zobacz film Mazurek marchewkowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blender
  • robot kuchenny
  • tarka o średnich oczkach
  • blacha o wymiarach 27x17
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
  • rękaw cukierniczy

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Zachowując osobne proporcje zmiel migdały na mączkę przy użyciu blendera.

 

PRZYGOTOWANIE:

 

Ciasto

KROK 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

Mąkę, proszek do pieczenia, goździki oraz cynamon łączymy w misce. Orzechy laskowe miksujemy za pomocą blendera i dodajemy do miski z suchymi składnikami. Orzechy włoskie siekamy i również dodajemy do miski.

KROK 2: UCIERAMY JAJKA Z CUKREM

Jajka i cukier ucieramy na puszystą masę za pomocą robota kuchennego. Do masy dodajemy sypie składniki naprzemiennie z olejem, cały czas mieszając

KROK 3: TARKUJEMY MARCHEW

Marchewkę tarkujemy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.

KROK 4: PIECZEMY CIASTO

Masę przelewamy na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia,
a następnie przekrajamy wzdłuż na dwa równe blaty ciasta.

 

Masa z serka homogenizowanego

KROK 1: MIKSUJEMY SKŁADNIKI NA MASĘ

Wszystkie składniki miksujemy przy pomocy robota kuchennego na gładką masę. Część masy przekładamy do rękawa cukierniczego – wykorzystamy ją do dekoracji mazurka.

KROK 2: SMARUJEMY BLATY

Pierwszy blat ciasta smarujemy połową masy. Przykrywamy drugim blatem ciasta i smarujemy pozostałą masą. Część masy wykorzystujemy także do wysmarowania boków.

 

Dekoracja

Ciasto dekorujemy szprycując rozetki z masy wokół ciasta. Na brzegach robimy dekoracje z orzechów i owoców.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    1457 dni temu
    Smaki wakacji zawsze z wiśniami zbieranymi ma rancie przed domem mojej mamy. Dla przechodzących chodnikiem były dostępne do wysokości wyciągniętej ręki. Dzikie wiśnie, a niebo w gębie, trochę słodko -kwaśnawe, ciemne, obowiązkowo na koronie drzewa zostawiane dla szpaków. I to nie dlatego, że nie można było ich zerwać tylko dla tego, że mój tata zawsze tak robił i później też pilnował, żeby bracia mniejsi mieli smaczną przekąskę. Piękne czasy. Lato to też obowiązkowo robienie kompotów: truskawka, agrest, soki z porzeczek, malin, ....wszystko co rosło na ogródku, albo sąsiedzi przy urodzaju dzielili się. Ech, moja córka też trochę zachłysnęła się "kuchnią" i całkiem dobrze jej to wychodzi. A zaczęła od mafinek w szkole... Serdecznie pozdrawiam i już ślinka mi leci na marchewkowego mazurka. :) Jolanta

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1457 dni temu
    Jolanto, dziękujemy za tak piękny i obszerny komentarz! Mamy nadzieję, że córka również zajrzy do nas kiedyś po przepisy :)
  • ida ida
    2924 dni temu
    Zapowiada się przepysznie :) tylko czy mogę nie mielić orzechów laskowych, tylko posiekać? Nie mam czym zmielić.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3282 dni temu
    Kucharzu, "ciasto przekładamy na blachę (o wymiarach 27x17 cm) (...)" :)

    odpowiedz

  • kucharz kucharz
    3282 dni temu
    Jaka blaszka jest potrzebna do wykonania tego ciasta.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3282 dni temu
    Basiu, możesz. Masa będzie miała więcej tłuszczu, trochę inną konsystencję i smak, ale na pewno będzie pyszna :)

    odpowiedz

  • Basia Gość Basia Gość
    3282 dni temu
    Witam,czy zamiast serka homogenizowanego moge uzyc mascarpone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3292 dni temu
    Matyldo, możesz użyć innego tłuszczu :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3294 dni temu
    Czy zamiast oleju do ciasta można dodać stopione masło? Wow, brawo! wreszcie podany jest rozmiar użytej w przepisie blaszki :-)

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!