
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Masa á la pascha
Śmietankę ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z serkiem homogenizowanym. 1/4 masy odkładamy i wstawiamy do lodówki. Pozostałą część mieszamy z posiekanymi bakaliami oraz amaretto (alkohol można pominąć). Wstawiamy do lodówki.
Rolada
Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Cały czas mieszając dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, oliwę i amaretto (alkohol można zastąpić np. sokiem pomarańczowym lub wodą). Rozsmarowujemy masę równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu).
Ciasto z papierem do pieczenia przekładamy na kawałek pergaminu na blacie (ciasto powinno być przykryte pergaminem z obu stron). Okrywamy całość czystą, zwilżoną ściereczką (w ten sposób rolada będzie bardziej wilgotna), odstawiamy do wystudzenia. Zdejmujemy ścierkę i pergamin. Masę z bakaliami przekładamy równomiernie na ciasto, całość zwijamy w rulon. Chłodzimy w lodówce około 1 1/2 godziny.
Odcinamy końcówki rolady. Masę bez bakalii umieszczamy w rękawie cukierniczym i szprycujemy na wierzchu rolady. Dekorujemy bakaliami oraz połówkami czekoladowych jajek.
Zobacz podobne
przepisy
Baba wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!

Mazurek migdałowo-kajmakowy
Sprawdź przepis Pawła na ulubiony mazurek fanów Kuchni Lidla! Kruche ciasto migdałowe i masa kajmakowa zachwycą każdego.

Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!

Bułeczki wielkanocne
Pachnące, rumiane zajączki to pyszny, słodki wypiek na bazie drożdży – uświetni wielkanocny stół i zasmakuje wszystkim.

Komentarze (26)
459 dni temu
dzień dobry ! mam akurat całe opakowanie mąki Basi tortowej extra typ 405 (babki, torty, biszkopty) . To będzie chyba też się nadawać, podobnie jak Typ450 , prawda ?
odpowiedz
459 dni temu
Izabelo, jak najbardziej możesz użyć tego typu mąki.
1912 dni temu
Czy można dodać żelatyny do masy żeby rolada była trochę bardziej zwarta ?
odpowiedz
1911 dni temu
Agulek, oczywiście możesz dodać rozpuszczoną żelatynę do masy - pamiętaj tylko, żeby nie dodać jej za dużo :)
2290 dni temu
70 g suchego mielonego maku
odpowiedz
2302 dni temu
mak? ile maku??
odpowiedz
2302 dni temu
70 g suchego maku, mielonego :)
2458 dni temu
Co autor miał na myśli: 1 opakowanie śmietanki UHT 30%. Przecież opakownie może być 400 ml lub 200 ml w zależności od producenta.
odpowiedz
2457 dni temu
Drogi Gościu, chodzi o opakowanie 200 ml.
2395 dni temu
200 g ma ta na filmiku :)
2644 dni temu
Świetny przepis, upiekłam roladę na Wielkanoc i zrobiła na gościach efekt wow:) Jest pyszna:) Polecam!
odpowiedz
2647 dni temu
Ciasto wyszło super, jest przepyszne!!! Mniam... :)
odpowiedz
2650 dni temu
Lola1, pieczemy z funkcją góra-dół. Najlepsza będzie 450, jednak możesz użyć innej mąki.
odpowiedz
2650 dni temu
Roladę pieczemy od góry czy dołu? I czy zamiast maki typu 450 moze byc zwykła.
odpowiedz
2651 dni temu
Abc . . . ,może być to mak niemielony, ale koniecznie suchy.
odpowiedz
2651 dni temu
Bardzo dziękuję za odpowiedź, rozwialiście moje wątpliwości, pozdrawiam
odpowiedz
2651 dni temu
Witam, czy może być do ciasta mak niezmielony
odpowiedz
2653 dni temu
Li, opakowanie śmietanki ma 200 ml :)
odpowiedz
2654 dni temu
Witam serdecznie, ubóstwiam przepisy P. Pawła, już wielokrotnie wykorzystałam je w swojej kuchni, są perfekcyjne. Teraz mam prośbę ile ml. śmietanki trzeba wykorzystać do kremu ????? Pozdrawiam i życzę samych słodkich chwil w życiu i smacznego jajka w gronie rodzinnym
odpowiedz
2665 dni temu
wspaniale wygląda, budzi zachwyt gości wyglądem i porywa swoim niesamowitym smakiem
odpowiedz
2672 dni temu
Specjalne podziękowanie dla Pana Pawła Małeckiego za 'słodkie przepisy' i gratulacje z powodu wydanej książki
odpowiedz
2674 dni temu
Matyldo, rolada jest delikatna w strukturze, jednak jeśli dobrze ją schłodzisz, bez problemu pokroisz roladę w grubsze plastry. Mik, ciasto smakuje lepiej, gdy jest wilgotne. Pieczenie go z termoobiegiem niestety dodatkowo je wysusza, dlatego w tym przepisie zalecamy wyłączenie tej funkcji. Gościu, dodaj suchy mak niemielony, bądź zmiel mak na sucho. Mak nie może być wilgotny.
odpowiedz
2675 dni temu
Mam mak niemielony. Czy mogę go użyć? Jak go przygotować?
odpowiedz
2675 dni temu
Bardzo pomysłowy przepis, jak zawsze. Tylko dziwi mnie brak termoobiegu, skoro do tej pory wszystkie rolady z nim piekliśmy.
odpowiedz
2675 dni temu
Bardzo podoba mi się ten przepis. Możliwe, że na święta to ciasto zagości na moim stole.
odpowiedz
2675 dni temu
Rolada będzie się "trzymać" i da się pokroić mimo iż w nadzieniu nie ma żelatyny? Proszek do pieczenia dodany jest do biszkoptu ze względu na mak? Bo do samego biszkoptu raczej się nie stosuje!? Ja nie daję i biszkopt wychodzi :-)
odpowiedz
zobacz wszystkie