
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Mocno schłódź śmietankę.
Przygotowanie
Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej: kruszymy czekoladę i wrzucamy ją do miski lub rondelka. Do drugiego rondelka nalewamy wodę, którą doporowadzamy do wrzenia.
Stawiamy miskę z czekoladą na rondelku z gotującą wodą i mieszamy rozpuszczającą się czekoladę, tak długo aż wszsytkie kawałki się roztopią.
Musimy pamiętać, aby dno miski nie dotykało powierzchni gotującej się wody.
Rozpuszczoną czekoladę studzimy, żeby była lekko ciepła.
Śmietanę ubijamy na sztywno, odkładamy trochę śmietany do dekoracji. Stopniowo dolewamy rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, aż połączy się dobrze ze śmietaną. Schładzamy przed podaniem.
Jak podawać
Ozdobiamy pozostałą bitą śmietaną, startą czekoladą lub dowolnymi owocami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Obwarzanki – przepis
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Cake pops: ciastka na patyku
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Wielkanocna brioszka
- Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
- Ciastka jak jajka sadzone
- Faszerowane jajka jak kurczaczki
- Mazurek miodowo-orzechowy
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Klasyczny mus czekoladowy
- Sałatka ziemniaczana z boczkiem
- Wegański sos tatarski
- Deser pascha w 10 minut
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Żurek chrzanowy z kiełbasą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (60)
1273 dni temu
pyszne aż ślinka cieknie
Odpowiedz
1886 dni temu
Pysznosci 😊 polecam
Odpowiedz
1919 dni temu
Jak długo można przechowywać w lodówce taki mus?
Odpowiedz
1917 dni temu
Raczej nie ma obawy, że mus będzie stał w lodówce zbyt długo- jest tak pyszny, że zazwyczaj znika zaraz po przygotowaniu:) Jednak z uwagi na znajdującą się w nim śmietanę, zalecamy przechowywać go w lodówce nie dłużej niż dobę.
1974 dni temu
pycha pychota pychotka
Odpowiedz
2090 dni temu
JOANNA HORNIAK
Odpowiedz
2648 dni temu
Świetny przepis ! Jutro zrobię :) Ja zazwyczaj robię mus bez śmietany, za to z ubitymi jajkami . Muszę spróbować tej wersji :) http://www.overtheheaven.pl/2018/04/przepisy-kulinarne-desery-puszysty-mus.html
Odpowiedz
3004 dni temu
Czy aby czasem czekolada fin carre nie ma w składzie glutenu? W Lidlu raczej nie ma jeszcze niestety bezglutenowych tabliczek czekolady :(
Odpowiedz
3026 dni temu
Zrobiłam, ze spodem z pokruszonych ciasteczek i owocami. Wszystkim smakował. Zrobiłam z podwójnej porcji. Te składniki na pewno nie wystarczą na deser dla 6 osób, chyba że to będą bardzo małe porcje.
Odpowiedz
3133 dni temu
Zrobiłam makaroniki z waszego przepisu... nie udało się zrobiłam ten mus i też się nie udało
Odpowiedz
3065 dni temu
Ale z ciebie kuchara. Zepsuć mus....¿
3157 dni temu
Zrobiłam dziś jako deser walentynkowy, co mogę powiedzieć żeby to wyszło hmm... 300 ml śmietanki jest ok ale czekolady wwalilam dwie tabliczki: 1 gorzką i 1 mleczną. Śmietana 30% Pilos dobrze się ubija, wbrew temu co tutaj pisali. Jedną kosteczkę ciemnej czekolady i ze dwie- trzy lyzki stolowe bialej jeszcze nie zabarwionej smietanki proponuję zostawić do dekoracji. Rozpuszczona czekolade jak wlewacie do ubitej smietany to trzeba mieszac, dośc energicznie. I mieszac, mieszac, mieszac. Z dwiema tabliczkami czekolady smakuje bosko, taki prawdziwy mus czekokadowy. Tylko z dwiema mlecznymi bedzie za slodki.
Odpowiedz
3157 dni temu
Właśnie robię na deser! :)
Odpowiedz
3440 dni temu
kapusta
Odpowiedz
3464 dni temu
mniam
Odpowiedz
3502 dni temu
Wszystko zgodnie z przepisem - efekt dość ciekawy, po dodaniu stopionej, schłodzonej czekolady do bitej śmietany - masa się nie połączyła, ale powstała stracciatella
Odpowiedz
3502 dni temu
Ważne jest, by dodając stopniowo czekoladę cały czas mieszać składniki, by mogły się szybko połączyć.
