Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- robot wielofunkcyjny
- bambusowy parowar
- ściereczkę
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej
Kacze udka dusimy w oleju rzepakowym na wolnym ogniu ok. 2 godziny. Gotowe mięso przekładamy na talerz, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie oddzielamy widelcem od kości.Dzilimy (szarpiemy) na mniejsze kawałki.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUŁECZKI
Wszystkie suche składniki ciasta łączymy w naczyniu robota. Dodajemy mokre składniki i wyrabiamy ciasto ok. 10 minut na wolnych obrotach. Po tym czasie zwiększamy obroty i dalej wyrabiamy do uzyskania gładkiej, jednolitej, puszystej masy.
Ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę ręcznie na desce i formujemy z niego kulę, którą następnie umieszczamy w misce i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Majonez łączymy w miseczce z drobno posiekanymi składnikami sosu: papryczkami jalapeño, czosnkiem i szczypiorem z dymki.
Dodajemy pieprz, ocet ryżowy i skórkę startą z limonki. Mieszamy i odstawiamy sos, by smaki się przegryzły.
Krok 3: DOPRAWIAMY MIĘSO
Szarpaną kaczkę łączymy w misce z czosnkiem pokrojonym w półplasterki, drobno posiekanym imbirem, skórką startą z limonki, dymką pokrojoną w piórka oraz posiekaną kolendrą.
Całość doprawiamy sosem sojowym, syropem klonowym i sokiem wyciśniętym z limonki. Mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły.
Krok 4: FORMUJEMY BUŁECZKI
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm na desce delikatnie oprószonej mąką. Za pomocą szklanki wycinamy placuszki, a każdy z nich smarujemy z wierzchu olejem.
Placuszki składamy na pół (warstwą oleju do wewnątrz) i układamy na kawałkach papieru do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.
Krok 5: PARUJEMY BUŁECZKI
Wyrośnięte bułeczki umieszczamy (razem z papierem do pieczenia) w bambusowym parowarze umieszczonym nad garnkiem z wrzącą wodą.
Parujemy ok. 15-20 minut (długość parowania zależy od wielkości bułeczek).
Krok 6: PODAJEMY BUŁECZKI
Ugotowane bułeczki wypełniamy sosem i mięsem z kaczki, a z wierzchu posypujemy pokruszonymi orzeszkami i kolendrą. Podajemy z dodatkową porcją sosu, orzeszkami ziemnymi i kolendrą.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!
Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem
Soczysta kaczka w wyśmienitym sosie pomarańczowym. Do tego chrupiące ziemniaczki i pyszna zapiekanka z sałatą! Idealne danie na odświętny obiad.
Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.
Pierogi z kaczką
Wypróbuj przepis na pierogi z aromatycznym farszem z mięsem kaczki i żurawiną!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Świąteczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Ryba po japońsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny makowiec
- Pieczona ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Sernik piernikowy
- Ciasto na pierogi
- Kompot z suszu z cytryną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
49 dni temu
Pyszne te bao, robiłam już kilkukrotnie. Buchty na lenia kupuję gotowe w lidlu.
odpowiedz
1483 dni temu
Witam! Chce zrobić 9 bułeczek każda wagowo 85g jak mam patrzeć na te proporcje? Widzę że Pan Okrasa robi tu malutkie bułeczki :)
odpowiedz
1482 dni temu
Z pierwszego wycinania Karolowi wyszło 15 szt. niewielkich bao. Jeśli wykorzystasz na tym etapie naczynie o większej średnicy (celem wycięcia nieco większych bao), uzyskasz ok. 9 szt. a po rozwałkowaniu resztek ciasta dodatkowe 3-4 sztuki. Wiele zależy od średnicy wycinaka i stopnia rozwałkowania ciasta, więc nie sposób podać dokładnych szacunków, ale polecamy, by wykorzystać te proporcje, które podajemy w przepisie.
1744 dni temu
jeśli mam drożdże świeże a nie suszone to ile dodać?
odpowiedz
1744 dni temu
Niki, użyj 22 g świeżych drożdży. Jednak pamiętaj, że zanim ich użyjesz - musisz je aktywować. Wrzuć drożdże do szklanki i wymieszaj z cukrem, aż do upłynnienia. Następnie przesyp mąkę do miski, zrób w niej zagłębienie, wlej drożdże i delikatnie wmieszaj odrobinę mąki. Pozostaw drożdże do wyrośnięcia. Następnie dodaj resztę składniku w tym lekko ciepłe mleko.
2144 dni temu
Jaki to ma być tłuszcz do ugotowania kaczki ??
odpowiedz
2143 dni temu
Kaczkę konfituje się w oleju roślinnym. Można tę czynność przeprowadzić w piekarniku, jak i na ogniu. Możesz zerknąć po wskazówki do tego przepisu: https://kuchnialidla.pl/konfitowana-kaczka
2141 dni temu
Ona chyba po prostu jest upieczona we wlasnym tluszczu
2146 dni temu
A co jak nie mamy parownika bambusowego? Może użyć durszlaka albo sitka metalowego?
odpowiedz
2146 dni temu
Oczywiście, że można! :)