Curry - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Jogurtowy sos curry mango
Niezwykły sos, który doda wyrazistości i świeżości każdej potrawie od wrapów do dań z grilla, ale też sprawdzi się jako dip do warzyw. Przygotuj go, aby urozmaić smak swoich ulubionych potraw.


Chrupiące piersi kurczaka z frytkami z batatów
Domowe frytki z batatów i chrupiącej piersi kurczaka w wyjątkowej marynacie majonezowej i panierce z panko i parmezanu to pomysł na obiad idealny. Skuś się na to pyszne połączenie i zachwyć się smakiem!

Quiche z tortilli
Prosta w przygotowaniu przekąska, która doskonale uzupełni wielkanocne menu, a także sprawdzi się jako finger food na przyjęciach.

Pieczony pstrąg z sosem maślanym
Delikatny, pieczony pstrąg podany z aromatycznym sosem maślanym z dodatkiem papryki, czosnku, skórki z cytryny i świeżej natki pietruszki. Skuś się na to wyjątkowe danie, które zachwyca podaniem i smakiem.

Ogórki kanapkowe - przepis na ogórki kanapkowe w curry
Szukasz sposobu na urozmaicenie swoich kanapek? Ogórki kanapkowe z curry z naszego przepisu to strzał w dziesiątkę! Słodko-pikantny smak ogórków czyni je idealnym dodatkiem do wędlin, serów czy burgerów — te ogórki sprawią, że każda kanapka nabierze niepowtarzalnego charakteru!

Pieczony kalafior z airfryera
Masz ochotę na pyszne danie bez mięsa? Sprawdź przepis na pieczonego kalafiora z aromatycznym sosem, w którego przygotowaniu pomoże Ci frytkownica airfryer.

Smażony kurczak z ryżem w sosie sezamowym
Pyszny smażony kurczak z ryżem z frytkownicy beztłuszczowej! Rozsmakuj się w tym pysznym daniu z dodatkiem aromatycznego sosu sezamowego i zaskocz bliskich nowym pomysłem na obiad.

Zupa warzywna z kurczakiem i makaronem orzo
Czas na wypełnioną po brzegi warzywami pyszną zupę z makaronem orzo! Sprawdź, jak łatwo ją przygotować z pomocą termorobota MC Smart! Ciesz się doskonałym połączeniem smaków marchewki, selera, pietruszki, pora i cebuli. Nie ma na co czekać – gotuj zupę!


Pieczony kurczak w jogurcie
Aromatyczny i delikatny, dzięki marynacie jogurtowej, kurczak z suszonymi pomidorami to pomysł na obiad, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sprawdź, jaki jest prosty w przygotowaniu!

Kotlety z bakłażana
Delikatne plastry bakłażana w chrupiącej i aromatycznej panierce z mielonych pestek dyni i sera grana padano. Brzmi jak pyszny obiad? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis Darii!

Zupa krem z dyni z kurkumą i salsą pomidorową
Zupa krem z dyni z lekko azjatyckim akcentem w postaci kurkumy, curry i sosu sojowego w połączeniu z pomidorową salsą to prawdziwa eksplozja smaków. Przekonaj się, jak proste jest jej przygotowanie dzięki termorobotowi MC Smart.


Nuggetsy z kurczaka
Domowe nuggetsy z kurczaka? To świetny sposób na dobry i jakościowy obiad, który swoim smakiem nie odbiega od gotowych dań z restauracji typu fast food, ale jego jakość jest znacznie lepsza. Chcesz wiedzieć, jak przyrządzić chrupiące nuggetsy z kurczaka, które zachwycą wszystkich domowników? Poznaj nasz sposób na te soczyste kawałki mięsa w chrupiącej panierce!

Makaron z sosem orzechowym
Przygotuj się na pełen wachlarz smaków na swoim talerzu. Sprawdź przepis Pauli na makaron z idealnie współgrającymi smakowo ciecierzycą, masłem orzechowym, warzywami i wyrazistymi przyprawami. Łatwo, szybko i oczywiście – smacznie!

