zobacz film Pikantny kebab z sosem jogurtowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Patelnię grillową

Mięso

Siekamy drobno cebule dymki, kolendrę, ciecierzycę i rozcieramy z solą i siekamy 3 ząbki czosnku. Do mięsa mielonego dodajemy 3 posiekane i roztarte z solą ząbki czosnku, curry, słodką paprykę, 1/2 świeżej ostrej papryczki, posiekaną kolendrę (1/2 przygotowanej ilości), pokrojone cebule dymki, posiekaną i roztartą ciecierzycę, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, sól i biały pieprz. Wszystko mieszamy dokładnie na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.

Sos

Mieszamy przygotowane składniki: 400 g jogurtu greckiego, pozostałą ilość posiekanej świeżej kolendry (zostawiamy kilka gałązek do cebuli), 1 lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku, sól, biały pieprz, odrobinę oliwy i pokrojony ogórek. Mieszamy. Doprawiamy sokiem z limonki i pozostałą ilością świeżej ostrej papryczki. Odstawiamy do lodówki na 10 minut.

Deskę do krojenia polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, mięso dzielimy na równe porcje. Na desce formujemy kotlety z mięsa o grubości do 2 cm (w kształcie prostokąta). Uformowane kawałki mięsa smażymy na patelni grillowej z obu stron, aż mięso nabierze ciemnobrązowego koloru.

Czerwoną cebulę pokrojoną w talarki, 1 łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę soku z limonki, sól i kilka gałązek kolendry mieszamy razem. Odstawiamy na 10 minut. Poszatkowaną młodą kapustę skrapiamy oliwą z oliwek. Płaty tortilli kroimy na pół. Mięso zdejmujemy z patelni na deskę do krojenia. Podgrzewamy połówki tortilli na patelni grillowej (płaty nie mogą być chrupiące, tylko podgrzane z obu stron).

Cebulę, kapustę, mięso i sos zawijamy w połówki podgrzanych tortilli. Układamy na talerzu. Obok kebabów wylewamy sos, na sos nakładamy czerwoną cebulę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (34)

Avatar
  • Gość Gość
    206 dni temu
    Nie no, powiem Wam, że to zdecydowanie jeden z fajniejszych przepisów. Spodziewałem się, że ta ciecierzyca ma mieć głównie charakter wypełniający, ale w rzeczywistości robi coś niesamowitego z mięsem, świetnie się trzyma, jest delikatniejsze i ma taki 'inny' (no, ciecierzycowy) posmak. Kolendra jest świetna, nie powiedziałbym, że bez niej to nie wyjdzie (faktycznie najlepiej zastąpić pietruszką), ale wg mnie warto poszukać bądź poczekać z przepisem, aż się ją najpierw gdzieś zdobędzie :) Robiłem jeszcze sam tortille, też polecam, roboty właściwie zero, a efekt jeszcze lepszy. Polecam, polecam.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    696 dni temu
    Też miałam problem ze świeżą kolendrą, po prostu nigdzie jej nie ma, więc zastąpiłam ją zwykłą natką pietruszki. Nie wiem jak bardzo zmieniło to smak sosu i mięsa ale nam kebaby bardzo smakowały! Mięso bardzo syte, dzięki ciecierzycy, pyszne i sos i sałatka, tylko tortille kupiłam za małą 20 ale daliśmy radę :) Polecam przepis

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    695 dni temu
    Kolendra ma bardzo charakterystyczny smak, jednak gdy nie ma jej pod ręką, zarówno w sosie jak i mięsie sprawdzą się doskonale ulubione świeże zioła :)
  • Gość Gość
    702 dni temu
    Jest jeden problem, nigdzie nie można dostać kolendry, ani swiezej, ani suszonych lisci ... a kolendra jest niezastąpiona do ostrych potraw :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    702 dni temu
    Tortilla powinna być jakiej srednicy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    701 dni temu
    Drogi Gościu, Karol w przepisie używa dużych płatów tortilli :)
  • Patrycja Patrycja
    1091 dni temu
    bardzo dobre danie kotleciki pyszne! :) choć użyłam mięsa z indyka i nie dodałam ciecierzycy tylko trochę bułki tartej :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1222 dni temu
    Sylwio, dziękujemy za miłe słowa i zapraszamy do regularnego odwiedzania Kuchni Lidla! :)

    odpowiedz

  • Sylwia Walczak Sylwia Walczak
    1222 dni temu
    Idealne!! Dziś zrobiłam to danie dla mojego brata i mamy i byli zachwyceni, mogę powiedzieć nieskromnie ze mi też bardzo smakowało. Świetny przepis! Wszystkie składniki świetnie ze sobą współgrają tworząc idealną całość. Mięso faktycznie jest pikantne a super jogurtowy sos nadaję nutkę łagodności. Przepyszny! Polecam ! Na pewno spróbuję innych przepisów z KUCHNI LIDLA, OKRASY I PASCALA ! ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1288 dni temu
    Przepyszne!!! polecam!!!,a jeśli ktoś nie przepada za kolendrą (np. ja) proponuję zastąpić ją pietruszką. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    1320 dni temu
    Oczywiście wyszło przepyszne :) Polecam wszystkim smakoszom! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1337 dni temu
    Podaję przepis na dobry sos :do jogurtu greckiego dodaj 2-3 łyżki ketchupu 1-2 łyżki musztardy, 1-2 ogórki konserwowe starte na dużych oczkach, 1-2 liście posiekanej kapusty pekińskiej, 2-3 ząbki posiekanego czosnku.

