Wielkanoc
Nasze ulubione sałatki na Wielkanoc
Wśród obowiązkowych przekąsek, które powinny pojawić się na świątecznym stole, są m.in. sałatki. Na Wielkanoc, podobnie jak z okazji innych świąt, w polskich domach najczęściej przygotowuje się tradycyjną sałatkę warzywną. Kuchnia Lidla proponuje przyrządzić ją w nieco odmiennej wersji, podając na wielkanocny stół sałatkę jarzynową z purée jabłkowym i majonezem albo wegańską sałatkę wielowarzywną. Dobór składników do sałatki, którą planujecie przygotować na Święta Wielkanocne, zależy oczywiście od waszych preferencji smakowych. Jednak warto, by pojawił się tu akcent typowo wielkanocny w postaci jajka czy białej kiełbasy. Jeśli chcecie poznać pomysły Kuchni Lidla na sałatki na Wielkanoc, to koniecznie przyjrzyjcie się bliżej przepisom na:
- świąteczną sałatkę z pieczonym kalafiorem
- jajeczną sałatkę z selerem i ziołami
- sałatę na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
Wielkanocne wypieki – sprawdź nasze propozycje
Nie sposób wyobrazić sobie Świąt Wielkiejnocy bez pysznego deseru w postaci ciasta. Na Wielkanoc zazwyczaj sięga się po przepisy na babkę, mazurka czy też sernik wielkanocny. Najczęściej są to wypróbowane receptury naszych babć i mam. Warto wiedzieć, że równie dobrym kompendium wiedzy jest Kuchnia Lidla, która obok przepisów na tradycyjne ciasta wielkanocne proponuje również oryginalne wariacje na ich temat. Tylko spójrzcie! Oto przepisy na:
- babkę wielkanocną:
- mazurek wielkanocny:
- sernik wielkanocny:
Pomysły na wielkanocny obiad
Tym, którzy stoją przed dylematem, co zrobić na obiad wielkanocny, Kuchnia Lidla przychodzi z odsieczą. Bez względu na to, czy poszukujecie przepisu, który uwzględnia mięsa na wielkanocny obiad, czy może preferujecie lekki obiad wielkanocny, w Kuchni Lidla zawsze znajdziecie satysfakcjonującą inspirację kulinarną i w ten sposób łatwo zaplanujecie idealny obiad zarówno na niedzielę, jak i na Poniedziałek Wielkanocny. Oto sprawdzone przepisy Kuchni Lidla, dzięki którym obiad wielkanocny stanie się mocnym punktem waszego świątecznego menu!
- klops z jajkiem
- żurek z makaronem
- żurek chrzanowy z kiełbasą
- żurek babci
- pikantny schab pieczony w boczku
- kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- kaczka w sosie żurkowym
- łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
- petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
- zupa chrzanowa z szynką
Jak widać, przepis na obiad wielkanocny wcale nie musi być skomplikowany. Wystarczy kilka składników, aby przyrządzić naprawdę smaczne i efektowne danie. Gotujcie więc z Kuchnią Lidla, a nie pożałujecie!
Śniadanie wielkanocne – tradycyjne przepisy
Jeśli zastanawiacie się, jakie potrawy, oprócz dotychczas wymienionych, można jeszcze przygotować na Wielkanoc, to pamiętajcie, że niezastąpionym elementem i jednocześnie symbolem tych świąt są przede wszystkim jajka wielkanocne. To właśnie one są podstawą śniadania wielkanocnego i nadają potrawom prawdziwie świąteczny charakter. Z przepisami Kuchni Lidla na Wielkanoc wybierzecie sposób przyrządzenia jajek i zaskoczycie pomysłem na śniadanie wielkanocne rodzinę oraz gości. Koniecznie sprawdźcie więc przepisy na:
- smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- jajka po rosyjsku
- faszerowane jajka z pistacjami
- jajka faszerowane awokado
- jajeczną sałatkę z selerem i ziołami
- jajka zapiekane w szynce
- jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
Jajka w różnych wersjach to oczywiście podstawowy składnik świątecznego śniadania. Jednak na Wielkanoc Kuchnia Lidla ma dla was także przepisy na świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną czy też na bułeczki wielkanocne w kształcie zajączków. Dzięki pomysłom Kuchni Lidla każde śniadanie wielkanocne w waszym domu będzie wyjątkowe!
- [SELECT]
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Babka ziemniaczana z boczkiem
Najlepiej smakuje ze śmietaną i szczypiorkiem! Tradycyjna babka ziemniaczana z boczkiem według przepisu Karola to proste wielkanocne danie dla całej rodziny.

Szybka sałatka ziemniaczana
Szybka sałatka ziemniaczana nie tylko nadaje się doskonale do serwowania podczas imprez, ale również jest świetną propozycją potrawy na piknik czy grill ze znajomymi! Przepis Kingi czeka na Ciebie!

Babka z herbatą matcha
Jak Wielkanoc, to babka! Jednak tym razem Paweł przygotował dla Was przepis na nietypową babkę, bo z dodatkiem herbaty matcha. Spróbujcie tego połączenia!

Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
Idealna propozycja śniadania wielkanocnego dla wegan – awokado faszerowane pastą à la jajeczną! Wypróbujcie przepis Kingi Paruzel!

Tradycyjny żurek na zakwasie
Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.

Zakwas na żurek
Niech ta Wielkanoc będzie pełna tradycyjnych smaków! Przygotuj zakwas według przepisu Karola i wykorzystaj go jako bazę pysznego żurku!

Pasztet z dzika
To, co szlachetne w lesie: dziczyzna, żurawina i grzyby. Sięgnij po składniki z przepisu Darii i spróbuj swoich kulinarnych sił, przygotowując pasztet z dzika.

Zupa chrzanowa
Delikatna i szybka w przygotowaniu zupa, sprawdzi się zarówno od święta, jak i na co dzień!

Żurek z makaronem
Szukasz pomysłu na wegański żurek? Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni!

Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
Jeśli lubisz jajka, musisz spróbować ich w tej formie! Zapiekane w mięsie mielonym i podane z sosem tatarskim smakują wyśmienicie.

Ragoût z jajek z warzywami
Spróbuj wyjątkowego połączenia warzyw i jajka w delikatnym sosie beszamelowym!

Jajka faszerowane z szynką
Rzeżucha to doskonały dodatek do wiosennych potraw! A z jajkami, szynką i serkiem śmietankowym smakuje wyśmienicie!

Jajka faszerowane oliwkami i suszonymi pomidorami
Spróbuj jajek z farszem w nieco innym wydaniu – z oliwkami, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii z listkiem bazylii.
