Torcik brazylijski

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Biszkopt

Białka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy do nich cukier i miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy otartą skórkę z limonek. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (boki smarujemy masłem i oprószamy mąką). Przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170°C przez 35-45 minut, aż nabierze złotego koloru. Upieczony biszkopt, jeszcze gorący, wyjmujemy z piekarnika, odwracamy do góry dnem (spodem) i z wysokości 20-30 cm spuszczamy na blat wyłożony papierem do pieczenia. Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc). Ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy.

Nakropka

Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 5-6 minut na małym ogniu. Wodę z cukrem pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na samym końcu do wody dodajemy sok z limonki.

Żelka

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Pokrojone na mniejsze kawałki mango i wyfiletowane pomarańcze wrzucamy do naczynia. Do owoców dodajemy cukier puder i sok z limonki. Całość miksujemy. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce, a następnie dodajemy do zmiksowanych owoców. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną galaretkę wylewamy do dwóch ramek o średnicy 20 cm. Odstawiamy do zamrażalnika mniej więcej na 2 godziny.

Masa śmietanowa

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę ubijamy, do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder, sok z limonki oraz startą na tarce skórkę z limonki. Na samym końcu do śmietanki z dodatkami dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę rozpuszczoną w kuchence mikrofalowej. Całość delikatnie mieszamy.

Włoska beza

Białko ubijamy z 50 g cukru na sztywną pianę. Pozostałą ilość cukru wsypujemy do wody, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10-12 minut do momentu uzyskania gęstego syropu. Tak przygotowany syrop cukrowy powoli dolewamy do ubijających się białek. Po dodaniu syropu białka ubijamy jeszcze przez chwilę.

Z biszkoptu odkrawamy wierzch (wyrównujemy), następnie dzielimy go na cztery równe części (będziemy używać dwóch części biszkoptu, pozostałe dwie części wykorzystujemy do innych deserów). Jeden blat biszkoptu umieszczamy w tortownicy o średnicy 24 cm. Nakrapiamy go za pomocą pędzla wcześniej przygotowaną nakropką. Masę śmietanową dzielimy na dwie równe części. Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy grubą warstwę śmietany na biszkopcie. Uprzednio zamrożoną galaretkę wyciągamy z ramek. Jedną z nich umieszczamy na wyciśniętej śmietanie i delikatnie wciskamy w masę. Dodając niewielką ilość masy śmietanowej, wyrównujemy wierzch, tak aby przykryć żelkę cienką warstwą śmietany. Następnie kładziemy drugi blat biszkoptowy i powtarzamy czynności. Po przygotowaniu drugiej warstwy tortu dokładnie wyrównujemy górę. Tort umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny. Po upływie danego czasu przy użyciu noża nakładamy bezę, tworząc nieregularną strukturę. Bezę opalamy za pomocą palnika gastronomicznego. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami (limonka, pomarańcza) pokrojonymi w cząstki oraz otartą z nich skórką. 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • Justa Justa
    846 dni temu
    Czy beza włoska dodana na biła śmietanę nie rozpuści jej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    846 dni temu
    Justo, jeśli tort po nałożeniu masy śmietanowej schowasz do lodówki na 2-3 godziny, tak, jak Paweł zaleca w przepisie, nic takiego nie powinno się stać.
  • Monika Monika
    3175 dni temu
    Jak mogę inaczej sobie poradzić jeśli nie posiadam takiego palnika gastronomicznego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3174 dni temu
    Moniko, jeśli nie masz palnika, bezę wstawiamy do piekarnika z włączoną górną grzałką rozgrzanego do temperatury 210°C na mniej więcej 2-3 minuty, aby beza ładnie się zarumieniła.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3573 dni temu
    Kacper, galaretkę możesz przygotować w formach do ciast z odpinaną ramą.

    odpowiedz

  • kacper kacper
    3575 dni temu
    W czym można zamrozić żelkę jak się nie ma takich silikonowych talerzy

    odpowiedz

  • MagdaBW MagdaBW
    3639 dni temu
    Witam! mam pytanie odnośnie masy śmietanowej. postanowiłam wypróbować przepis na tydzien przed roczkiem synka, smakowo wszystko pysznie ale nie wiem co robię źle. Uprzednio schłodzoną śmietanę ubijam i za pierwszym razem rodałam resztę składników na wolnych obrotach - śmietana lekko się przebiła i nie była juz taka gładka. za drugim razem znó ubiłam schłodzoną śmietanę ale już postanowiłam resztę składników wmieszać szpatułą, ręcznie. Efekt ten sam- śmietana zrobiła się porowata a nie jednolita. proszę o jakieś dodatkowe wskazówki bo juz nie wiem co mam robić a urodziny synka za tydzień!! dziękuję!

    odpowiedz

  • Zuza Zuza
    3667 dni temu
    Torcik brazylijski! Mmm... brzmi pysznie. Przepis też super.

    odpowiedz

  • Kinga Skoczylas Kinga Skoczylas
    3744 dni temu
    Tort rewelacyjny!!!! ale dałam troche mniej cukru niz w przepisie. Wedlug mnie idealny!!! :) Uwielbiam!

    odpowiedz

  • Julcia Julcia
    3777 dni temu
    Zrobiłam ten torcik na urodziny córeczki, wszyscy goście byli zachwyceni. Bardzo dobry torcik =)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3794 dni temu
    Julciu, beza włoska w przeciwieństwie od tradycyjnej bezy nie jest chrupiąca, lecz ma konsystencję gęstego kremu. Takiej bezy nie należy piec, a jedynie delikatnie przypalić palnikiem.

    odpowiedz

  • Julcia Julcia
    3794 dni temu
    Czy beze mogę upiec w tradycyjny sposób w piekarniku a potem położyć ja na resztę tortu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3797 dni temu
    Emilio mango możesz zastąpić truskawkami w proporcji 1:1. Niestety jednak palnik jest niezbędnym wyposażeniem do przygotowania bezy :(

    odpowiedz

  • EMILIAGość EMILIAGość
    3799 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź.Mam jednak pytanie jak postąpić z bezą gdy nie ma się palnika? Czy mogę zastąpić owoce z przepisu truskawkami i w jakiej ilości?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3814 dni temu
    Emilio, niestety do tego przepisu nie pojawi się film. Jeśli jednak jakiś fragment przepisu budzi Twoje wątpliwości - pisz śmiało! Chętnie odpowiemy na wszystkie Twoje kulinarne pytania :)

    odpowiedz

  • EMILIAGość EMILIAGość
    3814 dni temu
    Witam serdecznie,jestem miłośniczką przepisów Pana Pawła i jego talentu. Dzięki filmikom udało mi się upiec wspaniałe ciasta, które zachwyciły moich gości. Bardzo spodobał mi się tort Brazylijski ale czytając przepis wiem ze bez filmu nie dam rady go wykonać.Uważam, że zwłaszcza takie przepisy powinny być razem z filmem z Panem Pawłem który wszystko świetnie tłumaczy i podpowiada jak wykonać.Czy jest szansa że pojawi się przepis z filmem? Serdecznie pozdrawiam pana Pawła i dziękuję za wszystkie przepisy.

    odpowiedz

  • Icurek Icurek
    3816 dni temu
    straszna szkoda że nie ma filmiku :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3818 dni temu
    Gosiu, daj nam znać czy torcik Ci smakował! :) Jesteśmy pewni, że wyjdzie Ci świetnie!

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3818 dni temu
    Barzdo apetycznie wygląda ten tort p.Pawła, lubię takie zażelowane owoce, dzisiaj do Lidla po mango, pomarańcze i do dzieła :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!