Currywurst – przepis na niemieckie kiełbaski
Currywurst to niemiecka klasyczna przekąska z kategorii fast foodów, która jest kulinarnym symbolem Niemiec. To połączenie kiełbasy z delikatnie pikantnym sosem na bazie koncentratu pomidorowego i curry jest niezwykle smaczne, a sama potrawa prosta i szybka w przygotowaniu. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić najlepsze currywurst!

Co to jest curry?
Curry to nie tylko, jak powszechnie wiadomo, mieszanka przypraw wywodząca się z Azji. Taką definicją określa się je zapewne w krajach europejskich. Warto jednak wiedzieć, że curry to słowo pochodzące od tamilskiego „kari”, oznaczającego po prostu „sos”, może być równie dobrze mięsem lub warzywami ugotowanymi w pikantnym sosie. W ten sposób postrzega je spora część regionów świata, z Tajlandią włącznie. To jednak nie wszystko. Kuchnia indyjska przypisuje tę nazwę także zupie z jogurtem, powstającej na maśle klarowanym oraz cieciorce.
Curry – co to za przyprawa?
Curry to mieszanka wielu przypraw. Jej skład uzależniony jest od regionu, w którym powstała. Może zatem zawierać całe mnóstwo składników, takich jak: kolendra, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, kminek, pieprz, cynamon, czosnek, kmin rzymski oraz chili. Najpewniejszym elementem, który odnajdziemy w sproszkowanej postaci tej przyprawy, jest jednak kurkuma, której najpopularniejsza odmiana curry zawdzięcza swój kolor.
Jak smakuje curry?
Smak curry potrafi zaskoczyć całą gamą różnych rodzajów przypraw, które je tworzą. W zależności od dominującej nuty kompozycji, czyli tzw. masali, która powstaje ze świeżo ucieranych w moździerzu składników, curry charakteryzuje się różną intensywnością smaku. W Europie znana jest zdecydowanie jego łagodniejsza wersja. Jeśli natomiast chcielibyśmy poznać pikantną odmianę curry, to warto spróbować tej przyprawy w Azji, gdzie zaskakuje ostrzejszym smakiem.
Jaki kolor ma curry?
Kolor curry, podobnie jak smak, zależy od składników, które zawiera konkretna mieszanka przypraw. W Europie najczęściej spotykamy się z pomarańczową barwą curry, wynikającą z dodania dominującej barwą kurkumy. W Indiach bądź Tajlandii popularne są jednak także odmiany czerwone oraz zielone – ich kolor zależy od użytych papryczek chili stanowiących bazę mieszanki.
Czy kurkuma to to samo co curry?
Kurkuma często bywa mylona z curry, a dzieje się to głównie za sprawą zbliżonych barw oraz smaków tych przypraw. Obie zawdzięczają swój żółty i pomarańczowy kolor wchodzącej w ich skład kurkuminie. Kurkuma jest jednak tylko składnikiem curry, będącego mieszanką różnych przypraw.
Na co pomaga curry?
Curry ze względu na obecność w swoim składzie tak wielu przypraw zawdzięcza im wiele właściwości leczniczych. Najwięcej z nich posiada kurkuma, a dokładnie kurkumina, występująca w pomarańczowej odmianie curry. Ten znany przeciwutleniacz zapobiega rozwojowi nowotworów oraz chorobie Alzheimera. Nieprzypadkowo curry, obok kurkumy, jest więc uznawane za jedną z najzdrowszych przypraw świata. Ze swego dobroczynnego wpływu na zdrowie znane są również papryczki chili, które dzięki kapsaicynie przyśpieszają i regulują trawienie. W curry znajdziemy również imbir, a często także cynamon. Ten pierwszy nie dość, że poprawia krążenie, to jeszcze zwalcza wirusy, grzyby i odkaża. Z kolei cynamon pomaga zapobiegać cukrzycy i chorobom serca. Nie pomijamy też kuminu, który przede wszystkim leczy biegunkę i niestrawność.
Curry – gdzie dodajemy tę przyprawę?
