Mus czekoladowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Mocno schłódź śmietankę.

Przygotowanie

Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej: kruszymy czekoladę i wrzucamy ją do miski lub rondelka. Do drugiego rondelka nalewamy wodę, którą doporowadzamy do wrzenia.
Stawiamy miskę z czekoladą na rondelku z gotującą wodą i mieszamy rozpuszczającą się czekoladę, tak długo aż wszsytkie kawałki się roztopią.
Musimy pamiętać, aby dno miski nie dotykało powierzchni gotującej się wody.
Rozpuszczoną czekoladę studzimy, żeby była lekko ciepła.

Śmietanę ubijamy na sztywno, odkładamy trochę śmietany do dekoracji. Stopniowo dolewamy rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, aż połączy się dobrze ze śmietaną. Schładzamy przed podaniem.

Jak podawać

Ozdobiamy pozostałą bitą śmietaną, startą czekoladą lub dowolnymi owocami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (60)

Avatar
  • Tajmoteuszs Tajmoteuszs
    1083 dni temu
    pyszne aż ślinka cieknie

    odpowiedz

    Avatar
  • Aga Aga
    1696 dni temu
    Pysznosci 😊 polecam

    odpowiedz

    Avatar
  • Wioleta Wioleta
    1729 dni temu
    Jak długo można przechowywać w lodówce taki mus?

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1727 dni temu
    Raczej nie ma obawy, że mus będzie stał w lodówce zbyt długo- jest tak pyszny, że zazwyczaj znika zaraz po przygotowaniu:) Jednak z uwagi na znajdującą się w nim śmietanę, zalecamy przechowywać go w lodówce nie dłużej niż dobę.
  • dość dość
    1785 dni temu
    pycha pychota pychotka

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    1900 dni temu
    JOANNA HORNIAK

    odpowiedz

    Avatar
  • Over The Heaven Over The Heaven
    2458 dni temu
    Świetny przepis ! Jutro zrobię :) Ja zazwyczaj robię mus bez śmietany, za to z ubitymi jajkami . Muszę spróbować tej wersji :) http://www.overtheheaven.pl/2018/04/przepisy-kulinarne-desery-puszysty-mus.html

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    2814 dni temu
    Czy aby czasem czekolada fin carre nie ma w składzie glutenu? W Lidlu raczej nie ma jeszcze niestety bezglutenowych tabliczek czekolady :(

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    2836 dni temu
    Zrobiłam, ze spodem z pokruszonych ciasteczek i owocami. Wszystkim smakował. Zrobiłam z podwójnej porcji. Te składniki na pewno nie wystarczą na deser dla 6 osób, chyba że to będą bardzo małe porcje.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    2943 dni temu
    Zrobiłam makaroniki z waszego przepisu... nie udało się zrobiłam ten mus i też się nie udało

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    2875 dni temu
    Ale z ciebie kuchara. Zepsuć mus....¿
  • Matra Matra
    2967 dni temu
    Zrobiłam dziś jako deser walentynkowy, co mogę powiedzieć żeby to wyszło hmm... 300 ml śmietanki jest ok ale czekolady wwalilam dwie tabliczki: 1 gorzką i 1 mleczną. Śmietana 30% Pilos dobrze się ubija, wbrew temu co tutaj pisali. Jedną kosteczkę ciemnej czekolady i ze dwie- trzy lyzki stolowe bialej jeszcze nie zabarwionej smietanki proponuję zostawić do dekoracji. Rozpuszczona czekolade jak wlewacie do ubitej smietany to trzeba mieszac, dośc energicznie. I mieszac, mieszac, mieszac. Z dwiema tabliczkami czekolady smakuje bosko, taki prawdziwy mus czekokadowy. Tylko z dwiema mlecznymi bedzie za slodki.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    2968 dni temu
    Właśnie robię na deser! :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3250 dni temu
    kapusta

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3274 dni temu
    mniam

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3313 dni temu
    Wszystko zgodnie z przepisem - efekt dość ciekawy, po dodaniu stopionej, schłodzonej czekolady do bitej śmietany - masa się nie połączyła, ale powstała stracciatella

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3312 dni temu
    Ważne jest, by dodając stopniowo czekoladę cały czas mieszać składniki, by mogły się szybko połączyć.
  • Klaudia 😘 Klaudia 😘
    3397 dni temu
    Super ☺

    odpowiedz

    Avatar
  • Nadex Nadex
    3598 dni temu
    dziękuję za odpowiedź :)

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3598 dni temu
    Nadex, oczywiście można :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Nadex Nadex
    3599 dni temu
    Czy deser moża zrobić z innej czekolady niż Fin Care?

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3616 dni temu
    Marleno, deser będzie nadal dobry do zjedzenia, jednak zaznaczamy, że najlepiej smakuje, gdy jest świeżo przygotowany!

    odpowiedz

    Avatar
  • Marlena Marlena
    3616 dni temu
    Czy jeżeli zrobię ten deser we wtorek wieczorem będzie nadawał się do zjedzenia jeszcze w czwartek ? :)

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3798 dni temu
    Gosściuwa, to jest deser, który rekomendujemy zjeść po przygotowaniu :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Gosściuwa Gosściuwa
    3798 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź. Jaki jest maksymalny okres przechowywania musów?

