Wielkanoc
Nasze ulubione sałatki na Wielkanoc
Wśród obowiązkowych przekąsek, które powinny pojawić się na świątecznym stole, są m.in. sałatki. Na Wielkanoc, podobnie jak z okazji innych świąt, w polskich domach najczęściej przygotowuje się tradycyjną sałatkę warzywną. Kuchnia Lidla proponuje przyrządzić ją w nieco odmiennej wersji, podając na wielkanocny stół sałatkę jarzynową z purée jabłkowym i majonezem albo wegańską sałatkę wielowarzywną. Dobór składników do sałatki, którą planujecie przygotować na Święta Wielkanocne, zależy oczywiście od waszych preferencji smakowych. Jednak warto, by pojawił się tu akcent typowo wielkanocny w postaci jajka czy białej kiełbasy. Jeśli chcecie poznać pomysły Kuchni Lidla na sałatki na Wielkanoc, to koniecznie przyjrzyjcie się bliżej przepisom na:
- świąteczną sałatkę z pieczonym kalafiorem
- jajeczną sałatkę z selerem i ziołami
- sałatę na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
Wielkanocne wypieki – sprawdź nasze propozycje
Nie sposób wyobrazić sobie Świąt Wielkiejnocy bez pysznego deseru w postaci ciasta. Na Wielkanoc zazwyczaj sięga się po przepisy na babkę, mazurka czy też sernik wielkanocny. Najczęściej są to wypróbowane receptury naszych babć i mam. Warto wiedzieć, że równie dobrym kompendium wiedzy jest Kuchnia Lidla, która obok przepisów na tradycyjne ciasta wielkanocne proponuje również oryginalne wariacje na ich temat. Tylko spójrzcie! Oto przepisy na:
- babkę wielkanocną:
- mazurek wielkanocny:
- sernik wielkanocny:
Pomysły na wielkanocny obiad
Tym, którzy stoją przed dylematem, co zrobić na obiad wielkanocny, Kuchnia Lidla przychodzi z odsieczą. Bez względu na to, czy poszukujecie przepisu, który uwzględnia mięsa na wielkanocny obiad, czy może preferujecie lekki obiad wielkanocny, w Kuchni Lidla zawsze znajdziecie satysfakcjonującą inspirację kulinarną i w ten sposób łatwo zaplanujecie idealny obiad zarówno na niedzielę, jak i na Poniedziałek Wielkanocny. Oto sprawdzone przepisy Kuchni Lidla, dzięki którym obiad wielkanocny stanie się mocnym punktem waszego świątecznego menu!
- klops z jajkiem
- żurek z makaronem
- żurek chrzanowy z kiełbasą
- żurek babci
- pikantny schab pieczony w boczku
- kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- kaczka w sosie żurkowym
- łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
- petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
- zupa chrzanowa z szynką
Jak widać, przepis na obiad wielkanocny wcale nie musi być skomplikowany. Wystarczy kilka składników, aby przyrządzić naprawdę smaczne i efektowne danie. Gotujcie więc z Kuchnią Lidla, a nie pożałujecie!
Śniadanie wielkanocne – tradycyjne przepisy
Jeśli zastanawiacie się, jakie potrawy, oprócz dotychczas wymienionych, można jeszcze przygotować na Wielkanoc, to pamiętajcie, że niezastąpionym elementem i jednocześnie symbolem tych świąt są przede wszystkim jajka wielkanocne. To właśnie one są podstawą śniadania wielkanocnego i nadają potrawom prawdziwie świąteczny charakter. Z przepisami Kuchni Lidla na Wielkanoc wybierzecie sposób przyrządzenia jajek i zaskoczycie pomysłem na śniadanie wielkanocne rodzinę oraz gości. Koniecznie sprawdźcie więc przepisy na:
- smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- jajka po rosyjsku
- faszerowane jajka z pistacjami
- jajka faszerowane awokado
- jajeczną sałatkę z selerem i ziołami
- jajka zapiekane w szynce
- jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
Jajka w różnych wersjach to oczywiście podstawowy składnik świątecznego śniadania. Jednak na Wielkanoc Kuchnia Lidla ma dla was także przepisy na świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną czy też na bułeczki wielkanocne w kształcie zajączków. Dzięki pomysłom Kuchni Lidla każde śniadanie wielkanocne w waszym domu będzie wyjątkowe!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wielkanocne babeczki śniadaniowe
Babka wielkanocna to klasyk, ale te babeczki są zupełnie inne! Zaproś je na świąteczne śniadanie, a będziesz z nimi spędzać każdą kolejną Wielkanoc!

Żurek orientalny z białą kiełbasą
Żurek z orientalną nutą? Czemu nie! Takie połączenie smaków na pewno zasmakuje wielbicielom tajskiej kuchni. Podaj na Wielkanoc coś innego niż zwykle, by zaskoczyć bliskich!

Jarski żurek łemkowski
Niech przy wielkanocnym stole każdy znajdzie coś dla siebie! Sprawdź, jak smakuje jarski żurek łemkowski Karola Okrasy i ciesz się smakiem prawdziwej polskiej tradycji!

Wegańska polędwica wellington z burakami
Niemożliwe? Spróbuj i się przekonaj, że smakuje lepiej niż oryginał, a przy tym jest prostsza i szybsza w przygotowaniu. Fantastyczny przepis na roślinną wersję polędwicy wellington!

Wegańska chałka
Najlepsza wegańska chałka, jaką można zrobić, i zarazem najpyszniejsza, jaką jadłeś. Wypróbuj ten przepis na roślinną wersję klasyka. Zawsze się udaje i zawsze smakuje!

Warzywna terrina
Cudowna propozycja na każdą okazję. Moc kolorów i smaków warzyw. Prosta w przygotowaniu, jednak najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
Roślinna tarta z kremowym serkiem: prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku! Do jej przygotowania możesz użyć dowolnych warzyw. Przygotuj i podziel się z bliskimi!

Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
Piękne chwile należy celebrować, dlatego na Wielkanoc proponujemy coś słodkiego w wyjątkowej odsłonie. Ten tort nie zabierze Wam wiele czasu, a zaimponuje Waszym bliskim wyglądem i smakiem!

Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
Prawdziwy rarytas na świątecznym stole podczas wegańskiej Wielkanocy, czyli śledzie bez śledzia, które przygotujesz z bakłażana, wykorzystując przepis Kingi!

Wegański łosoś z papryki
Zaskakująca, ciekawa i pyszna – tak można określić roślinną wersję wędzonego łososia. To idealny dodatek do sushi, sałatek czy kanapek. Spróbuj koniecznie!

Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
Puszyste i pachnące bułeczki z rodzynkami, na świecie znane pod nazwą Hot Cross Buns. To klasyk Wielkanocy. Oznaczone są na wierzchu lukrem lub krzyżykiem z ciasta, co stanowi ich charakterystyczny znak.

Pasztet z wątróbek drobiowych
Idealny na kanapki, aromatyczny i aksamitny – dla pasztetu z wątróbek drobiowych według przepisu Karola musi znaleźć się miejsce na wielkanocnym, śniadaniowym stole!

Wegański pasztet z pieczarek
Świetna alternatywa dla klasycznego pasztetu, czyli wegański pasztet z nasion słonecznika zasmakuje każdemu przy wielkanocnym stole. Odkryj ten smak na święta, by wracać do niego na co dzień!
