
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rękaw cukierniczy
- mikser
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 120°C
Krok 1: Pieczemy torciki
Białka ubijamy na sztywno z sokiem z cytryny i solą. Stopniowo dodajemy 180 g cukru pudru, przesiewając przez sitko, ubijamy dalej na sztywną, błyszczącą masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy ok. 40 kleksów (o średnicy 3-4 cm) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zanurzoną w zimnej wodzie łyżeczką w każdym robimy małe wgłębienie. Torciki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C około 1 godziny, do lekkiego zrumienienia, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 2: Przygotowujemy krem miętowy
Serek śmietankowy mieszamy ze śmietaną, pozostałym cukrem pudrem i likierem miętowym. Dodajemy drobno pokrojone czekoladowo-miętowe paluszki i mieszamy. Maliny myjemy, a następnie dobrze osączamy z wody.
Krok 3: Dekorujemy torciki
Krótko przed podaniem na każdą bezę nakładamy po jednej czubatej łyżeczce kremu miętowego, a następnie dekorujemy malinami i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!

Bezowy tort cytrynowy
Słodki deser w doskonałej cenie - bezowy torcik przełożony cytrynowym kremem!

Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą
Smaczne ciasto o fantazyjnym kształcie - zainspiruj się przepisem Pawła Małeckiego!

Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!

Komentarze (1)
291 dni temu
dobre bardzo polecam
odpowiedz