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3802 dni temu
    Gosściuwa, niestety, ze względu na zawartość śmietany w składzie, musy mają krótki termin przydatności do spożycia.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gosściuwa Gosściuwa
    3803 dni temu
    Czy musy można przechowywać jak przetwory? Np w słoiczkach? A jeśli tak to przez jaki okres czasu?

    odpowiedz

    Avatar
  • kora kora
    3869 dni temu
    Pyszne! Ja jadłam z ciemną czekoladą i mleczną i wyszło dobrze, nawet bardzo dobrze.

    odpowiedz

    Avatar
  • Alina Alina
    4081 dni temu
    Ja dodałam i białą i gorzką czekoladę Fin carne i deser wyszedł ok .

    odpowiedz

    Avatar
  • Paulina Paulina
    4103 dni temu
    Podwoiłabym ilość czekolady i powinno być ok :-)

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4109 dni temu
    przepis do niczego..z podanych proporcji wychodzi bita śmietana o delikatnym (!) smaku czekolady..trzeba albo zmniejszyć ilość śmietanki albo dać znacznie więcej czekolady..

    odpowiedz

    Avatar
  • Domowe Wypieki Domowe Wypieki
    4189 dni temu
    Wow!!! Genialne i apetyczne zdjęcia !!! :) www.domowe-wypieki.com

    odpowiedz

    Avatar
  • Michał Michał
    4253 dni temu
    Deser powalający na kolana!

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4256 dni temu
    to jest pyszne

    odpowiedz

    Avatar
  •  :0 :0
    4323 dni temu
    wychodzi czekoladowa bita śmietana a nie mus* :>

    odpowiedz

    Avatar
  •  :0 :0
    4323 dni temu
    Po pierwsze wychodzi z tego bita śmietana i mus :) Prawdziwy mus to czekolada, UBITE NA SZTYWNO BIAŁKA i bita śmietana ;)

    odpowiedz

    Avatar
  • kasdferxvxb1234567889000 kasdferxvxb1234567889000
    4334 dni temu
    pychhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhha!

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4365 dni temu
    30% też się ładnie ubija. Trzeba dać najniższe obroty na mikserze i jeśli mamy ręczny powoli obracać nim ciągle w tę samą stronę. Na początku wydaje się, że nie chce się ubijać, a potem pach! i gotowe. Gdy mieszadełka zaczynają coś jakby zostawiać ślad, wiedź, że coś się dzieje. ;) Dalsze miksowanie to najszybsza droga do masła. Wygląda to i inaczej niż ubijanie białek - śmietana nie robi się taka sztywna i trzeba ciągle na nią ślipić.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4367 dni temu
    Na ile porcji jest ten przepis?

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4367 dni temu
    Śmietanka PILOS 30% nie ubija się a robi się z niej masło. Przepis wygląda doskonale, ale polecam śmietankę 36%.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4400 dni temu
    nie koniecznie

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4402 dni temu
    przepyszne musicie spróbować !! :)

    odpowiedz

    Avatar
  • kubiszonek kubiszonek
    4533 dni temu
    Przepyszne Polecam

    odpowiedz

    Avatar
  • kubiszonek kubiszonek
    4533 dni temu
    (Pycha)

    odpowiedz

    Avatar
  • kubiszonek kubiszonek
    4533 dni temu
    Super

    odpowiedz

    Avatar
  • kubiszonek kubiszonek
    4533 dni temu
    pyszne ...:)

    odpowiedz

    Avatar
  • kubiszonek kubiszonek
    4533 dni temu
    Pycha

    odpowiedz

    Avatar
  • kubiszonek kubiszonek
    4533 dni temu
    Pycha

    odpowiedz

    Avatar
  • kubiszonek kubiszonek
    4533 dni temu
    Odjazd

    odpowiedz

    Avatar
  • kubiszonek kubiszonek
    4533 dni temu
    Super

    odpowiedz

    Avatar
  • kubiszonek kubiszonek
    4533 dni temu
    Jak to zobaczyłem to apetyt mi wrócił

    odpowiedz

    Avatar
  • kubiszonek kubiszonek
    4533 dni temu
    To jesy Super

    odpowiedz

    Avatar
  • kubiszonek kubiszonek
    4533 dni temu
    super

    odpowiedz

    Avatar
  • kubiszonek kubiszonek
    4533 dni temu
    super

    odpowiedz

    Avatar
  • kubiszonek kubiszonek
    4533 dni temu
    odjazdowe

    odpowiedz

    Avatar
  • kubiszonek kubiszonek
    4533 dni temu
    Odjazdowe

    odpowiedz

    Avatar
  • kubiszonek kubiszonek
    4533 dni temu
    odjazdowe. Pycha

    odpowiedz

    Avatar
  • kubiszonek kubiszonek
    4533 dni temu
    odjazdowe

    odpowiedz

    Avatar
  • kubiszonek kubiszonek
    4533 dni temu
    odjazd

    odpowiedz

    Avatar
  • Kupala Dupala Kupala Dupala
    4541 dni temu
    mmm ...

    odpowiedz

    Avatar

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!