Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Jogurt mieszamy z curry, solą i chili, marynujemy w nim kurczaka co najmniej przez 2 godziny w lodówce.
Kurczaka osączamy i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200°C mniej więcej przez 20 minut.
Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę. Oba składniki gotujemy w gorącym bulionie warzywnym przez 5 minut, aż będą miękkie, wyjmujemy i osączamy. Rosół uzupełniamy wodą do 400 ml, zagotowujemy i gotujemy w nim ryż mniej więcej przez 12 minut pod przykryciem, aż będzie miękki. Warzywa dodajemy do ryżu, doprawiamy do smaku i podajemy z kurczakiem.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak w curry z imbirem i limonką
Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.
Kurczak w kiszonej kapuście z curry
Szybka, bardzo aromatyczna potrawka o oryginalnym słodko-kwaśnym smaku podana z karmelizowanymi jabłkami.
Zielone curry z groszkiem cukrowym
Karol przygotował coś dla fanów kuchni tajskiej – zielone curry z kurczakiem, pieczarkami i groszkiem cukrowym!
Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
Kurczak w sosie curry to klasyk? Nie u nas! Dodaj do niego liście kafiru i owoc liczi, a odkryjesz całkiem nowy smak tego dania! To danie, które z pewnością trafi do Twoich ulubionych!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kutia
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sernik piernikowy
- Piernik staropolski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny makowiec
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
2434 dni temu
Bardzo fajny przepis, wzbogaciłem jeszcze marynatę odrobiną zgniecionego czosnku.
odpowiedz
3101 dni temu
Super danie medal dla autora - szybko I latwo sie gotuje a niebo w gebie.
odpowiedz
3584 dni temu
Smaczne danie - szczególnie mięso. Można je przygotowywać osobno do innych potraw, a sama marynata na pewno jeszcze nie raz mi posłuży np. do przygotowania mięsa na grillowanie.
odpowiedz
3711 dni temu
Gościu. To nie narzekaj, tylko sobie dorób :)
odpowiedz
3730 dni temu
Dla mnie to danie jest niesmaczne. Kurczak suchy + do tego ryz z warzywami. Zabraklo mi w tym daniu sosu.
odpowiedz
3748 dni temu
Drogi gościu kurczak oczywiście jest pieczony, ale można go w podobny sposób przygotować na grillu. By jednak nie było więcej nieporozumień, zmieniliśmy tytuł zgodnie z Twoją sugestią.
odpowiedz
3748 dni temu
Czy kurczak jest pieczony czy grillowany, jak sugeruje tytuł? W przepisie ani słowa o grillowaniu...
odpowiedz
3748 dni temu
Dziękujemy za czujność. Rzeczywiście w przedostatnim zdaniu zabrakło informacji, że to ryż gotujemy :)
odpowiedz
3750 dni temu
Dziękuję za odpowiedź:)
odpowiedz
3750 dni temu
Tak, ryż gotujemy w bulionie.
odpowiedz
3750 dni temu
12 minut ryż gotujemy? Tego zdania nie rozumiem do końca...
odpowiedz
zobacz wszystkie