Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • mikser
  • gęste sito

ZUPA RYBNA

Obrane i pokrojone warzywa (cebule, pietruszkę, seler) smażymy na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy z oliwek, następnie przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni przesmażamy resztki ryb (dokładnie wymyte i pokrojone na mniejsze kawałki) i przekładamy je do garnka z przesmażonymi warzywami. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek, przyprawy w proszku i pokrojony w plastry czosnek. Chwilę przesmażamy, całość zalewamy winem i zagotowujemy. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy około 2 minut. Całość przekładamy do garnka z warzywami i przesmażonymi resztkami ryb. Zawartość garnka zalewamy wodą. Gotujemy około 1 godziny na wolnym ogniu, następnie przelewamy do pojemnika miksera i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Masę przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się resztek ości. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z sosem estragonowym.

SOS ESTRAGONOWY

Łączymy ze sobą majonez, śmietanę, posiekany estragon i drobno posiekany ząbek czosnku.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Mi Mi
    628 dni temu
    czegoś tu nie rozumiem - w przepisie mowa o resztkach ryb, a w składnikach pól kilograma fileta z łososia...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1876 dni temu
    Brak w przepisie miodu i kolędry. Jestem zawiedziony, to nie może być przepis Okrasy!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1876 dni temu
    Karol potrafi zaskoczyć! :D
  • Gość Gość
    1890 dni temu
    Mała zawartość ryby w tej zupie rybnej :,-) Może należałoby wrzucić kilka kawałków filetów po przetarciu i zagotowaniu zupy? No i najlepsza rybna wychodzi na głowach ryb np. łososia, szczupaka lub karpia - ta z przepisu będzie bardzo cienka ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1890 dni temu
    Oczywiście - można dodać filety. Nic nie stoi na przeszkodzie. Warto jednak mieć w zanadrzu przepisy, w których możemy wykorzystać resztki, jakie nam zostaną po przygotowaniu innych dań. W tym przypadku Karol wykorzystuje resztki po sprawieniu ryb :) #zerowaste
  • Gość Gość
    1891 dni temu
    Wszystko pięknie tylko gdzie można dostać świeży estragon? :) szukam go od lat :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1890 dni temu
    Bywa w naszych sklepach :) w ziołach w doniczkach :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!