Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Marynata
Do miski wlewamy 250 ml jogurtu naturalnego, wsypujemy 2 g kurkumy i 2 g curry. Ząbek czosnku drobno siekamy, posypujemy niewielką ilością soli i rozcieramy za pomocą noża, dodajemy do jogurtu z przyprawami. Dodajemy niewielką ilość soli i mielonego białego pieprzu, podlewamy niewielką ilością oleju rzepakowego oraz niewielką ilość posiekanego tymianku i mieszamy.
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, wycinamy tłuste części, następnie obtaczamy w marynacie, miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, wykładamy piersi kurczaka, na wierzch kurczaka wykładamy pozostałą marynatę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 25 minut.
Sos à la Cesar
2 ząbki czosnku drobno siekamy i mieszamy z posiekanymi filetami anchovies, całość jeszcze drobno siekamy, następnie przekładamy do czystej miski, dodajemy małą łyżeczkę musztardy i sok z 1/2 cytryny.
Jaja myjemy w ciepłej wodzie, wbijamy żółtka i dodajemy je do całości. Mieszamy wszystkie składniki, dolewając olej słonecznikowy.
Następnie dodajemy część przygotowanej porcji wina, mieszamy i ponownie dolewamy olej słonecznikowy. Mieszamy. Sos odstawiamy do lodówki.
Niewielką ilość sera grana padano ścieramy na tarce. Sos doprawiamy do smaku pieprzem. Starty ser dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą ilość wina i bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki (niewielką ilość pietruszki w całości pozostawiamy do dekoracji).
Kurczaka wyciągamy z piekarnika. Umytą sałatę lodową rwiemy na mniejsze części, przekładamy do miski, polewamy sosem i delikatnie mieszamy.
Jak podawać
Sałatę wraz z sosem przekładamy na talerze. Ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw kilka płatów sera Grana Padano i dekorujemy nimi sałatę.
Przekrojone na pół pomidorki koktajlowe układamy na sałacie, dekorujemy listkami natki pietruszki. Kurczaka kroimy na mniejsze części i układamy na sałacie.
Można podawać z grzankami.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.
Łatwa saltimbocca z kurczaka
Soczysty filet zapieczony z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem. Popularna potrawa inspirowana kuchnią Włoch w drobiowym wydaniu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Panna cotta waniliowa z owocami lasu
- Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
- Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
- Włoskie ciasteczka Cantuccini
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
- Filet z łososia w peperonacie
- Przepis na sos bolognese
- Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
- Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
- 3 sposoby na winegret
- Makaron z sosem blue cheese
- Przepis na włoską babkę Panettone
- Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem
- Bruschetta z pomidorami
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
- GOFRY TRADYCYJNE
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Tort malinowy
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Pizza rzymska
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (38)
278 dni temu
Uwielbiam tą sałatkę. Ale, czy można czymś zastąpić wino (czymś bez alkoholu)?
odpowiedz
278 dni temu
Kobieta w ciąży pyta
277 dni temu
Można wykorzystać wino bezalkoholowe lub dodać wody wymieszanej z 1 łyżką soku z cytryny lub octu.
1465 dni temu
Będę robił na swoje urodziny, położę na to jeszcze krzyż z chleba Pozdro dla kumatych
odpowiedz
1678 dni temu
ile octu zamiast wina
odpowiedz
1677 dni temu
Ze względu na intensywny smak dodaj 40 ml octu winnego.
2037 dni temu
Witam,co można dodać zamiast anchovies ?
odpowiedz
2037 dni temu
Anchovies możesz zastąpić kaparami :)
2395 dni temu
pyszna sałatka! jest również prosta do zrobienia ale ciężko nabyć filety anchopejes
odpowiedz
2781 dni temu
A da się jakoś bez wina? :)
odpowiedz
2781 dni temu
Izabelo, możesz dodać do sosu białego octu winnego :)
1678 dni temu
ile
2932 dni temu
sos przepyszny, choć dodałam odrobinę , majonezu :)
odpowiedz
3106 dni temu
Super dzisiaj zrobię mam nadzieję ze się uda😁
odpowiedz
3479 dni temu
Gość pawel, rekomendujemy olej.
odpowiedz
3479 dni temu
Czy zamiast oleju slonecznikowego mozna dac oliwe ?
odpowiedz
3864 dni temu
Smakowita, może również Twe serce podbije sałata według przepisu Okrasy - https://kuchnialidla.pl/salatka-chlebowa-z-jajem-poszetowym-wedlug-okrasy
odpowiedz
3864 dni temu
Sałatka bardzo smaczna, sos równie dobry. Godne polecenia. Na pewno na stałe zawita w moim menu.
odpowiedz
3904 dni temu
Sałatka przepyszna!!! Zrobiła furorę. Spokojnie można podawać przygotować składniki wcześniej i podawać ją na zimno.
odpowiedz
3910 dni temu
Karolciu, tak, sałatkę można podawać również na zimno.
odpowiedz
3910 dni temu
Czy ta sałatka z zimnym kurczakiem też będzie smaczna? Chciałabym przygotować wszystko przed imprezą, a później tylko poskładać wszystko razem i podać.
odpowiedz
3925 dni temu
sałatka jest rewelacyjna!!! Tak dobrego kurczaka w sałatce nigdy wcześniej nie jadłam!!!
odpowiedz
3939 dni temu
na ile stopni do tego piekarnika ?
odpowiedz
3979 dni temu
Szkoda, że deski nie zmienił po surowym kurczaku, ale i tak pyszne wyglada
odpowiedz
4056 dni temu
Przepis rewelacja, najlepszy Cezar w życiu!!!
odpowiedz
4095 dni temu
Ja gotowałam dla siebie i córci (19 m-cy) więc nie dodałam do sosu ani jajek ani wina, zastąpiłam je majonezem z jogurtem naturalnym, wszystko zblendowałam. Wszystkim bardzo smakowało :) szczególnie mężowi, który nie przepada za anchois. Pyszne
odpowiedz
4107 dni temu
Zajebista!
odpowiedz
4167 dni temu
Dla mniejszego bałaganu marynatę można zrobić w naczyniu żaroodpornym i w nim zamarynować mięso po czym wrzucić do piekarnika. Jogurt wraz z resztą się zredukuje i nieco zapiecze i będzie ok. W razie czego można w tym naczyniu dokończyć sałatkę.
odpowiedz
4255 dni temu
pyszne:) mięsko najlepsze:)
odpowiedz
4256 dni temu
Ja niestety nie trawię ryb, nawet najmniejsza ilość zepsułaby mi smak. Jak myślicie, będzie to dobre bez filetów anchovies? A może macie pomysł, czym je zastąpić?
odpowiedz
4256 dni temu
ten sos to wrecz za rzadki wychodzi niz gesty do rozrobienia w winem ...:(
odpowiedz
4256 dni temu
magda ja nastawilam na 190 stop, termoobieg na 25 - 30 minut , wlasnie jestem po spożyciu sałaty ,, pyszna!!! polecam
odpowiedz
4256 dni temu
mówi ze ok 190 stopni:)
odpowiedz
4256 dni temu
Nie podano na ile stopni mam wstawić piekarnik? A film mi się wiesza. Czy ktoś mógłby napisać szybko? Bo sałatkę robię właśnie TERAZ!
odpowiedz
4258 dni temu
Rewelacyjny sposób na przygotowanie kurczaka! Aromatyczny i soczysty. Ja dodałem jeszcze startą skórkę z cytryny, idealnie pasuje co curry. Sos smaczny ale trochę przekombinowany, zwykły czosnkowy też by się nadał.
odpowiedz
4258 dni temu
Bardzo dobre w smaku...sałatka idealna
odpowiedz
4259 dni temu
Bardzo dobre palce lizać...nowe smaki nie dodawałam nigdy tyminku.
odpowiedz
4259 dni temu
sos - po prostu rewelacja, chociaż nie dodałam wina mięsko - w jogurcie kruchutkie jak ta lala POLECAM z grzankami oczywiście czosnkowymi
odpowiedz
zobacz wszystkie