zobacz film Puszysty placek borówkowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Kruche ciasto

Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ciasto zagniatamy, stopniowo dodając żółtka. Na koniec dodajemy szczyptę soli. Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo.

Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 3/4 i 1/4. Do większej części dodajemy kakao, zagniatamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą. Mniejszą część ciasta również zagniatamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą. Obie części wkładamy do zamrażalnika na 1,5 - 2 godziny.

Blaszkę o średnicy 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zmrożone ciasto kakaowe ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie wysypujemy na dno blaszki do pieczenia, delikatnie ugniatamy ciasto dłonią. Pieczemy temperaturze 180 stopni C (termoobieg) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) przez około 18 minut. Podpieczony spód studzimy.

Lekka pianka waniliowa

Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy połowę ilości cukru, a na koniec wlewamy sok z limonki. Zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy drugą połowę cukru wcześniej wymieszaną z budyniem i cukrem wanilinowym. Gdy wszystkie składniki się połączą, wyłączamy mikser, dodajemy roztopione masło (masło nie może być gorące) i mieszamy trzepaczką.

Tak przygotowaną pianę wylewamy równomiernie na upieczony spód i posypujemy borówkami. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część zamrożonego ciasta (bez dodatku kakao). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) na 50-55 minut. Po upieczeniu placek dekorujemy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (90)

Avatar
  • Gość Gość
    84 dni temu
    Za każdym razem piana z budyniem po upieczeniu wygląda jak zakalec, chociaż jest wszystko upieczone i nie smakuje jak zakalec. Dlaczego tak się dzieje, a nie jest ona taka jak na zdjęciach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    84 dni temu
    Pianę z białek najlepiej ubić, dopiero kiedy spód będzie już wystudzony. Wtedy piana nie zdąży opaść. Dodatkowo ważne jest, aby piana z białek była bardzo dokładnie ubita, a po dodaniu masła należy mieszać pianę bardzo krótko, tylko do połączenia składników i od razu wyłożyć na spód. :)
  • Gość Gość
    102 dni temu
    Czy przez to, że nie odczekałam aż spód ostygnie i wylałam pianę mógł mi wyjść zakalec?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    102 dni temu
    Wystudzenie spodu to ważny etap i prawdopodobnie dlatego wyszedł zakalec :)
  • Gość Gość
    106 dni temu
    O ile należy zwiększyść ilość składników aby ciasto zrobić na blaszce o wymiarach 40 cm x 24 cm?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    106 dni temu
    Maksymalnie o połowę :)
  • Gość Gość
    122 dni temu
    Ciasto łatwe w przygotowaniu. Nie miałam wystarczającą ilość masła więc do ciasta dałam trochę margaryny i wyszło bardzo dobre. Dałam też mrożone borówki. Wyszło przepysznie :)

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    243 dni temu
    Ja raczej z pytaniem ;) Czy można, zamiast świeżych borówek, dać mrożone? Oczywiście bezpośrednio z zamrażalki --> do pieczenia...? ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    243 dni temu
    Nie rekomendujemy takiej zamiany, ponieważ mogą puścić zbyt dużo wody do pianki waniliowej. :)
  • Gość Gość
    331 dni temu
    Wczoraj również piekłam to ciasto. Niestety wyszło suche, a pianka porażka prawie żadna. Piekę różne ciasta i nigdy nie miałam tak fatalnego. Mocno zawiodłam się na przepisie Lidla. Nigdy więcej nie skorzystam. Pozdrawiam Agata

    odpowiedz

  • Krzysiek Krzysiek
    402 dni temu
    Ciasto pycha! Żona była przeszczęśliwa :) Gdyby ktoś podobnie jak ja nie miał w domu wagi polecam www.kalkulatorkuchenny.pl :)

    odpowiedz

  • Cukiernik Jakub Cukiernik Jakub
    702 dni temu
    Nie polecam tego przepisu... Ciasto zbite , nie wyrośnięte a o samej pianie już nie mówię, prawie nie widoczna. Jestem zawodowym cukiernikiem więc znam się na rzeczy. Pozdrawiam i oszczegam .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    708 dni temu
    Ciasto naprawdę pyszne. W przepisie podane są 3 budynie, a pan Paweł użył 2, więc nie wiem, ile powinno być naprawdę. No i moje absolutnie nie wygląda tak pieknie, jak to na stronie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    749 dni temu
    Iwona, aby pianka ładnie urosła, białka powinny być bardzo dobrze ubite, i jedynie delikatnie wymieszane z resztą składników. Po upieczeniu pianka opada, co jest naturalne. Cały placek, łącznie z ciastem powinien mieć około 3-4 cm wysokości.

