zobacz film Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz i mikser

Przygotuj wcześniej

Tuszkę kaczki podziel na porcje: uda, piersi oraz korpus. 

Wywar

Gotujemy wywar z korpusu kaczki wraz z marchewką, liśćmi laurowymi i cebulą.

Kaczka

Nacinamy skórę na piersiach kaczki. Piersi i uda układamy na zimnej patelni, skórą do dołu i smażymy do uzyskania złotego koloru, z obu stron. Wysmażoną kaczkę przekładamy na talerz. Tłuszcz z patelni zlewamy do miseczki (niewielką ilość pozostawiamy na patelni).

Pasta curry

Do naczynia wlewamy oliwę, dodajemy curry, świeży, posiekany imbir, ostrą papryczkę chili, ostrą papryczkę w proszku, oraz szalotkę w całości, a także roztartą w moździerzu suszoną kolendrę. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Pastę przekładamy na patelnię, na której była smażona kaczka, i chwilę smażymy. Do podsmażonej pasty wrzucamy segmenty pomarańczy z sokiem (kilka segmentów pomarańczy zostawiamy do dekoracji) oraz mleczko kokosowe. Pastę zalewamy ok. 3-4 chochlami wywaru. Gotujemy. Zagotowany sos przekładamy do mniejszego garnka (garnek powinien być takiej wielkości, żeby wszystkie kawałki kaczki były całkowicie pokryte sosem), do którego wkładamy podsmażone kawałki kaczki, następnie dodajemy miód i sok z limonki. Kaczkę gotujemy ok. 40 minut pod przykryciem na małym ogniu, następnie gotujemy bez przykrycia – redukując do bardzo gestej konsystencji, przez 30-40 minut.

Fasola szparagowa

Fasolę gotujemy w gorącej osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz pozostały ze smażenia elementów kaczki z odrobiną posiekanego imbiru i świeżą papryczką chili. Następnie na tłuszcz z przyprawami wrzucamy fasolkę, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Fasolkę smażymy krótko, ok. 3-4 minut. Podsmażoną fasolę wykładamy na talerz.

Gruszki karmelizowane

Na tej samej patelni, na której smażylismy fasolę, rozgrzewamy tłuszcz pozostały ze smażenia elementów kaczki, następnie dodajemy cukier trzcinowy i ostrą paprykę w proszku. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, na patelnię wrzucamy gruszki pokrojone w plastry, smażymy do momentu uzyskania złotego koloru, na końcu dodajemy sok z połowy limonki.

Na talerzu, obok fasolki, układamy kawałki kaczki, które polewamy sosem curry. Obok kaczki kładziemy podsmażone gruszki. Kaczkę dekorujemy segmentami pomarańczy oraz kilkoma listkami świeżej kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Ania Ania
    3631 dni temu
    Kaczka kapitalna. Miękka,soczysta,sos genialny. Przepis pracochłonny. Wywar przygotowałam wieczór wczesniej,a na nastroju dzień dobiłam resztę. Ale warto :)

    odpowiedz

  • leeloo182 leeloo182
    3687 dni temu
    Przepis rewelacja! kaczka mięciutka, sama się rozpadała, sos miał w sobie tyle smaku, że nie potrafię ich określić :) byłam zdziwiona, że w przepisie nie ma soli, ale trzymałam się receptury i wyszło naprawdę pycha, można bez soli i pieprzu ugotować coś niesamowitego :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3702 dni temu
    Julek, ilość chilli zależy od upodobań oraz od ostrości danej papryczki. Jeśli nie przepadasz za ostrymi daniami możesz ją pominąć lub dodać jej znacznie mniej niż rekomendujemy.

    odpowiedz

  • Julek Julek
    3702 dni temu
    czy ten przepis jest bardzo pikantny?obawiam sie takiej ilości chilli?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3864 dni temu
    Kaczka z tym sosem i gruszkami jest rewelacyjna.

    odpowiedz

  • Celine Soszka Celine Soszka
    3867 dni temu
    faktycznie dobre, zamiast robic paste kupilam gotowa, no i gotowalam kaczke znacznie dluzej niz w przepisie. polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3867 dni temu
    Łukaszu, świetnie, że dzięki przepisowi Okrasy przekonałeś się do kaczki :) Mamy nadzieję, że przepisy z Kuchni Lidla zachęcą Was, by częściej wspólnie gotować ;)

    odpowiedz

  • Łukasz Łukasz
    3867 dni temu
    Dziś robiliśmy wspólnie z dziewczyną kaczuszkę według przepisu, pyszna, palce lizać! Sporo czasu zajmuje przyrządzenie ale na prawdę warto! Jakoś nigdy nie byłem zwolennikiem kaczek a wręcz ich unikałem jak ognia... Teraz widzę to zupełnie inaczej. Dzięki wielkie za przepis!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3868 dni temu
    Karolino to danie nie wymaga soli.

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    3868 dni temu
    Czy tego dania się nie soli? Nie zauważyłam by wywar, kaczka bądź sos były posolone. Czy tak ma być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3870 dni temu
    Drogi Gościu, można zamienić cukier trzcinowy na zwykły.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3870 dni temu
    może być zwykły cukier?

    odpowiedz

  • Zuzia Loska Zuzia Loska
    3870 dni temu
    Oglądam teraz przepis i jest fajny.

    odpowiedz

  • oharek oharek
    3871 dni temu
    wygląda smacznie i smakuje smacznie

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!