Guacamole

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miąższ wyciągamy łyżeczką, wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy oliwę, posiekaną papryczkę, sól, pieprz. 2 ząbki czosnku drobno kroimy i dodajemy do awokado. Siekamy kolendrę dodajemy do dipu, doprawiamy ponownie solą i pieprzem oraz dodajemy sok wyciśnięty z limonki. Mieszamy. Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Izabela M. Izabela M.
    1509 dni temu
    witam ! a ile może później poleżeć takie guacamole w lodówce w zamkniętym pojemniczku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1509 dni temu
    Ze względu na to, że awokado dość szybko ciemnieje, guacamole przechowujemy w lodówce krótko-najlepiej spożyć je jeszcze tego samego dnia lub nazajutrz. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowywanie guacamole zawsze na świeżo, w takiej ilości, którą zjemy bez konieczności przechowywania.
  • Gość Gość
    1576 dni temu
    Czy świeżą kolendrę mogę zastąpić zmielonymi ziarnami? I ile wtedy jej dodać aby nie bylo za mało ani za dużo? Niestety u mnie ciężko dostać świeże ziola:(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1576 dni temu
    Niestety kolendra w ziarnach nie odda takiego smaku i aromatu, jak liście. Nie rekomendujemy takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    1574 dni temu
    Ja użyłem ziaren i zrobiłem j.n. Uważam że wyszło wyśmienicie ;-) SKŁADNIKI: awokado – 2,5 szt. oliwa z oliwek – 25 ml (kieliszek) papryczka chili mielona – 1 łyżeczka sól pieprz czosnek – 2 ząbki kolendra – 0,5 pęczka lub 1 łyżeczka ziaren rozgnieciona limonka – 0,5 szt. cebula - 0,5 szt. Awokado obieramy i kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Kroimy cebulę w kostkę, miąższ awokado wyciągamy łyżeczką, 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, wkładamy wszystko do blendera i blendujemy. Dodajemy oliwę, posiekaną papryczkę, sól, pieprz. Siekamy kolendrę lub rozgniatamy ziarna i dodajemy do dipu, doprawiamy ponownie solą i pieprzem oraz dodajemy sok wyciśnięty z limonki. Blendujemy. Na koniec wkładamy pestkę do pasty, żeby nie ściemniało i ozdabiamy pokrojoną w paski pozostałą połówką awokado.
  • Pierre Pierre
    1225 dni temu
    Zrobić można ze wszystkim, nawet z marchewką, ale to będzie zupełnie inny smak! Liście kolendry i nasiona to ZUPEŁNIE co innego. Ps. Jak Pan/i ma problemy z zakupem ziół świeżych, to proponuję samemu wyhodować na parapecie, taka kolendra będzie 5 razy lepsza niż ze sklepu, bo w szklarniach leją sztuczne nawozy wiadrami i smaku to prawie nie ma żadnego niestety....
  • Gość Gość
    2143 dni temu
    Super przepis polecam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!