Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Nadzienie

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Ciasto

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jaja, masło, sól. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 60 min. w lodówce.

Ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na dwa okrągłe placki: o średnicy 20 i 24 cm. Większy placek wykładamy na spód tortownicy, podwijamy brzegi na 2 cm, rozsmarowujemy nadzienie migdałowe i przykrywamy drugim plackiem. Nakłuwamy ciasto widelcem.

Górna warstwa

Masło z miodem rozpuszczamy w mikrofalówce, dodajemy orzechy i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Pieczemy 20-25 min w temp. 200°C. Studzimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • annamariia annamariia
    317 dni temu
    A na jakiej mące można upiec to ciasto,żeby było bezglutenowe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    317 dni temu
    W przypadku tego przepisu ciężko dokonać takiej zamiany - polecamy nasze przepisy na ciasta bezglutenowe: https://kuchnialidla.pl/product/kokosowy-sernik-na-bezglutenowym-spodzie, https://kuchnialidla.pl/product/bezowy-tort-cytrynowy
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1062 dni temu
    Aniu, migdałów zmielonych, jak w przepisie. Jeśli chodzi o ciasto, pamiętaj, że każdy piekarnik piecze w trochę inny sposób. Może Twoje ciasto wymaga dłuższego pieczenia, musisz je na bieżąco kontrolować.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1064 dni temu
    200 g migdałów powinno być zmielonych czy drobno posiekanych? Mam też pytanie dotyczące ciasto. Co zrobić aby następnym razem przy pieczeniu uniknąć zakalca?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1066 dni temu
    Magdo, najlepiej przygotować dzień wcześniej :)

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1066 dni temu
    Kiedy najlepiej przygotować ciasto - chcę je podać w Niedzielę wielkanocną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1069 dni temu
    Matyldo, jeśli nie mamy mikrofalówki, oczywiście możemy roztopić masło w garnku :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1069 dni temu
    Monka, migdały mają być grubiej posiekane - nie należy ich mielić.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1070 dni temu
    Proponuję lekką modyfikację treści ;-) Akapit o górnej warstwie zmieniłabym na "Masło z miodem rozpuszczamy - Nie koniecznie! - w mikrofalówce". Wcale nie uważam, że mikrofalówka w kuchni jest niezbędna... Ja na przykład jej nie mam i też sobie radzę :-)

    odpowiedz

  • MonkaGość MonkaGość
    1070 dni temu
    Witam, mam pytanie o warstwe gorna, 20 g migdalow siekanych, to nie ma byc maka migdalowa? Tylko grubiej posiekane mogdaly? Pozdrawiam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram