zobacz film Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1

Malecki - krok 1Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, ubijamy. Rozpuszczamy masło z czekoladą (w mikrofalówce lub kąpieli wodnej) i łączymy z ubitymi jajkami (czekolada nie może być gorąca!). Masę wlewamy do formy o średnicy 18 cm i pieczemy 20 minut w temp. 180°C.

 

KROK 2

Malecki - krok 2Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Masę przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy małe bezy na blachę wyłożoną pergaminem.

Bezy pieczemy (suszymy) około 2,5-3 godzin w temp. 80-90°C.

 

KROK 3

Malecki - krok 2Budyń rozpuszczamy w 100 ml mleka. Owoce miksujemy z pozostałą ilością mleka, zagotowujemy i energicznie mieszając, dodajemy rozpuszczony budyń. Studzimy.

Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę i dodajemy do niej stopniowo owocowy budyń. Do gotowego kremu dodajemy pokruszone bezy, delikatnie mieszamy i przekładamy do miski wyłożonej folią spożywczą. Przykrywamy miskę upieczonym wcześniej biszkoptem, docinamy go do kształtu formy i chłodzimy w lodówce 2 godziny.

Wyjmujemy ciasto z formy i obklejamy pozostałymi bezami. Oprószamy kakao lub cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Marta Marta
    3185 dni temu
    robiłam i bezy trochę nie wyszły ale było bardzo dobre

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3361 dni temu
    Jak "przyklejamy" bezy do ciasta ,?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3359 dni temu
    Drogi Gościu, przyklejamy, czyli inaczej: ciasto obkładamy bezami. Proponujemy obejrzenie ostatniej minuty filmiku instruktażowego - Paweł pokazuje, jak to robić :)
  • Gość Gość
    3288 dni temu
    NORMALNIE
  • Ilo Ilo
    3366 dni temu
    Ale czad ! To bedzie na moich urodzinach jest przepiękne ! Uwielbiam pomysły Pawła

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3365 dni temu
    Mamy nadzieję, że zachwyci gości :) Pozdrawiamy i sto lat! ;)
  • beata beata
    3366 dni temu
    " przykrywamy ciasto upieczonym wczesniej biszkoptem"? Nie bardzo rozumiem ten krok. Prosze bardzo o wyjasnienie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3366 dni temu
    Beato, dziękujemy za zwrócenie uwagi. Oczywiście upieczonym biszkoptem przykrywamy miskę z kremem :)
  • Gość Gość
    3371 dni temu
    Ten biszkopt bez mąki?!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3370 dni temu
    Drogi Gościu, dokładnie tak :) Biszkopt jest bez mąki :)
  • kris kris
    3375 dni temu
    Ten biszkopt bez mąki?

    odpowiedz

  • Tysia Tysia
    3374 dni temu
    też się chętnie dowiem ;)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3373 dni temu
    Kris, zgadza się - do tego przepisu nie używamy mąki :)
  • gospodyni domowa gospodyni domowa
    3376 dni temu
    Przepis super, no i pięknie wygląda ! Panie Pawle dzięki .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3381 dni temu
    pyszota :) Dziękuję za przepis

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!