Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200-220°C
- sitko o drobnych oczkach
Krok 1: PIECZEMY SKŁADNIKI NA WYWAR RYBNY
Resztki ryb (np. grzbiety z ośćmi, łby) skrapiamy olejem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włoszczyznę (seler, marchew, pietruszkę, por) i cebulę kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy olejem i układamy obok ryb.
Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200-220°C, aż warzywa i mięso ryb się zarumienią.
Krok 2: MARYNUJEMY RYBĘ
Filety rybne kroimy w dość dużą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany koperek, mielony imbir, pieprz i olej, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania wywaru.
Krok 3: GOTUJEMY WYWAR
Podpieczone składniki wywaru przekładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, mielony imbir, słodką i ostrą paprykę i suszone grzyby. Całość zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu ok. 1-2 godziny od momentu zagotowania.
Krok 4: GOTUJEMY ZUPĘ
Gotowy wywar przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach do osobnego garnka. Grzyby wyławiamy i odkładamy. Wywar doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie: ponownie dodajemy mielony imbir i ostrą papryką.
Dodajemy ziemniaki pokrojone w grubą kostkę i grzyby wyłowione z wywaru. Zagotowujemy i gotujemy ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 5: ZAPRAWIAMY ZUPĘ
Śmietankę łączymy w naczyniu z octem i dokładnie mieszamy za pomocą rózgi, a następnie hartujemy, dodając do niej ok. 2-3 łyżek gorącej zupy. Mieszamy i przelewamy całość do garnka. Zagotowujemy. Wyłączamy ogień.
Krok 6: DODAJEMY RYBĘ I PODAJEMY ZUPĘ
Do zaprawionej zupy dodajemy zamarynowaną rybę. Czekamy ok. 1 minuty i przelewamy zupę do głębokich talerzy. Z wierzchu dekorujemy świeżą pietruszką.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Barszcz czerwony z uszkami
Domowy zakwas i własnoręcznie ulepione uszka z farszem z kapusty i grzybów – oto Święta na talerzu, czyli składniki klasycznego barszczu czerwonego Karola!
Zupa rybna
Lekka i warzywna, ale z charakterem! Popłyń pod prąd z zupą rybną Karola i wpisz ją na stałe w swój kulinarny harmonogram obiadowy.
Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym
Zupa o śródziemnomorskim klimacie sprawdzi się zarówno wiosną, jak i jesienią!
Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pizza xxl
- Zupa rybna z karpia
- Pikantna zupa tajska z krewetkami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowo-imbirowym
- Jajka po rosyjsku
- Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli
- Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
- Babka ziemniaczana z kaszanką
- Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
- Zupa koperkowa
- Zupa fasolowa z botwiną i młodymi ziemniakami
- Orzeźwiająca sałatka z makaronem i ogórkiem
- Warstwowa sałatka cobb w słoiku
- Pasta z wędzonej makreli
- Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto
- Batony imbirowo-marcepanowe
- Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
- Sękacz z bitą śmietaną i jabłkami
- Tatar wołowy
- Kanapki z batata z jajkiem w koszulce
- Pizza pepperoni
- Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym
- Raclette z porami i boczkiem w śmietanie
- Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą
- Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
- Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami
- Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
- Słodkie cake popsy w kształcie choinek
- Chicago’s pizza
- Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)