Mus czekoladowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej: kruszymy czekoladę i wrzucamy ją do miski lub rondelka. Do drugiego rondelka nalewamy wodę, którą doporowadzamy do wrzenia.
Stawiamy miskę z czekoladą na rondelku z gotującą wodą i mieszamy rozpuszczającą się czekoladę, tak długo aż wszsytkie kawałki się roztopią.
Musimy pamiętać, aby dno miski nie dotykało powierzchni gotującej się wody.
Rozpuszczoną czekoladę studzimy, żeby była lekko ciepła.

Śmietanę ubijamy na sztywno, odkładamy trochę śmietany do dekoracji. Stopniowo dolewamy rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, aż połączy się dobrze ze śmietaną. Schładzamy przed podaniem.

Jak podawać

Ozdobiamy pozostałą bitą śmietaną, startą czekoladą lub dowolnymi owocami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (54)

Avatar
  • Over The Heaven Over The Heaven
    225 dni temu
    Świetny przepis ! Jutro zrobię :) Ja zazwyczaj robię mus bez śmietany, za to z ubitymi jajkami . Muszę spróbować tej wersji :) http://www.overtheheaven.pl/2018/04/przepisy-kulinarne-desery-puszysty-mus.html

    odpowiedz

  • Gość Gość
    581 dni temu
    Czy aby czasem czekolada fin carre nie ma w składzie glutenu? W Lidlu raczej nie ma jeszcze niestety bezglutenowych tabliczek czekolady :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    603 dni temu
    Zrobiłam, ze spodem z pokruszonych ciasteczek i owocami. Wszystkim smakował. Zrobiłam z podwójnej porcji. Te składniki na pewno nie wystarczą na deser dla 6 osób, chyba że to będą bardzo małe porcje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    709 dni temu
    Zrobiłam makaroniki z waszego przepisu... nie udało się zrobiłam ten mus i też się nie udało

    odpowiedz

  • Gość Gość
    642 dni temu
    Ale z ciebie kuchara. Zepsuć mus....¿
  • Matra Matra
    734 dni temu
    Zrobiłam dziś jako deser walentynkowy, co mogę powiedzieć żeby to wyszło hmm... 300 ml śmietanki jest ok ale czekolady wwalilam dwie tabliczki: 1 gorzką i 1 mleczną. Śmietana 30% Pilos dobrze się ubija, wbrew temu co tutaj pisali. Jedną kosteczkę ciemnej czekolady i ze dwie- trzy lyzki stolowe bialej jeszcze nie zabarwionej smietanki proponuję zostawić do dekoracji. Rozpuszczona czekolade jak wlewacie do ubitej smietany to trzeba mieszac, dośc energicznie. I mieszac, mieszac, mieszac. Z dwiema tabliczkami czekolady smakuje bosko, taki prawdziwy mus czekokadowy. Tylko z dwiema mlecznymi bedzie za slodki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    734 dni temu
    Właśnie robię na deser! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1017 dni temu
    kapusta

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1040 dni temu
    mniam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1079 dni temu
    Wszystko zgodnie z przepisem - efekt dość ciekawy, po dodaniu stopionej, schłodzonej czekolady do bitej śmietany - masa się nie połączyła, ale powstała stracciatella

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1078 dni temu
    Ważne jest, by dodając stopniowo czekoladę cały czas mieszać składniki, by mogły się szybko połączyć.
  • Klaudia 😘 Klaudia 😘
    1164 dni temu
    Super ☺

    odpowiedz

  • Nadex Nadex
    1365 dni temu
    dziękuję za odpowiedź :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1365 dni temu
    Nadex, oczywiście można :)

    odpowiedz

  • Nadex Nadex
    1365 dni temu
    Czy deser moża zrobić z innej czekolady niż Fin Care?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1382 dni temu
    Marleno, deser będzie nadal dobry do zjedzenia, jednak zaznaczamy, że najlepiej smakuje, gdy jest świeżo przygotowany!

