
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Nadzienie
200 gramów migdałów mielimy za pomocą blendera lub rozdrabniacza i łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami nadzienia. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jaja, miękkie masło, sól. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 60 min. w lodówce.
Ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na dwa okrągłe placki: o średnicy 20 i 24 cm. Większy placek wykładamy na spód tortownicy, podwijamy brzegi na 2 cm, rozsmarowujemy nadzienie migdałowe i przykrywamy drugim plackiem. Nakłuwamy ciasto widelcem.
Górna warstwa
Migdały zalewamy w miseczce wrzątkiem, odstawiamy, a następnie odcedzamy z wody i obieramy ze skórek. 20 g sparzonych migdałów siekamy, 50 g pozostawiamy w całości. Masło z miodem rozpuszczamy w mikrofalówce, dodajemy migdały oraz posiekane pistacje i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Pieczemy 20-25 min w temp. 200°C. Studzimy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sernik pistacjowy
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pieczona ryba po grecku
- Krokiety z mięsem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Kutia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Mini burgery
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Domek z piernika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Spaghetti carbonara
- Łazanki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (12)
925 dni temu
Migdały do nadzienia mają być bez skórek?
Odpowiedz
925 dni temu
Tak, do przygotowania nadzienia używamy migdałów blanszowanych, bez skórki.
3105 dni temu
A na jakiej mące można upiec to ciasto,żeby było bezglutenowe?
Odpowiedz
3105 dni temu
W przypadku tego przepisu ciężko dokonać takiej zamiany - polecamy nasze przepisy na ciasta bezglutenowe: https://kuchnialidla.pl/kokosowy-sernik-na-bezglutenowym-spodzie, https://kuchnialidla.pl/bezowy-tort-cytrynowy
3851 dni temu
Aniu, migdałów zmielonych, jak w przepisie. Jeśli chodzi o ciasto, pamiętaj, że każdy piekarnik piecze w trochę inny sposób. Może Twoje ciasto wymaga dłuższego pieczenia, musisz je na bieżąco kontrolować.
Odpowiedz
3852 dni temu
200 g migdałów powinno być zmielonych czy drobno posiekanych? Mam też pytanie dotyczące ciasto. Co zrobić aby następnym razem przy pieczeniu uniknąć zakalca?
Odpowiedz
3854 dni temu
Magdo, najlepiej przygotować dzień wcześniej :)
Odpowiedz
3854 dni temu
Kiedy najlepiej przygotować ciasto - chcę je podać w Niedzielę wielkanocną?
Odpowiedz
3858 dni temu
Matyldo, jeśli nie mamy mikrofalówki, oczywiście możemy roztopić masło w garnku :)
Odpowiedz
3858 dni temu
Monka, migdały mają być grubiej posiekane - nie należy ich mielić.
Odpowiedz
3858 dni temu
Proponuję lekką modyfikację treści ;-) Akapit o górnej warstwie zmieniłabym na "Masło z miodem rozpuszczamy - Nie koniecznie! - w mikrofalówce". Wcale nie uważam, że mikrofalówka w kuchni jest niezbędna... Ja na przykład jej nie mam i też sobie radzę :-)
Odpowiedz
3858 dni temu
Witam, mam pytanie o warstwe gorna, 20 g migdalow siekanych, to nie ma byc maka migdalowa? Tylko grubiej posiekane mogdaly? Pozdrawiam
Odpowiedz
zobacz wszystkie