Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- ręcznik papierowy
- blender
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Oliwę łączymy w naczyniu blendera z sokiem z cytryny, czosnkiem i świeżymi ziołami: pietruszką, tymiankiem i rozmarynem. Miksujemy wszystkie składniki do momentu, aż zostaną rozdrobnione. Odstawiamy.
Krok 2: KROIMY WARZYWA
Ziemniaki myjemy, dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w ćwiartki przypominające łódeczki. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Warzywa przekładamy do miski.
Krok 3: MARYNUJEMY MIĘSO I WARZYWA
Piersi kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku i przekrawamy na pół, by uzyskać płaskie filety.
Połowę marynaty wykładamy na mięso. Dokładnie wcieramy. Drugą połowę marynaty dodajemy do warzyw. Dokładnie mieszamy, by oblepiła wszystkie składniki.
Krok 4: PIECZEMY MIĘSO I WARZYWA
Warzywa i filety z kurczaka w marynacie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ćwiartki ziemniaków oprószamy dodatkowo papryką.
Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SZPARAGI
Szparagi myjemy. Odcinamy zdrewniałe końcówki, a jadalne części skrapiamy i nacieramy oliwą.
Szparagi układamy obok podpieczonych warzyw i kurczaka. Pieczemy kolejne 10 minut. Blachę wyjmujemy z piekarnika. Całość obficie oprószamy solą.
Zobacz podobne
przepisy
Domowy kebab drobiowy
Jak zrobić domowy kebab? To bardzo łatwe, wystarczy zobaczyć, jak to robi Kinga Paruzel! Skorzystaj z jej przepisu!
Grillowane warzywa z kurczakiem i pomysły na jadłospis
Jak stworzyć kilka elementów posiłków, baz posiłków, które można łączyć dowolnie i wykorzystać w innych przepisach? Kinga Paruzel podpowiada!
Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
Mięso w chrupiącej panierce podane w towarzystwie warzyw. Wywodzące się z Włoch lekkie danie, które może zrobić każdy!
Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
Nafaszeruj kurczaka ziołami i upiecz go wraz ze szparagami oraz ziemniakami, a wspaniały efekt będzie gwarantowany.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto marchewkowe
- Pierniki
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Sałatka gyros
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
448 dni temu
W jaki sposób surowe ziemniaki upieką się w 20 minut?
odpowiedz
446 dni temu
Tak jak Kinga wspomina w filmie: warto sprawdzić, czy ziemniaki są gotowe po 20 minutach. Małe i pokrojone w łódki (ćwiartki) powinny mieć dość czasu, aby się upiec, zwłaszcza w tak wysokiej temperaturze. Podany czas pieczenia jest orientacyjny i najlepiej obserwować wszystkie składniki :)
499 dni temu
Jakie warzywa bedę pasowały zamiast szparagów?
odpowiedz
494 dni temu
Proponujemy, zamiast szparagów upiec groszek cukrowy, cukinię w kawałkach lub dodać więcej marchewki i ziemniaków :)
1368 dni temu
Czy zamiast oliwy można użyć oleju?
odpowiedz
1368 dni temu
Tak, oliwę można zastąpić olejem :)