Wigilijna zupa rybna

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200-220°C
  • sitko o drobnych oczkach

Krok 1: PIECZEMY SKŁADNIKI NA WYWAR RYBNY

Resztki ryb (np. grzbiety z ośćmi, łby) skrapiamy olejem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włoszczyznę (seler, marchew, pietruszkę, por) i cebulę kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy olejem i układamy obok ryb.

Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200-220°C, aż warzywa i mięso ryb się zarumienią.

Krok 2: MARYNUJEMY RYBĘ

Filety rybne kroimy w dość dużą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany koperek, mielony imbir, pieprz i olej, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania wywaru.

Krok 3: GOTUJEMY WYWAR

Podpieczone składniki wywaru przekładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, mielony imbir, słodką i ostrą paprykę i suszone grzyby. Całość zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu ok. 1-2 godziny od momentu zagotowania.

Krok 4: GOTUJEMY ZUPĘ

Gotowy wywar przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach do osobnego garnka. Grzyby wyławiamy i odkładamy. Wywar doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie: ponownie dodajemy mielony imbir i ostrą papryką.

Dodajemy ziemniaki pokrojone w grubą kostkę i grzyby wyłowione z wywaru. Zagotowujemy i gotujemy ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 5: ZAPRAWIAMY ZUPĘ

Śmietankę łączymy w naczyniu z octem i dokładnie mieszamy za pomocą rózgi, a następnie hartujemy, dodając do niej ok. 2-3 łyżek gorącej zupy. Mieszamy i przelewamy całość do garnka. Zagotowujemy. Wyłączamy ogień.

Krok 6: DODAJEMY RYBĘ I PODAJEMY ZUPĘ

Do zaprawionej zupy dodajemy zamarynowaną rybę. Czekamy ok. 1 minuty i przelewamy zupę do głębokich talerzy. Z wierzchu dekorujemy świeżą pietruszką.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Karol Okrasa

Zupa rybna

Lekka i warzywna, ale z charakterem! Popłyń pod prąd z zupą rybną Karola i wpisz ją na stałe w swój kulinarny harmonogram obiadowy.

Zupa rybna sticker MSC

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:05 liczba porcji: 5 ten przepis nie jest wegetariański

Karol Okrasa

Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym

Zupa o śródziemnomorskim klimacie sprawdzi się zarówno wiosną, jak i jesienią!

Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Wigilijna zupa grzybowa – przepis

Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!

Wigilijna zupa grzybowa – przepis

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 8 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!