zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • moździerz

KROK 1: SMAŻYMY KURCZAKA

Kurczaka kroimy na kawałki. Doprawiamy pieprzem i solą. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy do momentu zarumienienia i przewracamy na drugą stronę.

 

KROK 2: OBIERAMY POMIDORY PELATI

Pomidory pelati obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku kroimy w drobne plasterki.


KROK 3: DODAJEMY LIŚCIE KAFIRU

Do kurczaka dodajemy cebulę i mieszamy całość. Dodajemy pastę curry, pomidory, liście kafiru. Zmniejszamy ogień, dolewamy 100 ml wody i olej sezamowy.


KROK 4: DODAJEMY LICZI

Owoce liczi obieramy i pozbawiamy pestek. 20 ml syropu z liczi dodajemy do kurczaka. Całość dusimy ok. 15 minut. Dodajemy sok z połowy limonki oraz liczi. Całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy z gazu.

 

KROK 5: PRAŻYMY KOLENDRĘ

Ryż jaśminowy gotujemy w wodzie w proporcji 1:1,5. Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu i wysypujemy na suchą patelnię. Dodajemy laskę cynamonu przełamaną na pół. Prażymy na małym ogniu około minuty. Dodajemy łyżeczkę oleju i ugotowany ryż. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem.

 

KROK 6: PODAJEMY KURCZAKA Z LICZI

Ryż przekładamy na środek talerza i robimy miejsce w środku. W tym miejscu układamy kurczaka z curry i liczi. Wierzch posypujemy świeżą kolendrą. Całość skrapiamy sokiem z połowy limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    74 dni temu
    Do ryżu można dodać trochę anyżu prażonego wtedy jest jeszcze lepsze i świetny przepis

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram