zobacz film Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Bezy

Białka ubijamy. Pod koniec ubijania zaczynamy stopniowo dodawać cukier z cukrem wanilinowym. Ubijamy do momentu, aż piana zacznie lśnić.

Na 2 kawałkach papieru pergaminowego rysujemy 6 krążków o średnicy 6 cm i wykładamy nimi blachy do pieczenia.

Ubite białka przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy 6 płaskich krążków na pergaminie oraz 6 wyższych rozetek („kapelusz”) o średnicy 6 cm.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 140°C, w tej temperaturze pieczemy bezy przez pierwsze 20 minut; następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Taka ilość czasu spowoduje, że bezy będą chrupiące z zewnątrz, ale ciągliwe w środku. Jeżeli chcemy mieć bezy całkowicie suche, należy zmniejszyć temperaturę do 110°C i suszyć jeszcze około 40-45 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Krem czekoladowo-orzechowy

Czekoladę z orzechami ścieramy na tarce o grubych oczkach, śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią startą czekoladę. Dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy miękkie masło.

Na płaski spód wystudzonej bezy szprycujemy krem czekoladowy, następnie przykrywamy rozetką. Bezy dekorujemy kakao.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (33)

Avatar
  • edd edd
    798 dni temu
    Krem niestety wyszedł bardzo rzadki i nie dało się go nakładać szprycą.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    798 dni temu
    edd, pamiętaj, by krem nieco ostudzić.
  • Gość Gość
    845 dni temu
    niestety zanim zrobiłam krem większość bezów zniknęła. polecam .... przepis genialny

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1185 dni temu
    Wspaniały przepis!!!! pierwszy raz moje bezy są naprawdę bezami. Cud, miód... polecam!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1201 dni temu
    Bardzo pyszne. Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1256 dni temu
    Moniko, cieszymy się, że przepis przypadł Ci do gustu :) Mamy nadzieję, że wypróbujesz również inne słodkie przepisy Pawła!

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1256 dni temu
    REEEEEEEEEEWELACJA jutro robię je po raz kolejny :)

    odpowiedz

  • ja ja
    1315 dni temu
    Naprawdę przepyszne i proste bo mi córka zrobiła ten deser. Polecam

    odpowiedz

  • Pychotka06:D Pychotka06:D
    1535 dni temu
    WSPANIAŁE !!!czy jest może przepis na inny krem do przełożenia ?:D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1550 dni temu
    Gosiu, następnym razem polecamy więc zrobić podwójną porcję, by chociaż część bez zdążyła być przełożona kremem - jest równie pyszny! :)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1550 dni temu
    jak dla mnie przepis idealny, jeśli chodzi o bezową część niestety do zrobienia kremu bezy nie dotrwały

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1584 dni temu
    Still Oil, upewnij się proszę, że masz dobrze ustawioną temperaturę piekarnika. Jeżeli tak, zmniejsz ją nieco pozostawiając taki sam czas pieczenia. Pamiętaj, że każdy piekarnik może grzać inaczej.

    odpowiedz

  • Still Oli Still Oli
    1584 dni temu
    Niech mi ktos powie jakim cudem one sa takie białe? Robie wsio tak jak w przepisie i gdybym trzymała je 20 i 45min w piekarniku to byłyby czarne mnie juz po tych pierwszych 20 min robia sie brazaowawe :( A piekarnik mam gazowy plus jak wyciagne wczesniej to sa smaczne ale na drugi dzien miekkie i lepkie :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1585 dni temu
    W przypadku termoobiegu temperaturę należy zmniejszyć o około 10 stopni.

    odpowiedz

  • E. E.
    1585 dni temu
    Czy jeśli pieczemy bezy w piekarniku z termoobiegiem to zmniejszamy temperaturę czy pieczemy w takiej jaka jest w przepisie? Pozdrawiam E.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1621 dni temu
    Drogi Gościu, tak, bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, dopiero później zmniejszamy temperaturę.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1623 dni temu
    Bezy puste w środku, strasznie słodkie. Wiem że bezy to naprawdę słodki deser, ale to już przesada. 1 białko = 50g cukru maxymalnie !!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1624 dni temu
    Bezy wkładamy do nagrzanego piekarnik ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1649 dni temu
    Edi, dziękujemy za miłe słowa. Mamy nadzieję, że wykorzystasz inne nasze przepisy!

    odpowiedz

  • Edi Edi
    1650 dni temu
    Bezy rzeczywiście nie są łatwe ale ten przepis polecam z czystym sumieniem - warto próbować, a z dodatkiem tego kremu który po zrobieniu chwilkę schłodziłam w lodówce było ...bajeczne. Do później.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1672 dni temu
    Aniu bezy powinny suszyć się w niskiej temperaturze (110-140 stopni). Nie należy sugerować się wyświetlaczem na piekarniku, lecz temperaturą podaną w przepisie.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1672 dni temu
    dlaczego w przepisie jest podane że piekarnik nagrzewamy do temp ok 140 stopni a podczas wkładania bez do piekarnika wyświetlana na nim temp jest 200 stopni?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1686 dni temu
    Warto piec z termoobiegiem, ale jeśli piekarnik nie ma takiej funkcji śmiało można zrobić bezy i bez niego.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1686 dni temu
    pieczemy w termoobiegiem czy bez niego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1687 dni temu
    Tak jak radzi Paweł, jeśli chcemy by bezy były całkowicie chrupiące, należy je suszyć o 40-45 minut dłużej. Przy krótkim czasie suszenia wychodzą one ciągnące i lepkie w środku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1688 dni temu
    Ten przepis jest z kosmosu - nie wychodzi ani masa, ani bezy. Jest to niemożliwe przy tak krótkim czasie pieczenia podanym w przepisie - bezy wychodzą beznadziejnie ciągnące, a w kremie jest za dużo śmietany i nie będzie gęsty na tyle, by go szprycować. Szkoda czasu i pieniędzy

    odpowiedz

  • Viola ;* Viola ;*
    1690 dni temu
    Gosiu, ja również uwielbiam i kocham bezy i czekoladę ;). Bardzo się cieszę, że powstał ten przepis. Ja do udekorowania tego deseru dodałam jeszcze kleksy z Nutelli. Pychota! ♥

    odpowiedz

  • Gosia Goleń Gosia Goleń
    1692 dni temu
    Uwielbiam bezy i czekoladę,w końcu ktoś zrobił coś pysznego łącząc te dwa składniki ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1692 dni temu
    Ubijając białka, trzeba je uważnie obserwować - kończymy ubijać, gdy piana zaczyna lśnić :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1692 dni temu
    Boję się jedynie tego że przebiję białka..a wtedy z bezowego deseru nici..;(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1693 dni temu
    Polecamy przetestować! Bezy z pewnością wyjdą idealne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1693 dni temu
    Nareszcie porządnie przygotowany i bardzo precyzyjny przepis na bezy! :)

    odpowiedz

  • Małgocha Małgocha
    1694 dni temu
    Super pomysł ze zmieleniem czekolady z orzechami!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram