Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Patelnię grillową
Mięso
Siekamy drobno cebule dymki, kolendrę, ciecierzycę i rozcieramy z solą i siekamy 3 ząbki czosnku. Do mięsa mielonego dodajemy 3 posiekane i roztarte z solą ząbki czosnku, curry, słodką paprykę, 1/2 świeżej ostrej papryczki pokrojonej w drobną kostkę, posiekaną kolendrę (1/2 przygotowanej ilości), pokrojone w drobną kostkę cebule dymki, posiekaną i roztartą ciecierzycę, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, sól i biały pieprz. Wszystko mieszamy dokładnie na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.
Sos
Mieszamy przygotowane składniki: 400 g jogurtu greckiego, pozostałą ilość posiekanej świeżej kolendry (zostawiamy kilka gałązek do cebuli), 1 lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku, sól, biały pieprz, odrobinę oliwy i obrany, pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony na małe kawałki ogórek. Mieszamy. Doprawiamy sokiem z limonki i pozostałą ilością pokrojonej w drobną kostkę świeżej ostrej papryczki. Odstawiamy do lodówki na 10 minut.
Deskę do krojenia polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, mięso dzielimy na równe porcje. Na desce formujemy kotlety z mięsa o grubości do 2 cm (w kształcie prostokąta). Uformowane kawałki mięsa smażymy na patelni grillowej z obu stron, aż mięso nabierze ciemnobrązowego koloru.
Czerwoną cebulę pokrojoną w talarki, 1 łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę soku z limonki, sól i kilka gałązek kolendry mieszamy razem. Odstawiamy na 10 minut. Poszatkowaną młodą kapustę skrapiamy oliwą z oliwek. Płaty tortilli kroimy na pół. Mięso zdejmujemy z patelni na deskę do krojenia. Podgrzewamy połówki tortilli na patelni grillowej (płaty nie mogą być chrupiące, tylko podgrzane z obu stron).
Cebulę, kapustę, mięso i sos zawijamy w połówki podgrzanych tortilli. Układamy na talerzu. Obok kebabów wylewamy sos, na sos nakładamy czerwoną cebulę.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z paluszkami krabowymi surimi z sosem jogurtowym
Pomysł na lekką, oryginalną sałatkę do przygotowania w parę chwil: połączenie surimi z ogórkiem i sosem jogurtowym.
Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.
Golonka na sposób azjatycki
Doskonałe mięso marynowane w piwie, sosie sojowym, miodzie i przyprawach. To sposób na golonkę w orientalnym stylu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Soczysty łosoś z sosem z rukoli
- Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką
- Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze
- Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
- Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą
- Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
- Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
- Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
- Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
- Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
- Hiszpański gulasz z fasoli i szynki
- Chleb z orzechów laskowych
- Domowa kapusta kiszona
- Makaron z sosem blue cheese
- Domowy kebab drobiowy
- Babeczki leśny mech
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Brownie z chałwą
- Fasola z makrelą
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Pierogi z mięsem
- Wykwintne roladki rybne
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
- Pesto z papryki
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (37)
1631 dni temu
ja to biorę tylko na polaka (jestem w podstawówce)
odpowiedz
2069 dni temu
Taaa, wieprzowina i kebab. PrEcoez kebab to albo wołowina albo drób. Z wieprzowiny robi sie gyros. Nazywanie tego kebabem to nieporozumienie!
odpowiedz
2092 dni temu
Tylko Jamie Olivier może używać limonki do wszystkiego !
odpowiedz
2809 dni temu
Nie no, powiem Wam, że to zdecydowanie jeden z fajniejszych przepisów. Spodziewałem się, że ta ciecierzyca ma mieć głównie charakter wypełniający, ale w rzeczywistości robi coś niesamowitego z mięsem, świetnie się trzyma, jest delikatniejsze i ma taki 'inny' (no, ciecierzycowy) posmak. Kolendra jest świetna, nie powiedziałbym, że bez niej to nie wyjdzie (faktycznie najlepiej zastąpić pietruszką), ale wg mnie warto poszukać bądź poczekać z przepisem, aż się ją najpierw gdzieś zdobędzie :) Robiłem jeszcze sam tortille, też polecam, roboty właściwie zero, a efekt jeszcze lepszy. Polecam, polecam.
odpowiedz
3299 dni temu
Też miałam problem ze świeżą kolendrą, po prostu nigdzie jej nie ma, więc zastąpiłam ją zwykłą natką pietruszki. Nie wiem jak bardzo zmieniło to smak sosu i mięsa ale nam kebaby bardzo smakowały! Mięso bardzo syte, dzięki ciecierzycy, pyszne i sos i sałatka, tylko tortille kupiłam za małą 20 ale daliśmy radę :) Polecam przepis
odpowiedz
3299 dni temu
Kolendra ma bardzo charakterystyczny smak, jednak gdy nie ma jej pod ręką, zarówno w sosie jak i mięsie sprawdzą się doskonale ulubione świeże zioła :)
3305 dni temu
Jest jeden problem, nigdzie nie można dostać kolendry, ani swiezej, ani suszonych lisci ... a kolendra jest niezastąpiona do ostrych potraw :(
odpowiedz
3306 dni temu
Tortilla powinna być jakiej srednicy?
odpowiedz
3305 dni temu
Drogi Gościu, Karol w przepisie używa dużych płatów tortilli :)
3694 dni temu
bardzo dobre danie kotleciki pyszne! :) choć użyłam mięsa z indyka i nie dodałam ciecierzycy tylko trochę bułki tartej :)
odpowiedz
3825 dni temu
Sylwio, dziękujemy za miłe słowa i zapraszamy do regularnego odwiedzania Kuchni Lidla! :)
odpowiedz
3825 dni temu
Idealne!! Dziś zrobiłam to danie dla mojego brata i mamy i byli zachwyceni, mogę powiedzieć nieskromnie ze mi też bardzo smakowało. Świetny przepis! Wszystkie składniki świetnie ze sobą współgrają tworząc idealną całość. Mięso faktycznie jest pikantne a super jogurtowy sos nadaję nutkę łagodności. Przepyszny! Polecam ! Na pewno spróbuję innych przepisów z KUCHNI LIDLA, OKRASY I PASCALA ! ;)
odpowiedz
3891 dni temu
Przepyszne!!! polecam!!!,a jeśli ktoś nie przepada za kolendrą (np. ja) proponuję zastąpić ją pietruszką. Pozdrawiam
odpowiedz
3923 dni temu
Oczywiście wyszło przepyszne :) Polecam wszystkim smakoszom! :)
odpowiedz
3940 dni temu
Podaję przepis na dobry sos :do jogurtu greckiego dodaj 2-3 łyżki ketchupu 1-2 łyżki musztardy, 1-2 ogórki konserwowe starte na dużych oczkach, 1-2 liście posiekanej kapusty pekińskiej, 2-3 ząbki posiekanego czosnku.
odpowiedz
4023 dni temu
Bardzo pyszne
odpowiedz
4053 dni temu
Przestaję kupować kebaby
odpowiedz
4070 dni temu
Rewelacja! lepsze niż kebab z budki, bardziej aromatyczne i na pewno zdrowsze. U mnie wszystkim smakowało :) Innym radziłabym jednak zmniejszenie ilości kolendry i chilli. Ale z innymi przyprawami nie żałujcie!
odpowiedz
4094 dni temu
Pycha, choć mi wyszło za ostro - zbyt zaszalałam z chili...
odpowiedz
4096 dni temu
to było przepyszne, jedna zmiana, użyłam pietruszki zamiast kolendry-nie posiadałam.
odpowiedz
4113 dni temu
Zamiast mięsa z szynki użyłam z indyka. Kebab pyszny, moim dzieciom smakował mniej z powodu bardzo mocno wyczuwalnej kolendry, której i tak dałam połowę mniej niż w przepisie. Ja osobiście polecam
odpowiedz
4117 dni temu
Ja do tego przepisu nie mam żadnych zastrzeżeń, dobrze że Okrasa zrobił z mięsa mielonego z szynki, mi bardzo smakuje.
odpowiedz
4118 dni temu
Czy mielone z szynki jest tłuste? Poza tym Ty tez zmalas przepis dodajac drob, bo kebaby robi sie z innego miesa, baranina np.
odpowiedz
4121 dni temu
Masakra dlaczego tak tłusto ja użyłam drobiu i wyszło super . Po co te łamanie przepisu to beznadziejny pomysł żeby zabłysnąć
odpowiedz
4122 dni temu
Drogi Philipsie jesteśmy w Polsce a nie wTurcji. Więc co nas obchodzi czy oni jedzą z ryba,koniną czy wieprzowiną? Tam zjemy tradycyjnego i ok,ale przepisy to nie prawo i wskazane w tym przypadku bu je łamać bo wtedy jest ciekawie ! Jakby każdy trzymał się ścisle przepisów to nie było by tyle pysznych potraw. A Ty widze chciałeś zabłysnąć szeroką wiedzą Wow - czapki z głów! Idz troluj gdzie indziej
odpowiedz
4126 dni temu
Przepyszne połączenie smaków, na pewno kiedyś wrócę do tego przepisu :)
odpowiedz
4129 dni temu
Danie zrobilem na grilu. Super wyszlo. Trzeba idealnie upiec i przypiec bo jak za dlugo bedziecie to robili to mieso zrobi sie strasznie suche. Dlatego tez sos jest strzalem w dziesiatke. Nie zalujcie przypraw. ma byc pikanitnie. u mnie wyszlo idelanie :)
odpowiedz
4129 dni temu
PYSZOTA! Bardzo syte danie po 2 już pękam .... a jestem wyjątkowym żarłokiem :D
odpowiedz
4130 dni temu
no no pysznie wyglada
odpowiedz
4131 dni temu
Kebab Okrasy wyszedł pysznie, taki pikantny sosik przyda się na grilla,
odpowiedz
4131 dni temu
Ale jak gałe? Taką do lodów?
odpowiedz
4132 dni temu
Chyba powiedział, że łamie przepisy, czyż nie? :)
odpowiedz
4132 dni temu
Hmmm...Kebabów w Turcji nie robi się wieprzowiny bo kraj muzułmański, a muzułmanie nie jedzą produktów wieprzowych.
odpowiedz
4133 dni temu
Ten Kucharz, w przeciwieństwie do Pascala, umie gotować...
odpowiedz
4133 dni temu
Czy ktoś z Was zna dobry i sprzawdzony przepis na placki do tortilly? :)
odpowiedz
4133 dni temu
A na co ma robić, na gałę?
odpowiedz
4134 dni temu
dlaczego ten kucharz nie próbuje swoich potraw ? wszystko robi na oko...
odpowiedz
zobacz wszystkie