
Marynata
Do miski wlewamy 250 ml jogurtu naturalnego, wsypujemy 2 g kurkumy i 2 g curry. Ząbek czosnku drobno siekamy, posypujemy niewielką ilością soli i rozcieramy za pomocą noża, dodajemy do jogurtu z przyprawami. Dodajemy niewielką ilość soli i mielonego białego pieprzu, podlewamy niewielką ilością oleju rzepakowego oraz niewielką ilość posiekanego tymianku i mieszamy.
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, wycinamy tłuste części, następnie obtaczamy w marynacie, miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, wykładamy piersi kurczaka, na wierzch kurczaka wykładamy pozostałą marynatę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 25 minut.
Sos à la Cesar
2 ząbki czosnku drobno siekamy i mieszamy z posiekanymi filetami anchovies, całość jeszcze drobno siekamy, następnie przekładamy do czystej miski, dodajemy małą łyżeczkę musztardy i sok z 1/2 cytryny.
Jaja myjemy w ciepłej wodzie, wbijamy żółtka i dodajemy je do całości. Mieszamy wszystkie składniki, dolewając olej słonecznikowy.
Następnie dodajemy część przygotowanej porcji wina, mieszamy i ponownie dolewamy olej słonecznikowy. Mieszamy. Sos odstawiamy do lodówki.
Niewielką ilość sera grana padano ścieramy na tarce. Sos doprawiamy do smaku pieprzem. Starty ser dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą ilość wina i bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki (niewielką ilość pietruszki w całości pozostawiamy do dekoracji).
Kurczaka wyciągamy z piekarnika. Umytą sałatę lodową rwiemy na mniejsze części, przekładamy do miski, polewamy sosem i delikatnie mieszamy.
Jak podawać
Sałatę wraz z sosem przekładamy na talerze. Ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw kilka płatów sera Grana Padano i dekorujemy nimi sałatę.
Pokrojone pomidorki koktajlowe układamy na sałacie, dekorujemy listkami natki pietruszki. Kurczaka kroimy na mniejsze części i układamy na sałacie.
Można podawać z grzankami.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z prawdziwie hiszpańskimi dodatkami. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.

Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.

Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.

Łatwa saltimbocca z kurczaka
Soczysty filet zapieczony z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem. Popularna włoska potrawa w drobiowym wydaniu.

Komentarze (29)
335 dni temu
pyszna sałatka! jest również prosta do zrobienia ale ciężko nabyć filety anchopejes
odpowiedz
721 dni temu
A da się jakoś bez wina? :)
odpowiedz
721 dni temu
Izabelo, możesz dodać do sosu białego octu winnego :)
873 dni temu
sos przepyszny, choć dodałam odrobinę , majonezu :)
odpowiedz
1046 dni temu
Super dzisiaj zrobię mam nadzieję ze się uda😁
odpowiedz
1419 dni temu
Gość pawel, rekomendujemy olej.
odpowiedz
1420 dni temu
Czy zamiast oleju slonecznikowego mozna dac oliwe ?
odpowiedz
1804 dni temu
Smakowita, może również Twe serce podbije sałata według przepisu Okrasy - http://kuchnialidla.pl/product/salatka-chlebowa-z-jajem-poszetowym-wedlug-okrasy
odpowiedz
1805 dni temu
Sałatka bardzo smaczna, sos równie dobry. Godne polecenia. Na pewno na stałe zawita w moim menu.
odpowiedz
1844 dni temu
Sałatka przepyszna!!! Zrobiła furorę. Spokojnie można podawać przygotować składniki wcześniej i podawać ją na zimno.
odpowiedz
1850 dni temu
Karolciu, tak, sałatkę można podawać również na zimno.
odpowiedz
1851 dni temu
Czy ta sałatka z zimnym kurczakiem też będzie smaczna? Chciałabym przygotować wszystko przed imprezą, a później tylko poskładać wszystko razem i podać.
odpowiedz
1866 dni temu
sałatka jest rewelacyjna!!! Tak dobrego kurczaka w sałatce nigdy wcześniej nie jadłam!!!
odpowiedz
1879 dni temu
na ile stopni do tego piekarnika ?
odpowiedz
1919 dni temu
Szkoda, że deski nie zmienił po surowym kurczaku, ale i tak pyszne wyglada
odpowiedz
1996 dni temu
Przepis rewelacja, najlepszy Cezar w życiu!!!
odpowiedz
2036 dni temu
Ja gotowałam dla siebie i córci (19 m-cy) więc nie dodałam do sosu ani jajek ani wina, zastąpiłam je majonezem z jogurtem naturalnym, wszystko zblendowałam. Wszystkim bardzo smakowało :) szczególnie mężowi, który nie przepada za anchois. Pyszne
odpowiedz
2048 dni temu
Zajebista!
odpowiedz
2107 dni temu
Dla mniejszego bałaganu marynatę można zrobić w naczyniu żaroodpornym i w nim zamarynować mięso po czym wrzucić do piekarnika. Jogurt wraz z resztą się zredukuje i nieco zapiecze i będzie ok. W razie czego można w tym naczyniu dokończyć sałatkę.
odpowiedz
2196 dni temu
pyszne:) mięsko najlepsze:)
odpowiedz
2197 dni temu
Ja niestety nie trawię ryb, nawet najmniejsza ilość zepsułaby mi smak. Jak myślicie, będzie to dobre bez filetów anchovies? A może macie pomysł, czym je zastąpić?
odpowiedz
2197 dni temu
ten sos to wrecz za rzadki wychodzi niz gesty do rozrobienia w winem ...:(
odpowiedz
2197 dni temu
magda ja nastawilam na 190 stop, termoobieg na 25 - 30 minut , wlasnie jestem po spożyciu sałaty ,, pyszna!!! polecam
odpowiedz
2197 dni temu
mówi ze ok 190 stopni:)
odpowiedz
2197 dni temu
Nie podano na ile stopni mam wstawić piekarnik? A film mi się wiesza. Czy ktoś mógłby napisać szybko? Bo sałatkę robię właśnie TERAZ!
odpowiedz
2198 dni temu
Rewelacyjny sposób na przygotowanie kurczaka! Aromatyczny i soczysty. Ja dodałem jeszcze startą skórkę z cytryny, idealnie pasuje co curry. Sos smaczny ale trochę przekombinowany, zwykły czosnkowy też by się nadał.
odpowiedz
2198 dni temu
Bardzo dobre w smaku...sałatka idealna
odpowiedz
2199 dni temu
Bardzo dobre palce lizać...nowe smaki nie dodawałam nigdy tyminku.
odpowiedz
2200 dni temu
sos - po prostu rewelacja, chociaż nie dodałam wina mięsko - w jogurcie kruchutkie jak ta lala POLECAM z grzankami oczywiście czosnkowymi
odpowiedz
zobacz wszystkie