmalina
    3944 dni temu
    Danie było przepyszne, wszystko udało się tak jak trzeba. :) Co więcej, jako, że jeden z domowników nie przepada za szpinakiem zastąpiliśmy go brokułem, który okazał się bardzo smaczną alternatywą. Polecam!

    Odpowiedz

  • Madzioszek Madzioszek
    3944 dni temu
    Ja zamiast kurczaka dałam schab delikatnie duszony(akurat resztki z poprzedni ego obiadu) i szpinak mrożony, a do sosu czosnkowego zawsze dodaje odrobinę soku z cytryny, tak dla wyrazistości. Następnym razem dodam oliwki czarne i ser feta - które uwielbiam z zapiekanym szpinakiem w sosie śmietanowym. Smacznego.

    Odpowiedz

  • Tusia Tusia
    3972 dni temu
    Danie przepyszne, palce lizać. Wszystko wyszło tak jak powinno :)

    Odpowiedz

  • WisniowaKasia WisniowaKasia
    3988 dni temu
    Przepyszne danie, szybkie i proste w przygotowaniu:)

    Odpowiedz

  • Łukasz kuchasz Łukasz kuchasz
    3988 dni temu
    Potrawa bardzo dobra. Sos śmietanowo-czosnkowy ma taki fajny, delikatny smak :) Niestety w sklepie nie było szpinaku baby, więc zrobiłem bez :(

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3994 dni temu
    Bezo przykro nam, że tarta Ci nie wyszła. W tym przepisie jednak nie ma tej obawy, śmietanka z pewnością się odpowiednio zredukuje. Aldono, świeże zioła są delikatniejsze w smaku i nadają daniu świeżości. Jeśli jednak nie masz ich pod ręką, możesz zastąpić je suszonymi. Anett, jeśli nie lubisz pieczarek, możesz je pominąć. Nie rekomendujemy natomiast zastępowania szpinaku rukolą ani roszponką - te sałaty zachowują się pod wpływem ciepła nieco inaczej niż szpinak.

    Odpowiedz

  • Anett Anett
    3996 dni temu
    Czy można pominąć grzybki, a zamiast szpinaku dodać np. roszponkę lub rukolę?? Proszę o odpowiedź.

    Odpowiedz

  • Aldona Zet Aldona Zet
    3996 dni temu
    Czy danie bardzo straci jeżeli użyję suszonych ziół,bo nie dostałam akurat tych świeżych :/

    Odpowiedz

  • Beza Beza
    3997 dni temu
    Zawsze mam problem z przepisami, w których jest sos ze śmietanką 30%. Tarta Pascala z łososiem była prawie spalona a wnętrze zalane sosem ze śmietanką nadal pływało. Teraz to samo. Wszystkie składniki rozgotowane mimo, że króciutko je smażyłam a śmietanka jakoś się nie chce zredukować :(

    Odpowiedz

  • Muzyk Muzyk
    3997 dni temu
    Bardzo fajne danie. Ja zamiast szpinaku dałem rukolę i też wyszło bardzo smaczne :)

    Odpowiedz

  • KAsiek KAsiek
    3997 dni temu
    Dziękuję :) bedzie pyszny obiad jutro :D

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3997 dni temu
    KAsiek, śmietany 30% nie używa się tylko do deserów, ale również do dań wytrawnych, tak jak w tym przypadku :) Także każda śmietana 30% spełni tutaj swoje zadanie.

    Odpowiedz

  • KAsiek KAsiek
    3997 dni temu
    Domyslam się, że... nie chodzi o taką, którą ubija się do deserów? Czy w Lidlu można dostać odpowiedni rodzaj śmietany. Jeżeli tak to podpowiedzcie mi prosze jakiej marki?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3998 dni temu
    KAsiek, jak w przepisie - 30% :)

    Odpowiedz

  • KAsiek KAsiek
    3998 dni temu
    Gotuję nie od dzisiaj a mam problem z podstawową sprawą... aż wstyd pisać. Jakiej śmietany mam użyć?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4005 dni temu
    Dziękujemy bardzo za pozytywne komentarze! :)

    Odpowiedz

  • Iv Iv
    4006 dni temu
    Lekkie, smaczne danie. Składniki dobrane rewelacyjnie, uzupełniają się znakomicie. Delikatny posmak czosnku pasuje do szpinaku. Ogólnie bardzo dobrze dobrana kompozycja smakowa :-). Polecam.

