Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, ubijamy. Rozpuszczamy masło z czekoladą (w mikrofalówce lub kąpieli wodnej) i łączymy z ubitymi jajkami (czekolada nie może być gorąca!). Masę wlewamy do formy o średnicy 18 cm i pieczemy 20 minut w temp. 180°C.
KROK 2
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Masę przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy małe bezy na blachę wyłożoną pergaminem.
Bezy pieczemy (suszymy) około 2,5-3 godzin w temp. 80-90°C.
KROK 3
Budyń rozpuszczamy w 100 ml mleka. Owoce miksujemy z pozostałą ilością mleka, zagotowujemy i energicznie mieszając, dodajemy rozpuszczony budyń. Studzimy.
Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę i dodajemy do niej stopniowo owocowy budyń. Do gotowego kremu dodajemy pokruszone bezy, delikatnie mieszamy i przekładamy do miski wyłożonej folią spożywczą. Przykrywamy miskę upieczonym wcześniej biszkoptem, docinamy go do kształtu formy i chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Wyjmujemy ciasto z formy i obklejamy pozostałymi bezami. Oprószamy kakao lub cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.
Tort bezowy z likierem jajecznym
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort bezowy? Paweł Małecki w Kuchni Lidla powie Ci, jak przygotować pyszny tort z likierem jajecznym.
Torcik brazylijski
Daj się porwać egzotycznym, słodkim smakom! Paweł Małecki przygotował przepis na pyszny torcik brazylijski! Zapraszamy do Kuchni Lidla!
Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierogi
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem
- Wegańska ryba po grecku
- Domek z piernika
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto marchewkowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
3185 dni temu
robiłam i bezy trochę nie wyszły ale było bardzo dobre
odpowiedz
3361 dni temu
Jak "przyklejamy" bezy do ciasta ,?
odpowiedz
3359 dni temu
Drogi Gościu, przyklejamy, czyli inaczej: ciasto obkładamy bezami. Proponujemy obejrzenie ostatniej minuty filmiku instruktażowego - Paweł pokazuje, jak to robić :)
3288 dni temu
NORMALNIE
3366 dni temu
Ale czad ! To bedzie na moich urodzinach jest przepiękne ! Uwielbiam pomysły Pawła
odpowiedz
3365 dni temu
Mamy nadzieję, że zachwyci gości :) Pozdrawiamy i sto lat! ;)
3366 dni temu
" przykrywamy ciasto upieczonym wczesniej biszkoptem"? Nie bardzo rozumiem ten krok. Prosze bardzo o wyjasnienie.
odpowiedz
3366 dni temu
Beato, dziękujemy za zwrócenie uwagi. Oczywiście upieczonym biszkoptem przykrywamy miskę z kremem :)
3371 dni temu
Ten biszkopt bez mąki?!
odpowiedz
3370 dni temu
Drogi Gościu, dokładnie tak :) Biszkopt jest bez mąki :)
3375 dni temu
Ten biszkopt bez mąki?
odpowiedz
3374 dni temu
też się chętnie dowiem ;)
3373 dni temu
Kris, zgadza się - do tego przepisu nie używamy mąki :)
3376 dni temu
Przepis super, no i pięknie wygląda ! Panie Pawle dzięki .
odpowiedz
3381 dni temu
pyszota :) Dziękuję za przepis
odpowiedz
zobacz wszystkie