zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • słoik o pojemności 3 l
  • sznurek
  • ściereczkę
  • moździerz

Krok 1: Kroimy i przyprawiamy składniki zakwasu

Jabłka w skórce i obrane buraki pokrojone w półplastry oraz czosnek pokrojony w plasterki umieszczamy w słoiku. Dodajemy ziele angielskie, sól, pieprz i lekko roztarte w moździerzu ziarna kolendry.

Krok 2: Zalewamy składniki zakwasu

Dodajemy piętkę chleba, którą po 3 dniach wyjmujemy ze słoika. Całość zalewamy wodą tak, by przykryła wszystkie składniki.

Krok 3: Odstawiamy zakwas

Słoik nakrywamy ściereczką i obwiązujemy sznurkiem. Odstawiamy w ciemne miejsce i przechowujemy ok. 5-7 dni w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie przelewamy zakwas do osobnego naczynia i przechowujemy w lodówce do ok. 2 tygodni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    282 dni temu
    Musi czy może czekać w dodowce 2 tyg?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    282 dni temu
    Może. Przez tyle będzie się nadawał do spożycia. Po upływie 2 tygodni - radzimy sięgnąć po świeży :)
  • Gość Gość
    308 dni temu
    Przepis fajny ale dziwi mnie tylko dlaczego nie ma octu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    306 dni temu
    Ponieważ jest to naturalny zakwas, bez wzmacniania octem.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram