
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Żelatynę namocz w 100 ml mleka i odstaw do napęcznienia.
Przygotowanie
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Laskę wanilii kroimy na pół i dodajemy do gorącego mleka. Do składników dodajemy namoczoną żelatynę, całość dokładnie mieszamy.
Ugotowaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy pokruszoną tabliczkę białej czekolady, do drugiej części dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady deserowej. Do wysokich kieliszków lub pucharków wlewamy najpierw porcję masy z czekolady deserowej.
Kieliszki ustawiamy pod skosem i pozostawiamy do zestalenia. Masy z białej czekolady nie wstawiamy do lodówki.
Gdy pierwsza warstwa stężeje, wylewamy na nią masę z białej czekolady i ponownie wstawiamy do lodówki. Deser dekorujemy ubitą śmietanką i świeżymi owocami.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Gnocchi zapiekane w sosie serowym
- Butter chicken
- Leczo
- Papryka faszerowana wegetariańska - z kaszą i warzywami
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Przepis na sos bolognese
- Ciasto na pierogi
- Gnocchi szpinakowe
- Sushi
- Baklawa grecka
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (27)
1253 dni temu
Czy tylko ja na tym zdjeciu nie widze tej ubitej smietanki do dekoracji???
Odpowiedz
2571 dni temu
Nie wiem dlaczego zostało to nazwane musem skoro jest to tylko czekolada rozpuszczona w mleku i dodana żelatyna. Mus raczej jest czymś lekkim i puszystym a tu widzę galaretke czekoladową
Odpowiedz
3140 dni temu
czy litr mleka gotujemy i dodatkowo bierzemy 100ml czy gotujemy 900ml a w reszcie rozpuszczamy zelatyne?
Odpowiedz
3139 dni temu
900 ml gotujemy, a w 100 ml namaczamy żelatynę :)
3805 dni temu
Nie jestem jakąś kuchenną ofermą, ale próba wykonania tego deseru w mojej kuchni zakończyła się totalną porażką... Szuflady w drzwiach lodówki lodówki i "podociskanie" jakimiś produktami niestety nie dało rady. Zalałam lodówkę, podłogę i stłukłam najpiękniejszy kieliszek, jaki miałam. W końcu uznałam, że postawię prosto, bez cudowania - z resztą byłam już tak wykończona ratowaniem kuchni przed przyjściem gości, że nie miałam siły dalej się z tym bawić. Zapomniałam o deserze. Po kilku godzinach nadal był płynny. Wszystko poszło do zlewu... Także nie polecam. ;)
Odpowiedz
3852 dni temu
Justyno, ciemna masa w lodówce stężeje naprawdę szybko. W tym czasie biała masa stojąca w temp. pokojowej nie zdąży zastygnąć. Jednak musisz na bieżąco kontrolować sytuację.
Odpowiedz
3853 dni temu
Czy biała masa nie stężeje, pomimo stania poza lodówką, kiedy ciemna będzie w lodówce?
Odpowiedz
3958 dni temu
Marcelo, wszystko zależy od użytych kieliszków. Pomocne mogą okazać się obecne w niektórych lodówkach metalowe półki na butelki.
Odpowiedz
3959 dni temu
Chcialam zapytac czy jest jakas sensowna metoda na ustawienie tych kieliszkow pod skosem w lodowce? W tej chwili czekam az masa wystudzi sie i kombinuje na czym to postawic w lodowce . Jak podpieram to sie przewraca w druga strone , opieram o scianke to mi scianek zabraknie zaraz.
Odpowiedz
4009 dni temu
Gościu 1111, jeżeli chcesz zastępować laskę wanilii, to najlepiej użyć odrobiny ekstraktu waniliowego.
Odpowiedz
4010 dni temu
Czy zamiast laski wanilli można użyć aromatu waniliowego albo cukru waniliowego ?
Odpowiedz
4042 dni temu
Pychaaa Najlepszy Deser codzienniego go robie Teraz zaczynam go ulepszyć i dodać kilka składników Podziele sie z Wami moim odkryciem :)
Odpowiedz
4083 dni temu
Ciekawe w jakich proporcjach można osiągnąć (i czy można) taki efekt z pektyną (wersja wegetariańska).
Odpowiedz
4083 dni temu
Drogi gościu, w ciepłym mleku czekolada się rozpuści, nie trzeba rozpuszczać jej wcześniej :)
Odpowiedz
4084 dni temu
Czy czekolada ma być tylko pokruszona? nie powinno się jej wcześniej roztopić?
Odpowiedz
4092 dni temu
Drogi Gościu, tak, taką sypką żelatynę namaczamy w 100 ml mleka :)
Odpowiedz
4093 dni temu
chciałam się zapytać odnośnie tej żelatyny? Ja znam taką w torebkach w ziarenkach. To jak ją namoczyć?
Odpowiedz
4096 dni temu
ewu, śmietanka ubita służy do dekoracji, tak jak w ostatnim zdaniu :)
Odpowiedz
4096 dni temu
opisie zabrakło informacji kiedy dodajemy ubitą kremówkę... Zakładam, że po tym jak mleko z żelatyną wystygnie...
Odpowiedz
4121 dni temu
Owoce w deserze to: borówki, truskawki, maliny oraz figi.
Odpowiedz
4122 dni temu
jakie owoce sa na tym obrazku? jakie najlepiej pasuja do tego deseru? ;)
Odpowiedz
4134 dni temu
Deser przepyszny - ja z tych proporcji zrobiłam 6 dużych szklaneczek :) Mam tylko jedno pytanie? Co zrobić, żeby na ciemnej części nie zbierała się na górze ciemniejsza obwódka? :)
Odpowiedz
4142 dni temu
Ola Grasias OK !!!!!!!! :)
Odpowiedz
4148 dni temu
Wiwi, zachęcamy do wypróbowania również innych przepisów Pawła Małeckiego!
Odpowiedz
4148 dni temu
bardzo dobry juz skorzystałam polecam
Odpowiedz
4151 dni temu
Widać że bardzo pięknie prezentuje się tęcza na pewno wypróbuje ten przepis.
Odpowiedz
4157 dni temu
Wow, ale cudo, z pysznymi czekoladami z Lidla warto wypóbować, na pewno przepyszne :)
Odpowiedz
zobacz wszystkie