Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender
- robot kuchenny
- tarka o średnich oczkach
- blacha o wymiarach 27x17
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
- rękaw cukierniczy
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Zachowując osobne proporcje zmiel migdały na mączkę przy użyciu blendera.
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto
KROK 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
Mąkę, proszek do pieczenia, goździki oraz cynamon łączymy w misce. Orzechy laskowe miksujemy za pomocą blendera i dodajemy do miski z suchymi składnikami. Orzechy włoskie siekamy i również dodajemy do miski.
KROK 2: UCIERAMY JAJKA Z CUKREM
Jajka i cukier ucieramy na puszystą masę za pomocą robota kuchennego. Do masy dodajemy sypie składniki naprzemiennie z olejem, cały czas mieszając
KROK 3: TARKUJEMY MARCHEW
Marchewkę tarkujemy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Masę przelewamy na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia,
a następnie przekrajamy wzdłuż na dwa równe blaty ciasta.
Masa z serka homogenizowanego
KROK 1: MIKSUJEMY SKŁADNIKI NA MASĘ
Wszystkie składniki miksujemy przy pomocy robota kuchennego na gładką masę. Część masy przekładamy do rękawa cukierniczego – wykorzystamy ją do dekoracji mazurka.
KROK 2: SMARUJEMY BLATY
Pierwszy blat ciasta smarujemy połową masy. Przykrywamy drugim blatem ciasta i smarujemy pozostałą masą. Część masy wykorzystujemy także do wysmarowania boków.
Dekoracja
Ciasto dekorujemy szprycując rozetki z masy wokół ciasta. Na brzegach robimy dekoracje z orzechów i owoców.
Zobacz podobne
przepisy
Mazurek pomarańczowy
Tradycyjne ciasto kuchni polskiej w oryginalnej, pomarańczowej interpretacji. Wygląda przepięknie, a smakuje wybornie!
Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.
Rolada makowa
Delikatne ciasto i bakaliowa masa to pyszna wariacja na temat tradycyjnej paschy. Twoi goście będą pod wrażeniem!
Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
Przysmak, w którym aż roi się od migdałów. Słodki, pełen chrupiących orzechów, pachnący cytrusami… po prostu pyszny!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Klasyczny sernik
- Tarta czekoladowa z truskawkami
- Trzypoziomowe tosty (wieża kanapkowa)
- Słodko-słony bezowiec
- Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
- Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
- Torcik wiśniowy
- Wegański sernik z owoców lasu
- Najlepsze minipączki
- Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Ostre paluszki dyniowe z dipem
- Krewetki z ananasem podawane na ciepło
- Zapiekany boczek ze śliwką i serem gorgonzola na imprezę sylwestrową
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Szparagi w sosie beszamelowym
- Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
- Dal z czerwonej soczewicy
- Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem
- Forszmak
- Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
- Wegański budyń z marakują
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
- Herbaciana rolada z mlecznym kremem
- Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Wegańskie gofry dyniowe
- Lody o smaku słonego karmelu
- Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
1655 dni temu
Smaki wakacji zawsze z wiśniami zbieranymi ma rancie przed domem mojej mamy. Dla przechodzących chodnikiem były dostępne do wysokości wyciągniętej ręki. Dzikie wiśnie, a niebo w gębie, trochę słodko -kwaśnawe, ciemne, obowiązkowo na koronie drzewa zostawiane dla szpaków. I to nie dlatego, że nie można było ich zerwać tylko dla tego, że mój tata zawsze tak robił i później też pilnował, żeby bracia mniejsi mieli smaczną przekąskę. Piękne czasy. Lato to też obowiązkowo robienie kompotów: truskawka, agrest, soki z porzeczek, malin, ....wszystko co rosło na ogródku, albo sąsiedzi przy urodzaju dzielili się. Ech, moja córka też trochę zachłysnęła się "kuchnią" i całkiem dobrze jej to wychodzi. A zaczęła od mafinek w szkole... Serdecznie pozdrawiam i już ślinka mi leci na marchewkowego mazurka. :) Jolanta
odpowiedz
1654 dni temu
Jolanto, dziękujemy za tak piękny i obszerny komentarz! Mamy nadzieję, że córka również zajrzy do nas kiedyś po przepisy :)
3122 dni temu
Zapowiada się przepysznie :) tylko czy mogę nie mielić orzechów laskowych, tylko posiekać? Nie mam czym zmielić.
odpowiedz
3479 dni temu
Kucharzu, "ciasto przekładamy na blachę (o wymiarach 27x17 cm) (...)" :)
odpowiedz
3480 dni temu
Jaka blaszka jest potrzebna do wykonania tego ciasta.
odpowiedz
3480 dni temu
Basiu, możesz. Masa będzie miała więcej tłuszczu, trochę inną konsystencję i smak, ale na pewno będzie pyszna :)
odpowiedz
3480 dni temu
Witam,czy zamiast serka homogenizowanego moge uzyc mascarpone?
odpowiedz
3490 dni temu
Matyldo, możesz użyć innego tłuszczu :)
odpowiedz
3492 dni temu
Czy zamiast oleju do ciasta można dodać stopione masło? Wow, brawo! wreszcie podany jest rozmiar użytej w przepisie blaszki :-)
odpowiedz