zobacz film Zakwas na barszcz czerwony

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • słoik o pojemności 3 l
  • sznurek
  • ściereczkę
  • moździerz

Przygotuj wcześniej

  • Zagotuj wodę i przestudź ją tak, aby w momencie zalewania składników była ciepła, nie gorąca.

Krok 1: Kroimy i przyprawiamy składniki zakwasu

Jabłka w skórce i obrane buraki pokrojone w półplastry oraz czosnek pokrojony w plasterki umieszczamy w słoiku. Dodajemy ziele angielskie, sól, pieprz i lekko roztarte w moździerzu ziarna kolendry.

Krok 2: Zalewamy składniki zakwasu

Dodajemy piętkę chleba, którą po 3 dniach wyjmujemy ze słoika. Całość zalewamy wodą tak, by przykryła wszystkie składniki.

Krok 3: Odstawiamy zakwas

Słoik nakrywamy ściereczką i obwiązujemy sznurkiem. Odstawiamy w ciemne miejsce i przechowujemy ok. 5-7 dni w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie przelewamy zakwas do osobnego naczynia i przechowujemy w lodówce do ok. 2 tygodni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    1110 dni temu
    Fermentacja jest beztlenowa - nie zakrywamy, tylko zakręcamy. Nie będzie wtedy pleśniał

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1392 dni temu
    No i lipa, zakwas spleśniał :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1392 dni temu
    Przykro nam, tak się niestety zdarza. Powodów tego może być oczywiście wiele: Zbyt mała ilość wody, składniki zakwasu wystające ponad jej poziom. Buraki powinny być jak najlepszej jakości. Nie powinny być uszkodzone i miękkie. Przed pokrojeniem i obraniem należy je dokładnie wyszorować. Zasady dobrze przygotowanego zakwasu dotyczą także słoika. Należy go dokładnie umyć i wyparzyć.
  • Gość Gość
    1397 dni temu
    Czy konieczny jest szklany słój? Można zrobić zakwas w garnku? Nie mam słoja po prostu :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1397 dni temu
    Do przygotowywania zakwasu używamy wyłącznie naczyń z tworzywa, które nie będzie wchodziło w reakcje z kwasem, dlatego najlepszą i najłatwiej dostępną opcją jest szklany słój. Dobrze sprawdzi się tu również kamionkowy garnek lub odpowiednio duże naczynie z ceramiki.
  • Gość Gość
    1405 dni temu
    Lipa, 3 litry wody i kilogram buraków nie zmieszczą się w 3 litrowym słoju

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1767 dni temu
    Musi czy może czekać w dodowce 2 tyg?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1767 dni temu
    Może. Przez tyle będzie się nadawał do spożycia. Po upływie 2 tygodni - radzimy sięgnąć po świeży :)
  • Gość Gość
    1793 dni temu
    Przepis fajny ale dziwi mnie tylko dlaczego nie ma octu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1791 dni temu
    Ponieważ jest to naturalny zakwas, bez wzmacniania octem.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!