zobacz film Domowy kebab drobiowy

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • patyczki do szaszłyków
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
     

KROK 1: Przygotowujemy marynatę

Do miski przekładamy jogurt. Dodajemy wszystkie przyprawy. Dolewamy sok z cytryny, oliwę z oliwek i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy.

 

KROK 2: Marynujemy mięso

Piersi przekrawamy na pół, delikatnie rozbijamy. Marynujemy – najlepiej, jeśli odstawimy je do lodówki na całą noc.

 

KROK 3: Pieczemy mięso

Z cebuli odcinamy czubek. Kładziemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wbijamy w nią dwa drewniane patyczki. Plastry zamarynowanego mięsa nabijamy na patyczki. Wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i pieczemy przez 1,5-2 godziny.

 

KROK 4: Mięso podajemy z pitą i dodatkami

Upieczony kebab wyciągamy z piekarnika. Ostrym nożem obkrawamy mięso. Pity przekrawamy. Wkładamy do środka chlebków sałatę, nakładamy obfitą porcję sosu tzatziki, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka oraz mięso.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    12 dni temu
    A jaki tryb pieczenia w piekarniku? Góra dół? Termoobieg?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    12 dni temu
    Kebab należy piec przy użyciu funkcji góra-dół. W przypadku konieczności użycia funkcji termoobiegu zawsze wspominamy o tym w przepisie :)
  • Gość Gość
    112 dni temu
    Wszystko pyszne, tylko ta dlugosc pieczenia chyba pomylona. Dwie godziny to jest smoła .przecież to piers z kurczaka

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    111 dni temu
    Długość pieczenia jest jak najbardziej odpowiednia. Tak jak Kinga wspomniała w filmiku, chodzi to, aby kurczak się dobrze przypiekł, nawet lekko przypalił ;)
  • Gość Gość
    490 dni temu
    obskurnie wyszło.... córka zjadła i wymiotowała przed spaniem. Nie polecam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!