zobacz film Polędwiczki w sosie miodowo-balsamicznym z grillowanymi warzywami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Marynata

Drobno pokrojony ząbek czosnku oraz starty na tarce świeży imbir przekładamy do naczynia. Dodajemy miód, ciemny ocet balsamiczny, 2-3 łyżki oleju oraz startą skórkę z połowy cytryny. Dodajemy szczyptę pieprzu kajeńskiego, 2-3 łyżki posiekanej kolendry, doprawiamy solą Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

Polędwiczki

Polędwiczki wieprzowe myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Polędwiczkę przecinamy na pół w poprzek, a następnie wzdłuż na plastry o grubości 1-1,5 cm. Plastry obtaczamy dokładnie w marynacie. Mięso marynujemy minimum 20 minut.

Grillowane warzywa

Pokrojone w ósemki pieczarki smażymy na nagrzanej patelni grillowej z niewielką ilością oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Cebule dymki kroimy w duże cząstki. Do podsmażonych pieczarek dodajemy cebulę, smażymy do zeszklenia. Cebulę z pieczarkami przekładamy na talerz.

Cukinię kroimy na pół, następnie połówki kroimy wzdłuż na 4 części, usuwamy gniazda nasienne. Paski cukinii polewamy olejem i smażymy na patelni grillowej miąższem do dołu. Cukinię doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy z obu stron około 5 minut. Przysmażoną cukinię przekładamy na talerz.

Blanszujemy brokuły, a następnie dzielimy na mniejsze różyczki, polewamy oliwą i smażymy z jednej strony na patelni grillowej około 4 minut. Przysmażone brokuły przekładamy na talerz.

Polędwiczki

Zamarynowane polędwiczki smażymy na delikatnie rozgrzanej patelni grillowej z niewielką ilością oleju, 3-4 minut z każdej strony. Na patelni podgrzewamy wcześniej podsmażone warzywa, które możemy doprawić niewielką ilością marynaty.

Na talerz wykładamy paski cukinii, na nich układamy kawałki polędwiczki, następnie na talerz nakładamy podsmażone warzywa. Posypujemy kilkoma listkami świeżej kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Olga Olga
    1920 dni temu
    Czy można upiec polędwiczki w piekarniku? Jeśli tak to jak długo i przy jakiej temperaturze? Dziękuję za odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1920 dni temu
    Polędwiczkę najlepiej upiec w dwóch etapach. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 5 minut. Następnie wyjmujemy polędwiczki, odstawiamy na 15 minut i ponownie podpiekamy w piekarniku 4-5 minut.
  • Gość Gość
    2843 dni temu
    czy zamiast warzyw można polędwiczke podac z rukolą? Czy smaki beda pasowały

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2842 dni temu
    Oczywiście, możesz podać polędwiczki z rukolą :)
  • Paulina Paulina
    3194 dni temu
    Ja dopiero uczę się gotowania. Niestety chyba jednak nie mam ręki do gotowania. Moje warzywa nie wyglądają tak super jak u Okrasy. Mimo walki z intensywnością ognia miód uległ karmelizacji. Patelnia się mocno przypaliła, pewnie złej jakości była. Akurat kupiona w Lidlu heeee..... teraz nadaję się do wyrzucenia. Natomiast jedzenie nie wygląda oszałamiająco, ale w smaku nawet ok. Myślę, że gdyby sam Okrasa mi zrobił taki obiad, to bym się zajadała, aż uszy by się trzęsły. Tak więc nie sądzę, aby to danie było dla początkujących dobre.

    odpowiedz

  • K. K.
    3210 dni temu
    Dla mnie bardzo dobre, może ciut mniej cytryny na przyszłość :)

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    3215 dni temu
    Super marynata, mi i mojej dziewczynie bardzo smakowała chociaż ona nie cierpi octu... Jeżeli mi się udało zrobić coś tak dobrego to znaczy że przepis jest na prawdę dobry ! :) pozdrawiam

    odpowiedz

  • rydzek rydzek
    3444 dni temu
    właśnie zrobiłam danie i przyznaję, że smak marynaty jest boski! Mięsko trzymałam w niej tylko 25min i rzeczywiście wystarczyło. Zdecydowanie dodaję ten przepis do mojej listy drugich dań :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3561 dni temu
    Drogi Gościu, to dobry pomysł! W trakcie przygotowywania marynaty możesz jej spróbować, jeśli uznasz, że jest za mało słodka - dodaj miodu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3561 dni temu
    czy do marynaty można użyć octu balsamicznego z dodatkiem owoców z oferty lidla (z gruszką). Czy wówczas należy dodać mniej miodu, bądź całkiem z niego zrezygnować?

    odpowiedz

  • Dotychczas Dotychczas
    3562 dni temu
    Szkoda że nie powiedział nic o restowaniu mięsa przed podaniem.

    odpowiedz

  • Michał Michał
    3564 dni temu
    Genialne! Karol Okrasa nigdy nie zawodzi :)

    odpowiedz

  • ivan ivan
    3565 dni temu
    genialne w swej prostocie - pycha!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!