
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- rękaw cukierniczy,
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 145°C,
- blender
Krok 1: Pieczemy bezy
Białka o temperaturze pokojowej ubijamy mikserem, stopniowo dodając cukier i sól, aż do uzyskania sztywnej, lśniącej masy. Na wolnych obrotach mieszamy białka z kawą, nasionkami wanilii, mąką i octem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia szprycujemy mini bezy o średnicy ok. 6-8 cm. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 145°C i pieczemy przez 35-40 minut. Otwieramy piekarnik i czekamy ok. 5 minut, aż bezy trochę wystygną.
Krok 2: Przygotowujemy krem owocowy
Kiwi obieramy, marakuje przekrawamy na pół i wyjmujemy miąższ. Kiwi blendujemy z miętą na gładką masę. Mieszamy z serkiem mascarpone i miąższem marakui. Mocno schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem i łączymy z kremem owocowym. Tak powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
Krok 3: Dekorujemy bezy kremem
Każdą bezę przekrawamy na pół, ostrym, ząbkowanym nożem. Na spód szprycujemy krem, dekorujemy świeżymi owocami i listkami melisy. Przykrywamy górna częścią bezy.
Zobacz podobne
przepisy
Bezowy tort cytrynowy
Słodki deser w doskonałej cenie - bezowy torcik przełożony cytrynowym kremem!

Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!

Torciki bezowe z miętą i malinami
Beza dla początkujących? Najlepiej w mniejszym rozmiarze! Przygotuj minitorciki bezowe z kremem miętowym i malinami!

Ryż zapiekany z jabłkami i bezą
Zobacz, jak przygotować ryż zapiekany z mleczkiem kokosowym, karmelizowanymi jabłkami i wegańską bezą!

Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Gnocchi dyniowe
- Risotto z kurczakiem
- Gnocchi w sosie pomidorowym
- Risotto z warzywami
- Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Jajka po benedyktyńsku
- Kiszka ziemniaczana
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Tort lodowy
- Gruszki w syropie
- Gnocchi własnej roboty
- Grochówka wojskowa
- Sałatka gyros
- Francuskie makaroniki
- Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Chłodnik z botwiny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2373 dni temu
Krem kompletnie nie wyszedł.
odpowiedz
2372 dni temu
A co konkretnie się nie udało?