Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Namocz śledzie w niewielkiej ilości mleka przez całą noc.

Przygotowanie:

Sos jogurtowo-miodowy

Do miski wrzucamy żółtko, 1 czubatą łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. Mieszamy. Dodajemy niewielką ilość oleju słonecznikowego, cały czas mieszając. Dodajemy 1 łyżkę chrzanu i 1 łyżeczkę miodu, całość mieszamy. Dodajemy jogurt BIO i wciąż mieszamy. 1/2 pęczka kopru siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy.

Sałatka

Rzodkiewki myjemy i kroimy w talarki, jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Rzepę obieramy i kroimy w talarki, następnie w ćwiartki. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa i jabłka łączymy z pokrojonymi orzechami włoskimi (niewielką część orzechów pozostawiamy do dekoracji). 1/2 pęczka kopru siekamy i dodajemy do reszty składników (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), następnie dodajemy ugotowane ziemniaki (za pomocą noża nadajemy obranym ziemniakom kształt jaja, gotujemy al dente, następnie kroimy na pół). Całość mieszamy i zalewamy częścią sosu. Śledzie wyciągamy z mleka, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je na ukos, na kawałki o długości około 2-3 cm. Z cykorii wycinamy pień (pnia nie używamy), kroimy wzdłuż. Rukole łączymy z cykorią.

Jak podawać

Na rukoli układamy kawałki śledzi, które polewamy sosem. Następnie wykładamy na nie część sałatki i kolejną warstwę śledzi, kolejno – resztę sałatki. Całość dekorujemy liścmi kopru i orzechami włoskimi.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    2105 dni temu
    Śledzik i ziemniaki, chyba nie ma bardziej polskiego połączenia smaków :) Tak proste, a tak dobre.

    odpowiedz

  • Marchewka Marchewka
    3083 dni temu
    Nie jestem zachwycona tym przepisem . Przede wszystkim sałatka absolutnie nie nadaje sie do przechowywania- musi zostac sporzyta zaraz po jej sporządzeniu. Rzodkiewka i rzepa bardzo puszczaja sok, co powoduje ,ze sałatka na drugi dzień "podchodzi" sokiem z ww warzyw,. Sałatka robi się nieapetyczna, wodnista i brzydko wyglada. Na po 2 dniach wyrzuciłam połowe sałatki do koszta, bo paskudnie wygladała . Podanie sałatki na rukoli (tak jak w przepisie) jeszcze pogarsza sprawe, bo rukola szybko namokła sokiem z warzyw i tez wyglądała nieapetycznie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2245 dni temu
    No cóż, czasy gotowania bigos na święta w wannie chyba już się skończyły.... Proszę następnym razem przygotować sałatkę w ilości zjadalnej od razu :-)
  • Ewelina Wawrzyniec Ewelina Wawrzyniec
    3460 dni temu
    Fajne danie, mężowi smakowało (najbardziej śledzie). Super smaczna sałatka. Ale jednak moje ukochane śledzie w sosie czosnkowym nie zostały przebite.

    odpowiedz

  • kruger kruger
    3460 dni temu
    super przepis a ci pseudo kucharze ze swoimi komentarzami niech się schowają ma racje zbyhu i koń edyty nudni jesteście :D

    odpowiedz

  • do Zbyhu i KońEdyty do Zbyhu i KońEdyty
    3463 dni temu
    nudni już jesteście z tymi waszymi komentarzami. idzcie trolować swoje osiedlowe forum. nikt nie potrzebuje komentrzy nic nie wnoszącuch do tematyki kuchnilidla.pl

    odpowiedz

  • Lucyfer Lucyfer
    3464 dni temu
    Super danisko! PASCAL WYMIATASZ :) to jest zajeebiste

    odpowiedz

  • Zbychu Zbychu
    3464 dni temu
    Chłopie, przepis REWELKA! sałatka super pasuje do wódeczki, bo są śledzie ;) DOBRA ROBOTA, POLECAM

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3464 dni temu
    surowe żółtko i niejadalne śledzie - bravo !

    odpowiedz

  • kuba12345678910 kuba12345678910
    3464 dni temu
    z przepisu wynika że trzeba wymaczacć to całą noc

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3465 dni temu
    SUROWE JAJKA !!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3466 dni temu
    Namoczenie śledzi w mleku ma na celu pozbycie się z nich soli. Wówczas są łagodniejsze w smaku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3466 dni temu
    w przepisie wyraźnie napisane jest, że śledzie należy wymoczyć przez całą noc w mleku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3467 dni temu
    Z przepisu wynika , że śledzie w oleju z oferty Lidla- czyli do bezpośredniedniego spożycia są niejadalne bez wymoczenia !!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!