Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Makaron
Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (ok. 10 ml), następnie przelewamy go zimną wodą.
Sos
Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25 ml). Mięso mielone smażymy na patelni (mięso musi być dobrze przysmażone). 2 ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Mięso nie może być pozbijane w duże kawałki. Doprawiamy mięso suszonym oregano (8 g). Nadal smażymy.
Pokrojony seler i marchewkę przekładamy do miksera, miksujemy (musimy uzyskać drobniutkie, ale ciągle wyczuwalne kawałki warzyw). Zmiksowane warzywa dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-6 minut. 2-3 ząbki czosnku siekamy. Mięso przekładamy z patelni do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25-30 ml), szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy warzywa z mięsem. Podduszamy chwilę, podlewamy czerwonym winem i podduszamy do momentu, aż wino w całości odparuje. Dodajemy niewielką ilość gałki muszkatołowej oraz oregano. Do mięsa przelewamy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory pelati wraz z sosem. Gotujemy, dodajemy sól i pieprz, gotujemy.
Do ciepłego garnka wlewamy oliwę z oliwek (25 ml), wrzucamy 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry i dodajemy delikatnie posiekany szpinak, chwilkę smażymy, dodajemy makaron i ser grana padano starty na drobnych oczkach (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji).
Jak podawać
Na talerz wykładamy sos, na sos makaron wymieszany ze szpinakiem. Dekorujemy listkami bazylii i serem grana padano.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza xxl
Idealne ciasto, delikatna mozzarella, złocisty ser gouda, świeża cukinia, pachnąca bazylia... Taka powinna być pizza!
Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.
Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
- Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
- Babka orzechowo-migdałowa
- Piłka nożna po włosku (spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi)
- Szarlotka z winogronem
- Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
- Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
- Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
- Królik w sosie śmietanowym
- Paglia e fieno – makaron z groszkiem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Wegańska chałka
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Brownie z chałwą
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Sałatka z brokułem i winogronami
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Wykwintne roladki rybne
- Pesto z papryki
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Babeczki leśny mech
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Karpatka fit
- Quesadillas z awokado
- Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
- Zupa chrzanowa z szynką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (36)
380 dni temu
Witam, czy można pominąć wino?
odpowiedz
380 dni temu
Jeśli pominiesz wino, smak dania będzie trochę inny. Warto też zastąpić ten płyn innym np. wodą :)
876 dni temu
W kuchni włoskiej NIE ma spaghetti bolognese.
odpowiedz
877 dni temu
Przepis sprawdzilam. Smaczne. Polecam
odpowiedz
877 dni temu
Przepis sprawdzilam. Smaczne. Polecam
odpowiedz
1286 dni temu
czy moge zrobic z nieswiezym szpinakiem
odpowiedz
1283 dni temu
Dawik, nieświeże produkty w kuchni to z założenia dość niebezpieczny pomysł, nie polecamy i nie rekomendujmy :) Mrożony szpinak również nie sprawdzi się w tym przepisie tak, jak świeży.
2108 dni temu
Czy zamiast 1 korzeń selera (200 g), można użyć selera naciowego ?
odpowiedz
2108 dni temu
Seler naciowy daje zupełnie inny smak niż korzeń. Możesz użyć mniejszej ilości selera naciowego, jednak pamiętaj, że zyskujesz danie o zupełnie innym smaku :)
2207 dni temu
lubie placki
odpowiedz
3622 dni temu
Bardzo fajny i przepis i sposob podania troche inny niz zazwyczaj spaghetti. Warto nie zalowac sera i do makaronu i juz na talerzu.
odpowiedz
3905 dni temu
Bardzo pyszne ja wypróbowałam bez szpinaku :) polecam :P
odpowiedz
3914 dni temu
Bardzo smaczny przepis! Polecam! Mniammm
odpowiedz
3928 dni temu
Nie bójcie się doprawiać :)
odpowiedz
3932 dni temu
Bardzo dobre, choć troszkę zbyt łagodne. Może faktycznie warto dodać chili.
odpowiedz
3937 dni temu
Przepyszne, proste i szybkie danie :) My trochę zmodyfikowaliśmy przepis Pana Okrasy i dodaliśmy sproszkowanego chili, a zamiast szpinaku (mąż nie lubi ;)) użyliśmy roszpunki, a ostatnio rukoli - wyszło równie fantastyczne. Polecamy!
odpowiedz
4131 dni temu
Bardzo dobre i latwe w wykonaniu, pycha!
odpowiedz
4134 dni temu
Super przepis, danie wyszlo rewelacja. Podobal mi sie zwlaszacza ta czesc ze szpinakiem, bo nigdy wczesniej nie przygotowawalam spagetti w ten sposob.
odpowiedz
4145 dni temu
Fajny przepis, choć czasochłonny: http://obiednie.blogspot.com/2013/04/inne-spaghetti-i-grubaski.html
odpowiedz
4186 dni temu
Naprawdę bardzo dobry przepis! Zero chemicznych dodatków, 100% smaku! Dziękuję za inspirację. : )
odpowiedz
4197 dni temu
Naprawdę pysze :) Zrobię jeszcze na pewno nie raz :)
odpowiedz
4200 dni temu
Do Katarina - sos boloński to mieszanka pomidorów z mięsem, tak naprawdę nie ważne w jakich proporcjach. We Włoszech podają za równo w taki sposób jak Ty opisujesz, a także bardziej pomidorowe, tak więc Karol nie musi dodawać żadnego "ala".
odpowiedz
4204 dni temu
Pokazcie mi wlocha ktory do bolognese daje spaghetti, a nie tagliatelle. Ja tam robie wedlug przepisu Mario Carmello.
odpowiedz
4205 dni temu
wczoraj robiłem, dziś muszę robić powtórkę, więc zaraz do Lidla po mielone i szpinak. Nie wiem czemu, ale jeszcze żadne spaghetti nie smakowało nam tak bardzo. To chyba kwestia drobnych zmian, jak czas smażenia czy przyprawy. CO by to nie było - rewelka, rodzina zachwycona.
odpowiedz
4206 dni temu
Najlepsze bolognese jakie do tej pory zrobiłam ,po prostu pycha i co najważniejsze smakowało dzieciakom.
odpowiedz
4206 dni temu
jest naprawde pyszne delikatne urozmaicenie a przede wszystkim szybki obiad czy kolacja pozdraiwam
odpowiedz
4206 dni temu
Edith - to prawda, czasem jedna porada dotycząca, wydawałoby się, oczywistego przepisu, może zupełnie zmienić smak dania. Bardzo się cieszymy, że razem z Karolem udało nam się przyczynić się do Twojego małego kulinarnego odkrycia :-)
odpowiedz
4206 dni temu
Kataraina, dziękujemy za Twój komentarz. Przekażemy go Karolowi!
odpowiedz
4206 dni temu
Przepis na podstawową wersję bolognese faktycznie można znaleźć wszędzie, ale na takie, jakie proponuje Karol tylko u nas! Bo cała sztuka w tym, żeby wiedzieć, jak zinterpretować klasykę, aby smakowała pysznie. Nasz mistrz to potrafi i dlatego można na nim polegać, gdy się ma ochotę poeksperymentować w kuchni - na przykład dodając szpinak, który zupełnie zmieni smak dania. Mamy nadzieję, że spróbujesz, Gościu, i posmakuje Ci ta innowacja w klasycznym daniu :-)
odpowiedz
4207 dni temu
Trochę idziecie w dół z tymi przepisami, co za tydzień schabowy z ziemniakami i mizerią? Sorry, ale spagetti po bolońsku to niezbyt wyrafinowany przepis. Przykro mi, bo uwielbiam Wasz serwis i całą kampanię, ale niestety koledzy, dajecie powoli ciała z tym ciągnięciem w stronę pospolitości. Pozdrawiam licząc na coś bardziej wyrafinowanego w przyszłości.
odpowiedz
4207 dni temu
Wszystko na pewno smacznie :) ale Włosi nigdy nie podają makaronu spaghetti z mięsem - ponieważ doskonale wiedzą, że mięso zsuwa się z nitek.
odpowiedz
4208 dni temu
Co kucharz, to przepis... Ale jeśli przepis nie jest oryginalny, lub jest przerobiony na modłę danego kraju, to niech jego nazwa nie będzie zgodna z oryginałem. Sos Bolognese we Włoszech robi się w ok 85-90% z mięsa i warzyw, a tylko ok 10-15% stanowią pomidory. Nie umniejszając wyżej zaprezentowanemu przepisowi, to niech Pan Okrasa nie nazywa tego dania "sosem Bolognese", tylko ALA Bolognese... Będzie bardziej zgodne z prawdą.
odpowiedz
4208 dni temu
Danie pyszne, jak wszystkie Karola Okrasy :) Faktycznie sos ma zupełnie inny smak, gdy mięso jest mocno podsmażone, niby drobiazg a jednak w końcu udało mi sie zrobić prawdziwe, pyszne spaghetti :)
odpowiedz
4209 dni temu
żeby się nie kleił jak ostygnie po gotowaniu
odpowiedz
4209 dni temu
Pytanie za 100 pkt., - dlaczego hartować makaron????
odpowiedz
4210 dni temu
super danie na pewno zrobimy je dzisiaj na obiad
odpowiedz
zobacz wszystkie