Tiramisu z gruszką w czerwonym winie i kruszonką korzenną

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

• obieraczkę

• wydrążacz do jabłek

Przygotowanie:

Krok 1: Gotujemy gruszki

Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne.

W garnku zagotowujemy czerwone wino z cukrem, laskami cynamonu i gwiazdkami anyżu. Wkładamy gruszki, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut, od czasu do czasu, obracając owoce.

Gruszki pozostawiamy do ostygnięcia w wywarze, najlepiej na całą noc, aby nabrały głębokiego koloru.

Krok 2: Przygotowujemy sos

Wyjmujemy gruszki z wywaru. Wywar zagotowujemy i zagęszczamy, mieszając go ze skrobią ziemniaczaną, aż uzyskamy gładki sos. Przed podaniem ponownie podgrzewamy gruszki w sosie.

Krok 3: Podajemy deser

Kruche ciasteczka korzenne kruszymy. Miętę myjemy, osuszamy i obrywamy listki.

Tiramisu Deluxe dzielimy na porcje i rozkładamy na talerzach.

Dodajemy letnią gruszkę wraz z odrobiną wywaru, a całość posypujemy pokruszonymi ciasteczkami korzennymi i dekorujemy listkami mięty.

Wskazówka! Zamiast tiramisu Deluxe możemy użyć tiramisu klasycznego z przepisu: https://kuchnialidla.pl/tiramisu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl