Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sos
Mieszamy majonez z: jogurtem, koperkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
Sałatka
Paluszki krabowe kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z pokrojonym zielonym ogórkiem i sosem.
Jak podawać
Podajemy dobrze schłodzoną. Sałatka najlepiej smakuje z bagietką.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.
Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.
Sałatka z salami
Pyszne połączenie ziemniaków, pieczarek, suszonych pomidorów oraz plastrów salami w postaci wyśmienitej sycącej sałatki!
Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem
Porcja zdrowia inspirowana kuchnią włoską. Świeże warzywa i kurczak to pomysł na szybkie, lekkie i smaczne danie.
Sałatka z surimi z sosem jogurtowym
Sałatka z surimi i ogórka z sosem jogurtowym to niezwykle pyszna i lekka potrawa. Paluszki krabowe to produkt nie zawsze dostępny. Jednak osoby, które raz posmakowały surimi i dań z ich udziałem, doskonale wiedzą, jak smaczne być potrafią. Lekka i prosta sałatka z surimi z dodatkiem ogórka i jogurtu sprawdzi się świetnie w roli dodatku do obiadu, jak i samodzielnego posiłku.
Sałatka z paluszkami krabowymi nie posiada bogatej historii tradycji kulinarnej i próżno szukać jej w menu konkretnego kraju. Jej korzeni można szukać w inspiracji kuchnią azjatycką, głównie Japonii, gdzie surimi jest niezwykle popularnym i lubianym składnikiem wielu dań. Warto wspomnieć także o tym, że sama nazwa paluszki krabowe z krabami mało ma wspólnego.
Surimi to produkt morski, który powstaje w wyniku zmielenia mięsa ryb i mięczaków. Zmielone mięso miesza się ze skrobią, solą i białkiem jaja, aby stworzyć pyszną, elastyczną masę o delikatnym smaku. Uzyskaną masę surimi formuje się w najróżniejsze kształty, np. paluszki, które idealnie pasują wielkością i kształtem do różnych sałatek i przekąsek. Można by rzec, że surimi to taki rybny pasztet podany w ciekawszej wizualnie wersji. W naszym przepisie paluszki krabowe nie tylko ciekawie wyglądają, ale także dobrze smakują, a w połączeniu z ogórkiem i lekko kwaśnym jogurtem, tworzą prawdziwą ucztę smaków!
Jak przygotować paluszki surimi na sałatkę?
W jaki sposób przygotować paluszki surimi na sałatkę? Odpowiednie przyrządzenie paluszków surimi do sałatki to klucz do uzyskania dobrego smaku i konsystencji. Sposób obróbki surimi różni się w zależności od tego, czy masz w lodówce surimi mrożone, czy wersję świeżą.
Nawet najlepszy przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi nie wyjdzie Ci, jeśli użyjesz do niego źle rozmrożonych paluszków. Surimi najlepiej rozmrażaj w lodówce na kilka godzin przed użyciem. Powolne rozmrażanie paluszków wpłynie pozytywnie na ich elastyczność i konsystencję. Czy mrożone paluszki krabowe trzeba gotować w celu rozmrożenia? Nie trzeba i lepiej tego nie robić, ponieważ stracą one swój kształt i walory smakowe. Daj paluszkom czas, aby rozmrażały się stopniowo. Gdy surimi nabiorą temperatury otoczenia, to znak, że są gotowe do dalszej obróbki.
Czy rozmrożone paluszki surimi można jeść na surowo? Ależ oczywiście! Surimi bardzo często dodaje się do rolek sushi lub sashimi. Surimi możesz również delikatnie podsmażyć, aby wydobyć z nich więcej smaku i aromatu. W jaki sposób poprawnie przygotować surimi do sałatki? Wystarczy, że odsączysz je z nadmiaru wody lub marynaty i pokroisz na kawałki. W ten sposób unikniesz rozcieńczenia sosu jogurtowego i utrzymasz odpowiednią konsystencję Twojej sałatki z krabem.
Sałatka krabowa — jak zrobić? Praktyczne porady na pyszną sałatkę z surimi
Jak przygotować sałatkę z paluszkami surimi? Istnieje kilka zasad, których warto się trzymać podczas przyrządzania sałatki krabowej, dzięki którym sałatka stanie się smaczniejsza, a sam proces — szybszy. Pierwszą złotą zasadą jest wybór świeżych składników najlepszej jakości. Tyczy się to przede wszystkim samych paluszków surimi — wybierz te, które w składzie zawierają więcej niż 40% mięsa, ponieważ kryją one w sobie więcej smaku i rybnego aromatu. Świeże paluszki krabowe w połączeniu z chrupiącym ogórkiem i pachnącym koperkiem stworzą idealną kompozycję.
Drugą zasadą, która pomoże Ci ulepszyć własnoręcznie przygotowaną sałatkę z paluszków krabowych, jest zadbanie o odpowiednią ilość przypraw. Niezależnie od tego, czy przyrządzać sałatkę z naszego przepisu, czy według własnej inwencji, dopraw ją do smaku czymś więcej niż solą i pieprzem. Ryba doskonale komponuje się z cytrusami, świeżymi ziołami, a także czosnkiem i papryką. Dopasuj przyprawy do reszty składników i stwórz harmonijny smak całej potrawy.
Trzecia zasada mówi — dobry sos to podstawa smacznej sałatki. Przyrządzany sos powinien dopełniać jej smak i dodawać aromatu. Zadbaj o to, aby w Twojej sałatce nie zabrakło sosu, a każdy składnik był nim dokładnie pokryty.
