Regionalny mazurek wielkanocny

Krystyna z Wielkopolski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • dwie blaszki o wymiarach 35 x 24 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu)

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Masło roślinne ucieramy z żółtkami i cukrem (dodajemy na zmianę cukier i żółtka). Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, przesiane wcześniej przez sito, stopniowo łączymy z ucieraną masą. Rozkładamy na dwóch równych blaszkach i wkładamy pojedynczo do piekarnika nagrzanego

do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na 15-18 minut.

Krok 2: Przygotowujemy masę

Odlewamy trochę zimnego mleka i w nim rozrabiamy żółtka i mąkę, do pozostałego mleka wsypujemy cukier i gotujemy. Gdy mleko jest już ciepłe, wlewamy mleko z żółtkami i mąką. Ciągle mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy masło, dodając ugotowany rozczyn, wsypujemy zmielone orzechy i wlewamy spirytus.

Krok 3: Przekładamy ciasto masą

Tak przygotowaną masę rozkładamy równomiernie na jednym z przygotowanych placków, drugim przykrywamy, dobrze przyciskamy. Całość polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy dowolnymi bakaliami. Mazurek przygotowujemy na 2 lub 3 dni przed świętami. Ciasto możemy podać na szklanej prostokątnej podstawie lub desce. Od razu je kroimy, ozdabiamy barwinkiem i małymi gałązkami forsycji, mając na uwadze cały wystrój wielkanocnego stołu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    236 dni temu
    Źle podane są proporcje mąki, zapewne na odwrót

    odpowiedz

  • Gość Gość
    235 dni temu
    Totalny koszmar z tymi proporcjami. Nawet na litr mleka za dużo jest mąki

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!