Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Namocz śledzie w niewielkiej ilości mleka przez całą noc.

Przygotowanie:

Sos jogurtowo-miodowy

Do miski wrzucamy żółtko, 1 czubatą łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. Mieszamy. Dodajemy niewielką ilość oleju słonecznikowego, cały czas mieszając. Dodajemy 1 łyżkę chrzanu i 1 łyżeczkę miodu, całość mieszamy. Dodajemy jogurt BIO i wciąż mieszamy. 1/2 pęczka kopru siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy.

Sałatka

Rzodkiewki myjemy i kroimy w talarki, jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Rzepę obieramy i kroimy w talarki, następnie w ćwiartki. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa i jabłka łączymy z pokrojonymi orzechami włoskimi (niewielką część orzechów pozostawiamy do dekoracji). 1/2 pęczka kopru siekamy i dodajemy do reszty składników (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), następnie dodajemy ugotowane ziemniaki (za pomocą noża nadajemy obranym ziemniakom kształt jaja, gotujemy al dente, następnie kroimy na pół). Całość mieszamy i zalewamy częścią sosu. Śledzie wyciągamy z mleka, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je na ukos, na kawałki o długości około 2-3 cm. Z cykorii wycinamy pień (pnia nie używamy), kroimy wzdłuż. Rukole łączymy z cykorią.

Jak podawać

Na rukoli układamy kawałki śledzi, które polewamy sosem. Następnie wykładamy na nie część sałatki i kolejną warstwę śledzi, kolejno – resztę sałatki. Całość dekorujemy liścmi kopru i orzechami włoskimi.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    2369 dni temu
    Śledzik i ziemniaki, chyba nie ma bardziej polskiego połączenia smaków :) Tak proste, a tak dobre.

    odpowiedz

  • Marchewka Marchewka
    3347 dni temu
    Nie jestem zachwycona tym przepisem . Przede wszystkim sałatka absolutnie nie nadaje sie do przechowywania- musi zostac sporzyta zaraz po jej sporządzeniu. Rzodkiewka i rzepa bardzo puszczaja sok, co powoduje ,ze sałatka na drugi dzień "podchodzi" sokiem z ww warzyw,. Sałatka robi się nieapetyczna, wodnista i brzydko wyglada. Na po 2 dniach wyrzuciłam połowe sałatki do koszta, bo paskudnie wygladała . Podanie sałatki na rukoli (tak jak w przepisie) jeszcze pogarsza sprawe, bo rukola szybko namokła sokiem z warzyw i tez wyglądała nieapetycznie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2508 dni temu
    No cóż, czasy gotowania bigos na święta w wannie chyba już się skończyły.... Proszę następnym razem przygotować sałatkę w ilości zjadalnej od razu :-)
  • Ewelina Wawrzyniec Ewelina Wawrzyniec
    3724 dni temu
    Fajne danie, mężowi smakowało (najbardziej śledzie). Super smaczna sałatka. Ale jednak moje ukochane śledzie w sosie czosnkowym nie zostały przebite.

    odpowiedz

  • kruger kruger
    3724 dni temu
    super przepis a ci pseudo kucharze ze swoimi komentarzami niech się schowają ma racje zbyhu i koń edyty nudni jesteście :D

    odpowiedz

  • do Zbyhu i KońEdyty do Zbyhu i KońEdyty
    3727 dni temu
    nudni już jesteście z tymi waszymi komentarzami. idzcie trolować swoje osiedlowe forum. nikt nie potrzebuje komentrzy nic nie wnoszącuch do tematyki kuchnilidla.pl

    odpowiedz

  • Lucyfer Lucyfer
    3728 dni temu
    Super danisko! PASCAL WYMIATASZ :) to jest zajeebiste

    odpowiedz

  • Zbychu Zbychu
    3728 dni temu
    Chłopie, przepis REWELKA! sałatka super pasuje do wódeczki, bo są śledzie ;) DOBRA ROBOTA, POLECAM

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3728 dni temu
    surowe żółtko i niejadalne śledzie - bravo !

    odpowiedz

  • kuba12345678910 kuba12345678910
    3728 dni temu
    z przepisu wynika że trzeba wymaczacć to całą noc

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3729 dni temu
    SUROWE JAJKA !!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3730 dni temu
    Namoczenie śledzi w mleku ma na celu pozbycie się z nich soli. Wówczas są łagodniejsze w smaku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3730 dni temu
    w przepisie wyraźnie napisane jest, że śledzie należy wymoczyć przez całą noc w mleku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3731 dni temu
    Z przepisu wynika , że śledzie w oleju z oferty Lidla- czyli do bezpośredniedniego spożycia są niejadalne bez wymoczenia !!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Sałatka śledziowa, czyli element polskiej tradycji w nowej odsłonie

Śledzik to jedna z najpopularniejszych potraw wigilijnych w Polsce. Często stanowi jedno z tradycyjnych dwunastu dań. Zazwyczaj na stołach znajduje się śledź w oleju z cebulą, śmietaną, jabłkami czy też w zalewie octowej. Jeśli jednak odtwarzanie co roku tych samych przepisów, nieco Cię znużyło i potrzebujesz ożywczej inspiracji, przychodzimy z pomocą! Przed Tobą oryginalna sałatka śledziowa z ziemniakami oraz szeregiem przepysznych dodatków, którym przyglądamy się poniżej. Zanim jednak do nich przejdziemy, musimy wspomnieć, że jej wykonanie zajmie Ci zaledwie 35 minut – w nawale świątecznych obowiązków z pewnością to docenisz. Określamy ją jako propozycję o średnim poziomie trudności, ale wystarczy nawet niewielkie doświadczenie kulinarne, aby jej wykonanie zakończyło się sukcesem!

Nasza sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym to propozycja, w której tradycja spotyka się z nowoczesnością. Zaskoczy Twoje podniebienie za sprawą ciekawego zestawienia składników prosto z nadmorskiego wybrzeża, ale i przydomowego, warzywnego ogrodu. Śledzie dzięki marynacie z mleka mogą pokazać swój charakter – słony, lecz jednocześnie łagodny, przyjemnie zrównoważony. Delikatność cykorii wnosi do kompozycji świeżość, tworząc przyjemny kontrast z intensywnością smaku rybnego. Z kolei ziemniaki odpowiadają za konsystencję sałatki ze śledziem. Zresztą ich kremowa miękkość doskonale współgra z chrupiącą cykorią. Nie zapominajmy też, że przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami zakłada przyrządzenie sosu jogurtowo-miodowego, w którym miodowa słodycz tworzy udany duet delikatnością jogurtu. W dużej mierze właśnie sos nadaje kompozycji wyrafinowane walory smakowe. Jak widać, nie szczędzimy słów uznania dla tej więcej  niż dobrej sałatki śledziową! Mamy nadzieję, że i dla Ciebie okaże się pokusą, której trudno odmówić. Sprawdź, jak sprawić, aby sałatka ze śledziem i ziemniakami urzekła Cię oraz współbiesiadników.

Jak zrobić sałatkę ze śledzi? Praktyczne wskazówki!

Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, które ułatwią Ci przyrządzenie sałatki ze śledziem i ziemniakami. Pierwsza z nich dotyczy pozornie banalnego krojenia papryki, które czasami bywa dość kłopotliwe. Odpowiednia technika to podstawa! Przygotuj więc paprykę – oczyść ją z ewentualnych naklejek, umyj i osusz. Wybierz też stabilną deskę do krojenia. Dla lepszej stabilności możesz podłożyć pod deskę wilgotną ściereczkę, która zapobiegnie jej ślizganiu się po blacie. Kolejny ważny punkt to ostry nóż. Wszystko gotowe? Teraz połóż paprykę na desce w taki sposób, aby część z szypułką była skierowana w górę, po czym ją odetnij, tym samym usuwając szypułkę. Możesz również usunąć nasiona i białe błony z jej wnętrza, jeśli za nimi nie przepadasz. Następnie ułóż warzywo na płaskiej stronie, aby nie przewracało się podczas krojenia. Zaczynając od górnej części, pokrój paprykę na długie paski o szerokości, którą preferujesz. Ostatnie krok to obrót papryki i pokrojenie paski w poprzek, aby uzyskać równomierne kawałki. Tej samej wielkości kawałki papryki sprawią, że sałatka ze śledziem będzie lepiej prezentować się na talerzu.

W przepisie na sałatkę śledziową znalazło się także jabłko. I tutaj mamy pewne wskazówki. Przede wszystkim odetnij górną oraz dolną część jabłka, aby uzyskać płaskie powierzchnie. Możesz zostawić ogonek, aby ułatwić późniejsze trzymanie jabłka. Postaw jabłko na jednym z odcinków, aby miało stabilne oparcie i odetnij jego górną część, kierując się od góry ku dołowi, po czy usuń gniazdo nasienne. Dalsze kroki to bułka z masłem!

W przepisie radzimy, aby do sałatki z matiasów dodać wcześniej namoczone w mleku śledzie. Nigdy nie pomijaj tego kroku! Właśnie mleko najszybciej wyciąga nadmiar soli z ryb. Dzięki temu Twoja śledziowa sałatka zyska zbalansowany smak.

Sałatka śledziowa – przepis z najlepszymi składnikami

Zapewne nie zaskoczy Cię fakt, że sałatka ze śledzia musi zawierać wyłącznie nienagannej jakości, świeże składniki. Najważniejszy z nich to bez wątpienia śledź. Do najsmaczniejszej sałatki śledziowej powinny trafić matiasy z lekko żółtym, jędrnym mięsem oraz błyszczącą łuską. Oczywistym jest unikanie ryby o wątpliwej woni, poszukuj więc egzemplarzy o delikatnym, morskim zapachu. Dzięki temu sałatka ze śledzi okaże się przyjazna nie tylko dla podniebienia, ale i żołądka.

Ponadto do tej najlepszej sałatki śledziowej ma trafić rzepa. Jeśli po raz pierwszy masz do czynienia z tym wdzięcznym warzywem, musisz wiedzieć, czym kierować się przy jej wyborze. Otóż zazwyczaj lepiej smakują mniejsze egzemplarze, które są chrupkie i delikatniejsze w smaku. Optymalny kolor rzepy to biały lub lekko zielony. Unikaj takiej o intensywnie zielonym kolorze, ponieważ może okazać się gorzka.

Skoro wyjaśniliśmy, jak zrobić sałatkę śledziową, pozostaje nam zachęcić Cię do jej wykonania. Co więcej, przyjrzyj się również pozostałym przepisom z Kuchni Lidla, a na pewno znajdziesz tam mnóstwo kulinarnych inspiracji!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!