Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- papier do pieczenia
- rozgrzej piekarnik do 180-185 °C (termoobieg)
Polędwiczki
Polędwiczki myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Następnie kroimy je na pół, doprawiamy pieprzem, solą i obtaczamy w posiekanych pistacjach. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i przesmażamy polędwiczki z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika na 5-6 minut.
Wyciągamy delikatnie podpieczone, ale jeszcze surowe w środku polędwiczki, odstawiamy w temperaturze pokojowej na mniej więcej 10 minut. Przed podaniem polędwiczki wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.
Sos
Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy pistacjowe. Przesypujemy do miseczki. Do lekko nagrzanego garnka wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i przesmażamy połowę posiekanej cebuli. Doprawiamy skórką startą z 1/2 cytryny. Cebulę przesmażamy do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i uprażone pistacje. Mieszamy, chwilę dusimy. Całość zalewamy śmietanką. Gotujemy na wolnym ogniu około 5-10 minut. Doprawiamy pieprzem i solą. Następnie dodajemy 1 małą łyżeczkę miodu i 2 małe łyżeczki musztardy Dijon oraz sok z 1/2 cytryny. Mieszamy, chwilę podgotowujemy.
Miodowa kiszona kapusta
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy pozostałą część cebuli, szklimy. Dorzucamy obrany i pokrojony w drobną kostkę seler. Dolewamy niewielką ilość wody, całość doprawiamy solą i pieprzem. Gdy woda odparuje, dodajemy trochę oliwy z oliwek, a następnie odciśniętą i lekko posiekaną kiszoną kapustę. Całość podduszamy. Dodajemy 2-3 małe łyżeczki miodu kremowego, skórkę i sok z 1/2 cytryny. Dusimy, aż kapusta delikatnie zmięknie. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Jak podawać
Kapustę wykładamy na talerz, na kapuście układamy pokrojone polędwiczki, sos wylewamy obok poledwiczek.
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Soczyste wieprzowe roladki z aromatycznym pomidorowo-ziołowym farszem to przepis na pyszne mięso we włoskim wydaniu.
Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.
Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, Dla twardzieli
Niestraszne Ci naprawdę ostre dania? Przygotuj pikantne polędwiczki wieprzowe w stylu meksykańskim.
Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
Wariacja na temat śledzika, czyli sałatka z ziemniakami i cykorią. Całość podkreślona smakiem miodowo-jogurtowego sosu.
Polędwiczki wieprzowe
Co takiego mają w sobie polędwiczki wieprzowe, że tak często trafią do wielu zróżnicowanych potraw? Dlaczego uważane są za jeden z najważniejszych gatunków mięsa wieprzowego? Przyczyn jest sporo. Po pierwsze, ich delikatny smak i struktura czynią je uniwersalnym wyborem. Polędwiczki wieprzowe w przepisie z innymi aromatycznymi składnikami doskonale dostosowują się do rozmaitych dodatków. Dzięki temu niemal zawsze pozwalają osiągnąć kucharzowi zamierzony efekt kulinarny. Nic dziwnego zatem, że polędwiczki wieprzowe w sosie to tak chętnie wybierana przez znawców potrawa!
Wieprzowe polędwiczki w sosie czy bez? Niezależnie od tego, na co masz aktualnie ochotę, dajemy słowo, że polędwiczki wieprzowe dają multum możliwości. Możesz je piec, smażyć, a nawet dusić. Traktować jako główny składnik kompozycji kulinarnej albo pyszny dodatek. Kolejną zaletą polędwiczek wieprzowych jest fakt, że przyrządzisz je bardzo szybko. To delikatny gatunek mięsa, który nie wymaga długiej obróbki termicznej, aby w pełni ukazać swój potencjał.
Nasz przepis na polędwiczki wieprzowe rozpieści kubki smakowe każdego konesera. Jednak walory smakowe to tylko jedna z jego zalet. Miej na uwadze, że polędwiczki wieprzowe cechuje niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość białka. Oznacza to, że mogą stanowić jeden z preferowanych wyborów osób dbających o sylwetkę.
Nasze polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym to propozycja, dzięki której poznasz największe zalety tego nietuzinkowego gatunku mięsa. To również odpowiedź na pytanie, od czego zacząć kulinarne eksploracje związane z tym delikatnym mięsem!
