![Bułeczki bao z szarpaną kaczką Bułeczki bao z szarpaną kaczką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/5c60cbc74456-b35156645897-KW03_Karol_Okrasa_Buleczki_bao_9713_RGB_OK_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- robot wielofunkcyjny
- bambusowy parowar
- ściereczkę
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej
Kacze udka dusimy w oleju rzepakowym na wolnym ogniu ok. 2 godziny. Gotowe mięso przekładamy na talerz, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie oddzielamy widelcem od kości.Dzilimy (szarpiemy) na mniejsze kawałki.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUŁECZKI
Wszystkie suche składniki ciasta łączymy w naczyniu robota. Dodajemy mokre składniki i wyrabiamy ciasto ok. 10 minut na wolnych obrotach. Po tym czasie zwiększamy obroty i dalej wyrabiamy do uzyskania gładkiej, jednolitej, puszystej masy.
Ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę ręcznie na desce i formujemy z niego kulę, którą następnie umieszczamy w misce i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Majonez łączymy w miseczce z drobno posiekanymi składnikami sosu: papryczkami jalapeño, czosnkiem i szczypiorem z dymki.
Dodajemy pieprz, ocet ryżowy i skórkę startą z limonki. Mieszamy i odstawiamy sos, by smaki się przegryzły.
Krok 3: DOPRAWIAMY MIĘSO
Szarpaną kaczkę łączymy w misce z czosnkiem pokrojonym w półplasterki, drobno posiekanym imbirem, skórką startą z limonki, dymką pokrojoną w piórka oraz posiekaną kolendrą.
Całość doprawiamy sosem sojowym, syropem klonowym i sokiem wyciśniętym z limonki. Mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły.
Krok 4: FORMUJEMY BUŁECZKI
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm na desce delikatnie oprószonej mąką. Za pomocą szklanki wycinamy placuszki, a każdy z nich smarujemy z wierzchu olejem.
Placuszki składamy na pół (warstwą oleju do wewnątrz) i układamy na kawałkach papieru do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.
Krok 5: PARUJEMY BUŁECZKI
Wyrośnięte bułeczki umieszczamy (razem z papierem do pieczenia) w bambusowym parowarze umieszczonym nad garnkiem z wrzącą wodą.
Parujemy ok. 15-20 minut (długość parowania zależy od wielkości bułeczek).
Krok 6: PODAJEMY BUŁECZKI
Ugotowane bułeczki wypełniamy sosem i mięsem z kaczki, a z wierzchu posypujemy pokruszonymi orzeszkami i kolendrą. Podajemy z dodatkową porcją sosu, orzeszkami ziemnymi i kolendrą.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!
![Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e6d73fda429e-ec7f63b5c3-Pascal_KW_20_Kaczka-w-calosci_14411_S_56414_POZIOM_RGB.webp)
Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem
Soczysta kaczka w wyśmienitym sosie pomarańczowym. Do tego chrupiące ziemniaczki i pyszna zapiekanka z sałatą! Idealne danie na odświętny obiad.
![Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2405f57f95e7-073ee57037-KW_14_Pascal_Kaczka-w-sosie-pomaranczowym_12468_960x540px.webp)
Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.
![Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1bab88fdc0bc-496ee95c0ac3-4 KAPUSTA_bigos_na_kaczce_1250x700.webp)
Pierogi z kaczką
Wypróbuj przepis na pierogi z aromatycznym farszem z mięsem kaczki i żurawiną!
![Pierogi z kaczką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6c527651008b-ab1e6cea46da-51_Pierogi_z_kaczka_216_BEZ_LAKTOZY_D_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
- Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem
- Sajgonki z pieczoną kaczką
- Sałatka azjatycka z makaronem i kaczką
- Faszerowana dynia
- Jabłecznik
- Mandarynkowy pulled pork
- Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Masło kasztanowe
- Drożdżowe bułeczki dyniowe
- Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
- Proste kimchi
- Ciasto jogurtowe – przepis
- Pulled pork z jackfruita
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Nalewka z głogu
- Spaghetti z wołowym ragu
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Kotleciki jagnięce
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Tort malinowy
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami
- Ciastka cynamonowe
- Sałatka z kiełkami fasoli
Komentarze (9)
1353 dni temu
Witam! Chce zrobić 9 bułeczek każda wagowo 85g jak mam patrzeć na te proporcje? Widzę że Pan Okrasa robi tu malutkie bułeczki :)
odpowiedz
1352 dni temu
Z pierwszego wycinania Karolowi wyszło 15 szt. niewielkich bao. Jeśli wykorzystasz na tym etapie naczynie o większej średnicy (celem wycięcia nieco większych bao), uzyskasz ok. 9 szt. a po rozwałkowaniu resztek ciasta dodatkowe 3-4 sztuki. Wiele zależy od średnicy wycinaka i stopnia rozwałkowania ciasta, więc nie sposób podać dokładnych szacunków, ale polecamy, by wykorzystać te proporcje, które podajemy w przepisie.
1614 dni temu
jeśli mam drożdże świeże a nie suszone to ile dodać?
odpowiedz
1614 dni temu
Niki, użyj 22 g świeżych drożdży. Jednak pamiętaj, że zanim ich użyjesz - musisz je aktywować. Wrzuć drożdże do szklanki i wymieszaj z cukrem, aż do upłynnienia. Następnie przesyp mąkę do miski, zrób w niej zagłębienie, wlej drożdże i delikatnie wmieszaj odrobinę mąki. Pozostaw drożdże do wyrośnięcia. Następnie dodaj resztę składniku w tym lekko ciepłe mleko.
2014 dni temu
Jaki to ma być tłuszcz do ugotowania kaczki ??
odpowiedz
2013 dni temu
Kaczkę konfituje się w oleju roślinnym. Można tę czynność przeprowadzić w piekarniku, jak i na ogniu. Możesz zerknąć po wskazówki do tego przepisu: https://kuchnialidla.pl/konfitowana-kaczka
2011 dni temu
Ona chyba po prostu jest upieczona we wlasnym tluszczu
2016 dni temu
A co jak nie mamy parownika bambusowego? Może użyć durszlaka albo sitka metalowego?
odpowiedz
2016 dni temu
Oczywiście, że można! :)