Ostatnia zasada odnosi się do dbałości o wykończenie sałatki i jej udekorowanie. Profesjonalni kucharze dbają o estetykę potrawy, bo wiedzą, że goście restauracji jedzą też oczami. Zamień się w prawdziwego szefa kuchni i udekoruj swoją sałatkę świeżymi ziołami, plastrami cytryny, smakową oliwą lub pudrem z liofilizowanych warzyw, aby nadać jej atrakcyjny wygląd.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka gyros
- Kapusta z grochem
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Piernik staropolski
- Pierniki
- Wigilijny makowiec
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Domek z piernika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (26)
1145 dni temu
Ja daję do tego pokrojony makaron ryżowy i wtedy da się tym najeść :) Nie polecam wrzucać makaronu w całości, bo ciężko to wymieszać.
odpowiedz
3157 dni temu
niestety bardzo uboga ta salatka krabowa,ktos cos slyszal o niej ale chyb a nie do konca.Podstawa tej salatki jest avocado i ogorek,surimi tylko dodatkiem.A sos jogurtowo majonezowy musi miec sporo czosnku....no i oczywiscie duzo koperku.Ja dodaje sok z limonki.
odpowiedz
3285 dni temu
Ja do podanych składników dodaję pokrojoną w paski, białą część pora. Pycha:)
odpowiedz
3472 dni temu
Drogi Gościu, jeśli na opakowaniu nikt nie wspomina o sposobie przygotowania, wystarczy rozmrozić surimi.
odpowiedz
712 dni temu
A jeśli na opakowaniu waszych surimi pisze , że spożyć po obróbce cieplnej to jak zrobić z nich sałatkę ?
709 dni temu
Na opakowaniu sugerujemy obróbkę termiczną, ponieważ paluszków surimi nie można spożywać mrożonych. Jednak jeśli je rozmrozisz (najlepiej powoli, w lodówce) to spokojnie możesz przygotować tę sałatkę bez podgrzewania paluszków.
3473 dni temu
Mam mrożone surowe surimi,jak je przygotować do tej sałatki?
odpowiedz
3721 dni temu
Bardzo smaczna :) dziekuję
odpowiedz
3824 dni temu
sałatkę robiłam już nie jeden raz i każdy kto ją spróbował był zachwycony :) pyszna
odpowiedz
3896 dni temu
Doskonała ,uwielbiam paluszki krabowe...... :))
odpowiedz
3942 dni temu
Ewo, mamy nadzieje, że na Twoich imprezach pojawiają się również inne przysmaki z Kuchni Lidla :)
odpowiedz
3943 dni temu
ja usuwam pestki z ogórka i dodaję jeszcze kukurydzę konserwową. Pycha. Ta sałatka to podstawa każdej imprezy
odpowiedz
3965 dni temu
Pychota
odpowiedz
4000 dni temu
surimi to mięso jest ^^
odpowiedz
4182 dni temu
przepyszne ale ja lubię jak jest trochę mięsa
odpowiedz
4200 dni temu
super.uwielbiam surimi :)
odpowiedz
4236 dni temu
lekka i dobra, mozna dodac kukurydze, pomidor lub rzodkiewke wedlug uznania, akurat na lekka kolację lub przystawkę
odpowiedz
4283 dni temu
Zamiast ogorka daje seler naciowy-rewelacja.idealna na imprezy salatka
odpowiedz
4284 dni temu
Ja do tego przepisu dodaję koniecznie jeszcze kukurydzę konserwową, rzodkiewkę no i makaron ryżowy(po zaparzeniu tne na mniejsze kawałki. Do sosu dodaję koniecznie ząbek czosnku.
odpowiedz
4284 dni temu
Robię taką sałatkę od dawna, jeszcze lepsza jest jak do sosu dodamy czosnek, tak dość dużo, żeby było mocno czosnkowe ;) i najlepiej wyciąć nasionka z ogórka, wtedy nie puszcza tak wody. U nas gości na każdej imprezie ;)
odpowiedz
4284 dni temu
Chemia, chemią, a sałatka suuuper. :)
odpowiedz
4284 dni temu
Dorota! Jak są paskudne to ich nie kupuj ;) P0 co masz lubić coś na siłę. Zwłaszcza, ze to sama chemia jest :(
odpowiedz
4284 dni temu
Wypróbuję ją, może w końcu polubię te paluszki surimi. Jak na razie to są paskudne w smaku.
odpowiedz
4469 dni temu
Celo, filmiki instruktażowe przygotowywane są jak na razie wyłącznie do przepisów mistrzów Kuchni Lidla – Pascala i Okrasy. Przepis na sałatkę surimi jest recepturą z kategorii Inspiracje Lidla. Jeśli jednak coś jest dla Ciebie w przepisie niejasne – pytaj, postaramy się pomóc.
odpowiedz
4471 dni temu
a dlaczego nie ma filmiku jak zrobic ta sałatkę?
odpowiedz
4509 dni temu
Przepis fajny ale ci co (mam na mysli dzial zakupow Lidla) wybieraja i kupuja ogorki powinni zmienic dostawce sa po prostu badziewne zarowno krotkie jak i dlugie. Chcialbym kiedys kupic takie jakie sa na tym zdjeciu czyli ladne jedrne i chrupkie a nie albo wyschniete albo przejrzale
odpowiedz
zobacz wszystkie