zobacz film Crumble z serkiem mascarpone i malinami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Kruszonka

Do miski wrzucamy cukier trzcinowy, masło oraz cukier wanilinowy. Za pomocą rąk łączymy wszystkie składniki. Kiedy masło połączy się z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę, cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki.

Formę żaroodporną o średnicy 30 cm wykładamy pogniecionym papierem do pieczenia. Kruszonkę dzielimy na dwie części. Pierwszą część kruszonki rozprowadzamy równomiernie na papierze do pieczenia w formie. Do drugiej części kruszonki dodajemy 1 łyżkę masła i 100 g migdałów posiekanych w drobną kostkę. Kruszonkę z masłem i migdałami mieszamy za pomocą rąk.

Następnie równomiernie rozkładamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonki pieczemy jednocześnie w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Formę z kruszonką pieczemy na górnej półce, natomiast blaszkę z kruszonką z masłem i migdałami – na dolnej. Kruszonki pieczemy około 35 minut z termoobiegiem do momentu uzyskania złotego koloru. Po upływie 25 minut kruszonkę z masłem i migdałami mieszamy w celu równomiernego upieczenia. Upieczone kruszonki odstawiamy do wystygnięcia.

Masa z serka mascarpone

Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem. Do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder, mieszamy. Serek mascarpone przekładamy do miski. Ubitą śmietanę stopniowo łaczymy z serkiem mascarpone, delikatnie mieszając. Nie mieszamy zbyt długo.

Na przestudzoną kruszonkę w formie nakładamy połowę masy serowej, którą posypujemy malinami. Maliny delikatnie przyciskamy.

Pozostałą część kremu rozsmarowujemy na malinach. Warstwę masy serowej bardzo obficie posypujemy wystudzoną kruszonka z masłem i migdałami. Crumble wstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny.

Wystudzone ciasto możemy posypać odrobiną cukru pudru i udekorować malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (32)

Avatar
  • Dorota Bardyszewska-Kacprzak Dorota Bardyszewska-Kacprzak
    819 dni temu
    Crumble z mascarpone i malinami wybitne. U mnie wszyscy się nim zajadają. Ja je uwielbiam. Na letnie przyjęcia do kawwy wyśmienite !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    819 dni temu
    My również uwielbiamy crumble! :)
  • Gość Gość
    823 dni temu
    proste i,na pewno bardzo smakowite ciasto

    odpowiedz

  • Damdara Damdara
    1196 dni temu
    Kruszonkę na dole zrobiłam tak samo jak tą na górę (tzn. przemieszałam w trakcie pieczenia). Dzięki temu spód jest chrupiący, ale nie twardy jak piszą inni.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1226 dni temu
    godny polecenia, zwłaszcza na gorące popołudnia. rzeczywiście spód troszkę twardy:)

    odpowiedz

  • Pawel Pawel
    1234 dni temu
    deser pyszny. Zrobiłem z borówkami. Spod faktycznie wyszedł bardzo twardy, ale chrupiący. Kruszonka trochę sie przypaliła, jak na mój piekarnik 35 minut to za dużo. Przy krojeniu trochę sie rozwala. Ogólnie polecam.

    odpowiedz

  • Lara Lara
    1247 dni temu
    zamiast migdałów dodałam wiórków kokosowych do kruszonki, wyszło bardzo smaczne. Przepis super! Bomba kaloryczna, ale niebo w gębie!

    odpowiedz

  • Ifi Ifi
    1261 dni temu
    Ja dodaje jeszcze olejek rumowy do ciasta, wychodzi pyszne:) ciasto kaloryczne bardzo ale grzechu warte;)

    odpowiedz

  • jagodaGość jagodaGość
    1296 dni temu
    Ciasto dosyc kaloryczne, masa z malinami pyszna. tylko spod wyszedl strasznie twardy, byl problem z krojeniem.

    odpowiedz

  • +megii+ +megii+
    1297 dni temu
    polecam, przepis palce lizać, rodzina się zajadała i błagała o więcej :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1374 dni temu
    Juliuszu Cezarze, jak najbardziej możesz użyć w tym przepisie zwykłej metalowej blaszki.

    odpowiedz

  • Juliusz cezar Juliusz cezar
    1376 dni temu
    Mam pytanie odnosnie formy: czy musi być żaroodporna? W zwykłej cynkowej ciasto nie wyjdzie? Z góry dziękuję za odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1493 dni temu
    Drogi gościu, w tym przepisie nie zalecamy zastępować śmietanki żadnym innym składnikiem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1493 dni temu
    Witam. Chciałabym się dowiedzieć, czy jest możliwość wykonania masy w inny sposób, pomijając śmietanę i zastępując ją czymś innym ?

