zobacz film Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • papier do pieczenia
  • rozgrzej piekarnik do 180-185 °C (termoobieg)

Polędwiczki

Polędwiczki myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Następnie kroimy je na pół, doprawiamy pieprzem, solą i obtaczamy w posiekanych pistacjach. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i przesmażamy polędwiczki z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika na 5-6 minut.

Wyciągamy delikatnie podpieczone, ale jeszcze surowe w środku polędwiczki, odstawiamy w temperaturze pokojowej na mniej więcej 10 minut. Przed podaniem polędwiczki wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.

Sos

Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy pistacjowe. Przesypujemy do miseczki. Do lekko nagrzanego garnka wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i przesmażamy połowę posiekanej cebuli. Doprawiamy skórką startą z 1/2 cytryny. Cebulę przesmażamy do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i uprażone pistacje. Mieszamy, chwilę dusimy. Całość zalewamy śmietanką. Gotujemy na wolnym ogniu około 5-10 minut. Doprawiamy pieprzem i solą. Następnie dodajemy 1 małą łyżeczkę miodu i 2 małe łyżeczki musztardy Dijon oraz sok z 1/2 cytryny. Mieszamy, chwilę podgotowujemy.

Miodowa kiszona kapusta

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy pozostałą część cebuli, szklimy. Dorzucamy obrany i pokrojony w drobną kostkę seler. Dolewamy niewielką ilość wody, całość doprawiamy solą i pieprzem. Gdy woda odparuje, dodajemy trochę oliwy z oliwek, a następnie odciśniętą i lekko posiekaną kiszoną kapustę. Całość podduszamy. Dodajemy 2-3 małe łyżeczki miodu kremowego, skórkę i sok z 1/2 cytryny. Dusimy, aż kapusta delikatnie zmięknie. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

Jak podawać

Kapustę wykładamy na talerz, na kapuście układamy pokrojone polędwiczki, sos wylewamy obok poledwiczek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (48)

Avatar
  • AZ AZ
    1470 dni temu
    Chciałabym przygotować ten przepis na Wielkanocny obiad. Czy mogę wykonać cały proces dzień wcześniej, a polędwiczki tylko podgrzać przed podaniem, czy stracą swój smak

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1470 dni temu
    Nie rekomendujemy wcześniejszego przygotowywania polędwiczek. By były naprawdę soczyste, podajemy je od razu po upieczeniu i przygotowujemy, opierając się o wskazówki w przepisie: delikatne podpieczenie (tak, by były wciąż lekko surowe w środku), odstawienie i ponowne podgrzanie przed podaniem, ale koniecznie tego samego dnia. :)
  • Gość Gość
    1212 dni temu
    Nie
  • BB BB
    1545 dni temu
    Panie karolu!!!-dziekuje, rewelacja!!! , zrobilam dzis, krolewskie danie, niesamowita kompozycja, jestem zachwycona, domownicy rowniez. Na pewno wykorzystam jeszcze nie raz,podobnie jak inne przepisy, zdobyte rowniez od Pana na kursie "przed wiekami" - pozdrawiam

    odpowiedz

  • Michał Michał
    1591 dni temu
    Okrasa daje na filmiku jeden kubeczek śmietany, a w przepisie są 2, czy to celowe ? robiłem 80 dag polędwiczki i 50 dag kapusty. Ilość smaków w tej potrawie powala. Nigdy nie jadłem nic co mogłoby się z tym równać. Jednak nie jesteśmy fanami mięsa "na różowo" więc po 20 min w piekarniku zalalem sosem polędwiczki i poczekałem aż dojdą na termoobiegu. Kapusta bomba. Wymagające danie, dla mnie 80 min nie 45, ale to pewnie kwestia wprawy, pozdrawiam mistrza kuchni Karola!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1591 dni temu
    Michale, przy dwóch śmietankach uzyskamy po prostu nieco więcej sosu, który będzie trzeba pogotować nieco dłużej, by zgęstniał, ale nie wpłynie to na smak potrawy. Cieszymy się, że przepis przypadł Ci do gustu! :)
  • Qlencja Qlencja
    1604 dni temu
    Eksplozja smaków ! Właśnie znalazłam swój typ na tegoroczny świąteczny obiad, dzięki Panie Karolu - to jest magiczny przepis !!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1604 dni temu
    Bardzo miło nam to słyszeć! :)
  • erre erre
    2497 dni temu
    Zrobiłam obiad wg przepisu z pominięciem kapusty kiszonej. Do sosu nie dodałam suszonych pomidorów, ale ryż - rewelacja! Mięsko doskonałe - bałam się bardzo, że będzie surowe, ale przez to, że było tak zrobione było soczyste, a nie wysuszone na wiór! Tylko pistacje słabo się trzymały mięsa, może powinnam je jeszcze bardziej zmiażdżyć. W każdym razie: sos dodaję do ulubionych i powtórzę nie raz :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3138 dni temu
    czy pistacje można zastąpć prażonymi solonymi migdałami?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3138 dni temu
    Oczywiście, migdały również będą pasowały :)
  • Piotr Konopka Piotr Konopka
    3204 dni temu
    Przepis genialny! Cała rodzina się zajadała. Jesteśmy z tej grupy mnie jedzącej mięso, więc porcji wyszło 8, a nie 4. Całość genialnie się komponowała ze sobą. Polecam

    odpowiedz

  • Justys Justys
    3266 dni temu
    Dzis zrobilam to danie ale zamiast kapusty zaserwowalam krokiety ziemniaczane Pascala z innego przepisu :) Sosik petarda! cos nowego i na pewno zapisze sobie go do mojego zeszyciku :D miesko troche bez smaku i jak dla moich gosci zbyt krwiste i gumowe... podalam z klasyczna grecka salatka

    odpowiedz

  • Świstak Świstak
    3380 dni temu
    Mięso - jak to polędwiczka. Pyszne. Sos jak i kapusta - mocno słodkie (za czym nie przepadam, bo mnie szybko zatyka). Ale nie ujmując - danie bardzo smaczne. Nieco wymagające czasowo. Dla siebie nie powtórzę, ale dla gości jak najbardziej.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3419 dni temu
    Mięso jak mięso ale kapusta i sosik to jakaś rewelacja. Całość komponuje się wspaniale i tak smakuje:-) Goście podsumowali-iście królewski obiad-podałam z pieczonymi ziemniaczkami.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3420 dni temu
    Jestem początkującą "kucharką" i rzuciłam się na ten przepis, gdyż wydawał się ciekawy i jednocześnie niezbyt skomplikowany. I owszem, niby wszystko wyszło tak jak trzeba, ale jak dla mnie sos za mocny, a polędwiczki zbyt surowe, mimo że zamiast 2 min dopiekałam je 20, ale być może to kwestia mięsa? Spróbowałam, ale nie powtórzę tego.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3424 dni temu
    Drogi Gościu, danie to jest sycące bez dodatków. Jednak jeśli chcesz przygotować większy posiłek, możesz zrobić puree ziemniaczane :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3424 dni temu
    z czym to się je? ziemniaki czy ryż?

    odpowiedz

  • Domin Domin
    3427 dni temu
    sos rewelecyjny ale trzeba dodać troche wiecej miodu ,poledwiczki świetne - bibułka 100% , kapusta nie była zła ale trzeba taką lubić - to kwestia gustu :-)

    odpowiedz

  • GośćDomin GośćDomin
    3428 dni temu
    Jutro walczymy , dam znać :-)

    odpowiedz

  • onaj onaj
    3475 dni temu
    przepyszne danie na pewno będzie często na naszym stole. Kapusta rewelacyjna ale za bardzo wyraźna do tych polędwiczek i najwspanialszego delikatnego sosu. Polecam

    odpowiedz

  • Tomek Tomek
    3477 dni temu
    Czas pieczenia polędwiczek 5-6 minut w 180 stopniach to czyste s-f...polędwiczki były w środku surowe i bynajmniej nie "doszły". Trzeba było dopiekać. Sos pycha i całokształt bardzo smaczny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3516 dni temu
    zrobiłam i jestem zachwycona. pychota. nie sądziłam, że połączenie z orzechami może dać tak wspaniały efekt. kapusty nie robiłam :(

