
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Masa á la pascha
Śmietankę ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z serkiem homogenizowanym. 1/4 masy odkładamy i wstawiamy do lodówki. Pozostałą część mieszamy z bakaliami oraz amaretto (alkohol można pominąć). Wstawiamy do lodówki.
Rolada
Ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Cały czas mieszając dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, oliwę i amaretto (alkohol można zastąpić np. sokiem pomarańczowym lub wodą). Rozsmarowujemy masę równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu).
Ciasto z papierem do pieczenia przekładamy na kawałek pergaminu na blacie (ciasto powinno być przykryte pergaminem z obu stron). Okrywamy całość czystą, zwilżoną ściereczką (w ten sposób rolada będzie bardziej wilgotna), odstawiamy do wystudzenia. Zdejmujemy ścierkę i pergamin. Masę z bakaliami przekładamy równomiernie na ciasto, całość zwijamy w rulon. Chłodzimy w lodówce około 1 1/2 godziny.
Odcinamy końcówki rolady. Masę bez bakalii umieszczamy w rękawie cukierniczym i szprycujemy na wierzchu rolady. Dekorujemy bakaliami oraz połówkami czekoladowych jajek.
Zobacz podobne
przepisy
Bułeczki wielkanocne
Pachnące, rumiane zajączki to pyszny, słodki wypiek na bazie drożdży – uświetni wielkanocny stół i zasmakuje wszystkim.

Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!

Mazurek migdałowo-kajmakowy
Sprawdź przepis Pawła na ulubiony mazurek fanów Kuchni Lidla! Kruche ciasto migdałowe i masa kajmakowa zachwycą każdego.

Baba wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!

Komentarze (26)
13 dni temu
dzień dobry ! mam akurat całe opakowanie mąki Basi tortowej extra typ 405 (babki, torty, biszkopty) . To będzie chyba też się nadawać, podobnie jak Typ450 , prawda ?
odpowiedz
13 dni temu
Izabelo, jak najbardziej możesz użyć tego typu mąki.
1466 dni temu
Czy można dodać żelatyny do masy żeby rolada była trochę bardziej zwarta ?
odpowiedz
1465 dni temu
Agulek, oczywiście możesz dodać rozpuszczoną żelatynę do masy - pamiętaj tylko, żeby nie dodać jej za dużo :)
1845 dni temu
70 g suchego mielonego maku
odpowiedz
1856 dni temu
mak? ile maku??
odpowiedz
1856 dni temu
70 g suchego maku, mielonego :)
2012 dni temu
Co autor miał na myśli: 1 opakowanie śmietanki UHT 30%. Przecież opakownie może być 400 ml lub 200 ml w zależności od producenta.
odpowiedz
2011 dni temu
Drogi Gościu, chodzi o opakowanie 200 ml.
1950 dni temu
200 g ma ta na filmiku :)
2198 dni temu
Świetny przepis, upiekłam roladę na Wielkanoc i zrobiła na gościach efekt wow:) Jest pyszna:) Polecam!
odpowiedz
2202 dni temu
Ciasto wyszło super, jest przepyszne!!! Mniam... :)
odpowiedz
2204 dni temu
Lola1, pieczemy z funkcją góra-dół. Najlepsza będzie 450, jednak możesz użyć innej mąki.
odpowiedz
2204 dni temu
Roladę pieczemy od góry czy dołu? I czy zamiast maki typu 450 moze byc zwykła.
odpowiedz
2205 dni temu
Abc . . . ,może być to mak niemielony, ale koniecznie suchy.
odpowiedz
2205 dni temu
Bardzo dziękuję za odpowiedź, rozwialiście moje wątpliwości, pozdrawiam
odpowiedz
2205 dni temu
Witam, czy może być do ciasta mak niezmielony
odpowiedz
2207 dni temu
Li, opakowanie śmietanki ma 200 ml :)
odpowiedz
2208 dni temu
Witam serdecznie, ubóstwiam przepisy P. Pawła, już wielokrotnie wykorzystałam je w swojej kuchni, są perfekcyjne. Teraz mam prośbę ile ml. śmietanki trzeba wykorzystać do kremu ????? Pozdrawiam i życzę samych słodkich chwil w życiu i smacznego jajka w gronie rodzinnym
odpowiedz
2220 dni temu
wspaniale wygląda, budzi zachwyt gości wyglądem i porywa swoim niesamowitym smakiem
odpowiedz
2227 dni temu
Specjalne podziękowanie dla Pana Pawła Małeckiego za 'słodkie przepisy' i gratulacje z powodu wydanej książki
odpowiedz
2228 dni temu
Matyldo, rolada jest delikatna w strukturze, jednak jeśli dobrze ją schłodzisz, bez problemu pokroisz roladę w grubsze plastry. Mik, ciasto smakuje lepiej, gdy jest wilgotne. Pieczenie go z termoobiegiem niestety dodatkowo je wysusza, dlatego w tym przepisie zalecamy wyłączenie tej funkcji. Gościu, dodaj suchy mak niemielony, bądź zmiel mak na sucho. Mak nie może być wilgotny.
odpowiedz
2229 dni temu
Mam mak niemielony. Czy mogę go użyć? Jak go przygotować?
odpowiedz
2229 dni temu
Bardzo pomysłowy przepis, jak zawsze. Tylko dziwi mnie brak termoobiegu, skoro do tej pory wszystkie rolady z nim piekliśmy.
odpowiedz
2229 dni temu
Bardzo podoba mi się ten przepis. Możliwe, że na święta to ciasto zagości na moim stole.
odpowiedz
2230 dni temu
Rolada będzie się "trzymać" i da się pokroić mimo iż w nadzieniu nie ma żelatyny? Proszek do pieczenia dodany jest do biszkoptu ze względu na mak? Bo do samego biszkoptu raczej się nie stosuje!? Ja nie daję i biszkopt wychodzi :-)
odpowiedz
zobacz wszystkie