Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Laskę wanilii kroimy na pół i dodajemy do gorącego mleka. Do składników dodajemy namoczoną żelatynę, całość dokładnie mieszamy.

Ugotowaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy pokruszoną tabliczkę białej czekolady, do drugiej części dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady deserowej. Do wysokich kieliszków lub pucharków wlewamy najpierw porcję masy z czekolady deserowej.

Kieliszki ustawiamy pod skosem i pozostawiamy do zestalenia. Masy z białej czekolady nie wstawiamy do lodówki.

Gdy pierwsza warstwa stężeje, wylewamy na nią masę z białej czekolady i ponownie wstawiamy do lodówki. Deser dekorujemy ubitą śmietanką i świeżymi owocami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (26)

Avatar
  • Gość Gość
    101 dni temu
    Nie wiem dlaczego zostało to nazwane musem skoro jest to tylko czekolada rozpuszczona w mleku i dodana żelatyna. Mus raczej jest czymś lekkim i puszystym a tu widzę galaretke czekoladową

    odpowiedz

  • k k
    670 dni temu
    czy litr mleka gotujemy i dodatkowo bierzemy 100ml czy gotujemy 900ml a w reszcie rozpuszczamy zelatyne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    669 dni temu
    900 ml gotujemy, a w 100 ml namaczamy żelatynę :)
  • Karolina Karolina
    1335 dni temu
    Nie jestem jakąś kuchenną ofermą, ale próba wykonania tego deseru w mojej kuchni zakończyła się totalną porażką... Szuflady w drzwiach lodówki lodówki i "podociskanie" jakimiś produktami niestety nie dało rady. Zalałam lodówkę, podłogę i stłukłam najpiękniejszy kieliszek, jaki miałam. W końcu uznałam, że postawię prosto, bez cudowania - z resztą byłam już tak wykończona ratowaniem kuchni przed przyjściem gości, że nie miałam siły dalej się z tym bawić. Zapomniałam o deserze. Po kilku godzinach nadal był płynny. Wszystko poszło do zlewu... Także nie polecam. ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1382 dni temu
    Justyno, ciemna masa w lodówce stężeje naprawdę szybko. W tym czasie biała masa stojąca w temp. pokojowej nie zdąży zastygnąć. Jednak musisz na bieżąco kontrolować sytuację.

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    1383 dni temu
    Czy biała masa nie stężeje, pomimo stania poza lodówką, kiedy ciemna będzie w lodówce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1488 dni temu
    Marcelo, wszystko zależy od użytych kieliszków. Pomocne mogą okazać się obecne w niektórych lodówkach metalowe półki na butelki.

    odpowiedz

  • Marcela Marcela
    1489 dni temu
    Chcialam zapytac czy jest jakas sensowna metoda na ustawienie tych kieliszkow pod skosem w lodowce? W tej chwili czekam az masa wystudzi sie i kombinuje na czym to postawic w lodowce . Jak podpieram to sie przewraca w druga strone , opieram o scianke to mi scianek zabraknie zaraz.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1539 dni temu
    Gościu 1111, jeżeli chcesz zastępować laskę wanilii, to najlepiej użyć odrobiny ekstraktu waniliowego.

    odpowiedz

  • Gość 1111 Gość 1111
    1540 dni temu
    Czy zamiast laski wanilli można użyć aromatu waniliowego albo cukru waniliowego ?

    odpowiedz

  • R.K.P R.K.P
    1572 dni temu
    Pychaaa Najlepszy Deser codzienniego go robie Teraz zaczynam go ulepszyć i dodać kilka składników Podziele sie z Wami moim odkryciem :)

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    1613 dni temu
    Ciekawe w jakich proporcjach można osiągnąć (i czy można) taki efekt z pektyną (wersja wegetariańska).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1613 dni temu
    Drogi gościu, w ciepłym mleku czekolada się rozpuści, nie trzeba rozpuszczać jej wcześniej :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1614 dni temu
    Czy czekolada ma być tylko pokruszona? nie powinno się jej wcześniej roztopić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1622 dni temu
    Drogi Gościu, tak, taką sypką żelatynę namaczamy w 100 ml mleka :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1623 dni temu
    chciałam się zapytać odnośnie tej żelatyny? Ja znam taką w torebkach w ziarenkach. To jak ją namoczyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1626 dni temu
    ewu, śmietanka ubita służy do dekoracji, tak jak w ostatnim zdaniu :)

    odpowiedz

  • ewu ewu
    1626 dni temu
    opisie zabrakło informacji kiedy dodajemy ubitą kremówkę... Zakładam, że po tym jak mleko z żelatyną wystygnie...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1651 dni temu
    Owoce w deserze to: borówki, truskawki, maliny oraz figi.

    odpowiedz

  •  gosc1 gosc1
    1652 dni temu
    jakie owoce sa na tym obrazku? jakie najlepiej pasuja do tego deseru? ;)

    odpowiedz

  • aniaGość aniaGość
    1664 dni temu
    Deser przepyszny - ja z tych proporcji zrobiłam 6 dużych szklaneczek :) Mam tylko jedno pytanie? Co zrobić, żeby na ciemnej części nie zbierała się na górze ciemniejsza obwódka? :)

    odpowiedz

  • Martina Martina
    1672 dni temu
    Ola Grasias OK !!!!!!!! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1678 dni temu
    Wiwi, zachęcamy do wypróbowania również innych przepisów Pawła Małeckiego!

    odpowiedz

  • Wiwi :* Wiwi :*
    1678 dni temu
    bardzo dobry juz skorzystałam polecam

    odpowiedz

  • Julia ;) Julia ;)
    1681 dni temu
    Widać że bardzo pięknie prezentuje się tęcza na pewno wypróbuje ten przepis.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1687 dni temu
    Wow, ale cudo, z pysznymi czekoladami z Lidla warto wypóbować, na pewno przepyszne :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram