Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
• obieraczkę
• wydrążacz do jabłek
Przygotowanie:
Krok 1: Gotujemy gruszki
Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne.
W garnku zagotowujemy czerwone wino z cukrem, laskami cynamonu i gwiazdkami anyżu. Wkładamy gruszki, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut, od czasu do czasu, obracając owoce.
Gruszki pozostawiamy do ostygnięcia w wywarze, najlepiej na całą noc, aby nabrały głębokiego koloru.
Krok 2: Przygotowujemy sos
Wyjmujemy gruszki z wywaru. Wywar zagotowujemy i zagęszczamy, mieszając go ze skrobią ziemniaczaną, aż uzyskamy gładki sos. Przed podaniem ponownie podgrzewamy gruszki w sosie.
Krok 3: Podajemy deser
Kruche ciasteczka korzenne kruszymy. Miętę myjemy, osuszamy i obrywamy listki.
Tiramisu Deluxe dzielimy na porcje i rozkładamy na talerzach.
Dodajemy letnią gruszkę wraz z odrobiną wywaru, a całość posypujemy pokruszonymi ciasteczkami korzennymi i dekorujemy listkami mięty.
Wskazówka! Zamiast tiramisu Deluxe możemy użyć tiramisu klasycznego z przepisu: https://kuchnialidla.pl/tiramisu.
Zobacz podobne przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)