
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- patyczki do szaszłyków
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
KROK 1: Przygotowujemy marynatę
Do miski przekładamy jogurt. Dodajemy wszystkie przyprawy. Dolewamy sok z cytryny, oliwę z oliwek i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy.
KROK 2: Marynujemy mięso
Piersi przekrawamy na pół, delikatnie rozbijamy. Marynujemy – najlepiej, jeśli odstawimy je do lodówki na całą noc.
KROK 3: Pieczemy mięso
Z cebuli odcinamy czubek. Kładziemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wbijamy w nią dwa drewniane patyczki. Plastry zamarynowanego mięsa nabijamy na patyczki. Wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i pieczemy przez 1,5-2 godziny.
KROK 4: Mięso podajemy z pitą i dodatkami
Upieczony kebab wyciągamy z piekarnika. Ostrym nożem obkrawamy mięso. Pity przekrawamy. Wkładamy do środka chlebków sałatę, nakładamy obfitą porcję sosu tzatziki, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka oraz mięso.
Zobacz podobne
przepisy
Pikantny kebab z sosem jogurtowym
Pikantne mięso, wyrazisty sos i chrupiąca kapusta w pszennej tortilli – oryginalny, a zarazem prosty przepis na kebab.

Bajgle z sałatką z kurczaka
Bajgle wcale nie muszą być nudne! Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak smakują bajgle z sałatką z kurczaka!

Stripsy z kurczaka
Chrupiący kurczak w domowej panierce z orzechami pekan – poznaj przepis Karola na kurczaka idealnego!

Gyros z kurczaka w picie
Łatwe danie w greckim, świeżym stylu! Gyros z kurczaka w picie z dodatkiem sosu tzatziki i ze świeżymi warzywami przeniesie Cię w słoneczny śródziemnomorski klimat!

Zobacz przepisy
na lato
- Lody tajskie
- Sos aioli
- Bułeczki bao z szarpaną kaczką
- Bulgogi – wołowina po koreańsku
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Ramen
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Butter chicken
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Krewetki w tempurze
- Tiramisu
- Jak myć warzywa i owoce?
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
958 dni temu
A jaki tryb pieczenia w piekarniku? Góra dół? Termoobieg?
odpowiedz
958 dni temu
Kebab należy piec przy użyciu funkcji góra-dół. W przypadku konieczności użycia funkcji termoobiegu zawsze wspominamy o tym w przepisie :)
1058 dni temu
Wszystko pyszne, tylko ta dlugosc pieczenia chyba pomylona. Dwie godziny to jest smoła .przecież to piers z kurczaka
odpowiedz
1057 dni temu
Długość pieczenia jest jak najbardziej odpowiednia. Tak jak Kinga wspomniała w filmiku, chodzi to, aby kurczak się dobrze przypiekł, nawet lekko przypalił ;)
1436 dni temu
obskurnie wyszło.... córka zjadła i wymiotowała przed spaniem. Nie polecam
odpowiedz