Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- słoik o pojemności 3 l
- sznurek
- ściereczkę
- moździerz
Przygotuj wcześniej
- Zagotuj wodę i przestudź ją tak, aby w momencie zalewania składników była ciepła, nie gorąca.
Krok 1: Kroimy i przyprawiamy składniki zakwasu
Jabłka w skórce i obrane buraki pokrojone w półplastry oraz czosnek pokrojony w plasterki umieszczamy w słoiku. Dodajemy ziele angielskie, sól, pieprz i lekko roztarte w moździerzu ziarna kolendry.
Krok 2: Zalewamy składniki zakwasu
Dodajemy piętkę chleba, którą po 3 dniach wyjmujemy ze słoika. Całość zalewamy wodą tak, by przykryła wszystkie składniki.
Krok 3: Odstawiamy zakwas
Słoik nakrywamy ściereczką i obwiązujemy sznurkiem. Odstawiamy w ciemne miejsce i przechowujemy ok. 5-7 dni w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie przelewamy zakwas do osobnego naczynia i przechowujemy w lodówce do ok. 2 tygodni.
Zobacz podobne
przepisy
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.
Barszcz
Szukasz sprawdzonego przepisu na barszcz? Wypróbuj nasz przepis na zupę, podaną z kwaśną śmietaną!
Barszcz na wędzonce zabielany
Uwielbiasz zupy? Ugotuj barszcz na wędzonce według przepisu Karola!
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński Karola to intensywny smak i kolor, które uzyskasz dzięki mięsnemu wywarowi, odpowiednio dobranym przyprawom i buraczkom gotowanym w skórce!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Puszysty omlet z owocami
- Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Ciasto na pizzę
- Jajka po rosyjsku
- Baklawa
- Spaghetti z pesto z brokułu
- Barszcz czerwony z uszkami
- Zakwas żytni
- Wegańskie ciasto Leśny Mech
- Naleśniki orkiszowe z miodem
- Irlandzki chleb sodowy
- Paprykarz szczeciński
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Risotto z szynką i grzybami
- Trifle makaronikowe
- Wegańska tarta z malinami
- Paglia e fieno – makaron z groszkiem
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Zupa z dyni i jabłek
- Ubijany ganasz
- ZIELONY MAJONEZ
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Jabłkowy chutney z piwem
- Idealny lukier królewski do dekoracji
- Gruszki parowane w białym winie
- Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
1149 dni temu
Fermentacja jest beztlenowa - nie zakrywamy, tylko zakręcamy. Nie będzie wtedy pleśniał
odpowiedz
1431 dni temu
No i lipa, zakwas spleśniał :(
odpowiedz
1431 dni temu
Przykro nam, tak się niestety zdarza. Powodów tego może być oczywiście wiele: Zbyt mała ilość wody, składniki zakwasu wystające ponad jej poziom. Buraki powinny być jak najlepszej jakości. Nie powinny być uszkodzone i miękkie. Przed pokrojeniem i obraniem należy je dokładnie wyszorować. Zasady dobrze przygotowanego zakwasu dotyczą także słoika. Należy go dokładnie umyć i wyparzyć.
1436 dni temu
Czy konieczny jest szklany słój? Można zrobić zakwas w garnku? Nie mam słoja po prostu :)
odpowiedz
1436 dni temu
Do przygotowywania zakwasu używamy wyłącznie naczyń z tworzywa, które nie będzie wchodziło w reakcje z kwasem, dlatego najlepszą i najłatwiej dostępną opcją jest szklany słój. Dobrze sprawdzi się tu również kamionkowy garnek lub odpowiednio duże naczynie z ceramiki.
1444 dni temu
Lipa, 3 litry wody i kilogram buraków nie zmieszczą się w 3 litrowym słoju
odpowiedz
1806 dni temu
Musi czy może czekać w dodowce 2 tyg?
odpowiedz
1806 dni temu
Może. Przez tyle będzie się nadawał do spożycia. Po upływie 2 tygodni - radzimy sięgnąć po świeży :)
1832 dni temu
Przepis fajny ale dziwi mnie tylko dlaczego nie ma octu?
odpowiedz
1830 dni temu
Ponieważ jest to naturalny zakwas, bez wzmacniania octem.