Curry dodajemy głównie do dań mięsnych oraz rybnych. Idealnie więc wzbogaci smak kurczaka, zwłaszcza jeśli zamierzamy przyrządzić go w stylu orientalnym, np. z imbirem i limonką czy też z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym. Drób z nutką curry to połączenie charakterystyczne dla kuchni indyjskiej. Warto spróbować go także w przypadku indyka czy kaczki. A co z rybą? Polecamy w szczególności łososia. Przyrządzony z curry w mleczku kokosowym w pełni oddaje charakter azjatyckich przysmaków. Równie dobrze przyprawi owoce morza, np. krewetki oraz zupy.
Jak zrobić sos curry?
Curry najlepiej sprawdza się jednak w sosach, które towarzyszą mięsom czy rybom. Przykładowo, aby zrobić aromatyczny sos z domieszką curry do piersi z indyka, wystarczy wykonać kilka prostych kroków. Na początek kroimy więc dymki, szczypior oraz papryczki chili i czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy dymkę oraz czosnek, dodając po chwili chili, startą skórkę z limonki oraz miód. Całość podsmażamy, doprawiając w międzyczasie curry i garam masalą. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym z odrobiną wody. Gotujemy do zgęstnienia sosu. Zredukowany sos solimy, doprawiamy sokiem z limonki i dodajemy posiekaną kolendrę. Gotowe!
Jak zrobić curry?
Curry to, jak widać, bardzo wdzięczna przyprawa nie tylko ze względu na jej szerokie zastosowanie. Ma jeszcze jedną ważną zaletę, a mianowicie świeżość, którą możemy osiągnąć, sporządzając w każdej chwili mieszankę curry samodzielnie. Do jej zrobienia potrzebujemy jedynie 4 łyżek kurkumy, 3 łyżek nasion kardamonu, kuminu i kolendry, ¼ łyżeczki cynamonu i ½ łyżki pieprzu kajeńskiego. Kardamon, kumin i kolendrę podsmażamy osobno na suchej patelni aż do uzyskania aromatu. Tak przygotowane nasiona ucieramy w moździerzu albo mielimy w młynku do kawy. Następnie sproszkowane przyprawy mieszamy z kurkumą, pieprzem kajeńskim i cynamonem. Curry gotowe!
Jak zrobić ryż curry?
Ryż w towarzystwie curry stanowi idealne danie podstawowe, które możemy urozmaicić, dodając do niego mięso, rybę lub warzywa. Aby zrobić ryż curry, wystarczy do bulionu mięsnego lub warzywnego dorzucić odrobinę curry i zagotować. Dalsze kroki przypominają po prostu gotowanie ryżu. Do wrzątku wrzucamy zatem ryż i gotujemy go pod przykryciem ok. 15-20 minut. Na końcu odcedzamy i wzbogacamy danie o dodatki.
Jak zrobić pastę curry?
Z curry można zrobić również pastę, która dodana do warzyw albo mięsa stanie się znakomitym uzupełnieniem potrawy. Pasta curry, podobnie jak sama przyprawa, może mieć różne kolory – zależy to od składu mieszanki. Do przygotowania każdej z nich potrzebny jest blender lub moździerz oraz patelnia. Przepis na każdą z kolorowych past curry jest analogiczny, różna jest jedynie kompozycja przypraw. Każdorazowo na suchej patelni prażymy ok. 2-4 minut nasiona, np. kuminu i kolendry, a następnie osobno podpiekamy pozostałe składniki, zazwyczaj cebulę, czosnek i papryczki chili. Uważamy przy tym, aby ich nie przypalić, a jedynie lekko zrumienić. Teraz pozostaje zblendować albo utrzeć w moździerzu prażone nasiona i resztę składników na gładką masę. W ten sposób pasta curry jest gotowa do zjedzenia.
Curry, niezależnie od rodzaju i postaci, daje całą gamę możliwości kulinarnych. Z tą przyprawą nie sposób się nudzić w kuchni. Kompozycja kolorów i smaków z różnych zakątków świata może jedynie ułatwić zadanie, motywując do eksperymentowania. Bo w kuchni, jak w życiu, zawsze powinno być ciekawie i kolorowo.