Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- moździerz
KROK 1: SMAŻYMY KURCZAKA
Kurczaka kroimy na kawałki. Doprawiamy pieprzem i solą. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy do momentu zarumienienia i przewracamy na drugą stronę.
KROK 2: OBIERAMY POMIDORY PELATI
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku kroimy w drobne plasterki.
KROK 3: DODAJEMY LIŚCIE KAFIRU
Do kurczaka dodajemy cebulę i mieszamy całość. Dodajemy pastę curry, pomidory, liście kafiru. Zmniejszamy ogień, dolewamy 100 ml wody i olej sezamowy.
KROK 4: DODAJEMY LICZI
Owoce liczi obieramy i pozbawiamy pestek. 20 ml syropu z liczi dodajemy do kurczaka. Całość dusimy ok. 15 minut. Dodajemy sok z połowy limonki oraz liczi. Całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy z gazu.
KROK 5: PRAŻYMY KOLENDRĘ
Ryż jaśminowy gotujemy w wodzie w proporcji 1:1,5. Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu i wysypujemy na suchą patelnię. Dodajemy laskę cynamonu przełamaną na pół. Prażymy na małym ogniu około minuty. Dodajemy łyżeczkę oleju i ugotowany ryż. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem.
KROK 6: PODAJEMY KURCZAKA Z LICZI
Ryż przekładamy na środek talerza i robimy miejsce w środku. W tym miejscu układamy kurczaka z curry i liczi. Wierzch posypujemy świeżą kolendrą. Całość skrapiamy sokiem z połowy limonki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Kutia
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sałatka gyros
- Sernik pistacjowy
- Krokiety z mięsem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Nuggetsy z kurczaka
- Śledź w oleju
- Mini burgery
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pierniki
- Makowiec japoński
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (2)
1501 dni temu
Do ryżu Lubczyk Panie Karolu , Oregano i Zioła Prowansalskie wtedy jest pyszne w smaku.
Odpowiedz
1728 dni temu
Do ryżu można dodać trochę anyżu prażonego wtedy jest jeszcze lepsze i świetny przepis
Odpowiedz