
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- patyczki do szaszłyków
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
KROK 1: Przygotowujemy marynatę
Do miski przekładamy jogurt. Dodajemy wszystkie przyprawy. Dolewamy sok z cytryny, oliwę z oliwek i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy.
KROK 2: Marynujemy mięso
Piersi przekrawamy na pół, delikatnie rozbijamy. Marynujemy – najlepiej, jeśli odstawimy je do lodówki na całą noc.
KROK 3: Pieczemy mięso
Z cebuli odcinamy czubek. Kładziemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wbijamy w nią dwa drewniane patyczki. Plastry zamarynowanego mięsa nabijamy na patyczki. Wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i pieczemy przez 1,5-2 godziny.
KROK 4: Mięso podajemy z pitą i dodatkami
Upieczony kebab wyciągamy z piekarnika. Ostrym nożem obkrawamy mięso. Pity przekrawamy. Wkładamy do środka chlebków sałatę, nakładamy obfitą porcję sosu tzatziki, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka oraz mięso.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Jajka na miękko
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Mini burgery
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba z piekarnika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Guacamole
- Makówki śląskie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
1068 dni temu
A jaki tryb pieczenia w piekarniku? Góra dół? Termoobieg?
Odpowiedz
1068 dni temu
Kebab należy piec przy użyciu funkcji góra-dół. W przypadku konieczności użycia funkcji termoobiegu zawsze wspominamy o tym w przepisie :)
1168 dni temu
Wszystko pyszne, tylko ta dlugosc pieczenia chyba pomylona. Dwie godziny to jest smoła .przecież to piers z kurczaka
Odpowiedz
1167 dni temu
Długość pieczenia jest jak najbardziej odpowiednia. Tak jak Kinga wspomniała w filmiku, chodzi to, aby kurczak się dobrze przypiekł, nawet lekko przypalił ;)
1545 dni temu
obskurnie wyszło.... córka zjadła i wymiotowała przed spaniem. Nie polecam
Odpowiedz