Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- gęste sito
ZUPA RYBNA
Obrane i pokrojone warzywa (cebule, pietruszkę, seler) smażymy na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy z oliwek, następnie przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni przesmażamy resztki ryb (dokładnie wymyte i pokrojone na mniejsze kawałki) i przekładamy je do garnka z przesmażonymi warzywami. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek, przyprawy w proszku i pokrojony w plastry czosnek. Chwilę przesmażamy, całość zalewamy winem i zagotowujemy. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy około 2 minut. Całość przekładamy do garnka z warzywami i przesmażonymi resztkami ryb. Zawartość garnka zalewamy wodą. Gotujemy około 1 godziny na wolnym ogniu, następnie przelewamy do pojemnika miksera i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Masę przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się resztek ości. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z sosem estragonowym.
SOS ESTRAGONOWY
Łączymy ze sobą majonez, śmietanę, posiekany estragon i drobno posiekany ząbek czosnku.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Chowder z łososiem i kukurydzą
Spróbuj popularnej zupy rybnej! Smakuje doskonale z soczystym łososiem i chrupiącymi warzywami.
Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem
Szybki sposób na rozgrzewający i pożywny obiad? Przygotuj zupę z warzywami, amarantusem i dorszem z nutą cytryny!
Zupa rybna
Lekka i warzywna, ale z charakterem! Popłyń pod prąd z zupą rybną Karola i wpisz ją na stałe w swój kulinarny harmonogram obiadowy.
Wigilijna zupa rybna
Esencjonalna, pełna świątecznych smaków oraz aromatów i przygotowana z najlepszej jakości ryb – właśnie taka powinna być idealna zupa rybna na wigilię, którą przyrządzisz z przepisem Karola!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pieczona ryba po grecku
- Piernik staropolski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto na pierogi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Świąteczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto marchewkowe
- Domek z piernika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
628 dni temu
czegoś tu nie rozumiem - w przepisie mowa o resztkach ryb, a w składnikach pól kilograma fileta z łososia...
odpowiedz
1876 dni temu
Brak w przepisie miodu i kolędry. Jestem zawiedziony, to nie może być przepis Okrasy!
odpowiedz
1876 dni temu
Karol potrafi zaskoczyć! :D
1890 dni temu
Mała zawartość ryby w tej zupie rybnej :,-) Może należałoby wrzucić kilka kawałków filetów po przetarciu i zagotowaniu zupy? No i najlepsza rybna wychodzi na głowach ryb np. łososia, szczupaka lub karpia - ta z przepisu będzie bardzo cienka ;-)
odpowiedz
1890 dni temu
Oczywiście - można dodać filety. Nic nie stoi na przeszkodzie. Warto jednak mieć w zanadrzu przepisy, w których możemy wykorzystać resztki, jakie nam zostaną po przygotowaniu innych dań. W tym przypadku Karol wykorzystuje resztki po sprawieniu ryb :) #zerowaste
1891 dni temu
Wszystko pięknie tylko gdzie można dostać świeży estragon? :) szukam go od lat :)
odpowiedz
1890 dni temu
Bywa w naszych sklepach :) w ziołach w doniczkach :)