Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Podsmażamy boczek
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle wskazań na opakowaniu.
Na zimną patelnię wylewamy nieco oliwy. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy pokrojony boczek, podsmażamy. Czosnek kroimy w plastry i dodajemy do boczku. Boczek ściągamy z patelni i przekładamy do czystej miseczki.
Krok 2: Do żółtek dodajemy ser
Oddzielamy żółtka od białek (białka możemy zamrozić lub wykorzystać w innej potrawie). Do żółtek ścieramy ser grana padano, całość mieszamy. Doprawiamy pieprzem.
Krok 3: Makaron mieszamy z boczkiem
Makaron odcedzamy, zostawiając odrobinę wody z gotowania. Jeśli sos będzie za gęsty możemy rozrzedzić go wodą z makaronu. Odcedzony makaron wrzucamy na czystą patelnię, dodajemy boczek, mieszamy. Wyłączamy ogień, wylewamy masę jajeczną i mieszamy.
Danie wykładamy na talerz. Ser ścieramy na wierzch dania.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!
Makaron z cukinią i łososiem
Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.
Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.
Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
Niech na Twoim stole zawita danie w stylu włoskim. Przygotuj cannelloni – zapiekane makaronowe rurki z mięsem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kaiserschmarrn – omlet z wiśniami
- Deser jogurtowo-truskawkowy
- Sernik cytrynowy na zimno
- Syrop czekoladowo-kawowy
- Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku
- Spaghetti bolognese
- Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń
- Spaghetti z dynią i borowikami
- Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
- Spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
- Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
- Spaghetti puttanesca
- Wegańskie placki z cukinii
- Złote mleko
- Hummus dyniowy
- Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
- Kanapki superfoods z łososiem i awokado
- Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Kabanosy w cieście francuskim
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Gruszki parowane w białym winie
- Indyk z salsą truskawkową
- Dorsz z pappardelle z marchewki
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów
- Sałatka z chrupiącym kalmarami
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
Komentarze (27)
151 dni temu
Zrobiłem dzisiaj. Wyszło bardzo dobre. Byłoby perfekcyjnie żebym nie przesolil. Polecam przepis.
odpowiedz
591 dni temu
to profanacja przepisu...
odpowiedz
800 dni temu
Nie powinno dodawać się oliwy z oliwek ze względu na to, że sos aż tak mocno nie przylega do makaronu
odpowiedz
1926 dni temu
Ja po wielu próbach robię carbonarę wreszcie taką, jaka być powinna. Polecam małe modyfikacje, bliżej włoskiego oryginału - sos jest bardziej kremowy, aromatyczny i żółty, a z makaronu nie robi się breja: - po co oliwa na patelnię? Z boczku będzie wystarczająco tłuszczu! - po 2 żółtka na osobę, - makaron gotujemy 2 minuty krócej niż zalecają na opakowaniu (dojdzie na patelni) - po smażeniu boczku nie usuwamy z patelni, odlewamy tylko nadmiar wytopionego tłuszczu i dodajemy czosnek - dodajemy gałki muszkatołowej do sosu (wedle gustu) i ze 2 łyżki wody z makaronu, mieszamy na gładko - po ugotowaniu makaron dodajemy do boczku i czosnku na patelnię i zmniejszamy ogień do minimum, wlewamy sos i gotowe.
odpowiedz
2242 dni temu
Ja dorzucilam jeszcze natkę pietruszki, caly przepis bardzo fajny. Duzo lżejszy niz ta wersja na smietanie.
odpowiedz
2278 dni temu
Przepis rewelacja !! Robimy często i wszystkim naszym gościom bardzo smakuje :)
odpowiedz
2453 dni temu
Masakra... na moje oko to właśnie mu się zrobiła jajecznica. Makaron powinien dodać do patelni z boczkiem zdjąć z ognia i dodać masę...
odpowiedz
2483 dni temu
Dokładnie, zawiodłem się. Jak można wytrzeć patelnie po smażeniu boczku...
odpowiedz
2502 dni temu
Cały smak z patelni po smażeniu boczku wytarty w papierowy ręcznik szkoda :)
odpowiedz
2570 dni temu
Zrobilam wg przepisu, proporcje dowolne nie mierzyłam ani warzyłam ser Ementaler i było pyszne! :-)
odpowiedz
2569 dni temu
Bardzo się cieszymy i zachęcamy do przetestowania innych przepisów :)
2660 dni temu
a gdzie clue programu czyli śmietana?Taka z 30%?
odpowiedz
2660 dni temu
https://kuchnialidla.pl/product/spaghetti-carbonara Drogi Gościu, pod tym linkiem znajdziesz przepis na spaghetti carbonara ze śmietaną!
2651 dni temu
Wtedy masz ala carbonara - Włosi nie używają smietany
2684 dni temu
mialo byc tak pieknie a wyszlo padżiano :)
odpowiedz
2700 dni temu
A do czego ma być użyta ta woda z gotowaniq makaronu?
odpowiedz
2699 dni temu
Jeśli sos będzie za gęsty, dodajemy wodę z makaronu.
2691 dni temu
Jest napisane: jesli sos bedzie za gesty mozemy go rozrzedzic woda od makaronu.
2731 dni temu
Ze po włosku nie będzie to wiem na pewno ale chciałam zapytać czy wyjdzie smacznie jak dam ser żółty?
odpowiedz
2730 dni temu
Nie polecamy takiej zmiany! Użyj twardego sera. Sprawdzi się tutaj np. parmezan!
2733 dni temu
Grano padżiano italiano! Czy ktoś ogląda te filmy przed umieszczeniem?
odpowiedz
2739 dni temu
Czy te proporcje są na pewno prawidłowe?
odpowiedz
2738 dni temu
tak, są prawidłowe :)
2739 dni temu
Grano Padżiano.
odpowiedz
2741 dni temu
O ludzie DG nawet tutaj .Ten to ma parcie na szkło
odpowiedz
2742 dni temu
A ja sądziłam, że żółtko zagęszcza śmietanę... Każdy robi co lubi, ale słowo ,,klasyczne" nie na miejscu
odpowiedz
2738 dni temu
W oryginalnym włoskim przepisie nie dodaje się śmietany. Pozdrawiam
zobacz wszystkie