Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Biszkopt
Białka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy do nich cukier i miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy otartą skórkę z limonek. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (boki smarujemy masłem i oprószamy mąką). Przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170°C przez 35-45 minut, aż nabierze złotego koloru. Upieczony biszkopt, jeszcze gorący, wyjmujemy z piekarnika, odwracamy do góry dnem (spodem) i z wysokości 20-30 cm spuszczamy na blat wyłożony papierem do pieczenia. Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc). Ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy.
Nakropka
Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 5-6 minut na małym ogniu. Wodę z cukrem pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na samym końcu do wody dodajemy sok z limonki.
Żelka
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Pokrojone na mniejsze kawałki mango i wyfiletowane pomarańcze wrzucamy do naczynia. Do owoców dodajemy cukier puder i sok z limonki. Całość miksujemy. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce, a następnie dodajemy do zmiksowanych owoców. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną galaretkę wylewamy do dwóch ramek o średnicy 20 cm. Odstawiamy do zamrażalnika mniej więcej na 2 godziny.
Masa śmietanowa
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę ubijamy, do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder, sok z limonki oraz startą na tarce skórkę z limonki. Na samym końcu do śmietanki z dodatkami dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę rozpuszczoną w kuchence mikrofalowej. Całość delikatnie mieszamy.
Włoska beza
Białko ubijamy z 50 g cukru na sztywną pianę. Pozostałą ilość cukru wsypujemy do wody, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10-12 minut do momentu uzyskania gęstego syropu. Tak przygotowany syrop cukrowy powoli dolewamy do ubijających się białek. Po dodaniu syropu białka ubijamy jeszcze przez chwilę.
Z biszkoptu odkrawamy wierzch (wyrównujemy), następnie dzielimy go na cztery równe części (będziemy używać dwóch części biszkoptu, pozostałe dwie części wykorzystujemy do innych deserów). Jeden blat biszkoptu umieszczamy w tortownicy o średnicy 24 cm. Nakrapiamy go za pomocą pędzla wcześniej przygotowaną nakropką. Masę śmietanową dzielimy na dwie równe części. Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy grubą warstwę śmietany na biszkopcie. Uprzednio zamrożoną galaretkę wyciągamy z ramek. Jedną z nich umieszczamy na wyciśniętej śmietanie i delikatnie wciskamy w masę. Dodając niewielką ilość masy śmietanowej, wyrównujemy wierzch, tak aby przykryć żelkę cienką warstwą śmietany. Następnie kładziemy drugi blat biszkoptowy i powtarzamy czynności. Po przygotowaniu drugiej warstwy tortu dokładnie wyrównujemy górę. Tort umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny. Po upływie danego czasu przy użyciu noża nakładamy bezę, tworząc nieregularną strukturę. Bezę opalamy za pomocą palnika gastronomicznego. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami (limonka, pomarańcza) pokrojonymi w cząstki oraz otartą z nich skórką.
Zobacz podobne
przepisy
Crumble z serkiem mascarpone i malinami
Przepis na pyszny deser – crumble z serkiem mascarpone i malinami. To świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych!
Tort bezowy z likierem jajecznym
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort bezowy? Paweł Małecki w Kuchni Lidla powie Ci, jak przygotować pyszny tort z likierem jajecznym.
Ciasto z truskawkami i galaretką
Truskawki, galaretka, chrupiące wafelki – to ulubione smakołyki dzieci. Co z nich można zrobić? Pyszne ciasto truskawkowe według przepisu Pawła Małeckiego!
Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kompot z suszu z cytryną
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Domek z piernika
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sernik krakowski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (19)
870 dni temu
Czy beza włoska dodana na biła śmietanę nie rozpuści jej?
odpowiedz
870 dni temu
Justo, jeśli tort po nałożeniu masy śmietanowej schowasz do lodówki na 2-3 godziny, tak, jak Paweł zaleca w przepisie, nic takiego nie powinno się stać.
3199 dni temu
Jak mogę inaczej sobie poradzić jeśli nie posiadam takiego palnika gastronomicznego?
odpowiedz
3198 dni temu
Moniko, jeśli nie masz palnika, bezę wstawiamy do piekarnika z włączoną górną grzałką rozgrzanego do temperatury 210°C na mniej więcej 2-3 minuty, aby beza ładnie się zarumieniła.
3597 dni temu
Kacper, galaretkę możesz przygotować w formach do ciast z odpinaną ramą.
odpowiedz
3600 dni temu
W czym można zamrozić żelkę jak się nie ma takich silikonowych talerzy
odpowiedz
3663 dni temu
Witam! mam pytanie odnośnie masy śmietanowej. postanowiłam wypróbować przepis na tydzien przed roczkiem synka, smakowo wszystko pysznie ale nie wiem co robię źle. Uprzednio schłodzoną śmietanę ubijam i za pierwszym razem rodałam resztę składników na wolnych obrotach - śmietana lekko się przebiła i nie była juz taka gładka. za drugim razem znó ubiłam schłodzoną śmietanę ale już postanowiłam resztę składników wmieszać szpatułą, ręcznie. Efekt ten sam- śmietana zrobiła się porowata a nie jednolita. proszę o jakieś dodatkowe wskazówki bo juz nie wiem co mam robić a urodziny synka za tydzień!! dziękuję!
odpowiedz
3691 dni temu
Torcik brazylijski! Mmm... brzmi pysznie. Przepis też super.
odpowiedz
3768 dni temu
Tort rewelacyjny!!!! ale dałam troche mniej cukru niz w przepisie. Wedlug mnie idealny!!! :) Uwielbiam!
odpowiedz
3801 dni temu
Zrobiłam ten torcik na urodziny córeczki, wszyscy goście byli zachwyceni. Bardzo dobry torcik =)
odpowiedz
3818 dni temu
Julciu, beza włoska w przeciwieństwie od tradycyjnej bezy nie jest chrupiąca, lecz ma konsystencję gęstego kremu. Takiej bezy nie należy piec, a jedynie delikatnie przypalić palnikiem.
odpowiedz
3818 dni temu
Czy beze mogę upiec w tradycyjny sposób w piekarniku a potem położyć ja na resztę tortu?
odpowiedz
3821 dni temu
Emilio mango możesz zastąpić truskawkami w proporcji 1:1. Niestety jednak palnik jest niezbędnym wyposażeniem do przygotowania bezy :(
odpowiedz
3823 dni temu
Dziękuję za odpowiedź.Mam jednak pytanie jak postąpić z bezą gdy nie ma się palnika? Czy mogę zastąpić owoce z przepisu truskawkami i w jakiej ilości?
odpowiedz
3838 dni temu
Emilio, niestety do tego przepisu nie pojawi się film. Jeśli jednak jakiś fragment przepisu budzi Twoje wątpliwości - pisz śmiało! Chętnie odpowiemy na wszystkie Twoje kulinarne pytania :)
odpowiedz
3838 dni temu
Witam serdecznie,jestem miłośniczką przepisów Pana Pawła i jego talentu. Dzięki filmikom udało mi się upiec wspaniałe ciasta, które zachwyciły moich gości. Bardzo spodobał mi się tort Brazylijski ale czytając przepis wiem ze bez filmu nie dam rady go wykonać.Uważam, że zwłaszcza takie przepisy powinny być razem z filmem z Panem Pawłem który wszystko świetnie tłumaczy i podpowiada jak wykonać.Czy jest szansa że pojawi się przepis z filmem? Serdecznie pozdrawiam pana Pawła i dziękuję za wszystkie przepisy.
odpowiedz
3840 dni temu
straszna szkoda że nie ma filmiku :(
odpowiedz
3842 dni temu
Gosiu, daj nam znać czy torcik Ci smakował! :) Jesteśmy pewni, że wyjdzie Ci świetnie!
odpowiedz
3842 dni temu
Barzdo apetycznie wygląda ten tort p.Pawła, lubię takie zażelowane owoce, dzisiaj do Lidla po mango, pomarańcze i do dzieła :)
odpowiedz
zobacz wszystkie