Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Kaczka

Kaczkę myjemy, osuszamy, odcinamy tłuszcz, który odkładamy na bok. Odcinamy końcówki skrzydełek, które wraz z szyją odkładamy na bok. Usuwamy gruczoły z kupra. Za pomocą palnika gazowego lub pęsety usuwamy pozostałe na powierzchni kaczki pióra. Kaczkę doprawiamy od wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Kuper podwijamy i chowamy do środka. Sznurek umieszczamy pod nóżkami, krzyżujemy nad nóżkami, prowadzimy go między udkami, następnie owijamy go wokół skrzydełek.

Skórę przy szyi zawijamy na pleckach, na skórze również krzyżujemy sznurek, dociskamy i zawiązujemy. Do zimnego naczynia żeliwnego przekładamy tłuszcz kaczki i czekamy aż się wytopi. Następnie wkładamy kaczkę i smażymy z każdej strony około 6-7 minut. Podsmażoną kaczkę przekładamy na kratę z piekarnika. Odstawiamy na bok. Na tym samym tłuszczu smażymy skrzydełka i szyjkę. Z naczynia zlewamy nadmiar tłuszczu, do skrzydełek i szyi dodajemy 1 pokrojoną marchewkę oraz piórka cebuli, smażymy około 4 minut, co chwilę mieszając. Dodajemy białe wino. Sos redukujemy. Dodajemy rosół z kury, tymianek i pokruszone liście laurowe. Redukujemy przez około 2-3 minut. Kaczkę pleckami do dołu wkładamy do naczynia żeliwnego z sosem. Papier pergaminowy smarujemy niewielką ilością masła. Papierem posmarowanym masłem przykrywamy kaczkę. Naczynie żeliwne przykrywamy pokrywką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 150°C (góra i dół). Pieczemy 2 godziny. Upieczoną kaczkę wyjmujemy z naczynia żeliwnego (sos odstawiamy na bok). Kaczkę dzielimy na porcje. Wszystkie elementy umieszczamy w czystym naczyniu żaroodpornym. Naczynie wkładamy do piekarnika, by mięso utrzymało temperaturę.

Sos

Pomarańczę obieramy, razem z białą skórką. Pomarańczę filetujemy. Segmenty pomarańczy umieszczamy w czystym naczyniu, dodajemy sok z pozostałych elementów pomarańczy, z której wycięliśmy segmenty. Z dwóch pomarańczy ścieramy zest. Zest umieszczamy w małym garnku, zalewamy go zimną wodą i podgrzewamy, by go zblanszować i pozbyć się goryczy. Zest odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy na bok. Z pomarańczy wyciskamy sok do naczynia z cząstkami pomarańczy.

Do osobnej miski przelewamy niewielką ilość wyciśniętego soku z pomarańczy, dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Do małego garnka przecedzamy sos pozostały po pieczeniu kaczki. Warzywa przecieramy przez sitko. Dodajemy sok z pomarańczy. Sos podgrzewamy. Dodajemy 2 łyżeczki soku zmieszanego z mąką, mieszamy. Sos zdejmujemy z ognia. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Dodajemy zblanszowany wcześniej zest oraz cząstki pomarańczy, mieszamy. Sos przekładamy do sosjerki.

Sałatka

Ser podpuszczkowy, dojrzewający kroimy w mniejsze kawałki. ¾ sera mieszamy w miseczce z masłem do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy szczyptą pieprzu kajeńskiego, niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu, mieszamy. Z sałat rzymskich odcinamy końcówki, sałaty kroimy na pół wzdłuż. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy około 1 łyżki masła. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy połówki sałat rzymskich. Smażymy około 1-1,5 minuty z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego płaską stroną do dołu. Łyżeczką nakładamy na każdy liść (wewnątrz sałaty) naprzemiennie odrobinę masła z serem oraz plastry sera. Posypujemy szczyptą pieprzu kajeńskiego z góry, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C na 4 minuty.

