zobacz film Ciasto z truskawkami i galaretką

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej. Śmietankę mocno schłódź w lodówce. Żelatynę namocz w wodzie i odstaw do napęcznienia. 

Chrupiący spód

2 - 3 tabliczki czekolady z chrupkami (przy większej ilości czekolady spód będzie bardziej zbity i twardszy)

Galaretka

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do wystudzenia.

Chrupiący spód

Formę o średnicy 24 cm smarujemy odrobiną oleju i oprószamy niewielką ilością cukru pudru. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mikrofalówce, mieszając co 10-15 sekund. Dodajemy miękkie masło, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wafelki bardzo mocno kruszymy i dodajemy do czekolady. Masę dokładnie mieszamy, równomiernie rozprowadzamy na dnie blaszki. Odstawiamy do lodówki na 45 minut.

Masa śmietanowa

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce, mieszamy z cukrem pudrem i łączymy z odrobiną ubitej śmietany. Masę dodajemy do pozostałej części ubitej śmietany. Rozkładamy równo na chrupiącym spodzie i chłodzimy w lodówce do stężenia.

Galaretka z truskawkami

Truskawki pokrojone w ćwiartki układamy na wierzchu śmietany, delikatnie je dociskamy. Gdy galaretka zacznie się ścinać, delikatnym strumieniem zalewamy nią truskawki w formie. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (45)

Avatar
  • Gość Gość
    1520 dni temu
    Przepyszne ciasto, super wychodzi ! 😋

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2245 dni temu
    Ciasto jest przepyszne,ale spod ciezko sie kroi

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2191 dni temu
    Właśnie o to chodzi
  • Gość Al Gość Al
    2745 dni temu
    Ile gram mają te opakowani wafelków?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2745 dni temu
    125 gramów :)
  • PIOTR PIOTR
    3066 dni temu
    Ile trzeba dać żelatyny na te 400 g śmietanki i w jakiej ilości wody ja rozpuścić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3065 dni temu
    Piotrze, tak jak w składnikach - 8g żelatyny rozpuszczamy w 30 ml wody :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3318 dni temu
    Aga, łyżeczka żelatyny waży 4 g. I tak, użyj tradycyjnej żelatyny w proszku. Ola, sprawdź jak Paweł łączy żelatynę ze śmietaną, by nie wychodziły grudki: https://kuchnialidla.pl/laczenie-zelatyny-ze-smietana. Jeśli chodzi o masę, trzymamy ją w lodówce tak długo, aż całkowicie stężeje. Dopiero na sztywną warstwę kremu wlej tężejącą już galaretkę (musi zacząć żelować), a na pewno ciasto się uda. Powodzenia!

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3318 dni temu
    Czy mogę użyć zwykłej żelatyny? Jaki tak to ile łyżeczek?

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3319 dni temu
    Jak długo warstwa kremu powinna pozostać w lodówce zanim położymy na niej owoce i wlejemy galaretkę? Robiłam ciasto już 3 razy I za każdym razem galaretka spłynęła pod krem...Może powinnam zostawić krem w lodówce na więcej godzin? Lub dodać więcej żelatyny? Jeśli o nią chodzi to również przy połączeniu z cukrem pudrem zrobił się jeden wielki glut ale mikrofalowka go rozpuszcza więc da się go bez grudek dodać do kremówki. Z gory dzięki za odpowiedź co do kremu :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3390 dni temu
    Drogi Gościu, obejrzyj nasz trik ze sposobami rozpuszczania żelatyny i jej łączenia z masami, na pewno pomoże :) https://kuchnialidla.pl/musy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3393 dni temu
    Mi za to cała galaretka wypłynęła dołem zanim zdążyłam dojść do lodówki :( a z żelatyny zrobiła się cała jedna wielka grudka w śmietanie ... chyba mam dwie lewe ręce

    odpowiedz

  • www.supergotowanie.pl www.supergotowanie.pl
    3414 dni temu
    Zainspirowana przepisem z książki zabrałam się dzisiaj za to ciasta, dopiero teraz przeczytałam komentarze i trochę zmartwiły mnie opinie o spodzie, ale wcześniej sama go nieco "zedytowałam". Zobaczymy co z tego wyniknie. Efekt wkrótce zapewne pojawi się na blogu :)

    odpowiedz

  • natka natka
    3422 dni temu
    Przestrzegam wszystkich przed zrobieniem tego ciasta! Chcesz mieć papke z twarda czekolada to sobie zrób! Jednym słowem to ciasto to jest jeden wielki niewypał!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3424 dni temu
    Przed podaniem sugerujemy by ciasto wcześniej wyciągnąć z lodówki. Wówczas powinno się kroić łatwiej.

    odpowiedz

  • NAtka NAtka
    3424 dni temu
    Proszę o pomoc bo tego ciasta nie da się jesc! czekolada jest twarda jak kamień! Wieczorem przychodzą goście a ja nie wiem co robić!

    odpowiedz

  • Lucy Lucy
    3490 dni temu
    Bardzo dobre ciasto, ale spód jest za twardy. Najlepiej smakuje gdy wyjmie się je z lodówki ok. 10-15 min przed podaniem.

    odpowiedz

  • danuta danuta
    3670 dni temu
    spod okropny bardzo slodki nie można pokroić i nie nadaje się do zjedzenia

    odpowiedz

  • Gośćto Gośćto
    3670 dni temu
    ten spod nie da się zjeść jest tak slodki

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3678 dni temu
    sabin.ak łącznie dodajemy 400 g śmietanki UHT.

    odpowiedz

  • sabin.ak sabin.ak
    3680 dni temu
    Dziś bede przygotowywać ciasto ale nigdzie nie pisze jaka ma byc pojemność śmietanek UTH?

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3683 dni temu
    Ciasto super, aczkolwiek zgadzam się z poprzedniczką- jest trudne w konsumpcji. Mimo wyjęcia wcześniej z lodówki, spód był praktycznie niemożliwy do krojenia, a potem do oddzielenia razem z pozostałymi warstwami.

    odpowiedz

  • dzagata dzagata
    3687 dni temu
    ciasto pycha, gościom smakowało, ale jak wyjęłam na chwile przed podaniem z lodówki, żeby spód odtajał to popłynęła mi trochę śmietana. SMACZNE, ale PROBLEMATYCZNE W KONSUMPCJI.

    odpowiedz

  • Leeloo Leeloo
    3691 dni temu
    Moja modyfikacja - 2 tabliczki czekolady, paczka wafelków i 50g masła, spód jest o połowę cieńszy i idealnie kruchy.

    odpowiedz

  • Madziak Madziak
    3694 dni temu
    spód zrobiłam z 3 czekolad i troszkę innych ciastek, wyszedł twardy, ale smaczny i chrupiący. Deser pyszny!

    odpowiedz

  • dzagata dzagata
    3695 dni temu
    Moje ciasto jest w fazie zastygania. Napisze potem jak smakowało. pierwszy raz robię deser pana Pawła, muszę powiedzieć, że mnie zaintrygował :)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3695 dni temu
    Ciasto zrobione, jest przepyszne, z truskawkami z ogródka jeszcze lepsze, uwielbiam przepisy p.Pawła, a ta czekolada z chrupkami z Lidla jest super :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3696 dni temu
    By spód kroił się nieco łatwiej, zamieniliśmy w przepisie 4 tabliczki czekolady na 3 - to powinno nieco rozwiązać problem :) Dodatkowo polecamy po wyjęciu ciasta z lodówki odstawić je na dłuższą chwilę - wówczas spód nie będzie tak twardy.

