Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Mocno schłódź śmietankę.
Przygotowanie
Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej: kruszymy czekoladę i wrzucamy ją do miski lub rondelka. Do drugiego rondelka nalewamy wodę, którą doporowadzamy do wrzenia.
Stawiamy miskę z czekoladą na rondelku z gotującą wodą i mieszamy rozpuszczającą się czekoladę, tak długo aż wszsytkie kawałki się roztopią.
Musimy pamiętać, aby dno miski nie dotykało powierzchni gotującej się wody.
Rozpuszczoną czekoladę studzimy, żeby była lekko ciepła.
Śmietanę ubijamy na sztywno, odkładamy trochę śmietany do dekoracji. Stopniowo dolewamy rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, aż połączy się dobrze ze śmietaną. Schładzamy przed podaniem.
Jak podawać
Ozdobiamy pozostałą bitą śmietaną, startą czekoladą lub dowolnymi owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.
Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!
Babka wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!
Serowe placuszki z sosem malinowym
Puszyste twarogowe placuszki z intensywnie malinowym sosem z dodatkiem wina. Sprawdź smakowity przepis Pawła!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Piernik staropolski
- Domek z piernika
- Kutia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wigilijny makowiec
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (60)
973 dni temu
pyszne aż ślinka cieknie
odpowiedz
1587 dni temu
Pysznosci 😊 polecam
odpowiedz
1620 dni temu
Jak długo można przechowywać w lodówce taki mus?
odpowiedz
1618 dni temu
Raczej nie ma obawy, że mus będzie stał w lodówce zbyt długo- jest tak pyszny, że zazwyczaj znika zaraz po przygotowaniu:) Jednak z uwagi na znajdującą się w nim śmietanę, zalecamy przechowywać go w lodówce nie dłużej niż dobę.
1675 dni temu
pycha pychota pychotka
odpowiedz
1790 dni temu
JOANNA HORNIAK
odpowiedz
2348 dni temu
Świetny przepis ! Jutro zrobię :) Ja zazwyczaj robię mus bez śmietany, za to z ubitymi jajkami . Muszę spróbować tej wersji :) http://www.overtheheaven.pl/2018/04/przepisy-kulinarne-desery-puszysty-mus.html
odpowiedz
2705 dni temu
Czy aby czasem czekolada fin carre nie ma w składzie glutenu? W Lidlu raczej nie ma jeszcze niestety bezglutenowych tabliczek czekolady :(
odpowiedz
2727 dni temu
Zrobiłam, ze spodem z pokruszonych ciasteczek i owocami. Wszystkim smakował. Zrobiłam z podwójnej porcji. Te składniki na pewno nie wystarczą na deser dla 6 osób, chyba że to będą bardzo małe porcje.
odpowiedz
2833 dni temu
Zrobiłam makaroniki z waszego przepisu... nie udało się zrobiłam ten mus i też się nie udało
odpowiedz
2766 dni temu
Ale z ciebie kuchara. Zepsuć mus....¿
2858 dni temu
Zrobiłam dziś jako deser walentynkowy, co mogę powiedzieć żeby to wyszło hmm... 300 ml śmietanki jest ok ale czekolady wwalilam dwie tabliczki: 1 gorzką i 1 mleczną. Śmietana 30% Pilos dobrze się ubija, wbrew temu co tutaj pisali. Jedną kosteczkę ciemnej czekolady i ze dwie- trzy lyzki stolowe bialej jeszcze nie zabarwionej smietanki proponuję zostawić do dekoracji. Rozpuszczona czekolade jak wlewacie do ubitej smietany to trzeba mieszac, dośc energicznie. I mieszac, mieszac, mieszac. Z dwiema tabliczkami czekolady smakuje bosko, taki prawdziwy mus czekokadowy. Tylko z dwiema mlecznymi bedzie za slodki.
odpowiedz
2858 dni temu
Właśnie robię na deser! :)
odpowiedz
3141 dni temu
kapusta
odpowiedz
3164 dni temu
mniam
odpowiedz
3203 dni temu
Wszystko zgodnie z przepisem - efekt dość ciekawy, po dodaniu stopionej, schłodzonej czekolady do bitej śmietany - masa się nie połączyła, ale powstała stracciatella
odpowiedz
3202 dni temu
Ważne jest, by dodając stopniowo czekoladę cały czas mieszać składniki, by mogły się szybko połączyć.
3288 dni temu
Super ☺
odpowiedz
3489 dni temu
dziękuję za odpowiedź :)
odpowiedz
3489 dni temu
Nadex, oczywiście można :)
odpowiedz
3489 dni temu
Czy deser moża zrobić z innej czekolady niż Fin Care?
odpowiedz
3506 dni temu
Marleno, deser będzie nadal dobry do zjedzenia, jednak zaznaczamy, że najlepiej smakuje, gdy jest świeżo przygotowany!
odpowiedz
3506 dni temu
Czy jeżeli zrobię ten deser we wtorek wieczorem będzie nadawał się do zjedzenia jeszcze w czwartek ? :)
odpowiedz
3688 dni temu
Gosściuwa, to jest deser, który rekomendujemy zjeść po przygotowaniu :)
odpowiedz
3689 dni temu
Dziękuję za odpowiedź. Jaki jest maksymalny okres przechowywania musów?
odpowiedz
3692 dni temu
Gosściuwa, niestety, ze względu na zawartość śmietany w składzie, musy mają krótki termin przydatności do spożycia.
odpowiedz
3693 dni temu
Czy musy można przechowywać jak przetwory? Np w słoiczkach? A jeśli tak to przez jaki okres czasu?
odpowiedz
3760 dni temu
Pyszne! Ja jadłam z ciemną czekoladą i mleczną i wyszło dobrze, nawet bardzo dobrze.
odpowiedz
3971 dni temu
Ja dodałam i białą i gorzką czekoladę Fin carne i deser wyszedł ok .
odpowiedz
3994 dni temu
Podwoiłabym ilość czekolady i powinno być ok :-)
odpowiedz
4000 dni temu
przepis do niczego..z podanych proporcji wychodzi bita śmietana o delikatnym (!) smaku czekolady..trzeba albo zmniejszyć ilość śmietanki albo dać znacznie więcej czekolady..
odpowiedz
4080 dni temu
Wow!!! Genialne i apetyczne zdjęcia !!! :) www.domowe-wypieki.com
odpowiedz
4144 dni temu
Deser powalający na kolana!
odpowiedz
4147 dni temu
to jest pyszne
odpowiedz
4214 dni temu
wychodzi czekoladowa bita śmietana a nie mus* :>
odpowiedz
4214 dni temu
Po pierwsze wychodzi z tego bita śmietana i mus :) Prawdziwy mus to czekolada, UBITE NA SZTYWNO BIAŁKA i bita śmietana ;)
odpowiedz
4225 dni temu
pychhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhha!
odpowiedz
4255 dni temu
30% też się ładnie ubija. Trzeba dać najniższe obroty na mikserze i jeśli mamy ręczny powoli obracać nim ciągle w tę samą stronę. Na początku wydaje się, że nie chce się ubijać, a potem pach! i gotowe. Gdy mieszadełka zaczynają coś jakby zostawiać ślad, wiedź, że coś się dzieje. ;) Dalsze miksowanie to najszybsza droga do masła. Wygląda to i inaczej niż ubijanie białek - śmietana nie robi się taka sztywna i trzeba ciągle na nią ślipić.
odpowiedz
4257 dni temu
Na ile porcji jest ten przepis?
odpowiedz
4257 dni temu
Śmietanka PILOS 30% nie ubija się a robi się z niej masło. Przepis wygląda doskonale, ale polecam śmietankę 36%.
odpowiedz
4291 dni temu
nie koniecznie
odpowiedz
4293 dni temu
przepyszne musicie spróbować !! :)
odpowiedz
4424 dni temu
Przepyszne Polecam
odpowiedz
4424 dni temu
(Pycha)
odpowiedz
4424 dni temu
Super
odpowiedz
4424 dni temu
pyszne ...:)
odpowiedz
4424 dni temu
Pycha
odpowiedz
4424 dni temu
Pycha
odpowiedz
4424 dni temu
Odjazd
odpowiedz
4424 dni temu
Super
odpowiedz
4424 dni temu
Jak to zobaczyłem to apetyt mi wrócił
odpowiedz
4424 dni temu
To jesy Super
odpowiedz
4424 dni temu
super
odpowiedz
4424 dni temu
super
odpowiedz
4424 dni temu
odjazdowe
odpowiedz
4424 dni temu
Odjazdowe
odpowiedz
4424 dni temu
odjazdowe. Pycha
odpowiedz
4424 dni temu
odjazdowe
odpowiedz
4424 dni temu
odjazd
odpowiedz
4431 dni temu
mmm ...
odpowiedz
zobacz wszystkie