
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, ubijamy. Rozpuszczamy masło z czekoladą (w mikrofalówce lub kąpieli wodnej) i łączymy z ubitymi jajkami (czekolada nie może być gorąca!). Masę wlewamy do formy o średnicy 18 cm i pieczemy 20 minut w temp. 180°C.
KROK 2
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Masę przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy małe bezy na blachę wyłożoną pergaminem.
Bezy pieczemy (suszymy) około 2,5-3 godzin w temp. 80-90°C.
KROK 3
Budyń rozpuszczamy w 100 ml mleka. Owoce miksujemy z pozostałą ilością mleka, zagotowujemy i energicznie mieszając, dodajemy rozpuszczony budyń. Studzimy.
Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę i dodajemy do niej stopniowo owocowy budyń. Do gotowego kremu dodajemy pokruszone bezy, delikatnie mieszamy i przekładamy do miski wyłożonej folią spożywczą. Przykrywamy miskę upieczonym wcześniej biszkoptem, docinamy go do kształtu formy i chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Wyjmujemy ciasto z formy i obklejamy pozostałymi bezami. Oprószamy kakao lub cukrem pudrem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Jajka na miękko
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Boczek pieczony
- Sernik pistacjowy
- Guacamole
- Ryba z piekarnika
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Uszka z grzybami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sałatka gyros
- Domek z piernika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Mini burgery
- Ciasto marchewkowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (15)
3487 dni temu
robiłam i bezy trochę nie wyszły ale było bardzo dobre
Odpowiedz
3663 dni temu
Jak "przyklejamy" bezy do ciasta ,?
Odpowiedz
3661 dni temu
Drogi Gościu, przyklejamy, czyli inaczej: ciasto obkładamy bezami. Proponujemy obejrzenie ostatniej minuty filmiku instruktażowego - Paweł pokazuje, jak to robić :)
3590 dni temu
NORMALNIE
3668 dni temu
Ale czad ! To bedzie na moich urodzinach jest przepiękne ! Uwielbiam pomysły Pawła
Odpowiedz
3667 dni temu
Mamy nadzieję, że zachwyci gości :) Pozdrawiamy i sto lat! ;)
3668 dni temu
" przykrywamy ciasto upieczonym wczesniej biszkoptem"? Nie bardzo rozumiem ten krok. Prosze bardzo o wyjasnienie.
Odpowiedz
3668 dni temu
Beato, dziękujemy za zwrócenie uwagi. Oczywiście upieczonym biszkoptem przykrywamy miskę z kremem :)
3673 dni temu
Ten biszkopt bez mąki?!
Odpowiedz
3672 dni temu
Drogi Gościu, dokładnie tak :) Biszkopt jest bez mąki :)
3677 dni temu
Ten biszkopt bez mąki?
Odpowiedz
3676 dni temu
też się chętnie dowiem ;)
3675 dni temu
Kris, zgadza się - do tego przepisu nie używamy mąki :)
3678 dni temu
Przepis super, no i pięknie wygląda ! Panie Pawle dzięki .
Odpowiedz
3683 dni temu
pyszota :) Dziękuję za przepis
Odpowiedz
zobacz wszystkie