
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, ubijamy. Rozpuszczamy masło z czekoladą (w mikrofalówce lub kąpieli wodnej) i łączymy z ubitymi jajkami (czekolada nie może być gorąca!). Masę wlewamy do formy o średnicy 18 cm i pieczemy 20 minut w temp. 180°C.
KROK 2
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Masę przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy małe bezy na blachę wyłożoną pergaminem.
Bezy pieczemy (suszymy) około 2,5-3 godzin w temp. 80-90°C.
KROK 3
Budyń rozpuszczamy w 100 ml mleka. Owoce miksujemy z pozostałą ilością mleka, zagotowujemy i energicznie mieszając, dodajemy rozpuszczony budyń. Studzimy.
Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę i dodajemy do niej stopniowo owocowy budyń. Do gotowego kremu dodajemy pokruszone bezy, delikatnie mieszamy i przekładamy do miski wyłożonej folią spożywczą. Przykrywamy miskę upieczonym wcześniej biszkoptem, docinamy go do kształtu formy i chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Wyjmujemy ciasto z formy i obklejamy pozostałymi bezami. Oprószamy kakao lub cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.

Tort bezowy z likierem jajecznym
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort bezowy? Paweł Małecki w Kuchni Lidla powie Ci, jak przygotować pyszny tort z likierem jajecznym.

Torcik brazylijski
Daj się porwać egzotycznym, słodkim smakom! Paweł Małecki przygotował przepis na pyszny torcik brazylijski! Zapraszamy do Kuchni Lidla!

Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!

Zobacz przepisy
na lato
- Deser z tapioką
- Kurczak w sosie pomidorowym
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Ramen
- Chlebek bananowy
- Tort lodowy
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Pistacjowy sernik baskijski
- Butter chicken
- Jak zrobić idealny bekon?
- Jak myć warzywa i owoce?
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
3382 dni temu
robiłam i bezy trochę nie wyszły ale było bardzo dobre
odpowiedz
3558 dni temu
Jak "przyklejamy" bezy do ciasta ,?
odpowiedz
3556 dni temu
Drogi Gościu, przyklejamy, czyli inaczej: ciasto obkładamy bezami. Proponujemy obejrzenie ostatniej minuty filmiku instruktażowego - Paweł pokazuje, jak to robić :)
3485 dni temu
NORMALNIE
3563 dni temu
Ale czad ! To bedzie na moich urodzinach jest przepiękne ! Uwielbiam pomysły Pawła
odpowiedz
3562 dni temu
Mamy nadzieję, że zachwyci gości :) Pozdrawiamy i sto lat! ;)
3563 dni temu
" przykrywamy ciasto upieczonym wczesniej biszkoptem"? Nie bardzo rozumiem ten krok. Prosze bardzo o wyjasnienie.
odpowiedz
3563 dni temu
Beato, dziękujemy za zwrócenie uwagi. Oczywiście upieczonym biszkoptem przykrywamy miskę z kremem :)
3568 dni temu
Ten biszkopt bez mąki?!
odpowiedz
3567 dni temu
Drogi Gościu, dokładnie tak :) Biszkopt jest bez mąki :)
3572 dni temu
Ten biszkopt bez mąki?
odpowiedz
3571 dni temu
też się chętnie dowiem ;)
3570 dni temu
Kris, zgadza się - do tego przepisu nie używamy mąki :)
3573 dni temu
Przepis super, no i pięknie wygląda ! Panie Pawle dzięki .
odpowiedz
3578 dni temu
pyszota :) Dziękuję za przepis
odpowiedz
zobacz wszystkie