Grillowana cukinia
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • miseczkę
  • wyciskacz do cytrusów
  • silikonowy pędzelek
  • obieraczkę do warzyw

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej grill (ewentualnie patelnię grillową lub opiekacz).

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ

Cukinie starannie umyj i osusz. Każdą z nich przekrój wzdłuż na pół, a potem każdą połówkę potnij na podłużne plastry (grubość ok. 1 cm).

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Do miseczki wlej oliwę, dodaj pieprz oraz sól. Rozmaryn porwij na mniejsze kawałki i dodaj do reszty składników. Zetrzyj obieraczką skórkę cytryny, pozbawiając ją białej, gorzkiej części, a potem pokrój ją na mniejsze części i wrzuć do miseczki. Połówkę cytryny wyciśnij i sok dodaj do miseczki. Zamieszaj marynatę.

KROK 3: SMARUJEMY PLASTRY CUKINII

Każdy kawałek cukinii starannie pokryj marynatą z obu stron.

KROK 4: GRILLUJEMY CUKINIĘ

Umieść plasterki cukinii na grillu lub patelni grillowej i grilluj przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się lekko złociste i miękkie.

KROK 5: PODAJEMY CUKINIĘ

Przed podaniem posyp cukinię dodatkową porcją świeżego rozmarynu i odrobiną soli. Podawaj z dodatkiem kremowego sosu lub jogurtu z dodatkiem czosnku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Grillowana cukinia – zaskocz gości jej wyjątkowym smakiem!

Cukinia to warzywo, które wyróżnia się nie tylko swoim smakiem, ale również wszechstronnością. Sezon na te soczyste i aromatyczne warzywa zaczyna się w sierpniu i trwa aż do końca lata. Jest to czas, kiedy cukinia jest nie tylko najsmaczniejsza, ale także najtańsza, dlatego warto wprowadzić ją do swojego letniego grillowego menu.

Cukinia z grilla doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami (nie tylko grillowanymi), zarówno mięsnymi, jak i rybnymi czy wegetariańskimi. Grillowana cukinia doskonale sprawdza się w roli dodatku, ale równie często można spotkać ją jako samodzielne danie. Nasz przepis na cukinię z grilla w plastrach cechuje się wyrazistym smakiem i szybkością wykonania, co pozwala na wykorzystanie jej w wielu interesujących potrawach takich jak makarony, sałatki, a także w formie przystawki czy startera.

Pochodząca z Italii cukinia nie tylko cieszy się popularnością na całym świecie, ale także posiada bogatą historię. Nazwa tego warzywa wywodzi się od włoskiego słowa, które w dosłownym tłumaczeniu oznacza małą dynię. Chociaż warzywo to ma włoski rodowód, równie chętnie wykorzystywane jest w kuchniach z całego świata - greckiej, amerykańskiej, a nawet azjatyckiej. Cukinia wrzucana jest na grilla, patelnię, do garnka, a czasem także podawana jest w wersji panierowanej z głębokiego tłuszczu.

Jak grillować cukinię, aby nie straciła smaku i koloru? Kluczem do uzyskania idealnego smaku cukinii na grilla z naszego lub dowolnego innego przepisu jest odpowiednie zamarynowanie oraz utrzymanie optymalnej temperatury grillowania. Odkryj wraz z nami tajniki przyrządzania tego pysznego warzywa!

Cukinia z grilla – jak ją przygotować?

Jak przygotować cukinię na grilla? Przygotowanie soczystej i smacznej cukinii na grillu zacznij od wybrania odpowiedniego warzywa. Najlepiej sprawdzą się do tego młode okazy o małej lub średniej wielkości, ponieważ mają w sobie najwięcej smaku, a ich skórka jest dość miękka. Większe egzemplarze o twardszej skórce lepiej wykorzystać do innego dania. Jeśli jednak chcesz wykorzystać do grillowania starszą, większą cukinię, spróbuj ją obrać. Aby cukinia nie rozpadała się podczas grillowania, pokrój ją w grubsze plastry.