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1555 dni temu
    Witam, apetyczna fotka plus lista składników skłoniła mnie do zrobienia tego deseru. Gorąco polecam, FANTASTYCZNY :). Wystąpił u mnie na stole w towarzystwie torcika Sowy, mąż miał okazję zjeść zachowany kawałeczek następnego dnia. Zjadł go sądząc, że to wspomniany torcik. Deser wgląda i smakuje bajecznie. Łatwy w wykonaniu jedynie zapiekana kruszonka wymaga stałego nadzoru w piekarniku, bo łatwo ją przypalić. Dodałam dużo więcej malin niż było w przepisie. Smacznego :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1584 dni temu
    Witam wszystkich robiłam ten deser i moje jedyne uwagi to, że ciasto wyszło za słodkie w szczególności to z migdałami a dodałam mniej cukru niż w przepisie a deser zrobiłam w miseczkach deserowych ciasto samo w sobie jest pyszne tylko ta słodycz nie pozwoliła zjeść całego ale za to na drugi dzień jak postało całą noc w lodówce zrobiło się o dziwo mniej słodkie :D Deser na pewno jeszcze zrobię ale pozwolę go zjeść na drugi dzień :D

    odpowiedz

  • Iwona Iwona
    1608 dni temu
    Przepraszam, ten komentarz miał być do przepisu na Daquase, a nie na Crumble.

    odpowiedz

  • Iwona Iwona
    1608 dni temu
    Ja też mam dwa, a nawet trzy pytania: 1. Czy zamiast orzechów laskowych można dać do tych bezowych blatów zmielone migdały? Kupiłam właśnie ostatnio Lidlu takie migdały i chciałabym je wykorzystać, a truskawki zastąpić borówkami. A jeśli nie migdały, to na co można zamienić orzechy laskowe. Czy np. orzechy włoskie by się sprawdziły? 2. Czy ten torcik dobrze się będzie kroił? 3. Czy można zrobić dzień wcześniej, czy blaty za bardzo nie zmiękną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1612 dni temu
    erre, jeśli chcesz to oczywiście deser możesz przygotować w osobnych, małych tartaletkach

    odpowiedz

  • erre erre
    1613 dni temu
    Naprawdę się zastanawiam czy po nałożeniu porcji będzie dalej apetycznie wyglądać? Może lepiej byłoby zrobić w kilku tartaletkach i tak podawać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1617 dni temu
    Karolu, crumble nie jest ciastem lecz deserem. Należy więc pamiętać o tym, że nie będzie ono miało konsystencji oraz formy ciasta po nałożeniu porcji.

    odpowiedz

  • Karola Karola
    1617 dni temu
    Czy to ciasto nie będzie się rozwalać przy krojeniu ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1618 dni temu
    OlO w Cukierni Lidla nie brakuje przepisów na pyszne desery. Z pewnością znajdziesz tu coś jeszcze co trafi na listę Twoich ulubionych słodkości :)

    odpowiedz

  • OlO OlO
    1620 dni temu
    przepyszne!!! po pierwszym kawałku należy do ulubionych :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1626 dni temu
    Gosiu, maliny możesz zastąpić innymi drobnymi owocami np. jeżynami lub truskawkami, a migdały możesz zamienić na dowolne inne chrupiące orzechy :)

    odpowiedz

  • Grzechuuu Grzechuuu
    1626 dni temu
    Pyszne, polecam wszystkim !!! Będę robił w swoim stałym menu.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1627 dni temu
    Musze upiec koniecznie....czy jest jakas alternatywa dla malin? I czy migdaly mozna zastapic np.orzechami laskowymi...hmmmm? :-)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1628 dni temu
    Uwielbiam takie ciasta,właśnie zrobiłam zakupy w Lidlu więc biorę się za przygotowania tego ciasta.

    odpowiedz

  • rosjaneczka rosjaneczka
    1630 dni temu
    Ciasto fenomenalne, chrupiące z przepyszną delikatną masą, niepowtarzalne połączenie, cała rodzina i znajomi zachwyceni:)))) genialny przepis!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1630 dni temu
    boa, zachęcamy do wypróbowania przepisu! :)

    odpowiedz

  • boa boa
    1630 dni temu
    wygląda super pozdrawiam

    odpowiedz

  • Goga Goga
    1633 dni temu
    Wygląda obłędnie, robiłam niedawno placek drożdżowy z truskawkami pana Pawła, pyszności, crumble też wypróbuję :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram