Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- tarkę o drobnych oczkach
- wałek
- blaszkę o wymiarach 20 x 26 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: gotujemy jajka
Jajka gotujemy na twardo. Ostygnięte obieramy. Żółtka oddzielamy od białek.
KROK 2: ucieramy masło z pozostałymi składnikami
Masło z cukrem pudrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy starte żółtka, odrobinę skórki z cytryny, kilka kropli aromatu waniliowego, szczyptę soli oraz zmielone orzechy i migdały. Mieszamy. Dodajemy mąkę, ponownie łączymy składniki. Wyjmujemy ciasto na blat lub stolnicę.
KROK 3: zagniatamy ciasto
Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy ponownie do miski i chłodzimy w lodówce przez około 1 godzinę.
KROK 4: układamy ciasto na blaszce
Z przygotowanej ilości uzyskamy dwie blaszki kruchego ciasta. Połowę porcji możemy zamrozić i wykorzystać innym razem. 2/3 pozostałego ciasta rozwałkowujemy na grubość palca. Układamy na blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Z 1/3 porcji robimy wałeczki o grubości ołówka. Układamy je na cieście wzdłuż krawędzi formy, a następnie robimy ozdoby. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy do zarumienienia przez około 25-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
KROK 5: przygotowujemy polewę z czekolady
W niewielkim garnku rozpuszczamy wszystkie składniki polewy. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy.
KROK 6: dekorujemy
Na wystudzone ciasto równomiernie wylewamy ciepłą polewę czekoladową. Dekorujemy mieszanką orzechów oraz suszonymi owocami. Odstawiamy ciasto do momentu zestalenia polewy.
Zobacz podobne
przepisy
Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.
Mazurek pomarańczowy
Tradycyjne ciasto kuchni polskiej w oryginalnej, pomarańczowej interpretacji. Wygląda przepięknie, a smakuje wybornie!
Mazurek czekoladowy
Ciasto czekoladowe bez mąki, gęsty krem, dżem i bakalie. Smakowita wariacja na temat tradycyjnego deseru wielkanocnego.
Mazurek kajmakowy
Sprawdź przepis Pawła na ulubiony mazurek fanów Kuchni Lidla! Kruche ciasto migdałowe i masa kajmakowa zachwycą każdego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mazurek kajmakowy
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem
- Tort migdałowy "Mandorla"
- Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Keks królewski
- Regionalny mazurek wielkanocny
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Piernik staropolski
- Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
- Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
- Śniadaniowy bowl z kaszą
- Chleb brioche z musem figowym
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami
- Łosoś z salsą z truskawek
- Iberyjska sałatka z owocami morza
- Surówka z kalarepy
- Domowe ogórki małosolne
- Herbata myśliwska
- Amur – przepis na pikantne frytki rybne
- Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
- Szaszłyki z krewetek po azjatycku
- Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
- Biszkoptowa rolada z kremem kawowym i mandarynkami
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Dwa sposoby na ciasto milionera
- Regionalna kartoflanka
- Jabłkowe tacos
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
2045 dni temu
Pyszny mazurek a Babcia idealna. Czy będą jeszcze inne przepisy Babci Lucyny?
odpowiedz
2045 dni temu
Kto wie :) Póki co Babcia Lucyna wystąpiła w naszej Kuchni raz :)
3163 dni temu
Skoro placek piecze się z połowy ciasta, to czy polewę też należy wykonać z połowy składników?
odpowiedz
3158 dni temu
Zrób polewę z całości składników :)
3194 dni temu
Mega pozytywny odcinek z Babciami. Mazurek Babci Lucyny wygląda bardzo smakowicie. Smaki dzieciństwa - najlepiej było zawsze u babci.
odpowiedz
3195 dni temu
Beznadziejny filmik, zdecydowanie lepiej oglądać profesjonalistów. Babcia typowy amator rzadko pieczący ciasta. Po co układała wzorki, podkówki i coś tam jeszcze, jak wszystko zalała polewą? Porażka!!!
odpowiedz
3194 dni temu
Drogi Gościu, w Kuchni Lidla jest wiele osób ceniących sobie tradycyjne przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy. Nasza babcia nie jest profesjonalnym cukiernikiem, ani kucharzem. Jednak do pieczenia i przepisu, który w jej rodzinie jest od lat, podchodzi z sercem :) Układanie podkówek to tylko wykorzystanie nadmiaru ciasta :)
3195 dni temu
Super babcia, przeurocza osoba, z wielką pozytywną energią:) czekam na kolejne odcinki z Panią Lucyną !!!
odpowiedz
3196 dni temu
Bardzo fajny odcinek z cyklu "wielcy mali ludzie" a nie gotowanie przez gwiazdy które nawet nigdy obiadu nie robiły.
odpowiedz
3196 dni temu
Wspaniały! Palce lizać idealny na Wielkanoc
odpowiedz
3197 dni temu
Mazurek Babci Lucyny wygląda smakowicie! Brawa dla Babci u zabieram się za pieczenie!
odpowiedz
3197 dni temu
Świetny filmik i przepis też fajny :) pozdrawiam panią Lucynę, naprawdę dobrze jej wyszło ;)
odpowiedz
zobacz wszystkie