zobacz film Chrupiące ciasto z truskawkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chrupiący spód

2 - 3 tabliczki czekolady z chrupkami (przy większej ilości czekolady spód będzie bardziej zbity i twardszy)

Galaretka

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do wystudzenia.

Chrupiący spód

Formę o średnicy 24 cm smarujemy odrobiną oleju i oprószamy niewielką ilością cukru pudru. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mikrofalówce, mieszając co 10-15 sekund. Dodajemy masło, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wafelki bardzo mocno kruszymy i dodajemy do czekolady. Masę dokładnie mieszamy, równomiernie rozprowadzamy na dnie blaszki. Odstawiamy do lodówki na 45 minut.

Masa śmietanowa

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce, mieszamy z cukrem pudrem i łączymy z odrobiną ubitej śmietany. Masę dodajemy do pozostałej części ubitej śmietany. Rozkładamy równo na chrupiącym spodzie i chłodzimy w lodówce do stężenia.

Galaretka z truskawkami

Truskawki układamy na wierzchu śmietany, delikatnie je dociskamy. Gdy galaretka zacznie się ścinać, delikatnym strumieniem zalewamy nią truskawki w formie. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (43)

Avatar
  • Gość Gość
    27 dni temu
    Ciasto jest przepyszne,ale spod ciezko sie kroi

    odpowiedz

  • Gość Al Gość Al
    527 dni temu
    Ile gram mają te opakowani wafelków?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    527 dni temu
    125 gramów :)
  • PIOTR PIOTR
    848 dni temu
    Ile trzeba dać żelatyny na te 400 g śmietanki i w jakiej ilości wody ja rozpuścić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    848 dni temu
    Piotrze, tak jak w składnikach - 8g żelatyny rozpuszczamy w 30 ml wody :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1101 dni temu
    Aga, łyżeczka żelatyny waży 4 g. I tak, użyj tradycyjnej żelatyny w proszku. Ola, sprawdź jak Paweł łączy żelatynę ze śmietaną, by nie wychodziły grudki: http://kuchnialidla.pl/product/laczenie-zelatyny-ze-smietana. Jeśli chodzi o masę, trzymamy ją w lodówce tak długo, aż całkowicie stężeje. Dopiero na sztywną warstwę kremu wlej tężejącą już galaretkę (musi zacząć żelować), a na pewno ciasto się uda. Powodzenia!

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1101 dni temu
    Czy mogę użyć zwykłej żelatyny? Jaki tak to ile łyżeczek?

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1101 dni temu
    Jak długo warstwa kremu powinna pozostać w lodówce zanim położymy na niej owoce i wlejemy galaretkę? Robiłam ciasto już 3 razy I za każdym razem galaretka spłynęła pod krem...Może powinnam zostawić krem w lodówce na więcej godzin? Lub dodać więcej żelatyny? Jeśli o nią chodzi to również przy połączeniu z cukrem pudrem zrobił się jeden wielki glut ale mikrofalowka go rozpuszcza więc da się go bez grudek dodać do kremówki. Z gory dzięki za odpowiedź co do kremu :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1172 dni temu
    Drogi Gościu, obejrzyj nasz trik ze sposobami rozpuszczania żelatyny i jej łączenia z masami, na pewno pomoże :) http://kuchnialidla.pl/product/musy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1175 dni temu
    Mi za to cała galaretka wypłynęła dołem zanim zdążyłam dojść do lodówki :( a z żelatyny zrobiła się cała jedna wielka grudka w śmietanie ... chyba mam dwie lewe ręce

    odpowiedz

  • www.supergotowanie.pl www.supergotowanie.pl
    1196 dni temu
    Zainspirowana przepisem z książki zabrałam się dzisiaj za to ciasta, dopiero teraz przeczytałam komentarze i trochę zmartwiły mnie opinie o spodzie, ale wcześniej sama go nieco "zedytowałam". Zobaczymy co z tego wyniknie. Efekt wkrótce zapewne pojawi się na blogu :)

    odpowiedz

  • natka natka
    1205 dni temu
    Przestrzegam wszystkich przed zrobieniem tego ciasta! Chcesz mieć papke z twarda czekolada to sobie zrób! Jednym słowem to ciasto to jest jeden wielki niewypał!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1206 dni temu
    Przed podaniem sugerujemy by ciasto wcześniej wyciągnąć z lodówki. Wówczas powinno się kroić łatwiej.

    odpowiedz

  • NAtka NAtka
    1206 dni temu
    Proszę o pomoc bo tego ciasta nie da się jesc! czekolada jest twarda jak kamień! Wieczorem przychodzą goście a ja nie wiem co robić!

    odpowiedz

  • Lucy Lucy
    1272 dni temu
    Bardzo dobre ciasto, ale spód jest za twardy. Najlepiej smakuje gdy wyjmie się je z lodówki ok. 10-15 min przed podaniem.

    odpowiedz

  • danuta danuta
    1452 dni temu
    spod okropny bardzo slodki nie można pokroić i nie nadaje się do zjedzenia

    odpowiedz

  • Gośćto Gośćto
    1452 dni temu
    ten spod nie da się zjeść jest tak slodki

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1461 dni temu
    sabin.ak łącznie dodajemy 400 g śmietanki UHT.

    odpowiedz

  • sabin.ak sabin.ak
    1463 dni temu
    Dziś bede przygotowywać ciasto ale nigdzie nie pisze jaka ma byc pojemność śmietanek UTH?

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1465 dni temu
    Ciasto super, aczkolwiek zgadzam się z poprzedniczką- jest trudne w konsumpcji. Mimo wyjęcia wcześniej z lodówki, spód był praktycznie niemożliwy do krojenia, a potem do oddzielenia razem z pozostałymi warstwami.

    odpowiedz

  • dzagata dzagata
    1469 dni temu
    ciasto pycha, gościom smakowało, ale jak wyjęłam na chwile przed podaniem z lodówki, żeby spód odtajał to popłynęła mi trochę śmietana. SMACZNE, ale PROBLEMATYCZNE W KONSUMPCJI.

    odpowiedz

  • Leeloo Leeloo
    1473 dni temu
    Moja modyfikacja - 2 tabliczki czekolady, paczka wafelków i 50g masła, spód jest o połowę cieńszy i idealnie kruchy.

    odpowiedz

  • Madziak Madziak
    1476 dni temu
    spód zrobiłam z 3 czekolad i troszkę innych ciastek, wyszedł twardy, ale smaczny i chrupiący. Deser pyszny!

    odpowiedz

  • dzagata dzagata
    1477 dni temu
    Moje ciasto jest w fazie zastygania. Napisze potem jak smakowało. pierwszy raz robię deser pana Pawła, muszę powiedzieć, że mnie zaintrygował :)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1477 dni temu
    Ciasto zrobione, jest przepyszne, z truskawkami z ogródka jeszcze lepsze, uwielbiam przepisy p.Pawła, a ta czekolada z chrupkami z Lidla jest super :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1479 dni temu
    By spód kroił się nieco łatwiej, zamieniliśmy w przepisie 4 tabliczki czekolady na 3 - to powinno nieco rozwiązać problem :) Dodatkowo polecamy po wyjęciu ciasta z lodówki odstawić je na dłuższą chwilę - wówczas spód nie będzie tak twardy.

    odpowiedz

  • Marzena Marzena
    1479 dni temu
    zrobiłam to ciasto z malinami spód jest rzeczywiście twardszy ale jak trochę postoi na stole to jest super chrupiący ja Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1480 dni temu
    Jak dla mnie mało smaczne ciasto, tylko ładnie wygląda, spód bardzo twardy i ciężko go pokroić, zawiodłam się :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1480 dni temu
    Ja też zrobiłam ale spód z wafelków i czekolady bardzo słodki i twardy. Krojenie spodu było nie lada wyzwaniem. Szalu nie ma.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1482 dni temu
    Jadłam wczoraj,koleżanka zrobiła,troszkę postało na stole i spokojnie pokroiliśmy je nożykiem,jadło sie wspaniale-przepis dość tani i smaczny,chciałam sama spróbować,ale nie mogę znaleźć wafelków. Jak sięnazywają ? nie mogę znaleźć ich w Lidlu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1482 dni temu
    deser ok poza spodem, który jest nie do pokrojenia łyżeczką dla dorosłego a tym bardziej dla dziecka, przecież nie można takiego deseru jeść nożem.

    odpowiedz

  • Leeloo Leeloo
    1484 dni temu
    Oczywiście że ostry nóż poradził sobie z tym spodem, tylko dziecku nie dam noża, a łyżeczką sobie nie poradził.

    odpowiedz

  • dziubek dziubek
    1485 dni temu
    ciasto ogólnie dobre, ale spód nie do pokrojenia, jest zbyt twardy, goście mieli niezłe wyzwanie żeby go zjeść

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1485 dni temu
    Przepis genialny, gdyby nie ten spód... Mi również wyszedł strasznie twardy. Co zrobić, aby temu zapobiec następnym razem?

    odpowiedz

  • Arturo Arturo
    1485 dni temu
    Zgadzam się co do tego, że spód jest po prostu jak beton. Pokroić to się może i da ale kiedy już komuś to podamy to dopiero czeka go wyzwanie! Efekt jest taki, że znika galaretka i śmietana a spód dopiero po 20-30 min w cieple daje się pokonać łyżeczką. Jest kilka sposobów by uniknąć betonowego spodu jednak tutaj żadnego nie zastosowano. Trochę szkoda.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1486 dni temu
    co to jest za czekolada potrzebna do zrobienia spodu? bo na filmie nie widać:(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1487 dni temu
    Foremka ma średnice około 25 cm. Jeśli natomiast chodzi o krojenie spodu, to ostry nóż powinien sobie z nim dość dobrze poradzić :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1487 dni temu
    Jaką średnicę ma forma?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1487 dni temu
    Zrobiłam to ciasto ale spod wyszedł tak twardy że nie dam rady go pokroić. Zostawiam w lodówce na całą noc. jutro spróbuję mam nadzieje że się nie rozpadnie.Co zrobić żeby udało mi się je ładnie pokroić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1489 dni temu
    Drogi Gościu, łącznie potrzebne jest 400 g śmietanki 30%

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1489 dni temu
    ile ma być tej śmietanki? dwa opakowania takie małe czy może być np 500 ml śmietany łaciatej?

    odpowiedz

  • mazia mazia
    1489 dni temu
    Pysznośc,uwielbiam takie pyszne ciasta z czekoladą i truskawkami.Świetny przepis pana Pawła :)

    odpowiedz

  • ao12 ao12
    1489 dni temu
    coś dla mnie miłośnika czekolady i truskawek :) zrobię jeszcze w tym tygodniu

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram