Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- szklankę lub wycinak o średnicy ok. 6 cm
- wałek
- sitko o drobnych oczkach
- łyżkę cedzakową
Przygotuj wcześniej
Suszone grzyby przepłucz, zalej letnią wodą i mocz przez minimum 1 godzinę. Buraki w skórkach umyj, zawiń w folię, ułóż na blasze i piecz do miękkości (ok. 1 godziny) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Lekko przestudzone obierz ze skórki.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA USZKA
Wodę łączymy w rondelku z mlekiem oraz masłem i podgrzewamy do temperatury ok. 60°C, mieszając.
Gdy masło się rozpuści, przelewamy płyn do miski z mąką, dokładnie mieszamy składniki i na blacie oprószonym mąką wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę.
Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ugotowaną, odciśniętą, drobno posiekaną kiszoną kapustę oraz ugotowane, drobno posiekane suszone grzyby.
Mieszamy i całość smażymy na małym ogniu.
Krok 3: LEPIMY USZKA – WYBIERAMY JEDEN SPOSÓB
SPOSÓB 1
Ciasto rozwałkowujemy cienko na grubość ok. 2 mm i wykrawamy z niego równe kwadraty.
Na środek każdego nakładamy porcję farszu. Kwadraty składamy na pół po przekątnej. Boki ciasta zlepiamy, by zamknąć farsz w środku, a rogi trójkąta owijamy wokół palca i mocno sklejamy.
SPOSÓB 2
Ciasto rozwałkowujemy cienko na grubość ok. 2 mm i kroimy wzdłuż na pół, by uzyskać dwa prostokąty.
Na każdy z nich wykładamy porcje farszu w równych odstępach ok. 2-3 cm. Ciasto składamy wzdłuż na pół i dociskamy przy farszu, by pozbyć się nadmiaru powietrza.
Za pomocą wycinaka lub szklanki wykrawamy okręgi wokół farszu. Brzegi uszek owijamy wokół palca i mocno sklejamy.
Krok 4: GOTUJEMY I HARTUJEMY USZKA
Uszka wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotujemy ok. 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy uszka do naczynia z zimną wodą na ok. 2 minuty.
Zahartowane uszka przekładamy na talerze.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcemy zamrozić uszka do późniejszego wykorzystania, najlepiej zrobić to na tym etapie: po wstępnej obróbce cieplnej, hartowaniu i wystudzeniu. Wystudzone uszka warto przesmarować przed mrożeniem oliwą lub olejem za pomocą pędzelka. Tackę lub deskę, na której ułożymy uszka w odpowiednich odstępach również smarujemy oliwą lub oprószamy mąką. Tak przygotowane, niestykające się ze sobą uszka wstawiamy do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Po wstępnym zamrożeniu dzielimy uszka na mniejsze porcje, przekładamy do woreczków i ponownie umieszczamy w zamrażalniku.
Krok 5: GOTUJEMY I PODAJEMY BARSZCZ
Zakwas przelewamy przez sitko do dużego garnka. Doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą oraz cukrem. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu.
Opcjonalnie dolewamy wywar. Jeśli chcemy uzyskać barszcz o intensywnym smaku, pomijamy ten etap.
Dodajemy upieczone, obrane i pokrojone w kostkę buraki. Podgrzewamy barszcz (nie zagotowujemy), a pod koniec dodajemy ocet.
Barszcz podajemy z porcją uszek.
Zobacz podobne
przepisy
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.
Barszcz z uszkami
Nie ma Świąt bez barszczu! Zainspiruj się przepisem Elisabeth Dudy na barszcz z uszkami!
Barszcz na wędzonce zabielany
Uwielbiasz zupy? Ugotuj barszcz na wędzonce według przepisu Karola!
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński Karola to intensywny smak i kolor, które uzyskasz dzięki mięsnemu wywarowi, odpowiednio dobranym przyprawom i buraczkom gotowanym w skórce!
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)