    odpowiedz

  • Marlena Marlena
    1383 dni temu
    Czy jeżeli zrobię ten deser we wtorek wieczorem będzie nadawał się do zjedzenia jeszcze w czwartek ? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1564 dni temu
    Gosściuwa, to jest deser, który rekomendujemy zjeść po przygotowaniu :)

    odpowiedz

  • Gosściuwa Gosściuwa
    1565 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź. Jaki jest maksymalny okres przechowywania musów?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1568 dni temu
    Gosściuwa, niestety, ze względu na zawartość śmietany w składzie, musy mają krótki termin przydatności do spożycia.

    odpowiedz

  • Gosściuwa Gosściuwa
    1569 dni temu
    Czy musy można przechowywać jak przetwory? Np w słoiczkach? A jeśli tak to przez jaki okres czasu?

    odpowiedz

  • kora kora
    1636 dni temu
    Pyszne! Ja jadłam z ciemną czekoladą i mleczną i wyszło dobrze, nawet bardzo dobrze.

    odpowiedz

  • Alina Alina
    1847 dni temu
    Ja dodałam i białą i gorzką czekoladę Fin carne i deser wyszedł ok .

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    1870 dni temu
    Podwoiłabym ilość czekolady i powinno być ok :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1876 dni temu
    przepis do niczego..z podanych proporcji wychodzi bita śmietana o delikatnym (!) smaku czekolady..trzeba albo zmniejszyć ilość śmietanki albo dać znacznie więcej czekolady..

    odpowiedz

  • Domowe Wypieki Domowe Wypieki
    1956 dni temu
    Wow!!! Genialne i apetyczne zdjęcia !!! :) www.domowe-wypieki.com

    odpowiedz

  • Michał Michał
    2020 dni temu
    Deser powalający na kolana!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2023 dni temu
    to jest pyszne

    odpowiedz

  •  :0 :0
    2090 dni temu
    wychodzi czekoladowa bita śmietana a nie mus* :>

    odpowiedz

  •  :0 :0
    2090 dni temu
    Po pierwsze wychodzi z tego bita śmietana i mus :) Prawdziwy mus to czekolada, UBITE NA SZTYWNO BIAŁKA i bita śmietana ;)

    odpowiedz

  • kasdferxvxb1234567889000 kasdferxvxb1234567889000
    2101 dni temu
    pychhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhha!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2131 dni temu
    30% też się ładnie ubija. Trzeba dać najniższe obroty na mikserze i jeśli mamy ręczny powoli obracać nim ciągle w tę samą stronę. Na początku wydaje się, że nie chce się ubijać, a potem pach! i gotowe. Gdy mieszadełka zaczynają coś jakby zostawiać ślad, wiedź, że coś się dzieje. ;) Dalsze miksowanie to najszybsza droga do masła. Wygląda to i inaczej niż ubijanie białek - śmietana nie robi się taka sztywna i trzeba ciągle na nią ślipić.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2133 dni temu
    Na ile porcji jest ten przepis?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2133 dni temu
    Śmietanka PILOS 30% nie ubija się a robi się z niej masło. Przepis wygląda doskonale, ale polecam śmietankę 36%.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2167 dni temu
    nie koniecznie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2169 dni temu
    przepyszne musicie spróbować !! :)

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    2300 dni temu
    Przepyszne Polecam

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    2300 dni temu
    (Pycha)

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    2300 dni temu
    Super

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    2300 dni temu
    pyszne ...:)

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    2300 dni temu
    Pycha

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    2300 dni temu
    Pycha

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    2300 dni temu
    Odjazd

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    2300 dni temu
    Super

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    2300 dni temu
    Jak to zobaczyłem to apetyt mi wrócił

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    2300 dni temu
    To jesy Super

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    2300 dni temu
    super

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    2300 dni temu
    super

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    2300 dni temu
    odjazdowe

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    2300 dni temu
    Odjazdowe

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    2300 dni temu
    odjazdowe. Pycha

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    2300 dni temu
    odjazdowe

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    2300 dni temu
    odjazd

    odpowiedz

  • Kupala Dupala Kupala Dupala
    2307 dni temu
    mmm ...

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram