
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Śmietankę mocno schłódź w lodówce.
Kruszonka
Do miski wrzucamy cukier trzcinowy, 200 g masła oraz cukier wanilinowy. Za pomocą rąk łączymy wszystkie składniki. Kiedy masło połączy się z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę, cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki.
Formę żaroodporną o średnicy 30 cm wykładamy pogniecionym papierem do pieczenia. Kruszonkę dzielimy na dwie części. Pierwszą część kruszonki rozprowadzamy równomiernie na papierze do pieczenia w formie. Do drugiej części kruszonki dodajemy 25 g masła i 100 g migdałów posiekanych w drobną kostkę. Kruszonkę z masłem i migdałami mieszamy za pomocą rąk.
Następnie równomiernie rozkładamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonki pieczemy jednocześnie w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Formę z kruszonką pieczemy na górnej półce, natomiast blaszkę z kruszonką z masłem i migdałami – na dolnej. Kruszonki pieczemy około 35 minut z termoobiegiem do momentu uzyskania złotego koloru. Po upływie 25 minut kruszonkę z masłem i migdałami mieszamy w celu równomiernego upieczenia. Upieczone kruszonki odstawiamy do wystygnięcia.
Masa z serka mascarpone
Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem. Do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder, mieszamy. Serek mascarpone przekładamy do miski. Ubitą śmietanę stopniowo łaczymy z serkiem mascarpone, delikatnie mieszając. Nie mieszamy zbyt długo.
Na przestudzoną kruszonkę w formie nakładamy połowę masy serowej, którą posypujemy malinami. Maliny delikatnie przyciskamy.
Pozostałą część kremu rozsmarowujemy na malinach. Warstwę masy serowej bardzo obficie posypujemy wystudzoną kruszonka z masłem i migdałami. Crumble wstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny.
Wystudzone ciasto możemy posypać odrobiną cukru pudru i udekorować malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
Ciasto inspirowane kuchnią włoską z polskimi akcentami! Poznaj nasz przepis i delektuj się smakiem doskonałego wypieku na bazie orzechów.

Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
Słodkie migdały w karmelu i sól morska – skandynawskie połączenie smaków, które sprawdzi się również na Twoim stole.

Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
Jesteś ciekaw, jak smakuje tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki? Cukiernik Paweł Małecki podzieli się z Tobą swoim przepisem!

Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami
Lekki i kremowy mus czekoladowy, czyli czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami. Ten przepis koniecznie musisz wypróbować!

Komentarze (34)
699 dni temu
Czy można użyć mrożonych malin?
odpowiedz
695 dni temu
Jak najbardziej ;)
2444 dni temu
Crumble z mascarpone i malinami wybitne. U mnie wszyscy się nim zajadają. Ja je uwielbiam. Na letnie przyjęcia do kawwy wyśmienite !
odpowiedz
2444 dni temu
My również uwielbiamy crumble! :)
2449 dni temu
proste i,na pewno bardzo smakowite ciasto
odpowiedz
2822 dni temu
Kruszonkę na dole zrobiłam tak samo jak tą na górę (tzn. przemieszałam w trakcie pieczenia). Dzięki temu spód jest chrupiący, ale nie twardy jak piszą inni.
odpowiedz
2852 dni temu
godny polecenia, zwłaszcza na gorące popołudnia. rzeczywiście spód troszkę twardy:)
odpowiedz
2860 dni temu
deser pyszny. Zrobiłem z borówkami. Spod faktycznie wyszedł bardzo twardy, ale chrupiący. Kruszonka trochę sie przypaliła, jak na mój piekarnik 35 minut to za dużo. Przy krojeniu trochę sie rozwala. Ogólnie polecam.
odpowiedz
2873 dni temu
zamiast migdałów dodałam wiórków kokosowych do kruszonki, wyszło bardzo smaczne. Przepis super! Bomba kaloryczna, ale niebo w gębie!
odpowiedz
2887 dni temu
Ja dodaje jeszcze olejek rumowy do ciasta, wychodzi pyszne:) ciasto kaloryczne bardzo ale grzechu warte;)
odpowiedz
2922 dni temu
Ciasto dosyc kaloryczne, masa z malinami pyszna. tylko spod wyszedl strasznie twardy, byl problem z krojeniem.
odpowiedz
2923 dni temu
polecam, przepis palce lizać, rodzina się zajadała i błagała o więcej :D
odpowiedz
2999 dni temu
Juliuszu Cezarze, jak najbardziej możesz użyć w tym przepisie zwykłej metalowej blaszki.
odpowiedz
3002 dni temu
Mam pytanie odnosnie formy: czy musi być żaroodporna? W zwykłej cynkowej ciasto nie wyjdzie? Z góry dziękuję za odpowiedź
odpowiedz
3118 dni temu
Drogi gościu, w tym przepisie nie zalecamy zastępować śmietanki żadnym innym składnikiem.
odpowiedz
3119 dni temu
Witam. Chciałabym się dowiedzieć, czy jest możliwość wykonania masy w inny sposób, pomijając śmietanę i zastępując ją czymś innym ?
odpowiedz
3181 dni temu
Witam, apetyczna fotka plus lista składników skłoniła mnie do zrobienia tego deseru. Gorąco polecam, FANTASTYCZNY :). Wystąpił u mnie na stole w towarzystwie torcika Sowy, mąż miał okazję zjeść zachowany kawałeczek następnego dnia. Zjadł go sądząc, że to wspomniany torcik. Deser wgląda i smakuje bajecznie. Łatwy w wykonaniu jedynie zapiekana kruszonka wymaga stałego nadzoru w piekarniku, bo łatwo ją przypalić. Dodałam dużo więcej malin niż było w przepisie. Smacznego :)
odpowiedz
3210 dni temu
Witam wszystkich robiłam ten deser i moje jedyne uwagi to, że ciasto wyszło za słodkie w szczególności to z migdałami a dodałam mniej cukru niż w przepisie a deser zrobiłam w miseczkach deserowych ciasto samo w sobie jest pyszne tylko ta słodycz nie pozwoliła zjeść całego ale za to na drugi dzień jak postało całą noc w lodówce zrobiło się o dziwo mniej słodkie :D Deser na pewno jeszcze zrobię ale pozwolę go zjeść na drugi dzień :D
odpowiedz
3234 dni temu
Przepraszam, ten komentarz miał być do przepisu na Daquase, a nie na Crumble.
odpowiedz
3234 dni temu
Ja też mam dwa, a nawet trzy pytania: 1. Czy zamiast orzechów laskowych można dać do tych bezowych blatów zmielone migdały? Kupiłam właśnie ostatnio Lidlu takie migdały i chciałabym je wykorzystać, a truskawki zastąpić borówkami. A jeśli nie migdały, to na co można zamienić orzechy laskowe. Czy np. orzechy włoskie by się sprawdziły? 2. Czy ten torcik dobrze się będzie kroił? 3. Czy można zrobić dzień wcześniej, czy blaty za bardzo nie zmiękną?
odpowiedz
3237 dni temu
erre, jeśli chcesz to oczywiście deser możesz przygotować w osobnych, małych tartaletkach
odpowiedz
3239 dni temu
Naprawdę się zastanawiam czy po nałożeniu porcji będzie dalej apetycznie wyglądać? Może lepiej byłoby zrobić w kilku tartaletkach i tak podawać?
odpowiedz
3242 dni temu
Karolu, crumble nie jest ciastem lecz deserem. Należy więc pamiętać o tym, że nie będzie ono miało konsystencji oraz formy ciasta po nałożeniu porcji.
odpowiedz
3243 dni temu
Czy to ciasto nie będzie się rozwalać przy krojeniu ?
odpowiedz
3244 dni temu
OlO w Cukierni Lidla nie brakuje przepisów na pyszne desery. Z pewnością znajdziesz tu coś jeszcze co trafi na listę Twoich ulubionych słodkości :)
odpowiedz
3245 dni temu
przepyszne!!! po pierwszym kawałku należy do ulubionych :D
odpowiedz
3251 dni temu
Gosiu, maliny możesz zastąpić innymi drobnymi owocami np. jeżynami lub truskawkami, a migdały możesz zamienić na dowolne inne chrupiące orzechy :)
odpowiedz
3252 dni temu
Pyszne, polecam wszystkim !!! Będę robił w swoim stałym menu.
odpowiedz
3253 dni temu
Musze upiec koniecznie....czy jest jakas alternatywa dla malin? I czy migdaly mozna zastapic np.orzechami laskowymi...hmmmm? :-)
odpowiedz
3254 dni temu
Uwielbiam takie ciasta,właśnie zrobiłam zakupy w Lidlu więc biorę się za przygotowania tego ciasta.
odpowiedz
3256 dni temu
Ciasto fenomenalne, chrupiące z przepyszną delikatną masą, niepowtarzalne połączenie, cała rodzina i znajomi zachwyceni:)))) genialny przepis!
odpowiedz
3256 dni temu
boa, zachęcamy do wypróbowania przepisu! :)
odpowiedz
3256 dni temu
wygląda super pozdrawiam
odpowiedz
3259 dni temu
Wygląda obłędnie, robiłam niedawno placek drożdżowy z truskawkami pana Pawła, pyszności, crumble też wypróbuję :)
odpowiedz
zobacz wszystkie