Wrap z łososiem i warzywami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Łososia kroimy w dość cienkie plastry, a ogórka i paprykę w słupki.

KROK 2: ZWIJAMY WRAPY

Tortillę smarujemy serkiem śmietankowym, wykładamy rukolę, łososia i warzywa. Placek zwijamy tak, aby nic nie mogło wypaść, i przekrawamy w poprzek na pół.

KROK 3: PODAJEMY DANIE

Gotowy wrap przekładamy do pudełka na lunch z kilkoma pomidorami koktajlowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Wrap to potrawa o stosunkowo młodym rodowodzie, która pomimo takiej krótkiej historii, zdążyła zdobyć serca wielu smakoszy. To wszechstronne danie zyskało swoją popularność dzięki prostocie i niekończących się możliwości kreatywnego faszerowania. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania pysznych wrapów!

Wrap z tortilli – jak zrobić?

W ostatnie dekadzie wrapy stały się nieodłączną częścią międzynarodowej kultury kulinarnej i spotkać je można wszędzie — na ulicy, w restauracjach, a także domach. Inspiracją dla tego dania są potrawy serwowane od wieków takie jak turecki kebap lub grecka pita z souvlakami. Pszenne tortilla wraps są ochoczo wykorzystywane do nadziewania najróżniejszymi składnikami, stając się doskonałą alternatywą zarówno dla prostych dań obiadowych takich jak wymieniony wcześniej kebap, a także tradycyjnych kanapek.

Czym tak w ogóle jest wrap? Wrapy to cienkie placki z tortilli zawijane w rulon, do których dodaje się najróżniejsze nadzienia. Tortille używane do zrobienia wrapów przyrządza się z kilku rodzajów mąki, z czego najbardziej popularne są wersje pszenne, żytnie oraz kukurydziane, a także smakowe np. szpinakowe lub pomidorowe. Chociaż dobra tortilla to ważny element wrapa, to jednak najważniejszym elementem tej potrawy jest nadzienie oraz sosy.

Jak zrobić wrapa? Zacznij od wybrania samej tortilli — możesz skorzystać z dostępnych, gotowych placków dostępnych w sklepach lub przyrządzić je samemu. Gdy zdecydowałeś już, w jakie ciasto będziesz zawijał swój farsz, czas na dobór składników oraz metody obróbki.

Tortilla wrap smakuje równie dobrze w wersji na zimno, jak i na ciepło. Zdecyduj, którą wolisz, a potem przejdź do dobierania składników na nadzienie. Niektóre produkty lepiej smakują w wersji świeżej i surowe, inne zaś zyskują pełnię smaku dopiero po podgrzaniu. Dla przykładu nadzienie z chili con carne najlepiej serwować na ciepło, a kurczaka z sałatą rzymską, parmezanem i sosem cezar w wersji chłodnej.

Jak podgrzać wrapa? Najlepiej zrobić to dwustopniowo — osobno podgrzać nadzienie, a gdy będzie już ciepłe, ułożyć na tortilli i zawinąć, a potem podgrzać na patelni, grillu lub w piekarniku. Jeśli chcesz nadać nieco charakteru wrapom na zimno, możesz delikatnie podgrillować samą tortillę np. z serem, aby dodać potrawie lekko dymnego aromatu.

W jaki sposób przyrządzić wrapa na zimno? Możesz skorzystać ze wskazówek znajdujących się w tytułowym przepisie na wrap z łososiem albo spróbować samemu opracować odpowiednią technikę. Pamiętaj o tym, aby wrapa posmarować jakimś sosem bądź serem, ale nadzienia nie rozsmarowuj. W zależności od tego, czy będziesz zawijać wrapa w rulon, czy w burrito, ułóż farsz na jednym z boków bądź na środku tortilli, aby ułatwić sobie cały proces. Ten sposób sprawi, że nadzienie nie będzie wypływać ze środka, a wrap zachowa swój kształt.

Do czego podawać domowego wrapa? Ta potrawa świetnie sprawdza się solo, jako szybkie danie na wynos, ale równie dobrze może zastąpić Ci obiad. To idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie łatwość i szybkość przygotowywania posiłków bez rezygnowania z ulubionych składników.

Tortilla wrap – sprawdzony domowy przepis i to nie jeden!

Kombinacje składników i sosów w przepisach na wrapy są praktycznie nieograniczone. Domowe wrapy można przyrządzić w dowolnych konfiguracjach, uzyskując zaskakujące połączenia smaków. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka interesujących propozycji, które bez najmniejszego problemu przyrządzisz w zaciszu swojej kuchni.

Jak przygotować szybkiego domowego wrapa na ciepło? Poznaj przepis na udany obiad z tortilla wraps! Jeśli przepadasz za meksykańską kuchnią, musisz koniecznie wypróbować wrapa à la fajita z grillowanym kurczakiem, papryką, cebula, guacamole i salsą pomidorową oraz śmietaną.

Jeśli ta wersja przepisu na wrapa nie przypadła Ci do gustu, to nic nie szkodzi. Możesz przyrządzić wrapa także w inny sposób, np. przygotowując wersję z krewetkami w przyprawie cajun z pomidorami i awokado albo wegetariańskiego wrapa z falafelem i hummusem oraz sosem koperkowym.

Poszukujesz ciekawego pomysłu na szybką przekąskę lub lunch do pracy? Wrap na zimno z różnymi dodatkami może okazać się strzałem w dziesiątkę! Spróbuj bajecznego przepisu na wrap z łososiem albo skomponuj autorskie połączenie.

Do przepisu na takiego wrapa warto dodać różne rodzaje sałaty (np. lodową lub rukolę), świeże i chrupiące warzywa (np. ogórka, kukurydzę, selera, pomidora), a także białko w postaci grillowanego mięsa, wędlin lub wegetariańskich substytutów. W dobrym wrapie nie może zabraknąć także sera — kremowego, pleśniowego, dojrzewającego, po prostu takiego, jakiego lubisz oraz aromatycznego sosu!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!