Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Nadzienie

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Ciasto

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jaja, masło, sól. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 60 min. w lodówce.

Ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na dwa okrągłe placki: o średnicy 20 i 24 cm. Większy placek wykładamy na spód tortownicy, podwijamy brzegi na 2 cm, rozsmarowujemy nadzienie migdałowe i przykrywamy drugim plackiem. Nakłuwamy ciasto widelcem.

Górna warstwa

Masło z miodem rozpuszczamy w mikrofalówce, dodajemy orzechy i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Pieczemy 20-25 min w temp. 200°C. Studzimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • annamariia annamariia
    1184 dni temu
    A na jakiej mące można upiec to ciasto,żeby było bezglutenowe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1184 dni temu
    W przypadku tego przepisu ciężko dokonać takiej zamiany - polecamy nasze przepisy na ciasta bezglutenowe: https://kuchnialidla.pl/product/kokosowy-sernik-na-bezglutenowym-spodzie, https://kuchnialidla.pl/product/bezowy-tort-cytrynowy
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1929 dni temu
    Aniu, migdałów zmielonych, jak w przepisie. Jeśli chodzi o ciasto, pamiętaj, że każdy piekarnik piecze w trochę inny sposób. Może Twoje ciasto wymaga dłuższego pieczenia, musisz je na bieżąco kontrolować.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1931 dni temu
    200 g migdałów powinno być zmielonych czy drobno posiekanych? Mam też pytanie dotyczące ciasto. Co zrobić aby następnym razem przy pieczeniu uniknąć zakalca?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1933 dni temu
    Magdo, najlepiej przygotować dzień wcześniej :)

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1933 dni temu
    Kiedy najlepiej przygotować ciasto - chcę je podać w Niedzielę wielkanocną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1936 dni temu
    Matyldo, jeśli nie mamy mikrofalówki, oczywiście możemy roztopić masło w garnku :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1936 dni temu
    Monka, migdały mają być grubiej posiekane - nie należy ich mielić.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1937 dni temu
    Proponuję lekką modyfikację treści ;-) Akapit o górnej warstwie zmieniłabym na "Masło z miodem rozpuszczamy - Nie koniecznie! - w mikrofalówce". Wcale nie uważam, że mikrofalówka w kuchni jest niezbędna... Ja na przykład jej nie mam i też sobie radzę :-)

    odpowiedz

  • MonkaGość MonkaGość
    1937 dni temu
    Witam, mam pytanie o warstwe gorna, 20 g migdalow siekanych, to nie ma byc maka migdalowa? Tylko grubiej posiekane mogdaly? Pozdrawiam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram