zobacz film Kurczak pieczony z warzywami na jednej blasze

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
  • ręcznik papierowy
  • blender

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Oliwę łączymy w naczyniu blendera z sokiem z cytryny, czosnkiem i świeżymi ziołami: pietruszką, tymiankiem i rozmarynem. Miksujemy wszystkie składniki do momentu, aż zostaną rozdrobnione. Odstawiamy.

Krok 2: KROIMY WARZYWA

Ziemniaki myjemy, dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w ćwiartki przypominające łódeczki. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Warzywa przekładamy do miski.

Krok 3: MARYNUJEMY MIĘSO I WARZYWA

Piersi kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku i przekrawamy na pół, by uzyskać płaskie filety.

Połowę marynaty wykładamy na mięso. Dokładnie wcieramy. Drugą połowę marynaty dodajemy do warzyw. Dokładnie mieszamy, by oblepiła wszystkie składniki.

Krok 4: PIECZEMY MIĘSO I WARZYWA

Warzywa i filety z kurczaka w marynacie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ćwiartki ziemniaków oprószamy dodatkowo papryką.

Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SZPARAGI

Szparagi myjemy. Odcinamy zdrewniałe końcówki, a jadalne części skrapiamy i nacieramy oliwą.

Szparagi układamy obok podpieczonych warzyw i kurczaka. Pieczemy kolejne 10 minut. Blachę wyjmujemy z piekarnika. Całość obficie oprószamy solą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    426 dni temu
    W jaki sposób surowe ziemniaki upieką się w 20 minut?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    424 dni temu
    Tak jak Kinga wspomina w filmie: warto sprawdzić, czy ziemniaki są gotowe po 20 minutach. Małe i pokrojone w łódki (ćwiartki) powinny mieć dość czasu, aby się upiec, zwłaszcza w tak wysokiej temperaturze. Podany czas pieczenia jest orientacyjny i najlepiej obserwować wszystkie składniki :)
  • Gość Gość
    477 dni temu
    Jakie warzywa bedę pasowały zamiast szparagów?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    472 dni temu
    Proponujemy, zamiast szparagów upiec groszek cukrowy, cukinię w kawałkach lub dodać więcej marchewki i ziemniaków :)
  • Gość Gość
    1346 dni temu
    Czy zamiast oliwy można użyć oleju?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1346 dni temu
    Tak, oliwę można zastąpić olejem :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!