
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej. Śmietankę mocno schłódź w lodówce. Żelatynę namocz w wodzie i odstaw do napęcznienia.
Chrupiący spód
2 - 3 tabliczki czekolady z chrupkami (przy większej ilości czekolady spód będzie bardziej zbity i twardszy)
Galaretka
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do wystudzenia.
Chrupiący spód
Formę o średnicy 24 cm smarujemy odrobiną oleju i oprószamy niewielką ilością cukru pudru. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mikrofalówce, mieszając co 10-15 sekund. Dodajemy miękkie masło, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wafelki bardzo mocno kruszymy i dodajemy do czekolady. Masę dokładnie mieszamy, równomiernie rozprowadzamy na dnie blaszki. Odstawiamy do lodówki na 45 minut.
Masa śmietanowa
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce, mieszamy z cukrem pudrem i łączymy z odrobiną ubitej śmietany. Masę dodajemy do pozostałej części ubitej śmietany. Rozkładamy równo na chrupiącym spodzie i chłodzimy w lodówce do stężenia.
Galaretka z truskawkami
Truskawki pokrojone w ćwiartki układamy na wierzchu śmietany, delikatnie je dociskamy. Gdy galaretka zacznie się ścinać, delikatnym strumieniem zalewamy nią truskawki w formie. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia.
Zobacz podobne
przepisy
Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
Ciasto inspirowane kuchnią włoską z polskimi akcentami! Poznaj nasz przepis i delektuj się smakiem doskonałego wypieku na bazie orzechów.

Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
Słodkie migdały w karmelu i sól morska – skandynawskie połączenie smaków, które sprawdzi się również na Twoim stole.

Crumble z serkiem mascarpone i malinami
Przepis na pyszny deser – crumble z serkiem mascarpone i malinami. To świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych!

Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
Odwiedź Kuchnię Lidla i zobacz, jak Paweł Małecki przygotowuje wesołe owocowe lizaki-cudaki na Dzień Dziecka!

