Gruszka - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 3 4 5 6 7 »
<p>Gruszka zajmuje ważne miejsce przede wszystkim w kuchni belgijskiej i francuskiej. Bez niej nie może powstać Piękna Helena, klasyczny deser, podany po raz pierwszy we Francji w 1865 r. podczas premiery operetki &bdquo;La belle Helene&rdquo;. I choć gruszka stała się popularna w Europie dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku, to doczekała się już blisko 60 odmian, kt&oacute;re bardzo łatwo się krzyżują. To spore osiągnięcie, tym bardziej że nikt przecież nigdy nie obiecywał gruszek na wierzbie.</p>

Jakie są odmiany gruszek?

Grusza, uprawiana już w czasach starożytnych, posiada obecnie ok. 60 odmian, które można podzielić w zależności od okresu dojrzewania na: letnie, jesienne oraz zimowe. Wśród najpopularniejszych gatunków letnich tego owocu wymienić należy przede wszystkim: amerykańską Faworytkę, inaczej zwaną Klapsą oraz jej ciemniejszą odmianę Red Faworytkę, czeską Isoldę i Radanę. Jesienne odmiany to z kolei francuska Bera Hardy, deserową Bojniczanka, Bonkreta Williamsa, angielska Concorde, popularna Konferencja oraz Lukasówka. Zimą rosną natomiast m.in. General Leclerc, francuska Komisówka i Paryżanka oraz Triumf Packhama.

Jakie właściwości ma gruszka?

Gruszki miękkie i dojrzałe pomagają w walce z zaparciami, pobudzają perystaltykę przewodu pokarmowego. Gdy są średnio dojrzałe bądź lekko twarde, mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ ich indeks glikemiczny wynosi około 30.

Ile kalorii ma gruszka?

Gruszka to niskokaloryczny owoc. 100-gramowa jego porcja dostarczy tylko 58 kcal. Dzięki obecności sporej ilości błonnika gruszka ułatwi trawienie i przyspieszy metabolizm, a na dodatek dłużej pozostawi uczucie sytości. Z tego też względu gruszka jest znakomitym owocem dla osób, które chcą schudnąć.

Jakie gruszki na przetwory?

Gruszki stanowią nie tylko smaczną, świeżą przekąskę, ale mogą też być składnikiem deserów. Niektóre z nich nadają się również na przetwory. Ważne, aby ich konsystencja była w miarę zwarta, co pozwoli zachować ich miąższ podczas obróbki termicznej w zbliżonej do naturalnej postaci. Idealne odmiany gruszek na przetwory to zatem Bonkreta Williamsa, Red Faworytka, Konferencja, Paryżanka czy General Leclerc.

Jak zrobić przetwory z gruszek na zimę?

Z gruszek można zrobić kompot, dżem, konfiturę, sok, a nawet mus. Wystarczy dysponować odpowiednimi składnikami i pojemnikami. Potrzebne będą słoiki, woda i przyprawy. Gruszki należy umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie, w zależności od rodzaju przetworu, który zamierzamy zrobić, albo włożyć bezpośrednio do słoików, albo najpierw ugotować lub usmażyć z dodatkami, a dopiero w kolejnym kroku przełożyć je do pojemników. Do przyprawienia owoców przeznaczonych na przetwory możemy użyć m.in. cynamonu, kardamonu, cukru białego lub wanilinowego. Znakomitymi dodatkami nadającymi aromat zimowym przetworom i tworzącymi wspaniałą kompozycję z gruszkami będą cytryna, pomarańcza czy dynia. Pamiętajmy również, że niektóre przetwory wymagają pasteryzacji, inne wystarczy tylko szczelnie zamknąć.

Jak suszyć gruszki?

Gruszki można przechowywać także w wersji suszonej. Sam proces suszenia gruszek jest dość łatwy, należy jedynie przestrzegać kilku zasad. Po umyciu i osuszeniu owoców kroimy je na plastry o grubości ok. 1-2 cm, usuwając jednocześnie gniazda nasienne. Nie musimy ich obierać, bo zasuszona skórka nadaje im wyjątkowy aromat. Pozostaje już tylko wybrać sposób suszenia. Można w tym celu wykorzystać suszarkę do grzybów, piekarnik lub po prostu nawlec kawałki gruszek na nitkę albo ułożyć je na siatce do suszenia. Sposób dowolny, ważne, aby zapewnić owocom odpowiednie warunki, tj. ciepłe i przewiewne miejsce. Owoce suszymy do momentu, aż z gruszek po naciśnięciu przestanie wydobywać się sok.

Gruszki to obok jabłek jedne z najbardziej wdzięcznych owoców w polskiej kuchni, zwłaszcza jesienią, gdy powoli kończy się dostęp do sezonowych produktów. Warto więc zachować na dłużej ich smak i aromat, poświęcając nieco więcej czasu latem i jesienią na przygotowanie z gruszek przetworów czy suszonych chipsów. Z pewnością nie pożałujecie!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!