    odpowiedz

  • Iwona Iwona
    749 dni temu
    a ja to piekłam wczoraj i mi sie nie udalo .. a powiem , ze piekę przeróżne ciasta juz od 20 lat ... robiła dokłanie tak samo jak w filmie a i tak pianka mi opadła , jakby jej w ogole w cieście nie było , i męczy mnie to , co zrobiłam żle :-/ ??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    761 dni temu
    Zrobiłam wczoraj to ciasto i wyszło super! Pianka jest duża i pyszna :) http://screenshooter.net/100079407/rgdmbxt

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    768 dni temu
    Drogi Gościu, możesz zarówno zastąpić limonkę cytryną, jak i pominąć ten składnik :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    768 dni temu
    Czy do ciasta można użyć soku z cytryny, zamiast limonki ? A może można pominąć ten sok ? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    799 dni temu
    Czasochlonne, jednak warte tego czasu - wszystko robilam zgodnie z przepisem i ciasto wyszlo bezpriblemowo. Wszystkim smakowalo, wiec niedlugo szykuje sie powtorka!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    830 dni temu
    Robiłam wczoraj i musze stwierdzić że jest dość czasochłonne. Wszystko wyszło raczej jak należy chociaż radzę przygotować piankę dopiero jak spód całkowicie wystygnie. Ja zrobiłam ją trochę wcześniej i trochę zmniejszyła objętość podczas czekania na ostygnięcie ciasta. Też uważam że ciasto wyszło dość suche ale o dziwo wszystkim innym smakuje.

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    892 dni temu
    Ciasto wychodzi bardzo dobre, dokładnie wg tego przepisu. Również z mrożonymi owocami. Przepisy na tego typu piankę w innych miejscach są podobne, często też z użyciem oleju zamiast masła, więc problem nie leży po stronie przepisu tylko raczej jego wykonania. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • czekolada czekolada
    1092 dni temu
    Witam, Jak dla mnie temperatura,która została podana w przepisie (190st. bez termoobiegu-mam zwykły piekarnik) jest chyba mocno przesadzona. Robiłam to ciasto 2 razy i w obu przypadkach spód zaczął się przypalać już po pół godziny wyznaczonego czasu. Pianki oczywiście jak na lekarstwo:( Szkoda,ponieważ smakowo,po odkrojeniu spalonego spodu,całkiem dobre.Raczej nie zrobię już tego ciacha:(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1104 dni temu
    Matyldo, obawiamy się, że śliwki "utopią" się w piance, którą wylewamy na spód. Możesz zaryzykować, jednak nie gwarantujemy, ze ten eksperyment zakończy się w pełni sukcesem.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1104 dni temu
    A czy ciasto wyjdzie tak samo ze śliwkami???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1109 dni temu
    Dopiero za drugim razem placuszek mi wyszedł. Praktyka czyni mistrza;-) w 45 minut w 180 stopniach.Budyń polecam z Delecta śmietankowy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1123 dni temu
    Pianka wyjdzie jeśli ręcznie ubijamy białko - miksery są do d... i dla leniuchów. Pozostałe składniki na koniec ubijania. Spód musi być wystudzony, białka z lodówki. Pianka ma małe pory. Dobry smaczny przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    243 dni temu
    Mam zamiar robić to ciasto - zapamiętam rady ;) Pozdrawiam
  • Gość Gość
    1134 dni temu
    Nie jestem laikiem, ale jak u poprzedników - pianki brak. Może Autor przepisu podpowiedział by, co jest nie tak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1135 dni temu
    Drogi Gościu, w przepisie mowa jest o cukrze wanilinowym.

    odpowiedz

  • GośćWANILIAN WALINILIJNY GośćWANILIAN WALINILIJNY
    1135 dni temu
    O cukrze waniliowym to slyszalem ale o "WANILIANOWYM" to nie bardzo.WLidlu raczej jest taki?:))))))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1348 dni temu
    Gorszego ciasta jeszcze nie robiłam.Tak jak prawie wszystkim pianki brak. Smak lwolę bułkę z dżemem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1356 dni temu
    Moje ciasto wyszlo ok! Ale pianka w srodku jest sucha,troche jak by wyschnieta! Wydaje mi sie ze za dlugo sie piecze 50 m!!!????

