Szaszłyki z piekarnika
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • papier do pieczenia
  • patyczki do szaszłyków
  • miskę
  • trzepaczkę
  • praskę do czosnku

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C z grzaniem góra-dół. Patyczki do szaszłyków zanurz w wodzie.

PRZYGOTOWANIE:

MARYNOWANE MIĘSO:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

W misce wymieszaj oliwę wraz z wszystkimi przyprawami. Rozmaryn porwij na mniejsze części i wrzuć do miski. Obierz czosnek z łupiny i przeciśnij go przez praskę wprost do miski. Dodaj musztardę, a potem dokładnie wymieszaj całość trzepaczką.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Kurczaka oczyść (a najlepiej umyj) i usuń z niego wszystkie żyłki. Pokrój go wzdłuż w paski, a następnie każdy pasek na kilka większych części. Kawałki kurczaka wrzuć do miski i starannie wymieszaj, tak aby marynata dokładnie pokryła całą jego powierzchnię. Miskę schowaj do lodówki na 10 minut.

RESZTA SKŁADNIKÓW:

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Papryki i cukinię umyj, a następnie osusz. Obie cebule obierz, potem przekrój na pół, a każdą połowę ponownie na pół (w poprzek). Cukinię pokrój w plastry, a paprykę na nieco większe kawałki.

KROK 4: KROIMY BOCZEK

Boczek pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki, aby nie odstawały rozmiarem od wielkości innych składników.

KROK 5: NADZIEWAMY SZASZŁYKI

Na patyk nadziej paprykę, kawałek boczku, kawałek białej cebuli, paprykę, cukinię oraz czerwoną cebulę i kurczaka. Czynność powtarzaj do momentu, w którym na patyku zostanie tylko ok. 1,5 cm miejsca. Szaszłyk ułóż na wyciągniętej z pieca blasze z rusztem wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejno nadziewaj wszystkie patyczki, aż skończą Ci się składniki, a potem posyp szaszłyki przyprawą do grilla.

KROK 6: PIECZEMY SZASZŁYKI

Włóż ruszt z szaszłykami do piekarnika i piecz przez ok. 7-8 minut w trybie góra-dół, a potem ustaw piekarnik na funkcję grilla. Piecz szaszłyki przez następne 12 minut. Staraj się kontrolować stopień wypieczenia szaszłyków, aby uniknąć ich nadmiernego przypalenia i wysuszenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Szaszłyki z piekarnika — smaczna alternatywa dla grillowanego przysmaku

Szaszłyki robione w piekarniku to znakomita alternatywa dla tradycyjnej wersji robionej na ruszcie grilla, która pozwala zachować intensywny smak wszystkich składników oraz soczystość mięsa. Ustawiając piec na funkcję grill, jesteś w stanie uzyskać przyjemnie chrupiącą skórkę i jędrne wnętrze każdego elementu szaszłyka. Dzięki temu możesz bez problemu przyrządzić pyszne szaszłyki drobiowe czy wołowe z piekarnika, niezależnie od pogody i grillowych umiejętności.

Szaszłyki przyrządzone w piecu to szybki i prosty przepis na smakowite danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających domowników. Jeśli masz ochotę na wyśmienite szaszłyki z kurczaka z piekarnika, to dobrze trafiłeś — tytułowy przepis i nasze wskazówki pomogą Ci przyrządzić to aromatyczne danie bez użycia grilla, brykietu czy drewna opałowego i to w niecałe 30 minut!

Przepis na szaszłyki z piekarnika

Jak przyrządzić pyszny i soczysty szaszłyk z piekarnika? Wystarczy, że zastosujesz się do kilku naszych wskazówek i w moment przyrządzisz soczyste szaszłyki z piekarnika z kurczaka, indyka czy wieprzowiny. Kluczem do uzyskania idealnych szaszłyków drobiowych (i nie tylko) z piekarnika jest właściwa temperatura pieczenia oraz dostosowanie czasu, który potrawa spędzi w piekarniku do składników użytych do jego przyrządzenia.

Niezwykle istotnym elementem, którego nie można pominąć w przepisie na szaszłyki z piekarnika, jest odpowiednie przygotowanie mięsa. W jaki sposób zabezpieczyć mięso przed utratą wilgoci? Czy pieczenie w folii to dobry sposób na domowe szaszłyki z piekarnika? Odkryj z nami tajemnice przyrządzania tej potrawy w domowym zaciszu!

W jakiej temperaturze piec szaszłyki?

Poznałeś już przepis na to, jak zrobić szaszłyki w piekarniku. Czas na to, abyś dowiedział się ile piec szaszłyki z piekarnika, aby nadmiernie ich nie wysuszyć. To, jak upiec szaszłyki w piekarniku zależne jest przede wszystkim od samych składników — czas pieczenia powinien być do nich dopasowany. Jeśli do zrobienia szaszłyków wykorzystujesz drób, najlepiej piecz je w temperaturze około 200-220°C. Szaszłyki z kurczakiem z piekarnika to nie Twoja bajka i wolisz wersję wołową? Czerwone mięso wymaga nieco dłuższego czasu pieczenia oraz wyższej temperatury (od 210 do 240°C).

Przyrządzasz szaszłyki z dużą liczbą delikatnych składników, takich jak warzywa czy grzyby? Poszukaj złotego środka i wybierz temperaturę pośrednią, np. około 210°C. Taka temperatura umożliwi równomierne pieczenie wszystkich składników, zachowując ich soczystość i aromat. Natomiast dla szaszłyków wegetariańskich, składających się głównie z warzyw i ewentualnie serów lub tofu, temperaturę pieczenia możesz obniżyć do 180-200°C.

Jak piec szaszłyki w piekarniku elektrycznym?

Jak piec szaszłyki w piekarniku elektrycznym? Pieczenie szaszłyków w piekarniku elektrycznym nie odbiega mocno od pieczenia ich na tradycyjnym grillu, jednakże jest kilka kwestii o jakich należy pamiętać, by szaszłyki wyszły idealnie przypieczone.

Zacznijmy od tego, że składniki należy odpowiednio pokroić, zamarynować lub doprawić. Ważne, aby w marynacie znalazł się tłuszcz, dzięki któremu mięso oraz inne składniki zostaną zabezpieczone przed szybką utratą wilgoci. Jeśli nie planujesz marynowania poszczególnych składników, posmaruj gotowy szaszłyk odrobiną tłuszczu przed włożeniem go do pieca.

Kolejną kwestią, o jakiej warto pamiętać, jest wybór odpowiedniej blachy – najlepszą metodą na zrobienie domowych szaszłyków z piekarnika będzie przygotowanie ich na kratce, by ciepłe powietrze mogło oddziaływać na szaszłyki w równym stopniu. Kratka ma też tę przewagę nad blachą, że tłuszcz i soki z szaszłyków mają tu gdzie spływać. Na blaszce soki pozostają w kontakcie z potrawą, przez co szaszłyk w mniejszym stopniu się piecze, a bardziej gotuje. Nie o taki efekt nam chodzi! Jeśli chcesz więc, aby te przysmaki były apetycznie przypieczone, użyj kratki i obróć szaszłyki 1-2 razy na drugą stronę w trakcie pieczenia.

Ile piec szaszłyki w piekarniku?

Zastanawiasz się, Ile piec szaszłyki z kurczaka w piekarniku? A może chciałbyś dowiedzieć się, jak długo piec szaszłyki mieszane? Już spieszymy z odpowiedziami na te i inne pytania dotyczące tego, ile czasu należy piec szaszłyki w piekarniku.