    odpowiedz

  • Marzena Marzena
    3696 dni temu
    zrobiłam to ciasto z malinami spód jest rzeczywiście twardszy ale jak trochę postoi na stole to jest super chrupiący ja Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3697 dni temu
    Jak dla mnie mało smaczne ciasto, tylko ładnie wygląda, spód bardzo twardy i ciężko go pokroić, zawiodłam się :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3698 dni temu
    Ja też zrobiłam ale spód z wafelków i czekolady bardzo słodki i twardy. Krojenie spodu było nie lada wyzwaniem. Szalu nie ma.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3700 dni temu
    Jadłam wczoraj,koleżanka zrobiła,troszkę postało na stole i spokojnie pokroiliśmy je nożykiem,jadło sie wspaniale-przepis dość tani i smaczny,chciałam sama spróbować,ale nie mogę znaleźć wafelków. Jak sięnazywają ? nie mogę znaleźć ich w Lidlu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3700 dni temu
    deser ok poza spodem, który jest nie do pokrojenia łyżeczką dla dorosłego a tym bardziej dla dziecka, przecież nie można takiego deseru jeść nożem.

    odpowiedz

  • Leeloo Leeloo
    3702 dni temu
    Oczywiście że ostry nóż poradził sobie z tym spodem, tylko dziecku nie dam noża, a łyżeczką sobie nie poradził.

    odpowiedz

  • dziubek dziubek
    3703 dni temu
    ciasto ogólnie dobre, ale spód nie do pokrojenia, jest zbyt twardy, goście mieli niezłe wyzwanie żeby go zjeść

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3703 dni temu
    Przepis genialny, gdyby nie ten spód... Mi również wyszedł strasznie twardy. Co zrobić, aby temu zapobiec następnym razem?

    odpowiedz

  • Arturo Arturo
    3703 dni temu
    Zgadzam się co do tego, że spód jest po prostu jak beton. Pokroić to się może i da ale kiedy już komuś to podamy to dopiero czeka go wyzwanie! Efekt jest taki, że znika galaretka i śmietana a spód dopiero po 20-30 min w cieple daje się pokonać łyżeczką. Jest kilka sposobów by uniknąć betonowego spodu jednak tutaj żadnego nie zastosowano. Trochę szkoda.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3704 dni temu
    co to jest za czekolada potrzebna do zrobienia spodu? bo na filmie nie widać:(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3704 dni temu
    Foremka ma średnice około 25 cm. Jeśli natomiast chodzi o krojenie spodu, to ostry nóż powinien sobie z nim dość dobrze poradzić :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3705 dni temu
    Jaką średnicę ma forma?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3705 dni temu
    Zrobiłam to ciasto ale spod wyszedł tak twardy że nie dam rady go pokroić. Zostawiam w lodówce na całą noc. jutro spróbuję mam nadzieje że się nie rozpadnie.Co zrobić żeby udało mi się je ładnie pokroić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3707 dni temu
    Drogi Gościu, łącznie potrzebne jest 400 g śmietanki 30%

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3707 dni temu
    ile ma być tej śmietanki? dwa opakowania takie małe czy może być np 500 ml śmietany łaciatej?

    odpowiedz

  • mazia mazia
    3707 dni temu
    Pysznośc,uwielbiam takie pyszne ciasta z czekoladą i truskawkami.Świetny przepis pana Pawła :)

    odpowiedz

  • ao12 ao12
    3707 dni temu
    coś dla mnie miłośnika czekolady i truskawek :) zrobię jeszcze w tym tygodniu

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Ciasto z truskawkami i galaretką – smak lata

Ciasto z truskawkami i galaretką to jeden z tych deserów, który nieodmiennie kojarzy się z latem. Słońce przygrzewa, dni są dłuższe, a desery smakują jeszcze lepiej – choćby dlatego, że możemy zajadać je na zewnątrz. Szybkie ciasto z truskawkami i galaretką to ciasto idealne. Słodkie, ale nie za bardzo. Chrupiące, by jadło się przyjemniej. Pełne smaku śmietany i owoców, ale też czekolady, która znajduje się w spodzie. To trochę inna wersja niż biszkopt z truskawkami i galaretką – coś dla każdego. Dla tych, którzy lubią desery owocowe i kakaowe. Ciasto z galaretką i truskawkami może wydawać Ci się czymś trudnym do przygotowania. To przecież tyle elementów! Spód, masa śmietanowa, galaretka truskawkowa…czy komuś chce się tyle robić, by zjeść pyszne ciasto?

