Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miąższ wyciągamy łyżeczką, wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy oliwę, posiekaną papryczkę, sól, pieprz. 2 ząbki czosnku drobno kroimy i dodajemy do awokado. Siekamy kolendrę dodajemy do dipu, doprawiamy ponownie solą i pieprzem oraz dodajemy sok wyciśnięty z limonki. Mieszamy. Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Tortilla z kurczakiem i guacamole
Kawałki mięsa i sos z awokado zamknięte w pszennym placku. Sprawdzony sposób na szybkie danie w stylu meksykańskim!
Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze
Pikantne mięso z dodatkiem sosu z awokado i pachnącymi kolendrą warzywami. Danie w meksykańskim stylu na Twoim talerzu!
Dorsz w pesto
Delikatne kawałki filetów z dorsza posmarowane warstwą aromatycznego zielonego pesto i zapieczone z plastrami pomidorów.
Guacamole – przysmak Azteków
Guacamole to kremowa pasta z dojrzałego awokado, która święci swoje triumfy od kilku lat. Ten niepozorny, meksykański przepis na guacamole stał się międzynarodową gwiazdą i trafił do menu restauracji z całego świata. Skąd wzięło się guacamole? Historia guacamole sięga jeszcze czasów starożytnych. To właśnie wtedy Aztekowie uznali awokado za afrodyzjak i masowo zaczęli przygotowywać je w różnych postaciach (najczęściej pasty) i podawać jako remedium na niepłodność. Nazwa „guacamole” wywodzi się z języka Nahuatl, w którym słowo „ahuacatl” oznacza awokado, a „molli” oznacza sos.
Pierwsze wzmianki o pysznej paście z awokado pochodzą z XVI wieku. Za ich stworzenie odpowiedzialni są hiszpańscy konkwistadorzy, którzy podczas podboju Azteków zaczęli notować lokalne zwyczaje i przepisy kulinarne. Opisywany wówczas sos zawierał elementy, które znamy dzisiaj, czyli dojrzałe awokado, czosnek i chili.
Wraz z upływem czasu przepis na guacamole uległ wielu modyfikacjom i zaczął zdobywać olbrzymią popularność. Początkowo dip ten znany był w Meksyku (w którym obecnie guacamole uważane jest za swoiste dziedzictwo kulinarne), ale wraz z rozwojem zyskało popularność także poza granicami swojej ojczyzny. Obecnie guacamole serwowane jest na całym świecie. Dzięki swojemu bogatemu smakowi i prostocie przygotowania guacamole zdobyło uznanie nie tylko jako pyszny dodatek do dań kuchni meksykańskiej, ale także jako samodzielna przekąska.
Jak zrobić guacamole zgodnie z tradycyjną metodą? Wystarczy rozgnieść awokado z pokrojoną cebulą i papryką chili, a całość przyprawić sokiem z limonki, solą oraz pieprzem. Warto wspomnieć o tym, że współczesne interpretacje tego przepisu wprowadzają nowe elementy, takie jak czosnek, czy nawet oregano, dostosowując smak do indywidualnych preferencji.
Jak zrobić guacamole?
Zastanawiasz się, jak się robi guacamole? Sposobów na to, jak zrobić guacamole z awokado jest wiele! Można to zrobić w wersji na szybko z użyciem blendera albo zrobić guacamole bardziej tradycyjnymi metodami, jak widelcem lub w moździerzu. Przygotowanie pysznego guacamole jest łatwe, o ile posiada się składniki o wysokiej jakości i pierwszej świeżości: dojrzałe awokado, świeżą kolendrę i limonkę.
Jeśli chcesz przyrządzić pyszną pastę z awokado, skorzystaj z tytułowego przepisu autorstwa Karola Okrasy wzbogaconego o kilka kropel oliwy dla lepszej konsystencji oraz ciekawszego smaku. Chciałbyś przyrządzić ekspresowe guacamole? Do blendera wrzuć czosnek i awokado, a następnie dodaj trochę soku z limonki i kolendrę. Całość zblenduj i gotowe! Szybkie, proste guacamole, które świetnie skomponuje się z nachosami, jest gotowe.
Co jeszcze możesz dodać do swojego guacamole? Poza podstawowymi elementami takimi jak dojrzałe awokado, do pasty można dodać pokrojone w kostkę pomidory, by nadać jej świeżości i lekko kwaśnego posmaku. Jeśli lubisz intensywne smaki, możesz pokusić się o dodanie do guacamole cebuli, zwłaszcza czerwonej. Jeśli lubisz eksperymenty kulinarne, dodaj do guacamole pestki granatu. Możesz także rozważyć dodanie posiekanej serii fety, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję.
Pyszne guacamole — jak je uzyskać?
Skoro wiesz już, co to jest guacamole i jak je zrobić, czas, żebyś poznał kilka trików na uzyskanie lepszego smaku i konsystencji. Aby przygotować najpyszniejsze guacamole na kanapki, należy wybrać dojrzałe awokado. Jak je wybrać? Dojrzałe awokado będzie lekko miękkie pod naciskiem, a jego skórka mocno błyszcząca. Jeśli kupiłeś w sklepie niedojrzałe awokado, możesz przyspieszyć jego dojrzewanie, umieszczając je w papierowej torbie z jabłkami lub bananami.
Przepis na prawdziwe guacamole zawiera także sok z limonki i przyprawy. Sok z limonki nie tylko urozmaica, ale również zapobiega ciemnieniu masy z awokado. Zadbaj o odpowiednie proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami, a potem dokładnie wszystko ze sobą wymieszaj. Jeśli chcesz, aby pasta była zbliżona do tej serwowanej w Meksyku, użyj do rozgniecenia awokado widelca lub moździerza i nie rozdrabniaj owocu zbyt mocno.
Dobre guacamole musi być dobrze doprawione! Dopraw je solą i pieprzem według własnych upodobań, pamiętając, że czasem zaledwie odrobina soli może podkreślić naturalny smak składników. Eksperymentuj z różnymi dodatkami, takimi jak świeża kolendra, starty imbir czy jogurt grecki, aby jeszcze bardziej podkręcić jego smak. Dodajesz do swojego guacamole czosnek? Przeciśnij go przez praskę! Jeśli lubisz potrawy o pikantnym charakterze, dodaj do guacamole drobno posiekane papryczki chili w ilości dostosowanej do własnych preferencji ostrości.
Co do guacamole? Wskazówki Kuchni Lidla
Zastanawiasz się nad tym, co pasuje do guacamole? A może chciałbyś dowiedzieć się, jak przechowywać swoje guacamole? To dobrze się składa! Mamy dla Ciebie kilka cennych wskazówek, dzięki którym opanujesz przygotowywanie tego pysznego dipu do perfekcji!
Przygotowałeś już pastę, ale obawiasz się, że straci swój intensywny, zielony kolor? Już podpowiadamy Ci, co zrobić, żeby guacamole nie ściemniało! Jeśli zależy Ci na zachowaniu oryginalnej barwy, zadbaj o to, aby w paście znalazło się sporo soku z limonki oraz kilka kropel oliwy. Te dwa składniki zapobiegają utlenianiu. Możesz także podkręcić trochę kolor pasty, dodając do niej zblendowaną kolendrę. W niektórych lokalach do guacamole dodaje się także odrobinę sałaty lodowej, aby zintensyfikować barwę pasty i nadać jej bardziej odświeżającego charakteru.
Jak przedłużyć trwałość guacamole? Aby dłużej cieszyć się świeżością guacamole, przechowuj je w lodówce w pojemniku starannie przykrytym folią spożywczą, a przed podaniem, lekko wymieszaj, aby przywrócić mu konsystencję. Możesz także umieścić w środku pestkę od awokado, która lekko opóźni proces utleniania się składników odpowiadających za intensywną barwę i świeżość. Z czym podawać domowe guacamole? Ta pasta z awokado to nie tylko dip do nachosów! Doskonale komponuje się także z grillowanym mięsem, warzywami i serami. A najlepiej smakuje w towarzystwie świeżych tacos!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik staropolski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Kutia
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka gyros
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
2062 dni temu
witam ! a ile może później poleżeć takie guacamole w lodówce w zamkniętym pojemniczku?
odpowiedz
2062 dni temu
Ze względu na to, że awokado dość szybko ciemnieje, guacamole przechowujemy w lodówce krótko-najlepiej spożyć je jeszcze tego samego dnia lub nazajutrz. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowywanie guacamole zawsze na świeżo, w takiej ilości, którą zjemy bez konieczności przechowywania.
2130 dni temu
Czy świeżą kolendrę mogę zastąpić zmielonymi ziarnami? I ile wtedy jej dodać aby nie bylo za mało ani za dużo? Niestety u mnie ciężko dostać świeże ziola:(
odpowiedz
2129 dni temu
Niestety kolendra w ziarnach nie odda takiego smaku i aromatu, jak liście. Nie rekomendujemy takiej zamiany :)
2128 dni temu
Ja użyłem ziaren i zrobiłem j.n. Uważam że wyszło wyśmienicie ;-) SKŁADNIKI: awokado – 2,5 szt. oliwa z oliwek – 25 ml (kieliszek) papryczka chili mielona – 1 łyżeczka sól pieprz czosnek – 2 ząbki kolendra – 0,5 pęczka lub 1 łyżeczka ziaren rozgnieciona limonka – 0,5 szt. cebula - 0,5 szt. Awokado obieramy i kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Kroimy cebulę w kostkę, miąższ awokado wyciągamy łyżeczką, 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, wkładamy wszystko do blendera i blendujemy. Dodajemy oliwę, posiekaną papryczkę, sól, pieprz. Siekamy kolendrę lub rozgniatamy ziarna i dodajemy do dipu, doprawiamy ponownie solą i pieprzem oraz dodajemy sok wyciśnięty z limonki. Blendujemy. Na koniec wkładamy pestkę do pasty, żeby nie ściemniało i ozdabiamy pokrojoną w paski pozostałą połówką awokado.
1779 dni temu
Zrobić można ze wszystkim, nawet z marchewką, ale to będzie zupełnie inny smak! Liście kolendry i nasiona to ZUPEŁNIE co innego. Ps. Jak Pan/i ma problemy z zakupem ziół świeżych, to proponuję samemu wyhodować na parapecie, taka kolendra będzie 5 razy lepsza niż ze sklepu, bo w szklarniach leją sztuczne nawozy wiadrami i smaku to prawie nie ma żadnego niestety....
2696 dni temu
Super przepis polecam
odpowiedz