Wielkanoc - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
Takich jajek na Wielkanoc jeszcze nie było! Różowo-zielone, z pysznym i lekko pikantnym nadzieniem i kruszonką z pistacji i natki pietruszki.
Ciastka pisanki
Domowe ciastka pisanki to idealne, chrupiące słodkości przełożone kremem czekoladowym. Przygotuj pyszne przekąski na Wielkanoc i udekoruj je z najmłodszymi członkami rodziny!
Pistacjowy sernik baskijski
Kremowy i rozpływający się w ustach sernik o lekko waniliowym smaku z pistacjowymi dodatkami. Spróbuj go raz, a już nigdy nie przygotujesz innego sernika!
Babeczki leśny mech
Wyjątkowe babeczki inspirowane znanym ciastem leśny mech! Wypróbuj najnowszy przepis Pawła i zadbaj o kolorowy, słodki dodatek, który świetnie sprawdzi się chociażby na wielkanocnym stole.
Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
Mazurek z orzechem laskowym, nazywany także mazurkiem Gianduia, to prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Pasta z orzechów laskowych i czekolady włoskiego pochodzenia, nadaje mazurkowi wyjątkowego smaku i aromatu. W jaki sposób przygotować mazurek z masą orzechowo-czekoladową Gianduia? Sprawdź nasz przepis na ten pyszny wypiek!
Mazurek z masłem orzechowym
Mazurek to nieodłączny element polskiej tradycji cukierniczej, który chętnie wypiekany jest na Wielkanoc. Dziś tradycyjne mazurki przygotowuje się także w bardziej współczesny sposób, używając do tego niecodziennych dodatków takich jak masło orzechowe. Jak przygotować mazurek z jego udziałem? Poznaj nasz przepis!
Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
Mazurek z białą czekoladą i wiśniami to doskonała propozycja dla miłośników słodkich wypieków, którzy pragną urozmaicić tradycyjne receptury. Połączenie delikatnej białej czekolady z soczystymi wiśniami sprawia, że ten mazurek wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także swoim wyglądem. Jak zrobić ten pyszny, świąteczny wypiek? Poznaj nasz sposób na pysznego mazurka z białą czekoladą i wiśniami!
Mazurek miodowo-orzechowy
Mazurek to jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków kojarzonych z Wielkanocą. Jednym z niezwykle aromatycznych wariantów tego wypieku jest mazurek miodowo-orzechowy, który łączy w sobie miodową słodycz z chrupkością orzechów. Jak przyrządzić pysznego mazurka? Poznaj nasz sposób na ten świąteczny wypiek!
Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem to interesujące danie, które łączy w sobie delikatność jajek, świeżość cukinii oraz aromatyczny smak żółtego sera. Ta kreatywna propozycja na przekąskę czy lekki posiłek z pewnością zaskoczy podniebienia domowników. Przygotowanie tego dania jest łatwe i przyjemne, a efekt zaskakujący! Sprawdź nasz sposób na jajka faszerowane w nietypowej odsłonie!
Babka adwokatowa
Babka adwokatowa to wykwintne ciasto, które zwykle wypieka się na specjalne okazje, np. Wielkanoc. To ciasto przyciąga uwagę nie tylko swoim wykwintnym smakiem, ale także eleganckim wyglądem. Przygotowując je w domowym zaciszu, możemy nadać mu jeszcze bardziej osobisty charakter, korzystając z własnoręcznie zrobionego ajerkoniaku lub skorzystać z doskonałego, sklepowego likieru Adwokat.
Babeczki z kajmakiem
Kruche babeczki to doskonały pomysł na szybką i słodką przekąskę, a w połączeniu z kajmakiem tworzą wyjątkowo pyszne połączenie. Rozpływające się w ustach babeczki wypełnione nadzieniem z kajmaku, posypane orzechami pekan to prawdziwa uczta dla podniebienia. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki!
Babeczki waniliowe – przepis
Masz ochotę na coś słodkiego? Postaw na waniliowe babeczki z naszego przepisu! Delikatny aromat wanilii i puszyste ciasto zabiorą Cię w krainę słodkiego uniesienia. Poznaj nasz prosty przepis na muffinki z nutą wanilii!
Obwarzanki – przepis
Obwarzanek to tradycyjny wypiek przypominający pierścień, który od wieków stanowią integralną część kultury i krajobrazu gastronomicznego Polski, a w szczególności małopolski i Krakowa. Historia tych małych, drożdżowych krążków sięga jeszcze czasów średniowiecza, a receptura na ten wypiek przekazywana z pokolenia na pokolenie została wpisana na listę Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych.
Nasze ulubione sałatki na Wielkanoc
Wśród obowiązkowych przekąsek, które powinny pojawić się na świątecznym stole, są m.in. sałatki. Na Wielkanoc, podobnie jak z okazji innych świąt, w polskich domach najczęściej przygotowuje się tradycyjną sałatkę warzywną. Kuchnia Lidla proponuje przyrządzić ją w nieco odmiennej wersji, podając na wielkanocny stół sałatkę jarzynową z purée jabłkowym i majonezem albo wegańską sałatkę wielowarzywną. Dobór składników do sałatki, którą planujecie przygotować na Święta Wielkanocne, zależy oczywiście od waszych preferencji smakowych. Jednak warto, by pojawił się tu akcent typowo wielkanocny w postaci jajka czy białej kiełbasy. Jeśli chcecie poznać pomysły Kuchni Lidla na sałatki na Wielkanoc, to koniecznie przyjrzyjcie się bliżej przepisom na:
- świąteczną sałatkę z pieczonym kalafiorem
- jajeczną sałatkę z selerem i ziołami
- sałatę na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
Wielkanocne wypieki – sprawdź nasze propozycje
Nie sposób wyobrazić sobie Świąt Wielkiejnocy bez pysznego deseru w postaci ciasta. Na Wielkanoc zazwyczaj sięga się po przepisy na babkę, mazurka czy też sernik wielkanocny. Najczęściej są to wypróbowane receptury naszych babć i mam. Warto wiedzieć, że równie dobrym kompendium wiedzy jest Kuchnia Lidla, która obok przepisów na tradycyjne ciasta wielkanocne proponuje również oryginalne wariacje na ich temat. Tylko spójrzcie! Oto przepisy na:
- lekkie ciasta
- babkę wielkanocną:
- mazurek wielkanocny:
- sernik wielkanocny:
Pomysły na wielkanocny obiad
Tym, którzy stoją przed dylematem, co zrobić na obiad wielkanocny, Kuchnia Lidla przychodzi z odsieczą. Bez względu na to, czy poszukujecie przepisu, który uwzględnia mięsa na wielkanocny obiad, czy może preferujecie lekki obiad wielkanocny, w Kuchni Lidla zawsze znajdziecie satysfakcjonującą inspirację kulinarną i w ten sposób łatwo zaplanujecie idealny obiad zarówno na niedzielę, jak i na Poniedziałek Wielkanocny. Oto sprawdzone przepisy Kuchni Lidla, dzięki którym obiad wielkanocny stanie się mocnym punktem waszego świątecznego menu!
- klops z jajkiem
- żurek z makaronem
- żurek chrzanowy z kiełbasą
- żurek babci
- pikantny schab pieczony w boczku
- kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- kaczka w sosie żurkowym
- łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
- petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
- zupa chrzanowa z szynką
Jak widać, przepis na obiad wielkanocny wcale nie musi być skomplikowany. Wystarczy kilka składników, aby przyrządzić naprawdę smaczne i efektowne danie. Gotujcie więc z Kuchnią Lidla, a nie pożałujecie!
Śniadanie wielkanocne – tradycyjne przepisy
Jeśli zastanawiacie się, jakie potrawy, oprócz dotychczas wymienionych, można jeszcze przygotować na Wielkanoc, to pamiętajcie, że niezastąpionym elementem i jednocześnie symbolem tych świąt są przede wszystkim jajka wielkanocne. To właśnie one są podstawą śniadania wielkanocnego i nadają potrawom prawdziwie świąteczny charakter. Z przepisami Kuchni Lidla na Wielkanoc wybierzecie sposób przyrządzenia jajek i zaskoczycie pomysłem na śniadanie wielkanocne rodzinę oraz gości. Koniecznie sprawdźcie więc przepisy na:
- smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- jajka po rosyjsku
- faszerowane jajka z pistacjami
- jajka faszerowane awokado
- jajeczną sałatkę z selerem i ziołami
- jajka zapiekane w szynce
- jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
Jajka w różnych wersjach to oczywiście podstawowy składnik świątecznego śniadania. Jednak na Wielkanoc Kuchnia Lidla ma dla was także przepisy na świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną czy też na bułeczki wielkanocne w kształcie zajączków. Dzięki pomysłom Kuchni Lidla każde śniadanie wielkanocne w waszym domu będzie wyjątkowe!