Czas pieczenia szaszłyków w piekarniku może się różnić w zależności od rodzaju użytego mięsa czy innych składników, a także samej grubości kawałków. Przyjmuje się, że średnio szaszłyki należy piec około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury około 180-200°C. Warto jednak regularnie kontrolować stan pieczenia, aby uniknąć nadmiernego przypalenia lub wysuszenia potrawy. Chcesz, aby szaszłyki zachowały jędrność i soczystość? Obróć je kilka razy w trakcie pieczenia.

Warto użyć termometru, aby upewnić się, że temperatura wewnętrzna mięsa jest odpowiednia — dla mięsa drobiowego, temperatura wewnętrzna powinna wynosić około 75°C, natomiast dla mięsa wołowego około 63-71°C. Dzięki tym wskazówkom będziesz mógł cieszyć się idealnie przygotowanymi szaszłykami o doskonałym aromacie, smaku i strukturze!

Szaszłyki z piekarnika w folii

Pieczenie szaszłyków w folii aluminiowej to świetny sposób na zachowanie naturalnych właściwości warzyw i soczystości mięsa, bez ryzyka ich nadmiernego przypalenia czy wysuszenia. Dzięki zastosowaniu folii, składniki są chronione przed bezpośrednim działaniem wysokiej temperatury, co pozwala na utrzymanie w nich wysokiego poziomu wilgotności. Potrawa ma wówczas bardziej skoncentrowany aromat. Szaszłyki drobiowe czy wieprzowe z piekarnika pieczone w folii aluminiowej są poddawane działaniu pary, dzięki czemu mięso i warzywa miękną, pozostając niesamowicie soczyste i delikatne. Warto tu pamiętać, że jest to inny efekt, niż kiedy szaszłyki piecze się na kratce czy na ruszcie.

Nieważne czy przygotowujesz szaszłyki drobiowe, wieprzowe czy z innego rodzaju mięsa, pieczenie ich w folii aluminiowej może być równie skutecznym sposobem na uzyskanie doskonałych rezultatów. Szczelny pakunek z folii pozwala składnikom piec się w swoich naturalnych sokach, co dodatkowo intensyfikuje smak potrawy. Możesz wykorzystać do tego także rękaw do pieczenia — takie szaszłyki z piekarnika zrobione w rękawie będą równie smaczne, jędrne i soczyste!

Co zrobić, żeby szaszłyki z piekarnika nie były suche?

Soczyste szaszłyki z kurczaka, karkówki czy udek z piekarnika — jak je przygotować? Aby przygotować szaszłyki, które po wypieczeniu nie będą suche, istotne jest zastosowanie kilku trików. A więc co zrobić, żeby szaszłyki z piekarnika nie były suche? Najlepszym sposobem na zabezpieczenie ich przed utratą wilgoci jest ich zamarynowanie w odpowiedniej mieszance przypraw z tłuszczem.

Jeśli nie masz czasu na marynowanie, warto zabezpieczyć szaszłyki warstwą tłuszczu, na przykład oliwy z oliwek, która działa jak bariera zapobiegająca szybkiemu odparowaniu wilgoci podczas pieczenia. Innym sposobem na zachowanie soczystości szaszłyków jest nadziewanie ich na wcześniej zamoczone patyczki, co pozwala na nawilżenie mięsa oraz innych składników od środka. Jeśli używasz mięsa z piersi kurczaka, nadziewaj je na przemian z plastrami boczku. Tłuszcz z boczku nie pozwoli wyschnąć kawałkom kurczaka! Możesz też po prostu wykorzystać bardziej soczyste mięso, np. z udek albo polędwiczek wieprzowych.

Lubisz miękkie i soczyste potrawy? Upiecz szaszłyki w folii aluminiowej! Pamiętaj jednak, że wówczas nie powstanie na ich powierzchni chrupiąca, lekko przypieczona skórka, a same szaszłyki będą bardziej delikatne. Sprawdź, która metoda odpowiada Ci najbardziej i już dziś przygotuj własną wersję domowych szaszłyków z piekarnika!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!