zobacz film Mazurek królewski

babcia Lucyna

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • mikser
  • tarkę o drobnych oczkach
  • wałek
  • blaszkę o wymiarach 20 x 26 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: gotujemy jajka

Jajka gotujemy na twardo. Ostygnięte obieramy. Żółtka oddzielamy od białek.

KROK 2: ucieramy masło z pozostałymi składnikami

Mazurek królewski - Ucieramy masło z pozostałymi składnikami

Masło z cukrem pudrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy starte żółtka, odrobinę skórki z cytryny, kilka kropli aromatu waniliowego, szczyptę soli oraz zmielone orzechy i migdały. Mieszamy. Dodajemy mąkę, ponownie łączymy składniki. Wyjmujemy ciasto na blat lub stolnicę.

 

KROK 3: zagniatamy ciasto

Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy ponownie do miski i chłodzimy w lodówce przez około 1 godzinę.

KROK 4: układamy ciasto na blaszce

Mazurek królewski - Układamy ciasto na blaszce

Z przygotowanej ilości uzyskamy dwie blaszki kruchego ciasta. Połowę porcji możemy zamrozić i wykorzystać innym razem. 2/3 pozostałego ciasta rozwałkowujemy na grubość palca. Układamy na blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Z 1/3 porcji robimy wałeczki o grubości ołówka. Układamy je na cieście wzdłuż krawędzi formy, a następnie robimy ozdoby. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy do zarumienienia przez około 25-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

KROK 5: przygotowujemy polewę z czekolady

W niewielkim garnku rozpuszczamy wszystkie składniki polewy. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy.

KROK 6: dekorujemy

Mazurek królewski - Dekorujemy

Na wystudzone ciasto równomiernie wylewamy ciepłą polewę czekoladową. Dekorujemy mieszanką orzechów oraz suszonymi owocami. Odstawiamy ciasto do momentu zestalenia polewy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    994 dni temu
    Skoro placek piecze się z połowy ciasta, to czy polewę też należy wykonać z połowy składników?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    990 dni temu
    Zrób polewę z całości składników :)
  • Nikodem i Marlena Nikodem i Marlena
    1026 dni temu
    Mega pozytywny odcinek z Babciami. Mazurek Babci Lucyny wygląda bardzo smakowicie. Smaki dzieciństwa - najlepiej było zawsze u babci.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1026 dni temu
    Beznadziejny filmik, zdecydowanie lepiej oglądać profesjonalistów. Babcia typowy amator rzadko pieczący ciasta. Po co układała wzorki, podkówki i coś tam jeszcze, jak wszystko zalała polewą? Porażka!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1026 dni temu
    Drogi Gościu, w Kuchni Lidla jest wiele osób ceniących sobie tradycyjne przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy. Nasza babcia nie jest profesjonalnym cukiernikiem, ani kucharzem. Jednak do pieczenia i przepisu, który w jej rodzinie jest od lat, podchodzi z sercem :) Układanie podkówek to tylko wykorzystanie nadmiaru ciasta :)
  • Anna Anna
    1027 dni temu
    Super babcia, przeurocza osoba, z wielką pozytywną energią:) czekam na kolejne odcinki z Panią Lucyną !!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1027 dni temu
    Bardzo fajny odcinek z cyklu "wielcy mali ludzie" a nie gotowanie przez gwiazdy które nawet nigdy obiadu nie robiły.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1027 dni temu
    Wspaniały! Palce lizać idealny na Wielkanoc

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1029 dni temu
    Mazurek Babci Lucyny wygląda smakowicie! Brawa dla Babci u zabieram się za pieczenie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1029 dni temu
    Świetny filmik i przepis też fajny :) pozdrawiam panią Lucynę, naprawdę dobrze jej wyszło ;)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram