
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz i mikser
Przygotuj wcześniej
Tuszkę kaczki podziel na porcje: uda, piersi oraz korpus.
Wywar
Gotujemy wywar z korpusu kaczki wraz z marchewką, liśćmi laurowymi i cebulą.
Kaczka
Nacinamy skórę na piersiach kaczki. Piersi i uda układamy na zimnej patelni, skórą do dołu i smażymy do uzyskania złotego koloru, z obu stron. Wysmażoną kaczkę przekładamy na talerz. Tłuszcz z patelni zlewamy do miseczki (niewielką ilość pozostawiamy na patelni).
Pasta curry
Do naczynia wlewamy oliwę, dodajemy curry, świeży, posiekany imbir, ostrą papryczkę chili, ostrą papryczkę w proszku, oraz szalotkę w całości, a także roztartą w moździerzu suszoną kolendrę. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Pastę przekładamy na patelnię, na której była smażona kaczka, i chwilę smażymy. Do podsmażonej pasty wrzucamy segmenty pomarańczy z sokiem (kilka segmentów pomarańczy zostawiamy do dekoracji) oraz mleczko kokosowe. Pastę zalewamy ok. 3-4 chochlami wywaru. Gotujemy. Zagotowany sos przekładamy do mniejszego garnka (garnek powinien być takiej wielkości, żeby wszystkie kawałki kaczki były całkowicie pokryte sosem), do którego wkładamy podsmażone kawałki kaczki, następnie dodajemy miód i sok z limonki. Kaczkę gotujemy ok. 40 minut pod przykryciem na małym ogniu, następnie gotujemy bez przykrycia – redukując do bardzo gestej konsystencji, przez 30-40 minut.
Fasola szparagowa
Fasolę gotujemy w gorącej osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz pozostały ze smażenia elementów kaczki z odrobiną posiekanego imbiru i świeżą papryczką chili. Następnie na tłuszcz z przyprawami wrzucamy fasolkę, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Fasolkę smażymy krótko, ok. 3-4 minut. Podsmażoną fasolę wykładamy na talerz.
Gruszki karmelizowane
Na tej samej patelni, na której smażylismy fasolę, rozgrzewamy tłuszcz pozostały ze smażenia elementów kaczki, następnie dodajemy cukier trzcinowy i ostrą paprykę w proszku. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, na patelnię wrzucamy gruszki pokrojone w plastry, smażymy do momentu uzyskania złotego koloru, na końcu dodajemy sok z połowy limonki.
Na talerzu, obok fasolki, układamy kawałki kaczki, które polewamy sosem curry. Obok kaczki kładziemy podsmażone gruszki. Kaczkę dekorujemy segmentami pomarańczy oraz kilkoma listkami świeżej kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Francuskie makaroniki
- Jajka po benedyktyńsku
- Kiszka ziemniaczana
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Kurczak z piekarnika - pieczony w całości
- Tort lodowy
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Zwijane zrazy wołowe
- Grochówka wojskowa
- Gulasz węgierski
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (14)
3879 dni temu
Kaczka kapitalna. Miękka,soczysta,sos genialny. Przepis pracochłonny. Wywar przygotowałam wieczór wczesniej,a na nastroju dzień dobiłam resztę. Ale warto :)
odpowiedz
3936 dni temu
Przepis rewelacja! kaczka mięciutka, sama się rozpadała, sos miał w sobie tyle smaku, że nie potrafię ich określić :) byłam zdziwiona, że w przepisie nie ma soli, ale trzymałam się receptury i wyszło naprawdę pycha, można bez soli i pieprzu ugotować coś niesamowitego :)
odpowiedz
3950 dni temu
Julek, ilość chilli zależy od upodobań oraz od ostrości danej papryczki. Jeśli nie przepadasz za ostrymi daniami możesz ją pominąć lub dodać jej znacznie mniej niż rekomendujemy.
odpowiedz
3951 dni temu
czy ten przepis jest bardzo pikantny?obawiam sie takiej ilości chilli?
odpowiedz
4112 dni temu
Kaczka z tym sosem i gruszkami jest rewelacyjna.
odpowiedz
4115 dni temu
faktycznie dobre, zamiast robic paste kupilam gotowa, no i gotowalam kaczke znacznie dluzej niz w przepisie. polecam.
odpowiedz
4115 dni temu
Łukaszu, świetnie, że dzięki przepisowi Okrasy przekonałeś się do kaczki :) Mamy nadzieję, że przepisy z Kuchni Lidla zachęcą Was, by częściej wspólnie gotować ;)
odpowiedz
4115 dni temu
Dziś robiliśmy wspólnie z dziewczyną kaczuszkę według przepisu, pyszna, palce lizać! Sporo czasu zajmuje przyrządzenie ale na prawdę warto! Jakoś nigdy nie byłem zwolennikiem kaczek a wręcz ich unikałem jak ognia... Teraz widzę to zupełnie inaczej. Dzięki wielkie za przepis!
odpowiedz
4116 dni temu
Karolino to danie nie wymaga soli.
odpowiedz
4117 dni temu
Czy tego dania się nie soli? Nie zauważyłam by wywar, kaczka bądź sos były posolone. Czy tak ma być?
odpowiedz
4118 dni temu
Drogi Gościu, można zamienić cukier trzcinowy na zwykły.
odpowiedz
4118 dni temu
może być zwykły cukier?
odpowiedz
4119 dni temu
Oglądam teraz przepis i jest fajny.
odpowiedz
4119 dni temu
wygląda smacznie i smakuje smacznie
odpowiedz
zobacz wszystkie