    Odpowiedz

  • agata69 agata69
    4023 dni temu
    baaardzo dobre, na koniec dodalam jeszcze troche masla i śmietany, bo jak zredukowalam, to sie okazalo, ze chyba za mocno. efekt koncowy - rewelka :-)

    Odpowiedz

  • huberts huberts
    4036 dni temu
    Danie ma wyjątkowy smak i można je szybko przygotować. Od siebie dodam, że pieczarki, a przede wszystkim paprykę trzeba podsmażyć na prawdę króciutko - ja nie ogarnąłem tempa, za długo je trzymałem na patelni i w efekcie papryka rozmoczyła się zupełnie w trakcie redukowania. Za drugim razem poszło lepiej, wyszła estetyczna i chrupiąca ;)

    Odpowiedz

  • gosc gosc
    4036 dni temu
    Bardzo proste i naprawde pyszne! Dzisiaj maz chce powtorki tego dania :)

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4040 dni temu
    Na początku myślałam ze bedzie wielka klapa boczek mi sie przykleił do patelni ale jak już było gotowe to poezja. Na pewno powtórzę.

    Odpowiedz

  • pycha pycha
    4040 dni temu
    Może w kuchni nie jestem mistrzynią i dla mnie szpinak zawsze smakował jak trawa, ale to danie jest przepyszne, bardzo łatwo się robi i mogłabym je regularnie jadać. A szpinak... rewelacja!!!! Polecam

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4042 dni temu
    Bardzo dziękujemy za pozytywne komentarze!

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4042 dni temu
    Zrobilam wczoraj,pyszne jedzonko.wszyscy sie zajadali:) polecam!

    Odpowiedz

  • ewela ewela
    4043 dni temu
    pyszne i latwe w przygotowaniu. Polecam!

    Odpowiedz

  • Asia Asia
    4046 dni temu
    Pyszne było!!!! Polecam wszystkim.

    Odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    4048 dni temu
    Bardzo dobre i proste to było :)

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4048 dni temu
    falko20 bardzo intrygujący dodatek! Z pewnością wyszło pysznie! :)

    Odpowiedz

  • falko20 falko20
    4048 dni temu
    SUPER DAMIE POLECAM WSZYSTKIM SMAKOWAŁO DODAŁEM JESZCZE TROCHĘ DROBNO POSIEKANEGO IMBIRU I SUSZONYCH ŚLIWEK PYCHA

    Odpowiedz

  • beti beti
    4049 dni temu
    Zaskakujący smak . Super przepis,pyszne danie .Polecam . Uwielbiam przepisy Paskala.

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4050 dni temu
    Drogi Gościu, zapewniamy, że podczas redukcji sosu kurczak się nie wysuszy :) Polecamy wypróbować!

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4051 dni temu
    '...dodajemy kurczaka, calosc redukujemy...' w ten sposob wysuszamy kurczaka by nastepnie podac go w calkiem nudnej zupie smitanowej...smacznego!

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4051 dni temu
    Potrawa okazala sie idealna. Rewelacja

    Odpowiedz

  • Julia Pietrzak Julia Pietrzak
    4052 dni temu
    NAPRAWDĘ SUPER

    Odpowiedz

  • Jagna Jagna
    4053 dni temu
    Ja dodałam chrzan i żurawinę do sosu....jest suuuuper. Dziękuję za przepis, pozdrawiam :-)

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4053 dni temu
    Rewelacja!!! Łatwe w przygotowaniu, w kuchni cudowny zapach, przygtowanie z krojeniem i posprzątaniem zajęło godzinkę...

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4054 dni temu
    Było pyszne ale czemu przygotowanie całego dania zajęło mi aż 1,5 h :( ?

    Odpowiedz

  • Magda Magda
    4055 dni temu
    Hmmmm......Ale Pyszne właśnie skończyłam i się zajadam:)

    Odpowiedz

  • Lia Lia
    4056 dni temu
    Z pewnością będzie to jedno z moich ulubionych dań. Nie dość, że proste, to jeszcze szybkie (faktycznie nie spędza się przy tym więcej niż 30 minut). :-) Planuję powtórkę w weekend!

    Odpowiedz

  • Marveers Marveers
    4056 dni temu
    Wyszło super. Bardzo smaczne danie i bardzo sycące.

    Odpowiedz

  • Matylda Matylda
    4057 dni temu
    Wyszło pysznie. Rodzina się zajadała :-) Polecam także tę wersję!

    Odpowiedz

  • Janush Janush
    4057 dni temu
    Z pewnoscą tylko 2... :D:D:D

    Odpowiedz

  • ania ania
    4057 dni temu
    A ile to ma kalorii ???

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4057 dni temu
    Matyldo, koniecznie daj znam znać, jak smakowało z chrzanem!

    Odpowiedz

  • kubab. kubab.
    4058 dni temu
    pyha

    Odpowiedz

  • tomekGość tomekGość
    4058 dni temu
    ciekawy pomysł z tym chrzanem, powinien dobrze współgrać ze śmietaną i nada trochę ostrości daniu

    Odpowiedz

  • Matylda Matylda
    4058 dni temu
    Makaron mam razowy, a do śmietany zamiast czosnku planuję świeżo starty chrzan. Chyba też będzie pasowało?

    Odpowiedz

zobacz wszystkie


Nie da się ukryć – kurczak w sosie śmietanowym z makaronem to jedno z tych dań, które nigdy się nie nudzą. Jest uniwersalne, szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne i niesamowicie smaczne. Nic dziwnego, że tak często pojawia się na naszych stołach – zarówno w tygodniu, jak i podczas niedzielnych obiadów.

Właśnie takim przepisem – prostym, ale pełnym aromatu – dzielimy się w Kuchni Lidla. Nasz kurczak w sosie śmietanowo-czosnkowym z makaronem farfalle to prawdziwa perełka dla wszystkich, którzy cenią sobie połączenie klasycznych składników z nowoczesnym podejściem do gotowania. I choć przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, smak pozostaje w pamięci na długo.

Makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym – przepis, który pokochasz od pierwszego kęsa

Już sam aromat czosnku unoszący się znad patelni zapowiada, że  właśnie szykuje się coś pysznego. Makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym to bezpretensjonalne, domowe danie, które potrafi urzec naprawdę każdego. W tej wersji znajdziesz jednak coś więcej niż tylko „kurczaka w śmietanie”. Tu każdy składnik gra swoją rolę, a smak jest ich wynikiem ich doskonałego współgrania, nie zaś dziełem przypadku.

Najpierw na scenę wkracza boczek, który smażony na suchej patelni staje się idealnie chrupiący. Gdyby jednak trafił Ci się wyjątkowo chudy kawałek, zawsze możesz dodać do smażenia nieco oleju. Potem kurczak – delikatnie doprawiony, podsmażony z ziołami, nabiera głębi. Pieczarki i papryka dodają świeżości i lekkiej słodyczy, a szpinak baby sprawia, że danie nabiera koloru i lekkości.

Gwoździem programu jest oczywiście sos śmietanowo-czosnkowy, który łączy wszystkie elementy w spójną, kremową całość. Ten makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem nie tylko syci, ale też rozpieszcza podniebienie – i nie ma w tym przesady!

Pomysł na kurczaka w sosie śmietanowym – od klasyki po kreatywne wariacje

Jeśli szukasz prostego, ale efektownego dania – Twoje poszukiwania właśnie się kończą. Pomysł na kurczaka w sosie śmietanowym nie musi być skomplikowany, by robił wrażenie. Przepis Karola Okrasy daje solidną bazę, którą możesz z łatwością modyfikować wedle własnych upodobań.

Nie masz pod ręką farfalle? Nic nie szkodzi – makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym świetnie smakuje także z penne, rigatoni, tagliatelle czy nawet pappardelle. Każdy rodzaj makaronu będzie doskonale współgrał z aksamitnym sosem. Warto pozwolić sobie na takie modyfikacje zgodnie z tym, czym akurat dysponujemy w kuchni. To wyraz lekkości w podejściu do kulinariów, która pomaga nie przejmować się nadmiernie zasadami. Na co dzień przyjemność z jedzenia liczy się bardziej niż ścisłe trzymanie się przepisu!

Lubisz intensywniejsze smaki? Dorzuć do sosu parmezan albo grana padano, tak jak w oryginalnym przepisie, a otrzymasz bardziej wyrazistego kurczaka w sosie śmietanowo-serowym z makaronem. Wolisz ziołową nutę? Dopraw całość bazylią, oregano czy szałwią i stwórz własną wersję makaronu z kurczakiem w sosie śmietanowo-ziołowym.

Nie zapominaj też o sezonowych warzywach – szparagi, cukinia, brokuły czy suszone pomidory świetnie odnajdą się w tej kompozycji. Zimą warto sięgnąć np. po pora mrożony groszek. Możliwości są naprawdę nieograniczone, a sos przyjmie tak naprawdę wszystko. Wyłącznie w pozytywnym znaczeniu tych słów!

Kurczak duszony w sosie śmietanowym – smak, który budzi wspomnienia

Niektórzy powiedzą, że to proste, domowe jedzenie – i będą mieli rację. Ale właśnie w tym tkwi jego siła. Kurczak duszony w sosie śmietanowym to smak, który przywołuje wspomnienia dzieciństwa, rodzinnych obiadów i chwil spędzonych razem przy stole.

Sekret tkwi w detalach: czosnek podgrzewany w śmietanie na małym ogniu, by go nie przypalić, a jedynie wydobyć z niego aromat. Mięso przyprawione świeżym rozmarynem i tymiankiem, które nadają mu głębi. Szpinak, który dzięki krótkiej obróbce pozostaje soczysty i wciąż atrakcyjnie zielony. A wszystko to złączone w perfekcyjną całość przez aksamitny, aromatyczny sos.

Taki makaron z sosem śmietanowym i kurczakiem nie tylko syci, ale też otula jak ciepły koc w chłodny dzień.

Kurczak w sosie śmietanowo-czosnkowym – inspiracja od Kuchni Lidla

Jeśli miałbyś zapamiętać jeden przepis na naprawdę udany obiad, to niech będzie to właśnie ten. Kurczak w sosie śmietanowo-czosnkowym z przepisu Kuchni Lidla to danie, które możesz podać na szybki lunch, rodzinny obiad albo nawet elegancką kolację. Sprawdza się zawsze – i zawsze smakuje. Także dzieciom!

A jeśli chcesz dodać mu nieco twistu, wystarczy dorzucić mozzarellę – delikatnie ciągnącą się, lekko mleczną – i mamy gotowego kurczaka w sosie śmietanowym z mozzarellą. Innym razem możesz dorzucić do sosu kapkę musztardy Dijon albo łyżkę pesto – i powstaje zupełnie nowa kompozycja smaków.

Tym właśnie wyróżniają się nasze przepisy – prostota, ale z miejscem na kreatywność. To nie tylko gotowanie, to przyjemność tworzenia.

Jeśli spodobał Ci się ten pomysł na danie, koniecznie sprawdź też inne przepisy na naszej stronie. Oto kilka propozycji, które z pewnością warto wypróbować:

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym to tylko początek kulinarnej przygody. Eksperymentuj, dodawaj swoje ulubione składniki i twórz własne wersje. W Kuchni Lidla i pokazujemy, że nawet najprostsze dania mogą stać się kulinarnym arcydziełem – wystarczy trochę pasji i szczypta kreatywności. Smacznego!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl