Wielkanoc
Nasze ulubione sałatki na Wielkanoc
Wśród obowiązkowych przekąsek, które powinny pojawić się na świątecznym stole, są m.in. sałatki. Na Wielkanoc, podobnie jak z okazji innych świąt, w polskich domach najczęściej przygotowuje się tradycyjną sałatkę warzywną. Kuchnia Lidla proponuje przyrządzić ją w nieco odmiennej wersji, podając na wielkanocny stół sałatkę jarzynową z purée jabłkowym i majonezem albo wegańską sałatkę wielowarzywną. Dobór składników do sałatki, którą planujecie przygotować na Święta Wielkanocne, zależy oczywiście od waszych preferencji smakowych. Jednak warto, by pojawił się tu akcent typowo wielkanocny w postaci jajka czy białej kiełbasy. Jeśli chcecie poznać pomysły Kuchni Lidla na sałatki na Wielkanoc, to koniecznie przyjrzyjcie się bliżej przepisom na:
- świąteczną sałatkę z pieczonym kalafiorem
- jajeczną sałatkę z selerem i ziołami
- sałatę na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
Wielkanocne wypieki – sprawdź nasze propozycje
Nie sposób wyobrazić sobie Świąt Wielkiejnocy bez pysznego deseru w postaci ciasta. Na Wielkanoc zazwyczaj sięga się po przepisy na babkę, mazurka czy też sernik wielkanocny. Najczęściej są to wypróbowane receptury naszych babć i mam. Warto wiedzieć, że równie dobrym kompendium wiedzy jest Kuchnia Lidla, która obok przepisów na tradycyjne ciasta wielkanocne proponuje również oryginalne wariacje na ich temat. Tylko spójrzcie! Oto przepisy na:
- babkę wielkanocną:
- mazurek wielkanocny:
- sernik wielkanocny:
Pomysły na wielkanocny obiad
Tym, którzy stoją przed dylematem, co zrobić na obiad wielkanocny, Kuchnia Lidla przychodzi z odsieczą. Bez względu na to, czy poszukujecie przepisu, który uwzględnia mięsa na wielkanocny obiad, czy może preferujecie lekki obiad wielkanocny, w Kuchni Lidla zawsze znajdziecie satysfakcjonującą inspirację kulinarną i w ten sposób łatwo zaplanujecie idealny obiad zarówno na niedzielę, jak i na Poniedziałek Wielkanocny. Oto sprawdzone przepisy Kuchni Lidla, dzięki którym obiad wielkanocny stanie się mocnym punktem waszego świątecznego menu!
- klops z jajkiem
- żurek z makaronem
- żurek chrzanowy z kiełbasą
- żurek babci
- pikantny schab pieczony w boczku
- kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- kaczka w sosie żurkowym
- łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
- petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
- zupa chrzanowa z szynką
Jak widać, przepis na obiad wielkanocny wcale nie musi być skomplikowany. Wystarczy kilka składników, aby przyrządzić naprawdę smaczne i efektowne danie. Gotujcie więc z Kuchnią Lidla, a nie pożałujecie!
Śniadanie wielkanocne – tradycyjne przepisy
Jeśli zastanawiacie się, jakie potrawy, oprócz dotychczas wymienionych, można jeszcze przygotować na Wielkanoc, to pamiętajcie, że niezastąpionym elementem i jednocześnie symbolem tych świąt są przede wszystkim jajka wielkanocne. To właśnie one są podstawą śniadania wielkanocnego i nadają potrawom prawdziwie świąteczny charakter. Z przepisami Kuchni Lidla na Wielkanoc wybierzecie sposób przyrządzenia jajek i zaskoczycie pomysłem na śniadanie wielkanocne rodzinę oraz gości. Koniecznie sprawdźcie więc przepisy na:
- smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- jajka po rosyjsku
- faszerowane jajka z pistacjami
- jajka faszerowane awokado
- jajeczną sałatkę z selerem i ziołami
- jajka zapiekane w szynce
- jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
Jajka w różnych wersjach to oczywiście podstawowy składnik świątecznego śniadania. Jednak na Wielkanoc Kuchnia Lidla ma dla was także przepisy na świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną czy też na bułeczki wielkanocne w kształcie zajączków. Dzięki pomysłom Kuchni Lidla każde śniadanie wielkanocne w waszym domu będzie wyjątkowe!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
Serniczki o smaku malinowym podane w niezwykłej formie, czyli monoporcje. Dzięki umieszczonym w galaretce kwiatom i świeżym owocom będą pięknym deserem na wiosnę!

Domowy zakwas na żurek
Lubisz tradycyjny smak wielkanocnych potraw? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis Kingi na aromatyczny i pełen przypraw zakwas na żurek.

Wegański mazurek ze świeżymi owocami
Na wegańskim mazurku Kingi jest miejsce na świeże owoce! Ożyw wielkanocny stół dzięki temu wyjątkowemu wypiekowi, który zaskoczy dorosłych gości, a najmłodszych zachęci do kosztowania.

Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
Królowa wielkanocnego stołu, czyli klasyczna sałatka jarzynowa, dzięki Kindze zyskuje nowe oblicze smakowe. Z wyrazistymi kaparami i świeżą rzeżuchą smakuje absolutnie wyjątkowo – tak, że goście z pewnością poproszą o przepis!

Różowe jajka z kremem chrzanowym
Faszerowane i na różowo zabarwiane: takie jajka wyróżnią się na wielkanocnym stole! Zobacz, jak łatwo przygotujesz krem chrzanowy, który doskonale uzupełni smak ugotowanych na twardo jaj.

Roślinny tort marchewkowy
Puszysty i pyszny tort marchewkowy z dodatkiem orzechów włoskich, przełożony kremem kokosowym to idealny deser dla każdego, zwłaszcza wegan!

Wegański pasztet z orzechami włoskimi
Pyszny, wegański pasztet przygotowany na bazie orzechów włoskich będzie świetnym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza to wielkanocne. Wypróbuj przepis Kingi i przekonaj się, jakie pyszne są roślinne zamienniki mięsa!

Pascha
Pascha, czyli tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka, z dodatkiem bakalii. Chociaż ze względu na długi czas chłodzenia wymaga sporo cierpliwości, naprawdę warto ją przygotować!

Gravlax z tartymi buraczkami
Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli i cukrze, a także… buraczkach! To wyjątkowe połączenie, które zachwyci niejedno podniebienie.

Cytrynowa babka wielkanocna
Pyszna babka wielkanocna o cytrynowym smaku i aromacie będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu. Koniecznie wypróbuj przepis Kingi na ten pyszny wypiek!

Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
Wędlina na Wielkanoc? Najlepsza będzie domowa! Spróbujcie koniecznie rolady z indyka z czerwonym pesto, która będzie świetnym urozmaiceniem świątecznego śniadania.


Serniczkowe zajączki
Serniczkowe zajączki to idealne słodkie przekąski na Wielkanoc! Te zakręcone bułeczki wymagają odrobiny cierpliwości, gdyż wyrastają całą noc, jednak warto je przygotować. Będą pięknym dodatkiem na każdym wielkanocnym stole.
