Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- pędzelek
- robot wielofunkcyjny
- rózgę kuchenną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: NAMACZAMY ŻURAWINY
Żurawiny zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Odstawiamy, by lekko zmiękły.
Krok 2: OBIERAMY GRUSZKI
Gruszki obieramy i przecinamy na pół. Cztery najbardziej kształtne owoce wybieramy do pieczenia (odkładamy), dwa pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Krok 3: KARMELIZUJEMY GRUSZKI
Na suchej patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy pokrojone gruszki. Mieszamy i chwilę podgrzewamy. Dodajemy namoczone żurawiny razem z sokiem. Ponownie mieszamy i gotujemy, aż odparuje cały płyn.
Pod koniec gotowania, gdy zredukujemy płyn, dodajemy masło. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 4: DRĄŻYMY GRUSZKI
Z gruszek przeznaczonych do pieczenia za pomocą łyżeczki wyjmujemy gniazda nasienne, tworząc niewielkie wgłębienie na nadzienie. Każdą łódeczkę smarujemy miodem za pomocą pędzelka.
Gruszki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. By były stabilne, podcinamy je od spodu.
Krok 5: UBIJAMY PIANĘ Z BIAŁEK
Białka ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier.
Posiekane orzechy łączymy w misce z cukrem pudrem. Mieszamy i dodajemy do ubitej piany z białek. Delikatnie mieszamy.
Krok 6: NADZIEWAMY I PIECZEMY GRUSZKI
Gruszkowe łódeczki wypełniamy przestudzonym nadzieniem. Na wierzch każdej z nich wykładamy porcję piany z orzechami włoskimi. Lekko uklepujemy.
Resztę piany wykładamy obok gruszek, by upiec z niej minibezy. Gruszki i bezy pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 7: PODAJEMY GRUSZKI
Talerz dekorujemy owocami czerwonej porzeczki, malinami i listkami mięty. Obok układamy upieczone gruszki z bezą.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!
Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!
Bezy z marakują
Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!
Czekoladowa kostka bez laktozy
Bez laktozy, bez glutenu! Świetna propozycja ciasta dla osób przebywających na diecie wykluczeniowej – czekoladowa kostka z delikatnym kremem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Walentynkowe serduszka
- Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
- Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
- Torcik serowy à la tiramisu
- Sernik czekoladowy
- Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
- Torciki bezowe z miętą i malinami
- Ciasto z porzeczkami i bezą
- Chlebki warzywne w trzech kolorach
- Suflet z mango
- Bezglutenowa tarta migdałowa
- Monogram cake
- Surówka z kalarepy
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Praliny z białą czekoladą i ciasteczkami
- Mieszanka przyprawowa do grilla
- Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
- Chorwacki pilaw z jagnięciną
- Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem
- Raita z ogórków i bakłażana
- Muffiny z czekoladą: klasyczne i wegańskie
- Ekspresowy sorbet z melona
- Pudding jaglany z kaki
- Ośmiornica z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym
- Herbaciane paluszki
- Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
- Słodkie przekąski sylwestrowe
- Konfitura czereśniowa z nasionami chia
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Pudding chia z solonym karmelem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)