Chipsy z ziemniaków

Ziemniaki pokrojone w cienkie talarki wkładamy do rozgrzanego do 150°C oleju we frytkownicy, smażymy około 5-10 minut. Przysmażone ziemniaki odkładamy na bok, następnie ziemniaki przed podaniem ponownie zanurzamy w rozgrzanym do 170-180°C oleju, smażymy około 1-2 minut. Gorące talarki doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojoną natkę pietruszki wsypujemy do frytkownicy. Smażymy w gorącym oleju kilka sekund.

Upieczoną kaczkę nakładamy na środek talerza, dookoła układamy zapiekane połówki sałat. Dookoła sałat nakładamy chipsy z ziemniaków i usmażoną pietruszkę. Kaczkę delikatnie skrapiamy sosem pomarańczowym. Podajemy z sosem w sosjerce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Asia Asia
    954 dni temu
    Kaczka wyszła pyszna! Była soczysta, mięso łatwo odchodziło od kości. Z sosem pomarańczowym stanowi bardzo ciekawe i smaczne połączenie. Całości dopełnia sałata rzymska, tylko szkoda, że ta "mini" jest ciężko dostępna. My użyliśmy dużej, choć trochę ciężko się ją je ale też daje rade. Jeśli chodzi o pieczenie kaczki to piekłam ją w 160 stopniach przez 1h i 40 min i po tym czasie była idealnie miękka i soczysta ale zostawiłam ja jeszcze na parę minut żeby przypiec skórkę. Uważam, że pieczenie przez 2h w 150 stopniach tak jak podano w przepisie to wystarczający czas dla małej kaczki, zresztą Pascal też taka miał. Jeżeli ktoś miał większą to chyba logiczne, żeby piec ja w dłużej, zresztą sam przepis jest dla 4 osób, a jak ktoś kupił większą dla większej ilości osób to niestety nie umie czytać ze zrozumieniem albo nieuważnie oglądał filmik Pascala. ( ja widziałam na nim małą kaczkę, nie wiem co widziały na nim osoby, które mają potem problemy do Pascala, że coś im się nie upiekła). Trzeba było pomyśleć o tym iż wieksza kaczka piecze się dłużej, znaczenie mogło mieć też naczynie, w którym przygotowywana jest kaczka. Polecam ten przepis, jest faktycznie trochę czasochłonny ale pyszny i nie ma co się bać go przyrządzić!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    787 dni temu
    ta mini jest caly czas dostepna w lidlu
  • Gość Gość
    1001 dni temu
    DO: GOŚĆ,ALE INNY . CYTAT : "Kaczkę wypróbowałam, pieklam 2.5 godz w 180 stopniach". Uprzejmie dziękuję za komentarz.Zapewniam, że nie jestem frustratem.Również co do tego, że myślenie w kuchni (jak i poza nią) nie jest dla mnie obce. Obcy jest natomiast BRAK LOGIKI. Jeżeli pisze Pani jak w cytacie, to znaczy, że nie czytała Pani przepisu "Kuchni Lidla" z tzw. ZROZUMIENIEM (czytanie "ze zrozumieniem" - klasa 1-3 szkoły podstawowej). Jest tam wyraźnie napisane: piec w 150 stopniach Celsjusza, grzałka górna i dola, dwie godziny. I proszę przyjąć to jako fakt i nie komentować w powyższy sposób. Albo piszemy książki kucharskie, tworzymy przepisy kulinarne, zakładamy blogi, w których podajemy receptury, albo - porzućmy to wszystko i idźmy na szeroko pojęty żywioł: "Gotuj jak chcesz". Powtarzam ostatni raz: DOBRY PRZEPIS KULINARNY MUSI BYĆ POWTARZALNY W KAŻDYCH WARUNKACH, EFEKT KOŃCOWY MUSI BYĆ ZBLIŻONY DO ZAŁOŻONEGO, DOŚWIADCZENIE GOTUJĄCEGO BUDOWANE JEST WŁAŚNIE POPRZEZ POWTARZALNOŚĆ. W swoim pierwszym komentarzu rozpocząłem polemikę z "Kuchnią" dotyczącą przedmiotu, który można nazwać śmiało "MISSION IMPOSSIBLE". Zatem proszę uprzejmie o uważne przeczytanie przepisu zamieszczonego przez "Kuchnię", moich komentarzy i - wówczas - zastanowienie się nad tym, co Pani napisała.... Do "Kuchni Lidla" i "Gościa, ale innego": zapewniam, że mogę Państwu podać przepisy zarówno swoje jak i zapożyczone, sprawdzone, dotyczące różnorodnych potraw, które są naprawdę powtarzalne.I o to chodzi w nauce gotowania. Podać kompletny, powtarzalny przepis. Przykro mi, że "Kuchni" nie stać na przyznanie się do ewidentnego błędu merytorycznego. No, ale... Pan Pascal, duże pieniądze za wieloletni kontrakt z Lidlem, rozumiemy. Nietykalny.Wyrocznia. Noooo - nie dla mnie jakby. Pozostałych Państwa korzystających z przepisów "Kuchni Lidla" zapraszam do podzielenia się w tym miejscu uwagami, czy kierując się przepisem Pascala udało się Państwu upiec kaczkę w ciągu dwóch godzin w temperaturze 150 stopni. (chyba, że nie była to kaczka, ale kaczuszka, kacze pisklę, kaczunia ... :-) ).

    odpowiedz

  • Gość,ale inny: Gość,ale inny:
    1010 dni temu
    Czlowieku, skad w Tobie tyle frustracji? Niewiarygodne, ze niektorzy poswieca kazda ilosc czasu i energii, zeby dokopac innym i wytknac bledy. Kaczke wyprobowalam, pieklam 2.5 godz w 180 stopniach, otwierajac gesiarke pol godz przed koncem, by zrumieniona skorke jak chcialam. Zaden przepis nie zastapi kucharzowi myslenia!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1033 dni temu
    Drogi Gościu, Dziękujemy za kontakt i uwagi. W naszym poprzednim komentarzu udzieliliśmy wyjaśnień dotyczących Twoich wątpliwości. Chcemy jeszcze raz podkreślić, że przepisy zamieszczane na naszym portalu są recepturami sprawdzonymi, opracowanymi przez kucharskich mistrzów. Obaj kucharze starają się, żeby instrukcje wykonania były jak najbardziej przejrzyste i dokładne. Liczne pozytywne komentarze pod przepisami potwierdzają, że dania udają się, smakują i wchodzą do stałego repertuaru domowej kuchni naszych Użytkowników. Jako osoba doświadczona w kuchni zapewne wiesz, że kulinaria nie są nauką ścisłą i nawet przy pełnej optymalizacji zarówno formuły przepisu, jak i opisu wykonania, może dojść do pewnych rozbieżności, wynikających choćby z różnej specyfiki używanego do przygotowania dania sprzętu, jakości produktów czy wreszcie umiejętności osób gotujących. Dlatego staramy się jak najbardziej wyczerpująco odpowiadać w komentarzach na pytania i wątpliwości, żeby każde wykonanie dania wg przepisu z Kuchni Lidla mogło zakończyć się sukcesem. Jeszcze raz dziękujemy za kontakt i życzymy wielu sukcesów w kuchni..

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1033 dni temu
    ?????????? Przyznam się, że spodziewałem się jakiegoś re-komentarza ze strony "Kuchni". W obliczu jego braku pozostaję ze zrozumieniem dla braku argumentów czyniącym niemożliwym merytoryczne odniesienie się do poniższej argumentacji. I w tym momencie rozważań dochodzimy, niestety, do pytania o poszanowanie dla Klienta. Retorycznego. Niestety. Z poważaniem, Gość

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1040 dni temu
    "KuchniaLidla: Drogi Gościu, czas pieczenia kaczki trzeba indywidualnie doprecyzować. W zależności od kilku czynników można go wydłużyć. Pamiętajmy, że każdy piekarnik piecze trochę inaczej, kaczka ma różne wielkości (im jest cięższa, tym dłużej ją pieczemy), każdy lubi inny stopień wypieczenia mięsa. Dlatego warto na bieżąco kontrolować stan wypieczenia kaczki i w razie potrzeby wydłużyć jej pobyt w piekarniku :)" Szanowna "Kuchnio Lidla" ! Dziękuję za pouczający komentarz, z którym nie sposób jest się zgodzić w aspekcie zamieszczonego wyżej przepisu: zarówno w treści słownej jak i filmie jest DOKŁADNIE określony czas pieczenia, sposób (grzałki) i temperatura. Pisanie więc o masie mięsa, wydłużaniu czasu itd. nijak się ma do tego, co Państwo byliście uprzejmi zaprezentować milionom Klientów, którzy - prawdopodobnie tak jak ja, nie mając doświadczenia z obróbką termiczną kaczki, zastosowali się LITERALNIE do słowa drukowanego oraz filmu. Dobry przepis kulinarny NIE może pozostawiać wątpliwości ! Musi być precyzyjny i powtarzalny. Pan Pascal, podobno wytrawny kucharz, prezentując ten nieszczęsny przepis i firmując go, powinien o tym wiedzieć. Państwa komentarz można by uznać za poprawny merytorycznie, tylko w przypadku, gdyby przepis był sformułowany w sposób nie arbitralny, np. : " czas pieczenia zależny jest od masy mięsa, w przybliżeniu dla 2 kg - 2 godziny". W większości piekarników temperatura jest wyświetlana, niezależnie, czy używa się grzałki górnej, dolnej, skośnej, poprzecznej, termoobiegu itp.Nastawiamy na 150*C i po osiągnięciu tej temperatury na wyświetlaczu pojawia się stosowna informacja. I jeszcze jedno: trik z pergaminem nasmarowanym masłem. Bomba! Ja naprawdę chcę zobaczyć to na żywo! Tą przepięknie zrumienioną, chrupiącą skórkę! Proszę szanownej "Kuchni" i pana Pascala, podobno wytrawnego kucharza: JEŻELI COŚ JEST DUSZONE POD POKRYWKĄ, to nieważne, czy użyjemy grzałki górnej, dolnej czy jakiejkolwiek innej; skóra będzie ZAWSZE PODDUSZONA, bo na pokrywie następuje skraplanie pary wodnej. I na tym poprzestanę. Proszę jedynie Państwa o dołożenie wszelkich starań w przyszłości, mających na celu zapewnienie przeciętnemu użytkownikowi kuchni przepisu kulinarnego zaprezentowanego w SPOSÓB NIE BUDZĄCY ŻADNYCH WĄTPLIWOŚCI, powtarzalnego, z efektem bliskim do zaprezentowanego na filmie, zdjęciach. W przeciwnym razie zaufanie do Państwa "Kuchni" będzie spadało, niestety. Podejrzewam,że wiele osób podpisałoby się pod moimi słowami, ale chyba niewielu z Klientów dociera do miejsca "Komentarze", gdyż wcześniej dochodzi do wniosku, że to i tak nic nie zmieni. Bo pewnie tak właśnie będzie. Z poważaniem, Gość

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1046 dni temu
    Drogi Gościu, czas pieczenia kaczki trzeba indywidualnie doprecyzować. W zależności od kilku czynników można go wydłużyć. Pamiętajmy, że każdy piekarnik piecze trochę inaczej, kaczka ma różne wielkości (im jest cięższa, tym dłużej ją pieczemy), każdy lubi inny stopień wypieczenia mięsa. Dlatego warto na bieżąco kontrolować stan wypieczenia kaczki i w razie potrzeby wydłużyć jej pobyt w piekarniku :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1047 dni temu
    Panie Pascal, trochę w kuchni potrafię-nawet więcej, niż trochę, ale takiej wpadki, jak w pierwszym dniu Świąt nie zaliczyłem dawno.Rodzina czekała na zapowiedzianą kaczkę trzy godziny.Dopiero, jak po DWÓCH, które Panu wystarczają, w "150 stopniach", zdjąłęm pokrywę i stwierdziłem,że ptak jest surowy w środku, włączyłem termoobieg na 190*C - po kolejnej godzinie była wreszcie zdatna do spożycia. Z przyjemnością zaproszę Pana do siebie, pokryję koszty podróży i fatygi, tylko niech Pan pokaże mi na żywo tą francuską sztuczkę z pieczeniem kaczki 2h/150*C. Inaczej nie uwierzę. Miał być wyborny smak, mnie pozostał - niesmak.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1047 dni temu
    Baśka, można :)

    odpowiedz

  • Baśka Baśka
    1051 dni temu
    Czy można piec w naczyniu żaroodpornym z pokrywką?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram