
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Namocz śledzie w niewielkiej ilości mleka przez całą noc.
Przygotowanie:
Sos jogurtowo-miodowy
Do miski wrzucamy żółtko, 1 czubatą łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. Mieszamy. Dodajemy niewielką ilość oleju słonecznikowego, cały czas mieszając. Dodajemy 1 łyżkę chrzanu i 1 łyżeczkę miodu, całość mieszamy. Dodajemy jogurt BIO i wciąż mieszamy. 1/2 pęczka kopru siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy.
Sałatka
Rzodkiewki myjemy i kroimy w talarki, jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Rzepę obieramy i kroimy w talarki, następnie w ćwiartki. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa i jabłka łączymy z pokrojonymi orzechami włoskimi (niewielką część orzechów pozostawiamy do dekoracji). 1/2 pęczka kopru siekamy i dodajemy do reszty składników (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), następnie dodajemy ugotowane ziemniaki (za pomocą noża nadajemy obranym ziemniakom kształt jaja, gotujemy al dente, następnie kroimy na pół). Całość mieszamy i zalewamy częścią sosu. Śledzie wyciągamy z mleka, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je na ukos, na kawałki o długości około 2-3 cm. Z cykorii wycinamy pień (pnia nie używamy), kroimy wzdłuż. Rukole łączymy z cykorią.
Jak podawać
Na rukoli układamy kawałki śledzi, które polewamy sosem. Następnie wykładamy na nie część sałatki i kolejną warstwę śledzi, kolejno – resztę sałatki. Całość dekorujemy liścmi kopru i orzechami włoskimi.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Soczyste wieprzowe roladki z aromatycznym pomidorowo-ziołowym farszem to przepis na pyszne mięso we włoskim wydaniu.

Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.

Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
Coś bardzo południowego - polędwiczki wieprzowe w śródziemnomorskiej marynacie podawane z bakłażanową zapiekanką.

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.

Komentarze (14)
2105 dni temu
Śledzik i ziemniaki, chyba nie ma bardziej polskiego połączenia smaków :) Tak proste, a tak dobre.
odpowiedz
3083 dni temu
Nie jestem zachwycona tym przepisem . Przede wszystkim sałatka absolutnie nie nadaje sie do przechowywania- musi zostac sporzyta zaraz po jej sporządzeniu. Rzodkiewka i rzepa bardzo puszczaja sok, co powoduje ,ze sałatka na drugi dzień "podchodzi" sokiem z ww warzyw,. Sałatka robi się nieapetyczna, wodnista i brzydko wyglada. Na po 2 dniach wyrzuciłam połowe sałatki do koszta, bo paskudnie wygladała . Podanie sałatki na rukoli (tak jak w przepisie) jeszcze pogarsza sprawe, bo rukola szybko namokła sokiem z warzyw i tez wyglądała nieapetycznie.
odpowiedz
2245 dni temu
No cóż, czasy gotowania bigos na święta w wannie chyba już się skończyły.... Proszę następnym razem przygotować sałatkę w ilości zjadalnej od razu :-)
3460 dni temu
Fajne danie, mężowi smakowało (najbardziej śledzie). Super smaczna sałatka. Ale jednak moje ukochane śledzie w sosie czosnkowym nie zostały przebite.
odpowiedz
3460 dni temu
super przepis a ci pseudo kucharze ze swoimi komentarzami niech się schowają ma racje zbyhu i koń edyty nudni jesteście :D
odpowiedz
3463 dni temu
nudni już jesteście z tymi waszymi komentarzami. idzcie trolować swoje osiedlowe forum. nikt nie potrzebuje komentrzy nic nie wnoszącuch do tematyki kuchnilidla.pl
odpowiedz
3464 dni temu
Super danisko! PASCAL WYMIATASZ :) to jest zajeebiste
odpowiedz
3464 dni temu
Chłopie, przepis REWELKA! sałatka super pasuje do wódeczki, bo są śledzie ;) DOBRA ROBOTA, POLECAM
odpowiedz
3464 dni temu
surowe żółtko i niejadalne śledzie - bravo !
odpowiedz
3464 dni temu
z przepisu wynika że trzeba wymaczacć to całą noc
odpowiedz
3465 dni temu
SUROWE JAJKA !!
odpowiedz
3466 dni temu
Namoczenie śledzi w mleku ma na celu pozbycie się z nich soli. Wówczas są łagodniejsze w smaku.
odpowiedz
3466 dni temu
w przepisie wyraźnie napisane jest, że śledzie należy wymoczyć przez całą noc w mleku.
odpowiedz
3467 dni temu
Z przepisu wynika , że śledzie w oleju z oferty Lidla- czyli do bezpośredniedniego spożycia są niejadalne bez wymoczenia !!
odpowiedz
zobacz wszystkie