
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200-220°C
- sitko o drobnych oczkach
Krok 1: PIECZEMY SKŁADNIKI NA WYWAR RYBNY
Resztki ryb (np. grzbiety z ośćmi, łby) skrapiamy olejem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włoszczyznę (seler, marchew, pietruszkę, por) i cebulę kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy olejem i układamy obok ryb.
Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200-220°C, aż warzywa i mięso ryb się zarumienią.
Krok 2: MARYNUJEMY RYBĘ
Filety rybne kroimy w dość dużą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany koperek, mielony imbir, pieprz i olej, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania wywaru.
Krok 3: GOTUJEMY WYWAR
Podpieczone składniki wywaru przekładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, mielony imbir, słodką i ostrą paprykę i suszone grzyby. Całość zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu ok. 1-2 godziny od momentu zagotowania.
Krok 4: GOTUJEMY ZUPĘ
Gotowy wywar przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach do osobnego garnka. Grzyby wyławiamy i odkładamy. Wywar doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie: ponownie dodajemy mielony imbir i ostrą papryką.
Dodajemy ziemniaki pokrojone w grubą kostkę i grzyby wyłowione z wywaru. Zagotowujemy i gotujemy ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 5: ZAPRAWIAMY ZUPĘ
Śmietankę łączymy w naczyniu z octem i dokładnie mieszamy za pomocą rózgi, a następnie hartujemy, dodając do niej ok. 2-3 łyżek gorącej zupy. Mieszamy i przelewamy całość do garnka. Zagotowujemy. Wyłączamy ogień.
Krok 6: DODAJEMY RYBĘ I PODAJEMY ZUPĘ
Do zaprawionej zupy dodajemy zamarynowaną rybę. Czekamy ok. 1 minuty i przelewamy zupę do głębokich talerzy. Z wierzchu dekorujemy świeżą pietruszką.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Pierniki
- Domek z piernika
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Łazanki
- Makówki śląskie
- Klasyczna sałatka grecka
- Guacamole
- Kutia
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Krokiety z mięsem
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)