
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Nadzienie
200 gramów migdałów mielimy za pomocą blendera lub rozdrabniacza i łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami nadzienia. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jaja, miękkie masło, sól. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 60 min. w lodówce.
Ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na dwa okrągłe placki: o średnicy 20 i 24 cm. Większy placek wykładamy na spód tortownicy, podwijamy brzegi na 2 cm, rozsmarowujemy nadzienie migdałowe i przykrywamy drugim plackiem. Nakłuwamy ciasto widelcem.
Górna warstwa
Migdały zalewamy w miseczce wrzątkiem, odstawiamy, a następnie odcedzamy z wody i obieramy ze skórek. 20 g sparzonych migdałów siekamy, 50 g pozostawiamy w całości. Masło z miodem rozpuszczamy w mikrofalówce, dodajemy migdały oraz posiekane pistacje i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Pieczemy 20-25 min w temp. 200°C. Studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Rolada makowa
Delikatne ciasto i bakaliowa masa to pyszna wariacja na temat tradycyjnej paschy. Twoi goście będą pod wrażeniem!

Czekoladowe babeczki wielkanocne
Puszyste kakaowe ciasto, gęsty krem, orzechy i mnóstwo czekolady – przepis na idealne babeczki, które urzekają smakiem.

Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
Taki deser uświetni każdą okazję! Czekolada, orzechy włoskie, figi i słodka twarogowa masa tworzą wyśmienitą kompozycję.

Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.

Komentarze (12)
241 dni temu
Migdały do nadzienia mają być bez skórek?
odpowiedz
240 dni temu
Tak, do przygotowania nadzienia używamy migdałów blanszowanych, bez skórki.
2421 dni temu
A na jakiej mące można upiec to ciasto,żeby było bezglutenowe?
odpowiedz
2421 dni temu
W przypadku tego przepisu ciężko dokonać takiej zamiany - polecamy nasze przepisy na ciasta bezglutenowe: https://kuchnialidla.pl/product/kokosowy-sernik-na-bezglutenowym-spodzie, https://kuchnialidla.pl/product/bezowy-tort-cytrynowy
3166 dni temu
Aniu, migdałów zmielonych, jak w przepisie. Jeśli chodzi o ciasto, pamiętaj, że każdy piekarnik piecze w trochę inny sposób. Może Twoje ciasto wymaga dłuższego pieczenia, musisz je na bieżąco kontrolować.
odpowiedz
3168 dni temu
200 g migdałów powinno być zmielonych czy drobno posiekanych? Mam też pytanie dotyczące ciasto. Co zrobić aby następnym razem przy pieczeniu uniknąć zakalca?
odpowiedz
3170 dni temu
Magdo, najlepiej przygotować dzień wcześniej :)
odpowiedz
3170 dni temu
Kiedy najlepiej przygotować ciasto - chcę je podać w Niedzielę wielkanocną?
odpowiedz
3173 dni temu
Matyldo, jeśli nie mamy mikrofalówki, oczywiście możemy roztopić masło w garnku :)
odpowiedz
3173 dni temu
Monka, migdały mają być grubiej posiekane - nie należy ich mielić.
odpowiedz
3174 dni temu
Proponuję lekką modyfikację treści ;-) Akapit o górnej warstwie zmieniłabym na "Masło z miodem rozpuszczamy - Nie koniecznie! - w mikrofalówce". Wcale nie uważam, że mikrofalówka w kuchni jest niezbędna... Ja na przykład jej nie mam i też sobie radzę :-)
odpowiedz
3174 dni temu
Witam, mam pytanie o warstwe gorna, 20 g migdalow siekanych, to nie ma byc maka migdalowa? Tylko grubiej posiekane mogdaly? Pozdrawiam
odpowiedz
zobacz wszystkie