    odpowiedz

  • Emilka Emilka
    1420 dni temu
    Bardzo pyszne

    odpowiedz

  • Mateusz Mateusz
    1450 dni temu
    Przestaję kupować kebaby

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1467 dni temu
    Rewelacja! lepsze niż kebab z budki, bardziej aromatyczne i na pewno zdrowsze. U mnie wszystkim smakowało :) Innym radziłabym jednak zmniejszenie ilości kolendry i chilli. Ale z innymi przyprawami nie żałujcie!

    odpowiedz

  • Beata Beata
    1491 dni temu
    Pycha, choć mi wyszło za ostro - zbyt zaszalałam z chili...

    odpowiedz

  • justyna justyna
    1492 dni temu
    to było przepyszne, jedna zmiana, użyłam pietruszki zamiast kolendry-nie posiadałam.

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    1510 dni temu
    Zamiast mięsa z szynki użyłam z indyka. Kebab pyszny, moim dzieciom smakował mniej z powodu bardzo mocno wyczuwalnej kolendry, której i tak dałam połowę mniej niż w przepisie. Ja osobiście polecam

    odpowiedz

  • Szymekk Szymekk
    1514 dni temu
    Ja do tego przepisu nie mam żadnych zastrzeżeń, dobrze że Okrasa zrobił z mięsa mielonego z szynki, mi bardzo smakuje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1514 dni temu
    Czy mielone z szynki jest tłuste? Poza tym Ty tez zmalas przepis dodajac drob, bo kebaby robi sie z innego miesa, baranina np.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1518 dni temu
    Masakra dlaczego tak tłusto ja użyłam drobiu i wyszło super . Po co te łamanie przepisu to beznadziejny pomysł żeby zabłysnąć

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1519 dni temu
    Drogi Philipsie jesteśmy w Polsce a nie wTurcji. Więc co nas obchodzi czy oni jedzą z ryba,koniną czy wieprzowiną? Tam zjemy tradycyjnego i ok,ale przepisy to nie prawo i wskazane w tym przypadku bu je łamać bo wtedy jest ciekawie ! Jakby każdy trzymał się ścisle przepisów to nie było by tyle pysznych potraw. A Ty widze chciałeś zabłysnąć szeroką wiedzą Wow - czapki z głów! Idz troluj gdzie indziej

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1523 dni temu
    Przepyszne połączenie smaków, na pewno kiedyś wrócę do tego przepisu :)

    odpowiedz

  • Mati Mati
    1525 dni temu
    Danie zrobilem na grilu. Super wyszlo. Trzeba idealnie upiec i przypiec bo jak za dlugo bedziecie to robili to mieso zrobi sie strasznie suche. Dlatego tez sos jest strzalem w dziesiatke. Nie zalujcie przypraw. ma byc pikanitnie. u mnie wyszlo idelanie :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1526 dni temu
    PYSZOTA! Bardzo syte danie po 2 już pękam .... a jestem wyjątkowym żarłokiem :D

    odpowiedz

  • ania ania
    1527 dni temu
    no no pysznie wyglada

    odpowiedz

  • Asia Asia
    1528 dni temu
    Kebab Okrasy wyszedł pysznie, taki pikantny sosik przyda się na grilla,

    odpowiedz

  • Burak Burak
    1528 dni temu
    Ale jak gałe? Taką do lodów?

    odpowiedz

  • Martyna Dziura Martyna Dziura
    1529 dni temu
    Chyba powiedział, że łamie przepisy, czyż nie? :)

    odpowiedz

  • philips80 philips80
    1529 dni temu
    Hmmm...Kebabów w Turcji nie robi się wieprzowiny bo kraj muzułmański, a muzułmanie nie jedzą produktów wieprzowych.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1529 dni temu
    Ten Kucharz, w przeciwieństwie do Pascala, umie gotować...

    odpowiedz

  • Wojtek Wojtek
    1529 dni temu
    Czy ktoś z Was zna dobry i sprzawdzony przepis na placki do tortilly? :)

    odpowiedz

  • Taka Taka
    1530 dni temu
    A na co ma robić, na gałę?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1530 dni temu
    dlaczego ten kucharz nie próbuje swoich potraw ? wszystko robi na oko...

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram