Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Mocno schłódź śmietankę.
Przygotowanie
Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej: kruszymy czekoladę i wrzucamy ją do miski lub rondelka. Do drugiego rondelka nalewamy wodę, którą doporowadzamy do wrzenia.
Stawiamy miskę z czekoladą na rondelku z gotującą wodą i mieszamy rozpuszczającą się czekoladę, tak długo aż wszsytkie kawałki się roztopią.
Musimy pamiętać, aby dno miski nie dotykało powierzchni gotującej się wody.
Rozpuszczoną czekoladę studzimy, żeby była lekko ciepła.
Śmietanę ubijamy na sztywno, odkładamy trochę śmietany do dekoracji. Stopniowo dolewamy rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, aż połączy się dobrze ze śmietaną. Schładzamy przed podaniem.
Jak podawać
Ozdobiamy pozostałą bitą śmietaną, startą czekoladą lub dowolnymi owocami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciasto na pierogi
- Makówki śląskie
- Świąteczne pierniczki
- Burek ze szpinakiem
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
- Jajka na miękko
- Boczek pieczony
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Spaghetti carbonara
- Guacamole
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Piernik świąteczny
- Pulpety w sosie pomidorowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (60)
1297 dni temu
pyszne aż ślinka cieknie
Odpowiedz
1911 dni temu
Pysznosci 😊 polecam
Odpowiedz
1944 dni temu
Jak długo można przechowywać w lodówce taki mus?
Odpowiedz
1942 dni temu
Raczej nie ma obawy, że mus będzie stał w lodówce zbyt długo- jest tak pyszny, że zazwyczaj znika zaraz po przygotowaniu:) Jednak z uwagi na znajdującą się w nim śmietanę, zalecamy przechowywać go w lodówce nie dłużej niż dobę.
1999 dni temu
pycha pychota pychotka
Odpowiedz
2114 dni temu
JOANNA HORNIAK
Odpowiedz
2673 dni temu
Świetny przepis ! Jutro zrobię :) Ja zazwyczaj robię mus bez śmietany, za to z ubitymi jajkami . Muszę spróbować tej wersji :) http://www.overtheheaven.pl/2018/04/przepisy-kulinarne-desery-puszysty-mus.html
Odpowiedz
3029 dni temu
Czy aby czasem czekolada fin carre nie ma w składzie glutenu? W Lidlu raczej nie ma jeszcze niestety bezglutenowych tabliczek czekolady :(
Odpowiedz
3051 dni temu
Zrobiłam, ze spodem z pokruszonych ciasteczek i owocami. Wszystkim smakował. Zrobiłam z podwójnej porcji. Te składniki na pewno nie wystarczą na deser dla 6 osób, chyba że to będą bardzo małe porcje.
Odpowiedz
3157 dni temu
Zrobiłam makaroniki z waszego przepisu... nie udało się zrobiłam ten mus i też się nie udało
Odpowiedz
3090 dni temu
Ale z ciebie kuchara. Zepsuć mus....¿
3182 dni temu
Zrobiłam dziś jako deser walentynkowy, co mogę powiedzieć żeby to wyszło hmm... 300 ml śmietanki jest ok ale czekolady wwalilam dwie tabliczki: 1 gorzką i 1 mleczną. Śmietana 30% Pilos dobrze się ubija, wbrew temu co tutaj pisali. Jedną kosteczkę ciemnej czekolady i ze dwie- trzy lyzki stolowe bialej jeszcze nie zabarwionej smietanki proponuję zostawić do dekoracji. Rozpuszczona czekolade jak wlewacie do ubitej smietany to trzeba mieszac, dośc energicznie. I mieszac, mieszac, mieszac. Z dwiema tabliczkami czekolady smakuje bosko, taki prawdziwy mus czekokadowy. Tylko z dwiema mlecznymi bedzie za slodki.
Odpowiedz
3182 dni temu
Właśnie robię na deser! :)
Odpowiedz
3465 dni temu
kapusta
Odpowiedz
3488 dni temu
mniam
Odpowiedz
3527 dni temu
Wszystko zgodnie z przepisem - efekt dość ciekawy, po dodaniu stopionej, schłodzonej czekolady do bitej śmietany - masa się nie połączyła, ale powstała stracciatella
Odpowiedz
3526 dni temu
Ważne jest, by dodając stopniowo czekoladę cały czas mieszać składniki, by mogły się szybko połączyć.
