
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Patelnię grillową
Mięso
Siekamy drobno cebule dymki, kolendrę, ciecierzycę i rozcieramy z solą i siekamy 3 ząbki czosnku. Do mięsa mielonego dodajemy 3 posiekane i roztarte z solą ząbki czosnku, curry, słodką paprykę, 1/2 świeżej ostrej papryczki pokrojonej w drobną kostkę, posiekaną kolendrę (1/2 przygotowanej ilości), pokrojone w drobną kostkę cebule dymki, posiekaną i roztartą ciecierzycę, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, sól i biały pieprz. Wszystko mieszamy dokładnie na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.
Sos
Mieszamy przygotowane składniki: 400 g jogurtu greckiego, pozostałą ilość posiekanej świeżej kolendry (zostawiamy kilka gałązek do cebuli), 1 lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku, sól, biały pieprz, odrobinę oliwy i obrany, pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony na małe kawałki ogórek. Mieszamy. Doprawiamy sokiem z limonki i pozostałą ilością pokrojonej w drobną kostkę świeżej ostrej papryczki. Odstawiamy do lodówki na 10 minut.
Deskę do krojenia polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, mięso dzielimy na równe porcje. Na desce formujemy kotlety z mięsa o grubości do 2 cm (w kształcie prostokąta). Uformowane kawałki mięsa smażymy na patelni grillowej z obu stron, aż mięso nabierze ciemnobrązowego koloru.
Czerwoną cebulę pokrojoną w talarki, 1 łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę soku z limonki, sól i kilka gałązek kolendry mieszamy razem. Odstawiamy na 10 minut. Poszatkowaną młodą kapustę skrapiamy oliwą z oliwek. Płaty tortilli kroimy na pół. Mięso zdejmujemy z patelni na deskę do krojenia. Podgrzewamy połówki tortilli na patelni grillowej (płaty nie mogą być chrupiące, tylko podgrzane z obu stron).
Cebulę, kapustę, mięso i sos zawijamy w połówki podgrzanych tortilli. Układamy na talerzu. Obok kebabów wylewamy sos, na sos nakładamy czerwoną cebulę.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z surimi z sosem jogurtowym
Pomysł na lekką, oryginalną sałatkę do przygotowania w parę chwil: połączenie surimi z ogórkiem i sosem jogurtowym.

Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!

Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.

Golonka na sposób azjatycki
Doskonałe mięso marynowane w piwie, sosie sojowym, miodzie i przyprawach. To sposób na golonkę w orientalnym stylu.

Komentarze (37)
1147 dni temu
ja to biorę tylko na polaka (jestem w podstawówce)
odpowiedz
1584 dni temu
Taaa, wieprzowina i kebab. PrEcoez kebab to albo wołowina albo drób. Z wieprzowiny robi sie gyros. Nazywanie tego kebabem to nieporozumienie!
odpowiedz
1607 dni temu
Tylko Jamie Olivier może używać limonki do wszystkiego !
odpowiedz
2325 dni temu
Nie no, powiem Wam, że to zdecydowanie jeden z fajniejszych przepisów. Spodziewałem się, że ta ciecierzyca ma mieć głównie charakter wypełniający, ale w rzeczywistości robi coś niesamowitego z mięsem, świetnie się trzyma, jest delikatniejsze i ma taki 'inny' (no, ciecierzycowy) posmak. Kolendra jest świetna, nie powiedziałbym, że bez niej to nie wyjdzie (faktycznie najlepiej zastąpić pietruszką), ale wg mnie warto poszukać bądź poczekać z przepisem, aż się ją najpierw gdzieś zdobędzie :) Robiłem jeszcze sam tortille, też polecam, roboty właściwie zero, a efekt jeszcze lepszy. Polecam, polecam.
odpowiedz
2815 dni temu
Też miałam problem ze świeżą kolendrą, po prostu nigdzie jej nie ma, więc zastąpiłam ją zwykłą natką pietruszki. Nie wiem jak bardzo zmieniło to smak sosu i mięsa ale nam kebaby bardzo smakowały! Mięso bardzo syte, dzięki ciecierzycy, pyszne i sos i sałatka, tylko tortille kupiłam za małą 20 ale daliśmy radę :) Polecam przepis
odpowiedz
2814 dni temu
Kolendra ma bardzo charakterystyczny smak, jednak gdy nie ma jej pod ręką, zarówno w sosie jak i mięsie sprawdzą się doskonale ulubione świeże zioła :)
2821 dni temu
Jest jeden problem, nigdzie nie można dostać kolendry, ani swiezej, ani suszonych lisci ... a kolendra jest niezastąpiona do ostrych potraw :(
odpowiedz
2821 dni temu
Tortilla powinna być jakiej srednicy?
odpowiedz
2820 dni temu
Drogi Gościu, Karol w przepisie używa dużych płatów tortilli :)
3210 dni temu
bardzo dobre danie kotleciki pyszne! :) choć użyłam mięsa z indyka i nie dodałam ciecierzycy tylko trochę bułki tartej :)
odpowiedz
3341 dni temu
Sylwio, dziękujemy za miłe słowa i zapraszamy do regularnego odwiedzania Kuchni Lidla! :)
odpowiedz
3341 dni temu
Idealne!! Dziś zrobiłam to danie dla mojego brata i mamy i byli zachwyceni, mogę powiedzieć nieskromnie ze mi też bardzo smakowało. Świetny przepis! Wszystkie składniki świetnie ze sobą współgrają tworząc idealną całość. Mięso faktycznie jest pikantne a super jogurtowy sos nadaję nutkę łagodności. Przepyszny! Polecam ! Na pewno spróbuję innych przepisów z KUCHNI LIDLA, OKRASY I PASCALA ! ;)
odpowiedz
3407 dni temu
Przepyszne!!! polecam!!!,a jeśli ktoś nie przepada za kolendrą (np. ja) proponuję zastąpić ją pietruszką. Pozdrawiam
odpowiedz
3439 dni temu
Oczywiście wyszło przepyszne :) Polecam wszystkim smakoszom! :)
odpowiedz
3455 dni temu
Podaję przepis na dobry sos :do jogurtu greckiego dodaj 2-3 łyżki ketchupu 1-2 łyżki musztardy, 1-2 ogórki konserwowe starte na dużych oczkach, 1-2 liście posiekanej kapusty pekińskiej, 2-3 ząbki posiekanego czosnku.
odpowiedz
3539 dni temu
Bardzo pyszne
odpowiedz
3569 dni temu
Przestaję kupować kebaby
odpowiedz
3586 dni temu
Rewelacja! lepsze niż kebab z budki, bardziej aromatyczne i na pewno zdrowsze. U mnie wszystkim smakowało :) Innym radziłabym jednak zmniejszenie ilości kolendry i chilli. Ale z innymi przyprawami nie żałujcie!
odpowiedz
3610 dni temu
Pycha, choć mi wyszło za ostro - zbyt zaszalałam z chili...
odpowiedz
3611 dni temu
to było przepyszne, jedna zmiana, użyłam pietruszki zamiast kolendry-nie posiadałam.
odpowiedz
3629 dni temu
Zamiast mięsa z szynki użyłam z indyka. Kebab pyszny, moim dzieciom smakował mniej z powodu bardzo mocno wyczuwalnej kolendry, której i tak dałam połowę mniej niż w przepisie. Ja osobiście polecam
odpowiedz
3633 dni temu
Ja do tego przepisu nie mam żadnych zastrzeżeń, dobrze że Okrasa zrobił z mięsa mielonego z szynki, mi bardzo smakuje.
odpowiedz
3633 dni temu
Czy mielone z szynki jest tłuste? Poza tym Ty tez zmalas przepis dodajac drob, bo kebaby robi sie z innego miesa, baranina np.
odpowiedz
3637 dni temu
Masakra dlaczego tak tłusto ja użyłam drobiu i wyszło super . Po co te łamanie przepisu to beznadziejny pomysł żeby zabłysnąć
odpowiedz
3638 dni temu
Drogi Philipsie jesteśmy w Polsce a nie wTurcji. Więc co nas obchodzi czy oni jedzą z ryba,koniną czy wieprzowiną? Tam zjemy tradycyjnego i ok,ale przepisy to nie prawo i wskazane w tym przypadku bu je łamać bo wtedy jest ciekawie ! Jakby każdy trzymał się ścisle przepisów to nie było by tyle pysznych potraw. A Ty widze chciałeś zabłysnąć szeroką wiedzą Wow - czapki z głów! Idz troluj gdzie indziej
odpowiedz
3642 dni temu
Przepyszne połączenie smaków, na pewno kiedyś wrócę do tego przepisu :)
odpowiedz
3644 dni temu
Danie zrobilem na grilu. Super wyszlo. Trzeba idealnie upiec i przypiec bo jak za dlugo bedziecie to robili to mieso zrobi sie strasznie suche. Dlatego tez sos jest strzalem w dziesiatke. Nie zalujcie przypraw. ma byc pikanitnie. u mnie wyszlo idelanie :)
odpowiedz
3645 dni temu
PYSZOTA! Bardzo syte danie po 2 już pękam .... a jestem wyjątkowym żarłokiem :D
odpowiedz
3646 dni temu
no no pysznie wyglada
odpowiedz
3647 dni temu
Kebab Okrasy wyszedł pysznie, taki pikantny sosik przyda się na grilla,
odpowiedz
3647 dni temu
Ale jak gałe? Taką do lodów?
odpowiedz
3648 dni temu
Chyba powiedział, że łamie przepisy, czyż nie? :)
odpowiedz
3648 dni temu
Hmmm...Kebabów w Turcji nie robi się wieprzowiny bo kraj muzułmański, a muzułmanie nie jedzą produktów wieprzowych.
odpowiedz
3648 dni temu
Ten Kucharz, w przeciwieństwie do Pascala, umie gotować...
odpowiedz
3648 dni temu
Czy ktoś z Was zna dobry i sprzawdzony przepis na placki do tortilly? :)
odpowiedz
3649 dni temu
A na co ma robić, na gałę?
odpowiedz
3649 dni temu
dlaczego ten kucharz nie próbuje swoich potraw ? wszystko robi na oko...
odpowiedz
zobacz wszystkie