zobacz film Mazurek marchewkowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto

Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, goździki oraz cynamon. jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Do jaj dodajemy składniki sypkie naprzemiennie z olejem, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy marchew. Ciasto przekładamy na blachę (o wymiarach 27x17 cm) wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Pieczemy 35-40 min. w temp. 175°c. studzimy.

Masa z serka homogenizowanego

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.

Ciasto kroimy wzdłuż na dwie równe części. Część masy serowej przekładamy do rękawa cukierniczego (do dekoracji mazurka). Spód ciasta smarujemy połową masy, przykrywamy drugim blatem i smarujemy mazurek pozostałym serkiem (górę i boki ciasta).

Dekoracja

Dekorujemy szprycując rozetki z masy wokół ciasta i układając owoce oraz orzechy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    245 dni temu
    Smaki wakacji zawsze z wiśniami zbieranymi ma rancie przed domem mojej mamy. Dla przechodzących chodnikiem były dostępne do wysokości wyciągniętej ręki. Dzikie wiśnie, a niebo w gębie, trochę słodko -kwaśnawe, ciemne, obowiązkowo na koronie drzewa zostawiane dla szpaków. I to nie dlatego, że nie można było ich zerwać tylko dla tego, że mój tata zawsze tak robił i później też pilnował, żeby bracia mniejsi mieli smaczną przekąskę. Piękne czasy. Lato to też obowiązkowo robienie kompotów: truskawka, agrest, soki z porzeczek, malin, ....wszystko co rosło na ogródku, albo sąsiedzi przy urodzaju dzielili się. Ech, moja córka też trochę zachłysnęła się "kuchnią" i całkiem dobrze jej to wychodzi. A zaczęła od mafinek w szkole... Serdecznie pozdrawiam i już ślinka mi leci na marchewkowego mazurka. :) Jolanta

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    245 dni temu
    Jolanto, dziękujemy za tak piękny i obszerny komentarz! Mamy nadzieję, że córka również zajrzy do nas kiedyś po przepisy :)
  • ida ida
    1712 dni temu
    Zapowiada się przepysznie :) tylko czy mogę nie mielić orzechów laskowych, tylko posiekać? Nie mam czym zmielić.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2070 dni temu
    Kucharzu, "ciasto przekładamy na blachę (o wymiarach 27x17 cm) (...)" :)

    odpowiedz

  • kucharz kucharz
    2070 dni temu
    Jaka blaszka jest potrzebna do wykonania tego ciasta.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2070 dni temu
    Basiu, możesz. Masa będzie miała więcej tłuszczu, trochę inną konsystencję i smak, ale na pewno będzie pyszna :)

    odpowiedz

  • Basia Gość Basia Gość
    2071 dni temu
    Witam,czy zamiast serka homogenizowanego moge uzyc mascarpone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2081 dni temu
    Matyldo, możesz użyć innego tłuszczu :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    2082 dni temu
    Czy zamiast oleju do ciasta można dodać stopione masło? Wow, brawo! wreszcie podany jest rozmiar użytej w przepisie blaszki :-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram