
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- ręcznik papierowy
- blender
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Oliwę łączymy w naczyniu blendera z sokiem z cytryny, czosnkiem i świeżymi ziołami: pietruszką, tymiankiem i rozmarynem. Miksujemy wszystkie składniki do momentu, aż zostaną rozdrobnione. Odstawiamy.
Krok 2: KROIMY WARZYWA
Ziemniaki myjemy, dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w ćwiartki przypominające łódeczki. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Warzywa przekładamy do miski.
Krok 3: MARYNUJEMY MIĘSO I WARZYWA
Piersi kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku i przekrawamy na pół, by uzyskać płaskie filety.
Połowę marynaty wykładamy na mięso. Dokładnie wcieramy. Drugą połowę marynaty dodajemy do warzyw. Dokładnie mieszamy, by oblepiła wszystkie składniki.
Krok 4: PIECZEMY MIĘSO I WARZYWA
Warzywa i filety z kurczaka w marynacie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ćwiartki ziemniaków oprószamy dodatkowo papryką.
Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SZPARAGI
Szparagi myjemy. Odcinamy zdrewniałe końcówki, a jadalne części skrapiamy i nacieramy oliwą.
Szparagi układamy obok podpieczonych warzyw i kurczaka. Pieczemy kolejne 10 minut. Blachę wyjmujemy z piekarnika. Całość obficie oprószamy solą.
Zobacz podobne
przepisy
Domowy kebab drobiowy
Jak zrobić domowy kebab? To bardzo łatwe, wystarczy zobaczyć, jak to robi Kinga Paruzel! Skorzystaj z jej przepisu!

Grillowane warzywa z kurczakiem i pomysły na jadłospis
Jak stworzyć kilka elementów posiłków, baz posiłków, które można łączyć dowolnie i wykorzystać w innych przepisach? Kinga Paruzel podpowiada!

Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
Mięso w chrupiącej panierce podane w towarzystwie warzyw. Wywodzące się z Włoch lekkie danie, które może zrobić każdy!

Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
Nafaszeruj kurczaka ziołami i upiecz go wraz ze szparagami oraz ziemniakami, a wspaniały efekt będzie gwarantowany.

Zobacz przepisy
na lato
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Camembert z grilla
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Stek z grilla wołowy
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Butter chicken
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
648 dni temu
W jaki sposób surowe ziemniaki upieką się w 20 minut?
odpowiedz
646 dni temu
Tak jak Kinga wspomina w filmie: warto sprawdzić, czy ziemniaki są gotowe po 20 minutach. Małe i pokrojone w łódki (ćwiartki) powinny mieć dość czasu, aby się upiec, zwłaszcza w tak wysokiej temperaturze. Podany czas pieczenia jest orientacyjny i najlepiej obserwować wszystkie składniki :)
699 dni temu
Jakie warzywa bedę pasowały zamiast szparagów?
odpowiedz
694 dni temu
Proponujemy, zamiast szparagów upiec groszek cukrowy, cukinię w kawałkach lub dodać więcej marchewki i ziemniaków :)
1568 dni temu
Czy zamiast oliwy można użyć oleju?
odpowiedz
1568 dni temu
Tak, oliwę można zastąpić olejem :)