zobacz film Barszcz czerwony z uszkami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • szklankę lub wycinak o średnicy ok. 6 cm
  • wałek
  • sitko o drobnych oczkach
  • łyżkę cedzakową

Przygotuj wcześniej

Suszone grzyby przepłucz, zalej letnią wodą i mocz przez minimum 1 godzinę. Buraki w skórkach umyj, zawiń w folię, ułóż na blasze i piecz do miękkości (ok. 1 godziny) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Lekko przestudzone obierz ze skórki.

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA USZKA

Wodę łączymy w rondelku z mlekiem oraz masłem i podgrzewamy do temperatury ok. 60°C, mieszając.

Gdy masło się rozpuści, przelewamy płyn do miski z mąką, dokładnie mieszamy składniki i na blacie oprószonym mąką wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę.

Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ugotowaną, odciśniętą, drobno posiekaną kiszoną kapustę oraz ugotowane, drobno posiekane suszone grzyby.

Mieszamy i całość smażymy na małym ogniu.

Krok 3: LEPIMY USZKA – WYBIERAMY JEDEN SPOSÓB

SPOSÓB 1

Ciasto rozwałkowujemy cienko na grubość ok. 2 mm i wykrawamy z niego równe kwadraty.

Na środek każdego nakładamy porcję farszu. Kwadraty składamy na pół po przekątnej. Boki ciasta zlepiamy, by zamknąć farsz w środku, a rogi trójkąta owijamy wokół palca i mocno sklejamy.

SPOSÓB 2

Ciasto rozwałkowujemy cienko na grubość ok. 2 mm i kroimy wzdłuż na pół, by uzyskać dwa prostokąty.

Na każdy z nich wykładamy porcje farszu w równych odstępach ok. 2-3 cm. Ciasto składamy wzdłuż na pół i dociskamy przy farszu, by pozbyć się nadmiaru powietrza.

Za pomocą wycinaka lub szklanki wykrawamy okręgi wokół farszu. Brzegi uszek owijamy wokół palca i mocno sklejamy.

Krok 4: GOTUJEMY I HARTUJEMY USZKA

Uszka wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotujemy ok. 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy uszka do naczynia z zimną wodą na ok. 2 minuty.

Zahartowane uszka przekładamy na talerze.

WSKAZÓWKA! Jeśli chcemy zamrozić uszka do późniejszego wykorzystania, najlepiej zrobić to na tym etapie: po wstępnej obróbce cieplnej, hartowaniu i wystudzeniu. Wystudzone uszka warto przesmarować przed mrożeniem oliwą lub olejem za pomocą pędzelka. Tackę lub deskę, na której ułożymy uszka w odpowiednich odstępach również smarujemy oliwą lub oprószamy mąką. Tak przygotowane, niestykające się ze sobą uszka wstawiamy do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Po wstępnym zamrożeniu dzielimy uszka na mniejsze porcje, przekładamy do woreczków i ponownie umieszczamy w zamrażalniku. 

Krok 5: GOTUJEMY I PODAJEMY BARSZCZ

Zakwas przelewamy przez sitko do dużego garnka. Doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą oraz cukrem. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu.

Opcjonalnie dolewamy wywar. Jeśli chcemy uzyskać barszcz o intensywnym smaku, pomijamy ten etap.

Dodajemy upieczone, obrane i pokrojone w kostkę buraki. Podgrzewamy barszcz (nie zagotowujemy), a pod koniec dodajemy ocet.

Barszcz podajemy z porcją uszek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!