
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Żelatynę namocz w 100 ml mleka i odstaw do napęcznienia.
Przygotowanie
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Laskę wanilii kroimy na pół i dodajemy do gorącego mleka. Do składników dodajemy namoczoną żelatynę, całość dokładnie mieszamy.
Ugotowaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy pokruszoną tabliczkę białej czekolady, do drugiej części dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady deserowej. Do wysokich kieliszków lub pucharków wlewamy najpierw porcję masy z czekolady deserowej.
Kieliszki ustawiamy pod skosem i pozostawiamy do zestalenia. Masy z białej czekolady nie wstawiamy do lodówki.
Gdy pierwsza warstwa stężeje, wylewamy na nią masę z białej czekolady i ponownie wstawiamy do lodówki. Deser dekorujemy ubitą śmietanką i świeżymi owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.

Puszysta pływająca wyspa
Puszysta pływająca wyspa z gotowanej bezy na morzu z sosu waniliowego. Brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na ten wyjątkowy deser!

Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
Lekki, orzeźwiający deser na bazie truskawek. Ciekawa i łatwa w przygotowaniu alternatywa dla klasycznej galaretki z owocami.

Crumble z serkiem mascarpone i malinami
Przepis na pyszny deser – crumble z serkiem mascarpone i malinami. To świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych!

Zobacz przepisy
na święta
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
- Babka marmurkowa
- Kotlety jajeczne
- Sernik bez spodu
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Zupa chrzanowa
- Babka wielkanocna
- Murzin wielkanocny
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
- Karmelowy sernik z rosą
- Babka bananowa
- Jajka faszerowane pieczarkami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (27)
1113 dni temu
Czy tylko ja na tym zdjeciu nie widze tej ubitej smietanki do dekoracji???
odpowiedz
2432 dni temu
Nie wiem dlaczego zostało to nazwane musem skoro jest to tylko czekolada rozpuszczona w mleku i dodana żelatyna. Mus raczej jest czymś lekkim i puszystym a tu widzę galaretke czekoladową
odpowiedz
3001 dni temu
czy litr mleka gotujemy i dodatkowo bierzemy 100ml czy gotujemy 900ml a w reszcie rozpuszczamy zelatyne?
odpowiedz
3000 dni temu
900 ml gotujemy, a w 100 ml namaczamy żelatynę :)
3666 dni temu
Nie jestem jakąś kuchenną ofermą, ale próba wykonania tego deseru w mojej kuchni zakończyła się totalną porażką... Szuflady w drzwiach lodówki lodówki i "podociskanie" jakimiś produktami niestety nie dało rady. Zalałam lodówkę, podłogę i stłukłam najpiękniejszy kieliszek, jaki miałam. W końcu uznałam, że postawię prosto, bez cudowania - z resztą byłam już tak wykończona ratowaniem kuchni przed przyjściem gości, że nie miałam siły dalej się z tym bawić. Zapomniałam o deserze. Po kilku godzinach nadal był płynny. Wszystko poszło do zlewu... Także nie polecam. ;)
odpowiedz
3713 dni temu
Justyno, ciemna masa w lodówce stężeje naprawdę szybko. W tym czasie biała masa stojąca w temp. pokojowej nie zdąży zastygnąć. Jednak musisz na bieżąco kontrolować sytuację.
odpowiedz
3714 dni temu
Czy biała masa nie stężeje, pomimo stania poza lodówką, kiedy ciemna będzie w lodówce?
odpowiedz
3819 dni temu
Marcelo, wszystko zależy od użytych kieliszków. Pomocne mogą okazać się obecne w niektórych lodówkach metalowe półki na butelki.
odpowiedz
3820 dni temu
Chcialam zapytac czy jest jakas sensowna metoda na ustawienie tych kieliszkow pod skosem w lodowce? W tej chwili czekam az masa wystudzi sie i kombinuje na czym to postawic w lodowce . Jak podpieram to sie przewraca w druga strone , opieram o scianke to mi scianek zabraknie zaraz.
odpowiedz
3870 dni temu
Gościu 1111, jeżeli chcesz zastępować laskę wanilii, to najlepiej użyć odrobiny ekstraktu waniliowego.
odpowiedz
3871 dni temu
Czy zamiast laski wanilli można użyć aromatu waniliowego albo cukru waniliowego ?
odpowiedz
3902 dni temu
Pychaaa Najlepszy Deser codzienniego go robie Teraz zaczynam go ulepszyć i dodać kilka składników Podziele sie z Wami moim odkryciem :)
odpowiedz
3944 dni temu
Ciekawe w jakich proporcjach można osiągnąć (i czy można) taki efekt z pektyną (wersja wegetariańska).
odpowiedz
3944 dni temu
Drogi gościu, w ciepłym mleku czekolada się rozpuści, nie trzeba rozpuszczać jej wcześniej :)
odpowiedz
3945 dni temu
Czy czekolada ma być tylko pokruszona? nie powinno się jej wcześniej roztopić?
odpowiedz
3953 dni temu
Drogi Gościu, tak, taką sypką żelatynę namaczamy w 100 ml mleka :)
odpowiedz
3953 dni temu
chciałam się zapytać odnośnie tej żelatyny? Ja znam taką w torebkach w ziarenkach. To jak ją namoczyć?
odpowiedz
3957 dni temu
ewu, śmietanka ubita służy do dekoracji, tak jak w ostatnim zdaniu :)
odpowiedz
3957 dni temu
opisie zabrakło informacji kiedy dodajemy ubitą kremówkę... Zakładam, że po tym jak mleko z żelatyną wystygnie...
odpowiedz
3982 dni temu
Owoce w deserze to: borówki, truskawki, maliny oraz figi.
odpowiedz
3983 dni temu
jakie owoce sa na tym obrazku? jakie najlepiej pasuja do tego deseru? ;)
odpowiedz
3995 dni temu
Deser przepyszny - ja z tych proporcji zrobiłam 6 dużych szklaneczek :) Mam tylko jedno pytanie? Co zrobić, żeby na ciemnej części nie zbierała się na górze ciemniejsza obwódka? :)
odpowiedz
4003 dni temu
Ola Grasias OK !!!!!!!! :)
odpowiedz
4009 dni temu
Wiwi, zachęcamy do wypróbowania również innych przepisów Pawła Małeckiego!
odpowiedz
4009 dni temu
bardzo dobry juz skorzystałam polecam
odpowiedz
4012 dni temu
Widać że bardzo pięknie prezentuje się tęcza na pewno wypróbuje ten przepis.
odpowiedz
4018 dni temu
Wow, ale cudo, z pysznymi czekoladami z Lidla warto wypóbować, na pewno przepyszne :)
odpowiedz
zobacz wszystkie