Na szczęście placek z truskawkami i galaretką jest banalnie prosty do przygotowania i naprawdę szybki. Zrobisz go w zaledwie godzinę! Pamiętaj jednak, że ciasto z galaretką i owocami – truskawkami, malinami czy jakimikolwiek innymi – musi stężeć w lodówce. O ile więc ten deser przygotujesz szybko, po całym procesie trzeba uzbroić się w cierpliwość. Z całego pieczenia to chyba najtrudniejszy element. Jeśli jednak czekanie Cię nie zniechęciło, koniecznie sprawdź przepis na ciasto od Pawła Małeckiego.

Przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką zostaw na później. Teraz czas na chrupiący czekoladowy spód!

Biszkopt z galaretką i owocami to klasyk. Jedno z najbardziej znanych ciast letnich, które w domach pojawia się również podczas imienin i urodzin. Biszkopt z kremem i galaretką łatwo zrobić – o ile oczywiście korzystasz z gotowych biszkoptów. Ciasto truskawkowe z galaretką  w wydaniu Pawła jest trochę inne. Oprócz pysznego kremu i galaretki z truskawkami znajdziesz tu również jeden element, który wyróżnia to ciasto i sprawia, że jest naprawdę wyjątkowe. Przepis na ciasto z galaretką jest dzięki niemu czymś, co gra z klasyką, a jednak zmienia ją w deser idealny! Schowaj więc swój przepis na biszkopt z bitą śmietaną i galaretką. Zamiast tego zrób doskonały chrupiący spód do ciasta. Uwaga, możesz użyć go do innych deserów. Jest prosty i z pewnością właśnie za to go pokochasz.

W skład chrupiącego spodu wchodzą dwie tabliczki czekolady z chrupkami, ¼ kostki masła, wafelki w czekoladzie, cukier puder i olej rzepakowy. To wszystko! Okrągłą formę posmaruj olejem i oprósz cukrem pudrem. Czekoladę rozpuść w mikrofalówce bądź kąpieli wodnej. Dodaj masło i wymieszaj, aż całość się rozpuści, a składniki połączą. Wszystkie wafelki mocno pokrusz i dodaj do czekolady. Wymieszaną masę rozprowadź na dnie blaszki i odstaw całość do lodówki na 45 minut. Proste, prawda? Może nie tak proste, jak biszkopt z owocami i galaretką, bo jednak wymaga kilku składników i cierpliwości. Uwierz jednak, że w tym spodzie można się zakochać. Bije na głowę biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną!

Jak zrobić ciasto z truskawkami i galaretką? Przygotuj masę śmietankową!

Ciasto z galaretką i kremem to niebo w gębie. Masz już jeden z najważniejszych elementów tego deseru – chrupiący spód. Teraz czas na masę śmietankową. Jest prosta do zrobienia i zawiera niewiele składników. Tu siłą jest przede wszystkim śmietana! Bo ciasto z owocami i galaretką nie potrzebuje wiele, by zachwycić. Wystarczy, że ubijesz mocno schłodzoną śmietankę kremówkę, żelatynę rozpuścisz i wymieszasz z cukrem pudrem, a następnie z niewielką ilością śmietany. Później musisz tylko połączyć i ułożyć na spodzie. Tak, Twoje ciasto z bitą śmietaną i galaretką jest już prawie gotowe.

Szybkie ciasto z galaretką potrzebuje jeszcze owoców i wieńczącej wszystko galaretki. Najlepiej, jeśli zrobisz ją wcześniej, gdyż musi ostygnąć, zanim polejesz nią ciasto. Rozpuść ją zatem we wrzątku, zanim zaczniesz przygotowywać chrupiący spód. Na śmietanowej masie ułóż truskawki bądź inne owoce, które akurat masz w domu. Mogą to być owoce mrożone lub świeże – w zależności od pory roku. Całość zalej galaretką i odstaw do lodówki, by deser stężał.

Uff, to wszystko. Ciasto z kremem i galaretką jest już gotowe. Mówiliśmy, że będzie prosto, prawda? Chociaż mogło Ci się wydawać, że biszkopt z galaretką i truskawkami wygrywa pod kątem prostoty przygotowania, ta wersja również nie powinna sprawić Ci żadnych trudności.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!