Co można zrobić z polędwiczki wieprzowej na obiad?
Po wypróbowaniu naszych polędwiczek w sosie musztardowo-miodowym, z pewnością masz ochotę na więcej pysznych inspiracji. Jakie inne propozycje poleca Kuchnia Lidla? Na naszej stronie znajdziesz m.in. przepis na polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym, polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym czy polędwiczki w sosie miodowo-balsamicznym z grillowanymi warzywami. Gdy i te smaczne propozycje przestaną być dla Ciebie zagadką, możesz skupić się na oryginalnych przepisach takich jak pieczone polędwiczki w papryce z guacamole, a nawet polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowym z gorgonzolą. Na wstępie zachęcamy jednak do sprawdzenia, czym mogą oczarować Cię tak wychwalane w tym miejscu polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym.
Sos do polędwiczek wieprzowych
Skoro więc pragniesz, by przygotowane przez Ciebie polędwiczki przyozdobił sos musztardowo-miodowy do mięsa – przepis Kuchni Lidla pomoże Ci przyrządzić go krok po kroku. Polecany sos do polędwiczki wieprzowej pozwala nasycić zmysły delikatnym, soczystym mięsem skąpanym w słodko-pikantnej marynacie. Tę świetną kompozycję smakową wzbogacają dodatkowo nuty miodowe oraz charakterystyczne akcenty kiszonej kapusty.
A zatem – w skrócie – jak zrobić sos miodowo-musztardowy? Sekret jego smaku polega na połączeniu prażonych pistacji z oliwą z oliwek, smażoną cebulą i skórką cytryny. Tę ciekawą kompozycję urozmaicają pomidory, miód, musztarda i sok z cytryny. Szczegółowy opis przygotowania sosu musztardowego do polędwiczek przestawiliśmy nieco wyżej. Co jednak pragniemy w tym miejscu dodatkowo podkreślić?
Pamiętaj, aby sos do polędwiczki wieprzowej, umieścić na talerzu obok pozostałych składników – odpowiednio przygotowanych kapusty i polędwiczek. W ten sposób zadbasz nie tylko o wyjątkowy smak i zapach potrawy, lecz także jego doskonały wygląd! Nie bez przyczyny mówi się przecież, że jemy również oczami. Prawidło to dotyczy również polędwiczki w sosie musztardowo-miodowym do mięsa z naszego przepisu!
A co w przypadku, gdy masz ochotę poeksperymentować i nieco odmienić sprawdzone polędwiczki w sosie musztardowym? W takim razie może zainteresować Cię polędwica wieprzowa w sosie musztardowym z pieczarkami. Jak je przyrządzić ten specjał?
- Na samym początku pokrój polędwiczki na niewielkie kawałki i posyp je pieprzem oraz oregano.
- Teraz zajmij się pieczarkami. Przygotuj ok. 300 gramów grzybów. Po pokrojeniu grzybów na ćwiartki podsmaż je na łyżeczce oliwy aż do zarumienienia, a następnie… podsmaż je raz jeszcze – tym razem w celu nadania im pięknej złotej barwy.
- Po zdjęciu z ognia pieczarek dodaj na rozgrzaną patelnię łyżkę oleju, a następnie wrzuć na jej powierzchnię polędwicę i podsmaż ją.
- Pora na sos do polędwiczki wieprzowej – wlej na patelnię 10 ml whisky lub brandy, a po jej odparowaniu dodaj też 5 łyżek musztardy i posiekaną natkę pietruszki.
- Pora na pieczarki oraz około 120 ml śmietany kremówki. Podgotuj całość aż do uzyskania przez danie gęstej, apetycznej konsystencji.
- Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z pieczarkami i whisky (lub brandy) gotowe!
Jak dobrze zrobić pieczone polędwiczki wieprzowe?
O czym jeszcze koniecznie pamiętać, przyrządzając rekomendowane przez Kuchnię Lidla polędwiczki w sosie musztardowo-miodowym? Oczywiście o właściwym przygotowaniu mięsa. Każda przyszła polędwiczka wieprzowa w sosie na samym początku powinna być przez Ciebie starannie oczyszczona i osuszona. Następnie musisz podzielić ją na dwie równe części i pokryć równomiernie solą, pieprzem oraz pistacjami.
Aby polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym smakowały jak należy, równomiernie przesmaż je na patelni na oliwie z oliwek. To jednak nie koniec obróbki termicznej polędwiczki w sosie musztardowym. Po podsmażeniu musisz przez około 5 minut piec je w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Ważne, aby w porę wyciągnąć je z piekarnika i pozwolić im „odetchnąć” przez 10 minut w temperaturze pokojowej. Przed samym podaniem, po przygotowaniu soku i kapusty, umieścić polędwiczki w rozgrzanym piekarniku na kolejne 2 minuty!
Trzymając się powyższych rad, przyrządzisz polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym (a także inne potrawy z tym delikatnym mięsem), które skradną każde podniebienie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowane polędwiczki z piersi z kurczaka
- Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej
- Królik w sosie pieczarkowym
- Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
- Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
- Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
- Kalafior w cieście piwnym
- Kulebiak z karpiem i kapustą
- Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą
- Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
- Gołąbki z kiszonej kapusty
- Kiszonka orientalna
- Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
- Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
- Wigilijne pierogi
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Pierogi z mięsem
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Brownie z chałwą
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Wykwintne roladki rybne
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
- Polędwiczki w sosie miodowo-balsamicznym z grillowanymi warzywami
- Ciasto cynamonowe z jabłkami
- Babeczki leśny mech
- Pesto z papryki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (48)
1640 dni temu
Chciałabym przygotować ten przepis na Wielkanocny obiad. Czy mogę wykonać cały proces dzień wcześniej, a polędwiczki tylko podgrzać przed podaniem, czy stracą swój smak
odpowiedz
1640 dni temu
Nie rekomendujemy wcześniejszego przygotowywania polędwiczek. By były naprawdę soczyste, podajemy je od razu po upieczeniu i przygotowujemy, opierając się o wskazówki w przepisie: delikatne podpieczenie (tak, by były wciąż lekko surowe w środku), odstawienie i ponowne podgrzanie przed podaniem, ale koniecznie tego samego dnia. :)
1382 dni temu
Nie
1715 dni temu
Panie karolu!!!-dziekuje, rewelacja!!! , zrobilam dzis, krolewskie danie, niesamowita kompozycja, jestem zachwycona, domownicy rowniez. Na pewno wykorzystam jeszcze nie raz,podobnie jak inne przepisy, zdobyte rowniez od Pana na kursie "przed wiekami" - pozdrawiam
odpowiedz
1761 dni temu
Okrasa daje na filmiku jeden kubeczek śmietany, a w przepisie są 2, czy to celowe ? robiłem 80 dag polędwiczki i 50 dag kapusty. Ilość smaków w tej potrawie powala. Nigdy nie jadłem nic co mogłoby się z tym równać. Jednak nie jesteśmy fanami mięsa "na różowo" więc po 20 min w piekarniku zalalem sosem polędwiczki i poczekałem aż dojdą na termoobiegu. Kapusta bomba. Wymagające danie, dla mnie 80 min nie 45, ale to pewnie kwestia wprawy, pozdrawiam mistrza kuchni Karola!
odpowiedz
1761 dni temu
Michale, przy dwóch śmietankach uzyskamy po prostu nieco więcej sosu, który będzie trzeba pogotować nieco dłużej, by zgęstniał, ale nie wpłynie to na smak potrawy. Cieszymy się, że przepis przypadł Ci do gustu! :)
1774 dni temu
Eksplozja smaków ! Właśnie znalazłam swój typ na tegoroczny świąteczny obiad, dzięki Panie Karolu - to jest magiczny przepis !!
odpowiedz
1774 dni temu
Bardzo miło nam to słyszeć! :)
2667 dni temu
Zrobiłam obiad wg przepisu z pominięciem kapusty kiszonej. Do sosu nie dodałam suszonych pomidorów, ale ryż - rewelacja! Mięsko doskonałe - bałam się bardzo, że będzie surowe, ale przez to, że było tak zrobione było soczyste, a nie wysuszone na wiór! Tylko pistacje słabo się trzymały mięsa, może powinnam je jeszcze bardziej zmiażdżyć. W każdym razie: sos dodaję do ulubionych i powtórzę nie raz :)
odpowiedz
3308 dni temu
czy pistacje można zastąpć prażonymi solonymi migdałami?
