Borówka

Zobacz także:Zobacz także:

Borówki to owoce jagodowe, występujące w mniej więcej 450 gatunkach. Do najpopularniejszych należy borówka amerykańska, wywodząca się z Ameryki Południowej.

Jak wygląda?

Przypomina ona kształtem leśne jagody, lecz jej owoce są jednak dużo większe, nie brudzą tak jak jagody i zwykle są od nich słodsze. Borówki można spożywać na surowo, lecz doskonale nadają się także do innego wykorzystania, np. w wypiekach lub przetworach. Borówki można dodać także do dań mięsnych.

Jakie ma właściwości?

Borówki nazywane są naturalnym eliksirem młodości – dzięki właściwościom antyoksydacyjnym chronią zarówno struktury komórkowe, jak i nasze DNA przed uszkodzeniami. Jedzenie borówek przyspiesza także regenerację komórek nerwowych, co ma pozytywny wpływ na pamięć, a także opóźnia procesy starzenia. W owocach borówki znajdują się również związki, które zapobiegają infekcjom dróg moczowych oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Borówki są owocami niskokalorycznymi, dodatkowo regulują poziom cukru we krwi. Badania potwierdzają, że owoce borówki wspomagają walkę z nadmiarem kilogramów. Jedzenie borówek prawdopodobnie chroni również siatkówkę oka przed uszkodzeniami spowodowanymi przez światło słoneczne i wolne rodniki.

 

Wartości odżywcze w 100 g owocu:

• Wartość energetyczna – 57 kcal

• Białko – 0,74 g

• Węglowodany – 14,49 g

• Tłuszcz – 0,33 g

 

Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA



Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!