
Makaron
Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (ok. 10 ml), następnie przelewamy go zimną wodą.
Sos
Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25 ml). Mięso mielone smażymy na patelni (mięso musi być dobrze przysmażone). 2 ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Mięso nie może być pozbijane w duże kawałki. Doprawiamy mięso suszonym oregano (8 g). Nadal smażymy.
Pokrojony seler i marchewkę przekładamy do miksera, miksujemy (musimy uzyskać drobniutkie, ale ciągle wyczuwalne kawałki warzyw). Zmiksowane warzywa dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-6 minut. 2-3 ząbki czosnku siekamy. Mięso przekładamy z patelni do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25-30 ml), szklimy pokrojoną cebulę i czosnek. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy warzywa z mięsem. Podduszamy chwilę, podlewamy czerwonym winem i podduszamy do momentu, aż wino w całości odparuje. Dodajemy niewielką ilość gałki muszkatołowej oraz oregano. Do mięsa przelewamy pokrojone pomidory pelati wraz z sokiem. Gotujemy, dodajemy sól i pieprz, gotujemy.
Do ciepłego garnka wlewamy oliwę z oliwek (25 ml), wrzucamy 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry i dodajemy posiekany szpinak, chwilkę smażymy, dodajemy makaron i ser grana padano starty na drobnych oczkach (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji).
Jak podawać
Na talerz wykładamy sos, na sos makaron wymieszany ze szpinakiem. Dekorujemy listkami bazylii i serem grana padano.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza xxl
Idealne ciasto, delikatna mozzarella, złocisty ser gouda, świeża cukinia, pachnąca bazylia... Taka powinna być pizza!

Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.

Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Esencja Włoch na talerzu!

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.

Komentarze (29)
51 dni temu
Czy zamiast 1 korzeń selera (200 g), można użyć selera naciowego ?
odpowiedz
51 dni temu
Seler naciowy daje zupełnie inny smak niż korzeń. Możesz użyć mniejszej ilości selera naciowego, jednak pamiętaj, że zyskujesz danie o zupełnie innym smaku :)
149 dni temu
lubie placki
odpowiedz
1564 dni temu
Bardzo fajny i przepis i sposob podania troche inny niz zazwyczaj spaghetti. Warto nie zalowac sera i do makaronu i juz na talerzu.
odpowiedz
1847 dni temu
Bardzo pyszne ja wypróbowałam bez szpinaku :) polecam :P
odpowiedz
1857 dni temu
Bardzo smaczny przepis! Polecam! Mniammm
odpowiedz
1871 dni temu
Nie bójcie się doprawiać :)
odpowiedz
1874 dni temu
Bardzo dobre, choć troszkę zbyt łagodne. Może faktycznie warto dodać chili.
odpowiedz
1879 dni temu
Przepyszne, proste i szybkie danie :) My trochę zmodyfikowaliśmy przepis Pana Okrasy i dodaliśmy sproszkowanego chili, a zamiast szpinaku (mąż nie lubi ;)) użyliśmy roszpunki, a ostatnio rukoli - wyszło równie fantastyczne. Polecamy!
odpowiedz
2073 dni temu
Bardzo dobre i latwe w wykonaniu, pycha!
odpowiedz
2076 dni temu
Super przepis, danie wyszlo rewelacja. Podobal mi sie zwlaszacza ta czesc ze szpinakiem, bo nigdy wczesniej nie przygotowawalam spagetti w ten sposob.
odpowiedz
2087 dni temu
Fajny przepis, choć czasochłonny: http://obiednie.blogspot.com/2013/04/inne-spaghetti-i-grubaski.html
odpowiedz
2128 dni temu
Naprawdę bardzo dobry przepis! Zero chemicznych dodatków, 100% smaku! Dziękuję za inspirację. : )
odpowiedz
2139 dni temu
Naprawdę pysze :) Zrobię jeszcze na pewno nie raz :)
odpowiedz
2142 dni temu
Do Katarina - sos boloński to mieszanka pomidorów z mięsem, tak naprawdę nie ważne w jakich proporcjach. We Włoszech podają za równo w taki sposób jak Ty opisujesz, a także bardziej pomidorowe, tak więc Karol nie musi dodawać żadnego "ala".
odpowiedz
2146 dni temu
Pokazcie mi wlocha ktory do bolognese daje spaghetti, a nie tagliatelle. Ja tam robie wedlug przepisu Mario Carmello.
odpowiedz
2148 dni temu
wczoraj robiłem, dziś muszę robić powtórkę, więc zaraz do Lidla po mielone i szpinak. Nie wiem czemu, ale jeszcze żadne spaghetti nie smakowało nam tak bardzo. To chyba kwestia drobnych zmian, jak czas smażenia czy przyprawy. CO by to nie było - rewelka, rodzina zachwycona.
odpowiedz
2148 dni temu
Najlepsze bolognese jakie do tej pory zrobiłam ,po prostu pycha i co najważniejsze smakowało dzieciakom.
odpowiedz
2148 dni temu
jest naprawde pyszne delikatne urozmaicenie a przede wszystkim szybki obiad czy kolacja pozdraiwam
odpowiedz
2149 dni temu
Edith - to prawda, czasem jedna porada dotycząca, wydawałoby się, oczywistego przepisu, może zupełnie zmienić smak dania. Bardzo się cieszymy, że razem z Karolem udało nam się przyczynić się do Twojego małego kulinarnego odkrycia :-)
odpowiedz
2149 dni temu
Kataraina, dziękujemy za Twój komentarz. Przekażemy go Karolowi!
odpowiedz
2149 dni temu
Przepis na podstawową wersję bolognese faktycznie można znaleźć wszędzie, ale na takie, jakie proponuje Karol tylko u nas! Bo cała sztuka w tym, żeby wiedzieć, jak zinterpretować klasykę, aby smakowała pysznie. Nasz mistrz to potrafi i dlatego można na nim polegać, gdy się ma ochotę poeksperymentować w kuchni - na przykład dodając szpinak, który zupełnie zmieni smak dania. Mamy nadzieję, że spróbujesz, Gościu, i posmakuje Ci ta innowacja w klasycznym daniu :-)
odpowiedz
2149 dni temu
Trochę idziecie w dół z tymi przepisami, co za tydzień schabowy z ziemniakami i mizerią? Sorry, ale spagetti po bolońsku to niezbyt wyrafinowany przepis. Przykro mi, bo uwielbiam Wasz serwis i całą kampanię, ale niestety koledzy, dajecie powoli ciała z tym ciągnięciem w stronę pospolitości. Pozdrawiam licząc na coś bardziej wyrafinowanego w przyszłości.
odpowiedz
2149 dni temu
Wszystko na pewno smacznie :) ale Włosi nigdy nie podają makaronu spaghetti z mięsem - ponieważ doskonale wiedzą, że mięso zsuwa się z nitek.
odpowiedz
2150 dni temu
Co kucharz, to przepis... Ale jeśli przepis nie jest oryginalny, lub jest przerobiony na modłę danego kraju, to niech jego nazwa nie będzie zgodna z oryginałem. Sos Bolognese we Włoszech robi się w ok 85-90% z mięsa i warzyw, a tylko ok 10-15% stanowią pomidory. Nie umniejszając wyżej zaprezentowanemu przepisowi, to niech Pan Okrasa nie nazywa tego dania "sosem Bolognese", tylko ALA Bolognese... Będzie bardziej zgodne z prawdą.
odpowiedz
2151 dni temu
Danie pyszne, jak wszystkie Karola Okrasy :) Faktycznie sos ma zupełnie inny smak, gdy mięso jest mocno podsmażone, niby drobiazg a jednak w końcu udało mi sie zrobić prawdziwe, pyszne spaghetti :)
odpowiedz
2151 dni temu
żeby się nie kleił jak ostygnie po gotowaniu
odpowiedz
2151 dni temu
Pytanie za 100 pkt., - dlaczego hartować makaron????
odpowiedz
2152 dni temu
super danie na pewno zrobimy je dzisiaj na obiad
odpowiedz
zobacz wszystkie