zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
  • ręcznik papierowy
  • blender

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Oliwę łączymy w naczyniu blendera z sokiem z cytryny, czosnkiem i świeżymi ziołami: pietruszką, tymiankiem i rozmarynem. Miksujemy wszystkie składniki do momentu, aż zostaną rozdrobnione. Odstawiamy.

Krok 2: KROIMY WARZYWA

Ziemniaki myjemy, dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w ćwiartki przypominające łódeczki. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Warzywa przekładamy do miski.

Krok 3: MARYNUJEMY MIĘSO I WARZYWA

Piersi kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku i przekrawamy na pół, by uzyskać płaskie filety.

Połowę marynaty wykładamy na mięso. Dokładnie wcieramy. Drugą połowę marynaty dodajemy do warzyw. Dokładnie mieszamy, by oblepiła wszystkie składniki.

Krok 4: PIECZEMY MIĘSO I WARZYWA

Warzywa i filety z kurczaka w marynacie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ćwiartki ziemniaków oprószamy dodatkowo papryką.

Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SZPARAGI

Szparagi myjemy. Odcinamy zdrewniałe końcówki, a jadalne części skrapiamy i nacieramy oliwą.

Szparagi układamy obok podpieczonych warzyw i kurczaka. Pieczemy kolejne 10 minut. Blachę wyjmujemy z piekarnika. Całość obficie oprószamy solą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram