
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- pędzelek
- robot wielofunkcyjny
- rózgę kuchenną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: NAMACZAMY ŻURAWINY
Żurawiny zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Odstawiamy, by lekko zmiękły.
Krok 2: OBIERAMY GRUSZKI
Gruszki obieramy i przecinamy na pół. Cztery najbardziej kształtne owoce wybieramy do pieczenia (odkładamy), dwa pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Krok 3: KARMELIZUJEMY GRUSZKI
Na suchej patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy pokrojone gruszki. Mieszamy i chwilę podgrzewamy. Dodajemy namoczone żurawiny razem z sokiem. Ponownie mieszamy i gotujemy, aż odparuje cały płyn.
Pod koniec gotowania, gdy zredukujemy płyn, dodajemy masło. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 4: DRĄŻYMY GRUSZKI
Z gruszek przeznaczonych do pieczenia za pomocą łyżeczki wyjmujemy gniazda nasienne, tworząc niewielkie wgłębienie na nadzienie. Każdą łódeczkę smarujemy miodem za pomocą pędzelka.
Gruszki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. By były stabilne, podcinamy je od spodu.
Krok 5: UBIJAMY PIANĘ Z BIAŁEK
Białka ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier.
Posiekane orzechy łączymy w misce z cukrem pudrem. Mieszamy i dodajemy do ubitej piany z białek. Delikatnie mieszamy.
Krok 6: NADZIEWAMY I PIECZEMY GRUSZKI
Gruszkowe łódeczki wypełniamy przestudzonym nadzieniem. Na wierzch każdej z nich wykładamy porcję piany z orzechami włoskimi. Lekko uklepujemy.
Resztę piany wykładamy obok gruszek, by upiec z niej minibezy. Gruszki i bezy pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 7: PODAJEMY GRUSZKI
Talerz dekorujemy owocami czerwonej porzeczki, malinami i listkami mięty. Obok układamy upieczone gruszki z bezą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledzie po kaszubsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Jajka na miękko
- Uszka z grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Guacamole
- Makówki śląskie
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledź w oleju
- Boczek pieczony
- Mini burgery
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Ryba z piekarnika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)