3612 dni temu
Super ☺
Odpowiedz
3813 dni temu
dziękuję za odpowiedź :)
Odpowiedz
3813 dni temu
Nadex, oczywiście można :)
Odpowiedz
3813 dni temu
Czy deser moża zrobić z innej czekolady niż Fin Care?
Odpowiedz
3830 dni temu
Marleno, deser będzie nadal dobry do zjedzenia, jednak zaznaczamy, że najlepiej smakuje, gdy jest świeżo przygotowany!
Odpowiedz
3831 dni temu
Czy jeżeli zrobię ten deser we wtorek wieczorem będzie nadawał się do zjedzenia jeszcze w czwartek ? :)
Odpowiedz
4012 dni temu
Gosściuwa, to jest deser, który rekomendujemy zjeść po przygotowaniu :)
Odpowiedz
4013 dni temu
Dziękuję za odpowiedź. Jaki jest maksymalny okres przechowywania musów?
Odpowiedz
4016 dni temu
Gosściuwa, niestety, ze względu na zawartość śmietany w składzie, musy mają krótki termin przydatności do spożycia.
Odpowiedz
4018 dni temu
Czy musy można przechowywać jak przetwory? Np w słoiczkach? A jeśli tak to przez jaki okres czasu?
Odpowiedz
4084 dni temu
Pyszne! Ja jadłam z ciemną czekoladą i mleczną i wyszło dobrze, nawet bardzo dobrze.
Odpowiedz
4295 dni temu
Ja dodałam i białą i gorzką czekoladę Fin carne i deser wyszedł ok .
Odpowiedz
4318 dni temu
Podwoiłabym ilość czekolady i powinno być ok :-)
Odpowiedz
4324 dni temu
przepis do niczego..z podanych proporcji wychodzi bita śmietana o delikatnym (!) smaku czekolady..trzeba albo zmniejszyć ilość śmietanki albo dać znacznie więcej czekolady..
Odpowiedz
4404 dni temu
Wow!!! Genialne i apetyczne zdjęcia !!! :) www.domowe-wypieki.com
Odpowiedz
4468 dni temu
Deser powalający na kolana!
Odpowiedz
4471 dni temu
to jest pyszne
Odpowiedz
4538 dni temu
wychodzi czekoladowa bita śmietana a nie mus* :>
Odpowiedz
4538 dni temu
Po pierwsze wychodzi z tego bita śmietana i mus :) Prawdziwy mus to czekolada, UBITE NA SZTYWNO BIAŁKA i bita śmietana ;)
Odpowiedz
4549 dni temu
pychhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhha!
Odpowiedz
4579 dni temu
30% też się ładnie ubija. Trzeba dać najniższe obroty na mikserze i jeśli mamy ręczny powoli obracać nim ciągle w tę samą stronę. Na początku wydaje się, że nie chce się ubijać, a potem pach! i gotowe. Gdy mieszadełka zaczynają coś jakby zostawiać ślad, wiedź, że coś się dzieje. ;) Dalsze miksowanie to najszybsza droga do masła. Wygląda to i inaczej niż ubijanie białek - śmietana nie robi się taka sztywna i trzeba ciągle na nią ślipić.
Odpowiedz
4581 dni temu
Na ile porcji jest ten przepis?
Odpowiedz
4581 dni temu
Śmietanka PILOS 30% nie ubija się a robi się z niej masło. Przepis wygląda doskonale, ale polecam śmietankę 36%.
Odpowiedz
4615 dni temu
nie koniecznie
Odpowiedz
4617 dni temu
przepyszne musicie spróbować !! :)
Odpowiedz
4748 dni temu
Przepyszne Polecam
Odpowiedz
4748 dni temu
(Pycha)
Odpowiedz
4748 dni temu
Super
Odpowiedz
4748 dni temu
pyszne ...:)
Odpowiedz
4748 dni temu
Pycha
Odpowiedz
4748 dni temu
Pycha
Odpowiedz
4748 dni temu
Odjazd
Odpowiedz
4748 dni temu
Super
Odpowiedz
4748 dni temu
Jak to zobaczyłem to apetyt mi wrócił
Odpowiedz
4748 dni temu
To jesy Super
Odpowiedz
4748 dni temu
super
Odpowiedz
4748 dni temu
super
Odpowiedz
4748 dni temu
odjazdowe
Odpowiedz
4748 dni temu
Odjazdowe
Odpowiedz
4748 dni temu
odjazdowe. Pycha
Odpowiedz
4748 dni temu
odjazdowe
Odpowiedz
4748 dni temu
odjazd
Odpowiedz
4755 dni temu
mmm ...
Odpowiedz
zobacz wszystkie