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1366 dni temu
    podejście nr 2 do placka wyszło ! wreszcie jest pianka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1399 dni temu
    Podobnie, jak u pozostałych - ciasto dobre, tylko pianka malutka... (robiłam z malinami).

    odpowiedz

  • Ewa Kuchennie Ewa Kuchennie
    1411 dni temu
    Zrobione :) http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/09/kuchnia-lidla-puszysty-placek-borowkowy.html

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1441 dni temu
    Wczoraj upiekłam ten placek a dzisiaj już go nie było ! szybki w przygotowaniu i dzieciaki były zachwycone

    odpowiedz

  • Króliczek32 Króliczek32
    1442 dni temu
    Moja pianka ma 2 cm grubości i robiłam ją tak jak w przepisie podano. Problem polega tylko na tym, że moje borówki utonęły w piance i sięgnęły ciasta kakaowego, gdzie stały się dżemem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1444 dni temu
    Dziwie się dyskusji na forum moje ciasto jest ok i napewno zrobię je jeszcze raz Pozdrawiam Milena

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1444 dni temu
    Kolejny przykład na to jak bardzo LIDL szanuje swoich klientów i pieniądze przez nich wydawane? A może to celowe, żeby pójść i wydać kolejne pieniądze na składniki??!! Proszę bardzo, tu macie przepis na takie ciasto i gwarantuję, że zawsze wychodzi: http://anulekkkk.blox.pl/2013/03/Ciasto-z-malinami-i-budyniowa-pianka.html

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1447 dni temu
    No teraz jest pianka !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1447 dni temu
    Wyszedł nawet całkiem dobry dałam 2 budynkie 60 gramowe zrobiłam z malinami i borówkami

    odpowiedz

  • ania ania
    1448 dni temu
    wielbiam piec ciasta i piekę nawet te najbardziej wymyslne,ale to ciasto to totalna porażka!!!! kupiłam blaszkę o takich samych wymiarach jak w przepisie,krok po kroku wszystko tak samo! i co klapa!!!!!! pianka nie dosć że miałaa ok 3 mm to jeszcze fioletowa bo po 55 minutach z borówek zrobił się dżem!!!!! uważam że to zdjęcie to fotomontaż a Pan Paweł chyba boi się konkurencji. tylko dlaczego marnuje nasz czas i pieniądze na coś co się nie uda!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1449 dni temu
    Im więcej skrobi dodanej do białek, tym pianka powinna być stabilniejsza, dlatego należy dodać dwa budynie 60 g lub trzy budynie po 40 g (łącznie 120 g proszku). Po upieczeniu pianka opada, co jest naturalne. Cały placek, łącznie z ciastem powinien mieć około 3-4 cm wysokości.

    odpowiedz

  • Danka Danka
    1450 dni temu
    Od dawna piekę podobny placek i zawsze piana z białek opada ten typ tak ma

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1450 dni temu
    Ja też obstawiam że to zdjęcie jest nie adekwatne do przepisu robiłam placek już drugi raz teraz z malinami jest naprawdę smaczne ale nie jest takie wysokie pianka była ale mniej niż na zdjęciu u Pana Pawła też widać na filmie że placek delikatnie opadł i na moje oko jest około 3 cm więc chyba tak ma być i te placki nam wychodzą Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1450 dni temu
    jak czytam niektóre komentarze,to nie dziwię się że Wam ciasto nie wychodzi! jutro będę je piekła bo się na nie napaliłam i podzielę się z Wami moimi nowinami :)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1451 dni temu
    Ja mam pytanie co jest nie tak bo po wyjęciu z piekarnika ciasta pianka opadła a kiedyś też robiłam bezę i też opadała co jest nie tak czy może ktoś mi coś podpowie.

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    1451 dni temu
    Kasieńka - białka miałam mocno schłodzone i super ubite ale chyba za szybko sypnełam soli bo jeszcze przed ubiciem i może przez to mi nie wyszła.W sumie mało ważne placek zrobiony wczoraj a już go praktycznie nie ma więc na kolejny week powtórka i zobaczę czy ta sól miała znaczenie bo do reszty nie mogę nic sobie zarzucić.

    odpowiedz

  • Kasieńka Kasieńka
    1451 dni temu
    mi pianka wyszła i to dosyć gruba warstwa ok 2cm. Może liczy się dobre ubicie białek i uprzednie ich schłodzenie. Ja tak zrobiłam i ciasto wyszło mega dobre, a ta pianka .. mm niebo w gębie;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1451 dni temu
    Nikomu pianka nie wyszła, więc coś jest nie tak. A kuchnia lidla ani mysli napisać coś na ten temat.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1451 dni temu
    Wszystko szło dobrze, masa była puszysta - a po wyjęciu z piekarnika waniliowy glut zamiast pianki. Ciekawe dlaczego pan Paweł na filmie nie kroi ciasta - może u niego pianka też zniknęła?? Moje dzieci podejrzewają, że ciasto na zdjęciu jest z photo shop-u :)

    odpowiedz

  • Młenka Młenka
    1452 dni temu
    Po wyjęciu z piekarnika pianka oklapła...zresztą jak u wszystkich, mimo postępowania zgodnie z przepisem...całe ciasto ma ledwo 2 cm...naprawcie ten przepis

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    1452 dni temu
    Uzylam wszystkich produktów z Lidla ale pianka i tak siadla, mimo to pycha :)

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    1452 dni temu
    Cicho pycha ale pianka opadla i nie jest tak efektowna jak na fotach,mimo tego zostanie pochlonieta :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1452 dni temu
    Wlasnie pokroiłam płacka pachnie zachęcająco i nie jest bardzo wysoki jak na zdjęciu pisanka jest !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1452 dni temu
    Witam, mnie również pianka nie wyszła - poprostu zniknęła. Coś musi być nie tak z przepisem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1452 dni temu
    Nikt nie popelnil bledu tylko przepis jest do d....

    odpowiedz

  • Karin Karin
    1453 dni temu
    Jak wcześniej pisałam pianka mi również nie wyszła, zaczęłam czytać komentarze innych i zastanawiać się co może być przyczyną, że pianka nie wychodzi. Ciekawa jestem czy wszyscy/ktokolwiek z osób które zrobiły ciasto użyły budyniu z Lidla? Teraz zauważyłam, że użyłam innego budyniu, którego w paczce było 60g, a w paczce budyniu Lidla jest 40g. Może to jest przyczyną? Że proszku było w sumie aż 40g więcej czyli tak jakby dodać paczkę budyniu więcej...

    odpowiedz

  • Ita Ita
    1453 dni temu
    Pianka klapla ale ciasto w smaku dobre :)

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1453 dni temu
    Gdybym trzymała ciasto 50-55 min. to miałabym spalone :) mój piekarnik dość szybko piecze. Tu przyczyna tkwi w sporządzeniu owej pianki. Jeżeli ktoś to dobrze opanuje to proszę o info :)

    odpowiedz

  • Viola ;) Viola ;)
    1453 dni temu
    Nie przepadam za borówkami, niestety. Ale zrobiłam i nawet mi smakował. Może jeszcze kiedyś go zrobię ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1453 dni temu
    mi pianka nie wychodzi((((

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1454 dni temu
    U mnie teź pianki nie było dużo ale była może to tak ma być .? Ale zjedliśmy z zadowoleniem :)

    odpowiedz

  • Malwina Malwina
    1454 dni temu
    Ciasto jest bardzo dobre niskie ale pyszne !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1454 dni temu
    Pianka jest dobra o ile sie nie daje masła, ja ubijam bialka w ilosci 5 sztuk z szklanka cukru dodając cukier powoli porcjami , c. waniliowy i 2 budynie w proszku bez dodatku cukru i daję mniej jak pół szklanki oleju słonecznikowego , pychaaa :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1454 dni temu
    Elila budyń powinien być w formie proszku.

    odpowiedz

  • Elila Elila
    1454 dni temu
    Przepraszam bardzo, a czy ten budyń ma być w formie suchej czy już zrobiony? Bo w przepisie niestety nie napisano nic o przygotowaniu budyniu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1454 dni temu
    za krótka w piekarniku miało być 50-55 min a nie 45

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1454 dni temu
    Moja pianka była dobrze ubita, była puszysta :( a jednak po upieczeniu okazało się, że jej nie ma. Nawet czas pieczenia w moim piekarniku wynosił ok. 45 min. Jeżeli ktoś wie co należy zrobić aby pianka była taka jak u Pana Pawła to proszę o wskazówki :)

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    1454 dni temu
    Czy ktoś opanował to robienie pianki? Zastanawiam się, czy może to kwestia dodawanego masła (może dodać go mniej?). Albo dodatków na górze powinna być minimalna ilość?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1454 dni temu
    Aby pianka ładnie urosła, białka powinny być bardzo dobrze ubite, i jedynie delikatnie wymieszane z resztą składników - masa nie może być zbita. Wysokość pianki powinna mieć około 1,5-2 cm.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1454 dni temu
    Po wyjęciu z piekarnika moje ciasto całkiem oklapło. Czy powinno się je w takim razie przytrzymać w piekarniku do wystygnięcia?

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1454 dni temu
    Zrobiłam dzisiaj i... nie ma pianki :( co mogłam zrobić nie tak? Proszę o pomoc :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1455 dni temu
    wlasnie robie, zobaczymy co wyjdzie, zwykle wychodza mi ciasta:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1455 dni temu
    wyszła mi jak tarta a nie jak jest na zdjęciu :-(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1455 dni temu
    Robiłam wczoraj to ciacho ale z innej strony internetowej, przepis troszkę się różni' ale niewiele, zamiast masła w przepisie był olej zamias masła. Moja pianka również nie wyrosła duża, ale była :) smak jednak został zdominowany przez kruche ciasto i maliny tórych użyłam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1455 dni temu
    to samo u mnie zero pianki a była ubita na puch

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1455 dni temu
    U mnie niestety to samo...bialka ubily się cudnie,a na końcu ani śladu po piance:( zamiast tego galaretowata cienka warstwa. W smaku ok,ale bez zachwytu.

    odpowiedz

  • gosik gosik
    1455 dni temu
    W moim cieście też pianka siadła a robiłam wszystko tak jak jest w przepisie - coś z tym przepisem jest nie tak...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1456 dni temu
    Jakbyś dobrze przeczytała przepis to byś wiedziała jakie wymiary blachy.

    odpowiedz

  • Gośćka Gośćka
    1456 dni temu
    U mnie też, klapa, pianka nie jest pianką..:|

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1456 dni temu
    Wiadomo ze suchy budyn w proszku ...jak ktoś trochę oiecze to raczej ma pojecie pozdr.

    odpowiedz

  • Gośćanka Gośćanka
    1456 dni temu
    Będę wdzięczna za podawanie jak dużą powinna być foremka dla danego ciasta. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1456 dni temu
    zastanawiam się czy do pianki tj do białek ubitych wsypać proszek budyniowy czy na mleku już zrobiony budyń. To ważne bo inaczej pianka może się nie udać.

    odpowiedz

  • Karin Karin
    1456 dni temu
    u mnie tak samo - wszystko robiłam zgodnie z przepisem, nie jestem zielona w pieczeniu ciast, piekę bardzo często. Pianka ma może 2-3 mm nie jest puszysta tylko lekko gumowata? nie wiem dlaczego tak się stało... w smaku dobre, ale szkoda, że pianka nie wyszła

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1456 dni temu
    Zrobiłem z córką dokładnie według przepisu, ale po upieczeniu cała pianka wsiąkła w spód. Z ciasta został spód i borówki. Najwidoczniej gdzieś popełniliśmy błąd, ale gdzie to nie wiem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1456 dni temu
    Witam Czy do tego ciasta można użyć mrożonych borówek? Jeśli tak to czy należy wydłużyć czas pieczenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1457 dni temu
    Można zamienić borówki na inne drobne lub drobno pokrojone owoce. Dobrze sprawdzą się tu porzeczki, agrest, jeżyny lub maliny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1457 dni temu
    Czy zamiast borówek można użyc innych owoców?

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1458 dni temu
    Jaki fajne i proste ciasto,już dodaję je do ulubionych :) świetny przepis pana Pawła.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram