![Regionalny mazurek wielkanocny Regionalny mazurek wielkanocny](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/18a0a1590c80-62f43553bdb7-regionalny_mazurek_wielkanocny_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- dwie blaszki o wymiarach 35 x 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Masło roślinne ucieramy z żółtkami i cukrem (dodajemy na zmianę cukier i żółtka). Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, przesiane wcześniej przez sito, stopniowo łączymy z ucieraną masą. Rozkładamy na dwóch równych blaszkach i wkładamy pojedynczo do piekarnika nagrzanego
do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na 15-18 minut.
Krok 2: Przygotowujemy masę
Odlewamy trochę zimnego mleka i w nim rozrabiamy żółtka i mąkę, do pozostałego mleka wsypujemy cukier i gotujemy. Gdy mleko jest już ciepłe, wlewamy mleko z żółtkami i mąką. Ciągle mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy masło, dodając ugotowany rozczyn, wsypujemy zmielone orzechy i wlewamy spirytus.
Krok 3: Przekładamy ciasto masą
Tak przygotowaną masę rozkładamy równomiernie na jednym z przygotowanych placków, drugim przykrywamy, dobrze przyciskamy. Całość polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy dowolnymi bakaliami. Mazurek przygotowujemy na 2 lub 3 dni przed świętami. Ciasto możemy podać na szklanej prostokątnej podstawie lub desce. Od razu je kroimy, ozdabiamy barwinkiem i małymi gałązkami forsycji, mając na uwadze cały wystrój wielkanocnego stołu.
Zobacz podobne
przepisy
Mazurek królewski
Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!
![Mazurek królewski](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b171e75c2e6a-6347875cc6-Babcia_Lucyna__KW_08_Krolewski_mazurek_z_mielonymi_migdalami_19367_S_53579-3_RGB_ok_1250x700.webp)
Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.
![Mazurek marchewkowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9ca86ef7088d-6889e9f071-KW13_mazurek-marchewkowy_960x540.webp)
Mazurek pomarańczowy
Tradycyjne ciasto kuchni polskiej w oryginalnej, pomarańczowej interpretacji. Wygląda przepięknie, a smakuje wybornie!
![Mazurek pomarańczowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a2f93a1f62c6-6321bfc222-KW_10_Mazurek-pomaranczowy_16945_S_8591_960x540.webp)
Mazurek czekoladowy
Ciasto czekoladowe bez mąki, gęsty krem, dżem i bakalie. Smakowita wariacja na temat tradycyjnego deseru wielkanocnego.
![Mazurek czekoladowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b59f40b6d2ed-2feeb27e97-mazurek-wielkanocny-czekoladowy.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
- Mazurek kajmakowy
- Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami
- Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
- Pikantne kulki z morelami
- Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
- Jogurt z miodem i sałatką z moreli
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową
- Słodka pizza owocowa
- Chałka orzechowa
- Tarta z warzywami na patelnię
- Makowiec z jabłkami
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Muffiny Mikołajki z wiśniami i kremem mascarpone
- Orientalne wrapy z sałatką z kurczaka
- Kumpir z pieczarkami i sosem chrzanowym
- Ciasto migdałowe z morelami
- Zupa krem z topinamburu
- Sałatka pomidorowa z wędzonym twarogiem
- Gyros warzywny
- Sałatka z soczewicy i winogron
- Shot z kurkumy i imbiru
- Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem
- Kawa po kozacku
- Faszerowane pomidorki koktajlowe
- Medaliony z wędzonego łososia na sałatce z marynowanych szparagów
- Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
- Piwne muffinki z malinami
Komentarze (2)
119 dni temu
Źle podane są proporcje mąki, zapewne na odwrót
odpowiedz
118 dni temu
Totalny koszmar z tymi proporcjami. Nawet na litr mleka za dużo jest mąki