odpowiedz
3308 dni temu
Oczywiście, migdały również będą pasowały :)
3374 dni temu
Przepis genialny! Cała rodzina się zajadała. Jesteśmy z tej grupy mnie jedzącej mięso, więc porcji wyszło 8, a nie 4. Całość genialnie się komponowała ze sobą. Polecam
odpowiedz
3436 dni temu
Dzis zrobilam to danie ale zamiast kapusty zaserwowalam krokiety ziemniaczane Pascala z innego przepisu :) Sosik petarda! cos nowego i na pewno zapisze sobie go do mojego zeszyciku :D miesko troche bez smaku i jak dla moich gosci zbyt krwiste i gumowe... podalam z klasyczna grecka salatka
odpowiedz
3550 dni temu
Mięso - jak to polędwiczka. Pyszne. Sos jak i kapusta - mocno słodkie (za czym nie przepadam, bo mnie szybko zatyka). Ale nie ujmując - danie bardzo smaczne. Nieco wymagające czasowo. Dla siebie nie powtórzę, ale dla gości jak najbardziej.
odpowiedz
3589 dni temu
Mięso jak mięso ale kapusta i sosik to jakaś rewelacja. Całość komponuje się wspaniale i tak smakuje:-) Goście podsumowali-iście królewski obiad-podałam z pieczonymi ziemniaczkami.
odpowiedz
3590 dni temu
Jestem początkującą "kucharką" i rzuciłam się na ten przepis, gdyż wydawał się ciekawy i jednocześnie niezbyt skomplikowany. I owszem, niby wszystko wyszło tak jak trzeba, ale jak dla mnie sos za mocny, a polędwiczki zbyt surowe, mimo że zamiast 2 min dopiekałam je 20, ale być może to kwestia mięsa? Spróbowałam, ale nie powtórzę tego.
odpowiedz
3594 dni temu
Drogi Gościu, danie to jest sycące bez dodatków. Jednak jeśli chcesz przygotować większy posiłek, możesz zrobić puree ziemniaczane :)
odpowiedz
3594 dni temu
z czym to się je? ziemniaki czy ryż?
odpowiedz
3597 dni temu
sos rewelecyjny ale trzeba dodać troche wiecej miodu ,poledwiczki świetne - bibułka 100% , kapusta nie była zła ale trzeba taką lubić - to kwestia gustu :-)
odpowiedz
3598 dni temu
Jutro walczymy , dam znać :-)
odpowiedz
3645 dni temu
przepyszne danie na pewno będzie często na naszym stole. Kapusta rewelacyjna ale za bardzo wyraźna do tych polędwiczek i najwspanialszego delikatnego sosu. Polecam
odpowiedz
3647 dni temu
Czas pieczenia polędwiczek 5-6 minut w 180 stopniach to czyste s-f...polędwiczki były w środku surowe i bynajmniej nie "doszły". Trzeba było dopiekać. Sos pycha i całokształt bardzo smaczny.
odpowiedz
3686 dni temu
zrobiłam i jestem zachwycona. pychota. nie sądziłam, że połączenie z orzechami może dać tak wspaniały efekt. kapusty nie robiłam :(
odpowiedz
3723 dni temu
Poledwiczki bardzo soczyste A sos rewelacyjny! Osobiscie kapusta nie zachwycila moich kubkow smakowych i zostawilam ja na talerzu, ale innym smakowala :) danie warte wyprobowania, wedruje do ulubionych :D
odpowiedz
3786 dni temu
Danie bardzo dobre! :) Zapewne jeszcze je zrobię. :> Nie mogłam nigdzie znaleźć musztardy dijon (uroki mieszkania na wsi), zatem zastąpiłam ją musztardą chrzanową. Nie wiem na ile smak jest zbliżony do tego co powinno być, ale to nie zmienia faktu, że i tak świetnie smakowało. :)
odpowiedz
3824 dni temu
Gosiu, możesz pominąć pistacje lub zastąpić je orzechami włoskimi.
odpowiedz
3824 dni temu
Mam polędwiczkę, ale niestety pistacji brak, czy ktoś mógłby mi doradzić czym można je zastąpić?
odpowiedz
3847 dni temu
Bardzo smaczna potrawa, z tym że ja piekłem te polędwiczki ok. 25 minut, a i tak w środku były różowe - nie wiem, czy to zdrowo jeść takie lekko surowe mięso..
odpowiedz
3860 dni temu
Rewelacja!
odpowiedz
3862 dni temu
Karolcia, dziękujemy za wspaniałą rekomendację :)
odpowiedz
3862 dni temu
Przepyszne! Polecam, po prostu obłędny sos, polędwica soczysta i mięciutka, kapusta wyborna!
odpowiedz
3875 dni temu
Genialne danie! Od dzisiaj mój ulubiony sposób na polędwiczki wieprzowe :))
odpowiedz
3885 dni temu
polecam kilka przepisów miedzy innymi ten, pwostała mieszanka smaków to jedna z lepszych kombinacji, która odtworzyłam i ulepszyłam pod swoje gusta, 2 super przepis do quiche ze szpinakiem i serem kozim, ja daje jakikolwiek miekki ser i zawsze wychodzi pysznie
odpowiedz
3896 dni temu
Danie pierwsza klasa. Pyszne i aromatyczne, Polecam wszytskim dania Okrasy, są przepyszne. Nie wahać się! - Robic!:)
odpowiedz
3911 dni temu
Aleksandro, mamy nadzieję, że potrawa ta zagości na stałe w Twoim menu!
odpowiedz
3912 dni temu
Zrobiłam dziś na obiad i wyszło znakomicie. :0 Mogę ocenić polędwiczki i sos, kapusty nie jadam... naprawdę super :) Co do polędwiczek to chyba rzecz gustu. Ja wolę takie lekko surowe, za to męża porcja czeka w piekarniku 10 minut dłużej bo on takich jak ja by nie tknął. Myślę, że każdy wie jak dopiec sobie mięso według własnego uznania. Pozdrawiam :)
odpowiedz
3917 dni temu
Pychota! Niesamowite dopasowanie i połączenie smaków! Mężowi bardzo smakowało :-)
odpowiedz
3937 dni temu
Ten przepis jest cudowny; polędwiczki pycha, a jaki pyszny sos i kapusta...
odpowiedz
3947 dni temu
Mniam. Polędwiczka delikatna, kapusta świetna a sos rewelacja. Przepis już wydrukowany i pewnie nie raz go wykorzystam :)
odpowiedz
3947 dni temu
Me After Hours - dziękujemy za miłe słowa. Twoje wykonanie prezentuje się smakowicie!
odpowiedz
3948 dni temu
świetny przepis!
odpowiedz
3948 dni temu
super, naprawde:) bede czesciej chodzic
odpowiedz
3948 dni temu
Sobotni obiad z wykorzystaniem tego przepisu okazał się obłędny. Tyle aromatów i smaków na jednym talerzu! Zapraszam do obejrzenia zdjęć z przebiegu i zapoznania się z opisem lekko zmodyfikowanego dania NA: www.meafterhours.wordpress.com
odpowiedz
3950 dni temu
To jedno z lepszych dań. Właśnie je skończyliśmy konsumować. To była niespodziewana eksplozja smaków.Po prostu rewelacja, to danie od dzisiaj na stałe zagości w moim menu.
odpowiedz
3951 dni temu
ja troszke dłuzej je zostawilam w piekarniku bo po 6 minutach były moje surowe bo miałam duza poledwice nasteonym razem zrobie na małych ;) mozna pokroic tez na p;asterki dosc grube robiłam SWIETNY przepis !
odpowiedz
3952 dni temu
no własnie, te polędwiczki maja być surowe??? na zdjęciu nie są...
odpowiedz
3954 dni temu
Te polędwiczki nie są surowe ?
odpowiedz
3954 dni temu
Dzisiaj szykuje się pyyyysznyyyy obiad !!! :)
odpowiedz
zobacz wszystkie