    odpowiedz

  • madzix madzix
    3553 dni temu
    Poledwiczki bardzo soczyste A sos rewelacyjny! Osobiscie kapusta nie zachwycila moich kubkow smakowych i zostawilam ja na talerzu, ale innym smakowala :) danie warte wyprobowania, wedruje do ulubionych :D

    odpowiedz

  • Rui Rui
    3616 dni temu
    Danie bardzo dobre! :) Zapewne jeszcze je zrobię. :> Nie mogłam nigdzie znaleźć musztardy dijon (uroki mieszkania na wsi), zatem zastąpiłam ją musztardą chrzanową. Nie wiem na ile smak jest zbliżony do tego co powinno być, ale to nie zmienia faktu, że i tak świetnie smakowało. :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3654 dni temu
    Gosiu, możesz pominąć pistacje lub zastąpić je orzechami włoskimi.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3654 dni temu
    Mam polędwiczkę, ale niestety pistacji brak, czy ktoś mógłby mi doradzić czym można je zastąpić?

    odpowiedz

  • Nurnik Nurnik
    3677 dni temu
    Bardzo smaczna potrawa, z tym że ja piekłem te polędwiczki ok. 25 minut, a i tak w środku były różowe - nie wiem, czy to zdrowo jeść takie lekko surowe mięso..

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3690 dni temu
    Rewelacja!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3692 dni temu
    Karolcia, dziękujemy za wspaniałą rekomendację :)

    odpowiedz

  • Karolcia Karolcia
    3692 dni temu
    Przepyszne! Polecam, po prostu obłędny sos, polędwica soczysta i mięciutka, kapusta wyborna!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3705 dni temu
    Genialne danie! Od dzisiaj mój ulubiony sposób na polędwiczki wieprzowe :))

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    3715 dni temu
    polecam kilka przepisów miedzy innymi ten, pwostała mieszanka smaków to jedna z lepszych kombinacji, która odtworzyłam i ulepszyłam pod swoje gusta, 2 super przepis do quiche ze szpinakiem i serem kozim, ja daje jakikolwiek miekki ser i zawsze wychodzi pysznie

    odpowiedz

  • Joanna M Joanna M
    3726 dni temu
    Danie pierwsza klasa. Pyszne i aromatyczne, Polecam wszytskim dania Okrasy, są przepyszne. Nie wahać się! - Robic!:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3741 dni temu
    Aleksandro, mamy nadzieję, że potrawa ta zagości na stałe w Twoim menu!

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    3742 dni temu
    Zrobiłam dziś na obiad i wyszło znakomicie. :0 Mogę ocenić polędwiczki i sos, kapusty nie jadam... naprawdę super :) Co do polędwiczek to chyba rzecz gustu. Ja wolę takie lekko surowe, za to męża porcja czeka w piekarniku 10 minut dłużej bo on takich jak ja by nie tknął. Myślę, że każdy wie jak dopiec sobie mięso według własnego uznania. Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3747 dni temu
    Pychota! Niesamowite dopasowanie i połączenie smaków! Mężowi bardzo smakowało :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3767 dni temu
    Ten przepis jest cudowny; polędwiczki pycha, a jaki pyszny sos i kapusta...

    odpowiedz

  • Ewelina Wawrzyniec Ewelina Wawrzyniec
    3777 dni temu
    Mniam. Polędwiczka delikatna, kapusta świetna a sos rewelacja. Przepis już wydrukowany i pewnie nie raz go wykorzystam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3777 dni temu
    Me After Hours - dziękujemy za miłe słowa. Twoje wykonanie prezentuje się smakowicie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3778 dni temu
    świetny przepis!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3778 dni temu
    super, naprawde:) bede czesciej chodzic

    odpowiedz

  • Me After Hours Me After Hours
    3778 dni temu
    Sobotni obiad z wykorzystaniem tego przepisu okazał się obłędny. Tyle aromatów i smaków na jednym talerzu! Zapraszam do obejrzenia zdjęć z przebiegu i zapoznania się z opisem lekko zmodyfikowanego dania NA: www.meafterhours.wordpress.com

