Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- rękaw cukierniczy,
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 145°C,
- blender
Krok 1: Pieczemy bezy
Białka o temperaturze pokojowej ubijamy mikserem, stopniowo dodając cukier i sól, aż do uzyskania sztywnej, lśniącej masy. Na wolnych obrotach mieszamy białka z kawą, nasionkami wanilii, mąką i octem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia szprycujemy mini bezy o średnicy ok. 6-8 cm. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 145°C i pieczemy przez 35-40 minut. Otwieramy piekarnik i czekamy ok. 5 minut, aż bezy trochę wystygną.
Krok 2: Przygotowujemy krem owocowy
Kiwi obieramy, marakuje przekrawamy na pół i wyjmujemy miąższ. Kiwi blendujemy z miętą na gładką masę. Mieszamy z serkiem mascarpone i miąższem marakui. Mocno schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem i łączymy z kremem owocowym. Tak powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
Krok 3: Dekorujemy bezy kremem
Każdą bezę przekrawamy na pół, ostrym, ząbkowanym nożem. Na spód szprycujemy krem, dekorujemy świeżymi owocami i listkami melisy. Przykrywamy górna częścią bezy.
Zobacz podobne
przepisy
Bezowy tort cytrynowy
Słodki deser w doskonałej cenie - bezowy torcik przełożony cytrynowym kremem!
Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!
Torciki bezowe z miętą i malinami
Beza dla początkujących? Najlepiej w mniejszym rozmiarze! Przygotuj minitorciki bezowe z kremem miętowym i malinami!
Ryż zapiekany z jabłkami i bezą
Zobacz, jak przygotować ryż zapiekany z mleczkiem kokosowym, karmelizowanymi jabłkami i wegańską bezą!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Domek z piernika
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Piernik staropolski
- Sałatka gyros
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2175 dni temu
Krem kompletnie nie wyszedł.
odpowiedz
2174 dni temu
A co konkretnie się nie udało?