Komentarze (45)
1232 dni temu
Przepyszne ciasto, super wychodzi ! 😋
odpowiedz
1956 dni temu
Ciasto jest przepyszne,ale spod ciezko sie kroi
odpowiedz
1903 dni temu
Właśnie o to chodzi
2457 dni temu
Ile gram mają te opakowani wafelków?
odpowiedz
2457 dni temu
125 gramów :)
2777 dni temu
Ile trzeba dać żelatyny na te 400 g śmietanki i w jakiej ilości wody ja rozpuścić?
odpowiedz
2777 dni temu
Piotrze, tak jak w składnikach - 8g żelatyny rozpuszczamy w 30 ml wody :)
3030 dni temu
Aga, łyżeczka żelatyny waży 4 g. I tak, użyj tradycyjnej żelatyny w proszku. Ola, sprawdź jak Paweł łączy żelatynę ze śmietaną, by nie wychodziły grudki: http://kuchnialidla.pl/product/laczenie-zelatyny-ze-smietana. Jeśli chodzi o masę, trzymamy ją w lodówce tak długo, aż całkowicie stężeje. Dopiero na sztywną warstwę kremu wlej tężejącą już galaretkę (musi zacząć żelować), a na pewno ciasto się uda. Powodzenia!
odpowiedz
3030 dni temu
Czy mogę użyć zwykłej żelatyny? Jaki tak to ile łyżeczek?
odpowiedz
3031 dni temu
Jak długo warstwa kremu powinna pozostać w lodówce zanim położymy na niej owoce i wlejemy galaretkę? Robiłam ciasto już 3 razy I za każdym razem galaretka spłynęła pod krem...Może powinnam zostawić krem w lodówce na więcej godzin? Lub dodać więcej żelatyny? Jeśli o nią chodzi to również przy połączeniu z cukrem pudrem zrobił się jeden wielki glut ale mikrofalowka go rozpuszcza więc da się go bez grudek dodać do kremówki. Z gory dzięki za odpowiedź co do kremu :)
odpowiedz
3102 dni temu
Drogi Gościu, obejrzyj nasz trik ze sposobami rozpuszczania żelatyny i jej łączenia z masami, na pewno pomoże :) http://kuchnialidla.pl/product/musy
odpowiedz
3104 dni temu
Mi za to cała galaretka wypłynęła dołem zanim zdążyłam dojść do lodówki :( a z żelatyny zrobiła się cała jedna wielka grudka w śmietanie ... chyba mam dwie lewe ręce
odpowiedz
3125 dni temu
Zainspirowana przepisem z książki zabrałam się dzisiaj za to ciasta, dopiero teraz przeczytałam komentarze i trochę zmartwiły mnie opinie o spodzie, ale wcześniej sama go nieco "zedytowałam". Zobaczymy co z tego wyniknie. Efekt wkrótce zapewne pojawi się na blogu :)
odpowiedz
3134 dni temu
Przestrzegam wszystkich przed zrobieniem tego ciasta! Chcesz mieć papke z twarda czekolada to sobie zrób! Jednym słowem to ciasto to jest jeden wielki niewypał!
odpowiedz
3136 dni temu
Przed podaniem sugerujemy by ciasto wcześniej wyciągnąć z lodówki. Wówczas powinno się kroić łatwiej.
odpowiedz
3136 dni temu
Proszę o pomoc bo tego ciasta nie da się jesc! czekolada jest twarda jak kamień! Wieczorem przychodzą goście a ja nie wiem co robić!
odpowiedz
3202 dni temu
Bardzo dobre ciasto, ale spód jest za twardy. Najlepiej smakuje gdy wyjmie się je z lodówki ok. 10-15 min przed podaniem.
odpowiedz
3381 dni temu
spod okropny bardzo slodki nie można pokroić i nie nadaje się do zjedzenia
odpowiedz
3381 dni temu
ten spod nie da się zjeść jest tak slodki
odpowiedz
3390 dni temu
sabin.ak łącznie dodajemy 400 g śmietanki UHT.
odpowiedz
3392 dni temu
Dziś bede przygotowywać ciasto ale nigdzie nie pisze jaka ma byc pojemność śmietanek UTH?
odpowiedz
3395 dni temu
Ciasto super, aczkolwiek zgadzam się z poprzedniczką- jest trudne w konsumpcji. Mimo wyjęcia wcześniej z lodówki, spód był praktycznie niemożliwy do krojenia, a potem do oddzielenia razem z pozostałymi warstwami.
odpowiedz
3398 dni temu
ciasto pycha, gościom smakowało, ale jak wyjęłam na chwile przed podaniem z lodówki, żeby spód odtajał to popłynęła mi trochę śmietana. SMACZNE, ale PROBLEMATYCZNE W KONSUMPCJI.
odpowiedz
3402 dni temu
Moja modyfikacja - 2 tabliczki czekolady, paczka wafelków i 50g masła, spód jest o połowę cieńszy i idealnie kruchy.
odpowiedz
3405 dni temu
spód zrobiłam z 3 czekolad i troszkę innych ciastek, wyszedł twardy, ale smaczny i chrupiący. Deser pyszny!
odpowiedz
3406 dni temu
Moje ciasto jest w fazie zastygania. Napisze potem jak smakowało. pierwszy raz robię deser pana Pawła, muszę powiedzieć, że mnie zaintrygował :)
odpowiedz
3407 dni temu
Ciasto zrobione, jest przepyszne, z truskawkami z ogródka jeszcze lepsze, uwielbiam przepisy p.Pawła, a ta czekolada z chrupkami z Lidla jest super :)
odpowiedz
3408 dni temu
By spód kroił się nieco łatwiej, zamieniliśmy w przepisie 4 tabliczki czekolady na 3 - to powinno nieco rozwiązać problem :) Dodatkowo polecamy po wyjęciu ciasta z lodówki odstawić je na dłuższą chwilę - wówczas spód nie będzie tak twardy.
odpowiedz
3408 dni temu
zrobiłam to ciasto z malinami spód jest rzeczywiście twardszy ale jak trochę postoi na stole to jest super chrupiący ja Polecam
odpowiedz
3409 dni temu
Jak dla mnie mało smaczne ciasto, tylko ładnie wygląda, spód bardzo twardy i ciężko go pokroić, zawiodłam się :(
odpowiedz
3409 dni temu
Ja też zrobiłam ale spód z wafelków i czekolady bardzo słodki i twardy. Krojenie spodu było nie lada wyzwaniem. Szalu nie ma.
odpowiedz
3411 dni temu
Jadłam wczoraj,koleżanka zrobiła,troszkę postało na stole i spokojnie pokroiliśmy je nożykiem,jadło sie wspaniale-przepis dość tani i smaczny,chciałam sama spróbować,ale nie mogę znaleźć wafelków. Jak sięnazywają ? nie mogę znaleźć ich w Lidlu.
odpowiedz
3412 dni temu
deser ok poza spodem, który jest nie do pokrojenia łyżeczką dla dorosłego a tym bardziej dla dziecka, przecież nie można takiego deseru jeść nożem.
odpowiedz
3413 dni temu
Oczywiście że ostry nóż poradził sobie z tym spodem, tylko dziecku nie dam noża, a łyżeczką sobie nie poradził.
odpowiedz
3414 dni temu
ciasto ogólnie dobre, ale spód nie do pokrojenia, jest zbyt twardy, goście mieli niezłe wyzwanie żeby go zjeść
odpowiedz
3414 dni temu
Przepis genialny, gdyby nie ten spód... Mi również wyszedł strasznie twardy. Co zrobić, aby temu zapobiec następnym razem?
odpowiedz
3415 dni temu
Zgadzam się co do tego, że spód jest po prostu jak beton. Pokroić to się może i da ale kiedy już komuś to podamy to dopiero czeka go wyzwanie! Efekt jest taki, że znika galaretka i śmietana a spód dopiero po 20-30 min w cieple daje się pokonać łyżeczką. Jest kilka sposobów by uniknąć betonowego spodu jednak tutaj żadnego nie zastosowano. Trochę szkoda.
odpowiedz
3415 dni temu
co to jest za czekolada potrzebna do zrobienia spodu? bo na filmie nie widać:(
odpowiedz
3416 dni temu
Foremka ma średnice około 25 cm. Jeśli natomiast chodzi o krojenie spodu, to ostry nóż powinien sobie z nim dość dobrze poradzić :)
odpowiedz
3416 dni temu
Jaką średnicę ma forma?
odpowiedz
3416 dni temu
Zrobiłam to ciasto ale spod wyszedł tak twardy że nie dam rady go pokroić. Zostawiam w lodówce na całą noc. jutro spróbuję mam nadzieje że się nie rozpadnie.Co zrobić żeby udało mi się je ładnie pokroić?
odpowiedz
3418 dni temu
Drogi Gościu, łącznie potrzebne jest 400 g śmietanki 30%
odpowiedz
3418 dni temu
ile ma być tej śmietanki? dwa opakowania takie małe czy może być np 500 ml śmietany łaciatej?
odpowiedz
3418 dni temu
Pysznośc,uwielbiam takie pyszne ciasta z czekoladą i truskawkami.Świetny przepis pana Pawła :)
odpowiedz
3418 dni temu
coś dla mnie miłośnika czekolady i truskawek :) zrobię jeszcze w tym tygodniu
odpowiedz
zobacz wszystkie