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3780 dni temu
    To jedno z lepszych dań. Właśnie je skończyliśmy konsumować. To była niespodziewana eksplozja smaków.Po prostu rewelacja, to danie od dzisiaj na stałe zagości w moim menu.

    odpowiedz

  • Kost Magda Kost Magda
    3781 dni temu
    ja troszke dłuzej je zostawilam w piekarniku bo po 6 minutach były moje surowe bo miałam duza poledwice nasteonym razem zrobie na małych ;) mozna pokroic tez na p;asterki dosc grube robiłam SWIETNY przepis !

    odpowiedz

  • MarzenieZ MarzenieZ
    3782 dni temu
    no własnie, te polędwiczki maja być surowe??? na zdjęciu nie są...

    odpowiedz

  • SmAkOsZ SmAkOsZ
    3784 dni temu
    Te polędwiczki nie są surowe ?

    odpowiedz

  • Cookie Monster Cookie Monster
    3784 dni temu
    Dzisiaj szykuje się pyyyysznyyyy obiad !!! :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Polędwiczki wieprzowe

Co takiego mają w sobie polędwiczki wieprzowe, że tak często trafią do wielu zróżnicowanych potraw? Dlaczego uważane są za jeden z najważniejszych gatunków mięsa wieprzowego? Przyczyn jest sporo. Po pierwsze, ich delikatny smak i struktura czynią je uniwersalnym wyborem. Polędwiczki wieprzowe w przepisie z innymi aromatycznymi składnikami doskonale dostosowują się do rozmaitych dodatków. Dzięki temu niemal zawsze pozwalają osiągnąć kucharzowi zamierzony efekt kulinarny. Nic dziwnego zatem, że polędwiczki wieprzowe w sosie to tak chętnie wybierana przez znawców potrawa!

Wieprzowe polędwiczki w sosie czy bez? Niezależnie od tego, na co masz aktualnie ochotę, dajemy słowo, że polędwiczki wieprzowe dają multum możliwości. Możesz je piec, smażyć, a nawet dusić. Traktować jako główny składnik kompozycji kulinarnej albo pyszny dodatek. Kolejną zaletą polędwiczek wieprzowych jest fakt, że przyrządzisz je bardzo szybko. To delikatny gatunek mięsa, który nie wymaga długiej obróbki termicznej, aby w pełni ukazać swój potencjał.

Nasz przepis na polędwiczki wieprzowe rozpieści kubki smakowe każdego konesera. Jednak walory smakowe to tylko jedna z jego zalet. Miej na uwadze, że polędwiczki wieprzowe cechuje niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość białka. Oznacza to, że mogą stanowić jeden z preferowanych wyborów osób dbających o sylwetkę.

Nasze polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym to propozycja, dzięki której poznasz największe zalety tego nietuzinkowego gatunku mięsa. To również odpowiedź na pytanie, od czego zacząć kulinarne eksploracje związane z tym delikatnym mięsem!

Co można zrobić z polędwiczki wieprzowej na obiad?

Po wypróbowaniu naszych polędwiczek w sosie musztardowo-miodowym, z pewnością masz ochotę na więcej pysznych inspiracji. Jakie inne propozycje poleca Kuchnia Lidla? Na naszej stronie znajdziesz m.in. przepis na polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym, polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym czy polędwiczki w sosie miodowo-balsamicznym z grillowanymi warzywami. Gdy i te smaczne propozycje przestaną być dla Ciebie zagadką, możesz skupić się na oryginalnych przepisach takich jak pieczone polędwiczki w papryce z guacamole, a nawet polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowym z gorgonzolą. Na wstępie zachęcamy jednak do sprawdzenia, czym mogą oczarować Cię tak wychwalane w tym miejscu polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym.

Sos do polędwiczek wieprzowych

Skoro więc pragniesz, by przygotowane przez Ciebie polędwiczki przyozdobił sos musztardowo-miodowy do mięsa – przepis Kuchni Lidla pomoże Ci przyrządzić go krok po kroku. Polecany sos do polędwiczki wieprzowej pozwala nasycić zmysły delikatnym, soczystym mięsem skąpanym w słodko-pikantnej marynacie. Tę świetną kompozycję smakową wzbogacają dodatkowo nuty miodowe oraz charakterystyczne akcenty kiszonej kapusty.

A zatem – w skrócie – jak zrobić sos miodowo-musztardowy? Sekret jego smaku polega na połączeniu prażonych pistacji z oliwą z oliwek, smażoną cebulą i skórką cytryny. Tę ciekawą kompozycję urozmaicają pomidory, miód, musztarda i sok z cytryny. Szczegółowy opis przygotowania sosu musztardowego do polędwiczek przestawiliśmy nieco wyżej. Co jednak pragniemy w tym miejscu dodatkowo podkreślić?

Pamiętaj, aby sos do polędwiczki wieprzowej, umieścić na talerzu obok pozostałych składników – odpowiednio przygotowanych kapusty i polędwiczek. W ten sposób zadbasz nie tylko o wyjątkowy smak i zapach potrawy, lecz także jego doskonały wygląd! Nie bez przyczyny mówi się przecież, że jemy również oczami. Prawidło to dotyczy również polędwiczki w sosie musztardowo-miodowym do mięsa z naszego przepisu!

A co w przypadku, gdy masz ochotę poeksperymentować i nieco odmienić sprawdzone polędwiczki w sosie musztardowym? W takim razie może zainteresować Cię polędwica wieprzowa w sosie musztardowym z pieczarkamiJak je przyrządzić ten specjał?

  1. Na samym początku pokrój polędwiczki na niewielkie kawałki i posyp je pieprzem oraz oregano.
  2. Teraz zajmij się pieczarkami. Przygotuj ok. 300 gramów grzybów. Po pokrojeniu grzybów na ćwiartki podsmaż je na łyżeczce oliwy aż do zarumienienia, a następnie… podsmaż je raz jeszcze – tym razem w celu nadania im pięknej złotej barwy.
  3. Po zdjęciu z ognia pieczarek dodaj na rozgrzaną patelnię łyżkę oleju, a następnie wrzuć na jej powierzchnię polędwicę i podsmaż ją.
  4. Pora na sos do polędwiczki wieprzowej – wlej na patelnię 10 ml whisky lub brandy, a po jej odparowaniu dodaj też 5 łyżek musztardy i posiekaną natkę pietruszki.
  5. Pora na pieczarki oraz około 120 ml śmietany kremówki. Podgotuj całość aż do uzyskania przez danie gęstej, apetycznej konsystencji.
  6. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z pieczarkami i whisky (lub brandy) gotowe!

Jak dobrze zrobić pieczone polędwiczki wieprzowe?

O czym jeszcze koniecznie pamiętać, przyrządzając rekomendowane przez Kuchnię Lidla polędwiczki w sosie musztardowo-miodowym? Oczywiście o właściwym przygotowaniu mięsa. Każda przyszła polędwiczka wieprzowa w sosie na samym początku powinna być przez Ciebie starannie oczyszczona i osuszona. Następnie musisz podzielić ją na dwie równe części i pokryć równomiernie solą, pieprzem oraz pistacjami.

Aby polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym smakowały jak należy, równomiernie przesmaż je na patelni na oliwie z oliwek. To jednak nie koniec obróbki termicznej polędwiczki w sosie musztardowym. Po podsmażeniu musisz przez około 5 minut piec je w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Ważne, aby w porę wyciągnąć je z piekarnika i pozwolić im „odetchnąć” przez 10 minut w temperaturze pokojowej. Przed samym podaniem, po przygotowaniu soku i kapusty, umieścić polędwiczki w rozgrzanym piekarniku na kolejne 2 minuty!

Trzymając się powyższych rad, przyrządzisz polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym (a także inne potrawy z tym delikatnym mięsem), które skradną każde podniebienie!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!