3587 dni temu
Super ☺
Odpowiedz
3788 dni temu
dziękuję za odpowiedź :)
Odpowiedz
3788 dni temu
Nadex, oczywiście można :)
Odpowiedz
3788 dni temu
Czy deser moża zrobić z innej czekolady niż Fin Care?
Odpowiedz
3806 dni temu
Marleno, deser będzie nadal dobry do zjedzenia, jednak zaznaczamy, że najlepiej smakuje, gdy jest świeżo przygotowany!
Odpowiedz
3806 dni temu
Czy jeżeli zrobię ten deser we wtorek wieczorem będzie nadawał się do zjedzenia jeszcze w czwartek ? :)
Odpowiedz
3988 dni temu
Gosściuwa, to jest deser, który rekomendujemy zjeść po przygotowaniu :)
Odpowiedz
3988 dni temu
Dziękuję za odpowiedź. Jaki jest maksymalny okres przechowywania musów?
Odpowiedz
3992 dni temu
Gosściuwa, niestety, ze względu na zawartość śmietany w składzie, musy mają krótki termin przydatności do spożycia.
Odpowiedz
3993 dni temu
Czy musy można przechowywać jak przetwory? Np w słoiczkach? A jeśli tak to przez jaki okres czasu?
Odpowiedz
4059 dni temu
Pyszne! Ja jadłam z ciemną czekoladą i mleczną i wyszło dobrze, nawet bardzo dobrze.
Odpowiedz
4271 dni temu
Ja dodałam i białą i gorzką czekoladę Fin carne i deser wyszedł ok .
Odpowiedz
4293 dni temu
Podwoiłabym ilość czekolady i powinno być ok :-)
Odpowiedz
4299 dni temu
przepis do niczego..z podanych proporcji wychodzi bita śmietana o delikatnym (!) smaku czekolady..trzeba albo zmniejszyć ilość śmietanki albo dać znacznie więcej czekolady..
Odpowiedz
4379 dni temu
Wow!!! Genialne i apetyczne zdjęcia !!! :) www.domowe-wypieki.com
Odpowiedz
4443 dni temu
Deser powalający na kolana!
Odpowiedz
4446 dni temu
to jest pyszne
Odpowiedz
4513 dni temu
wychodzi czekoladowa bita śmietana a nie mus* :>
Odpowiedz
4513 dni temu
Po pierwsze wychodzi z tego bita śmietana i mus :) Prawdziwy mus to czekolada, UBITE NA SZTYWNO BIAŁKA i bita śmietana ;)
Odpowiedz
4524 dni temu
pychhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhha!
Odpowiedz
4555 dni temu
30% też się ładnie ubija. Trzeba dać najniższe obroty na mikserze i jeśli mamy ręczny powoli obracać nim ciągle w tę samą stronę. Na początku wydaje się, że nie chce się ubijać, a potem pach! i gotowe. Gdy mieszadełka zaczynają coś jakby zostawiać ślad, wiedź, że coś się dzieje. ;) Dalsze miksowanie to najszybsza droga do masła. Wygląda to i inaczej niż ubijanie białek - śmietana nie robi się taka sztywna i trzeba ciągle na nią ślipić.
Odpowiedz
4557 dni temu
Na ile porcji jest ten przepis?
Odpowiedz
4557 dni temu
Śmietanka PILOS 30% nie ubija się a robi się z niej masło. Przepis wygląda doskonale, ale polecam śmietankę 36%.
Odpowiedz
4590 dni temu
nie koniecznie
Odpowiedz
4592 dni temu
przepyszne musicie spróbować !! :)
Odpowiedz
4723 dni temu
Przepyszne Polecam
Odpowiedz
4723 dni temu
(Pycha)
Odpowiedz
4723 dni temu
Super
Odpowiedz
4723 dni temu
pyszne ...:)
Odpowiedz
4723 dni temu
Pycha
Odpowiedz
4723 dni temu
Pycha
Odpowiedz
4723 dni temu
Odjazd
Odpowiedz
4723 dni temu
Super
Odpowiedz
4723 dni temu
Jak to zobaczyłem to apetyt mi wrócił
Odpowiedz
4723 dni temu
To jesy Super
Odpowiedz
4723 dni temu
super
Odpowiedz
4723 dni temu
super
Odpowiedz
4723 dni temu
odjazdowe
Odpowiedz
4723 dni temu
Odjazdowe
Odpowiedz
4723 dni temu
odjazdowe. Pycha
Odpowiedz
4723 dni temu
odjazdowe
Odpowiedz
4723 dni temu
odjazd
Odpowiedz
4730 dni temu
mmm ...
Odpowiedz
zobacz wszystkie