Kolejnym istotnym aspektem jest odpowiednie pokrojenie cukinii przed grillowaniem. Możesz pokroić ją na podłużne lub okrągłe plastry o grubości około 1 cm, dzięki czemu warzywo równomiernie się grilluje i zachowuje swoją soczystość. Możesz także przygotować nadziewaną cukinię na grillu - wystarczy, że przekroisz ją na pół i lekko wydrążysz środek, a następnie nafaszerujesz ją ulubionymi składnikami np. serem feta z pestkami słonecznika albo mielonym mięsem. Cukinię warto także lekko zamarynować przed grillowaniem, aby nadać jej smaku i zabezpieczyć przed nadmierną utratą wilgoci.

Kiedy cukinia jest już gotowa, czas przejść do tego, jak ją grillować. Podczas grillowania, warto przestrzegać odpowiednich zaleceń dotyczących czasu oraz temperatury pieczenia. Warzywo to grilluj, układając bezpośrednio nad źródłem ciepła (np. na ruszcie albo na patelni grillowej). Średni czas grillowania w temperaturze 150-160 stopni C. powinien wynosić ok. 4-5 minut w przypadku plastrów o grubości 1 cm, w przypadku grubszych plastrów czas grillowania należy proporcjonalnie wydłużyć.

Przepis na cukinię z grilla

Jak zrobić cukinię na grillu jak od najlepszego szefa kuchni? Kluczem do uzyskania pysznej cukinii z grilla z dowolnego przepisu jest jej zamarynowanie z dodatkiem tłuszczu. Tłuszcz jest nie tylko nośnikiem smaku, ale także zabezpiecza warzywo przed nadmierną utratą wilgoci w trakcie grillowania. Nasz przepis na cukinię z grilla zawiera marynatę na bazie oliwy z oliwek, ale równie dobrze możesz wykorzystać do tego także inny olej roślinny, np. rzepakowy.

Każda marynata powinna zawierać także nieco przypraw, które nadadzą potrawie więcej charakteru. Jak przyprawić cukinię na grillu? Do cukinii pasują zarówno klasyczne przyprawy takie jak pieprz, sól i suszona papryka (ostra, słodka i wędzona), jak i zioła świeże i suszone (np. prowansalskie lub greckie). Do marynaty warto dodać także sok z cytryny, grejpfruta lub pomarańczy. Tak zamarynowana cukinia może być grillowana na klasycznym ruszcie, patelni grillowej lub na grillu elektrycznym - w każdej opcji będzie smakować równie pysznie!

Cukinia na grillu – z czym ją podawać?

Grillowanie cukinii to jeden z najsmaczniejszych sposobów przygotowania tego warzywa, niezależnie od tego, czy cukinia jest przygotowywana na grillu elektrycznym, czy klasycznym ruszcie. Wiele czynników wpływa na smak i konsystencję grillowanej cukinii, np. temperatura grillowania czy użyte przyprawy, a nawet to, czy cukinia grillowana jest ze skórką czy bez.

Podczas grillowania warto kontrolować temperaturę oraz wielkość ognia, aby nadmiernie nie przypalić warzywa, co mogłoby wpłynąć negatywnie na jego smak. Postaraj się zadbać także o dobór odpowiednich przypraw, które nie tylko podkreślą, ale także wydobędą smak cukinii. Natomiast pozostawienie skórki cukinii podczas grillowania może dodatkowo wzbogacić jej smak, nadając mu lekko wytrawnego charakteru i chrupkości. Jednakże, niektórzy preferują usunięcie skórki przed grillowaniem, szczególnie jeśli cukinia jest starsza lub jeśli chcą uzyskać delikatniejszą konsystencję miąższu.

Z czym podawać grillowaną cukinię? Grillowana cukinia może być serwowana na wiele różnych sposobów i pasować do różnorodnych potraw. Może być idealnym dodatkiem do sałatek, past, bowli, a nawet sosów. Soczysta, przygotowana na ruszcie cukinia może być podawana jako przekąska lub danie główne, zarówno solo, jak i w połączeniu z kurczakiem, wołowiną czy wieprzowiną. Świetnie komponuje się także z grillowanymi rybami z dodatkiem cytrusów oraz śródziemnomorskimi serami, np. grillowanym serem halloumi.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!